mesiac
Piatok, 3.5.2024
Meniny má Galina

Zdravie a výživa - 

Vyvážená strava = zdravie

Ona
Ona | 1.7.2011 23:30
Strava, a teda jedlo, je pre náš život veľmi dôležitá, ba povedala by som že dostatok potravy je základom existencie všetkého živého. Toto sú pre nás také samozrejmé veci, že si ich dôležitosť možno už ani neuvedomujeme.

Od istého času ma však začalo zaujímať, prečo sú niektorí ľudia chorí aj keď majú dostatok potravy a niektorí ľudia sú zdraví aj keď ich jedlo je skromnejšie - aké to má príčiny? a čo túto situáciu spôsobuje? - ak vyjmeme vrodené príčiny. Začala som hľadať odpovede najmä v dostupnej odbornej literatúre - hoci som vlastne laik, respektíve samouk v tejto oblasti.

Veľmi stručne Vám teraz odovzdám, čo som zistila: -

- Najdôležitejšie v stravovaní je dodržať správny pomer skladby
- bielkoviny : tuky : cukry(resp.glycidy) -
v pomere 1 : 1 : 4
čo znamená pomer = 1 gram bielkovín : 1 gram tukov : 4 gramy cukry(=glycidy)


Ak v strave človek nedodržiava dlhší čas tento pomer skladby stravy, skôr či neskôr ochorie.

Ak tento pomer dodržíme, tak touto vyváženou stravou si zabezpečíme dobré zdravie a príjemný dych.

Ak sa spoľahneme na svoju intuíciu tak intuitívne aj cítime, alebo máme chuť na to čo nám vyvažuje stravu - ale poslúchame svoju intuíciu a svoje cítenie ktoré nám dosť spoľahlivo ukazuje čo máme robiť a ako sa máme zachovať?

Našťastie - Zistila som, že existujú tabuľky s uvedenými hodnotami bielkovín, tukov a sacharidov na 100 gramov jednotlivých potravín. Tieto tabuľky bývajú doplnené aj o ďalšie hodnoty ktoré obsahujú potraviny - napríklad koľko majú vitamínu C, a podobne.
neznámy
neznámy » Ona | 1.7.2011 23:41
mne sa pacil prispevok Artemis na tuto temu a to konkretne v teme: Príroda a zmysly - Voda ako médium s vlastnou pamäťou a reakciami...
Čítajte viac: http://www.zverokruh.sk/forum/priroda-zmysly/voda-ako-medium-s-vlastnou-pamatou-a-reakciami/#ixzz1QtLtzonQ
clovek niekedy dodrziava vsetky zasady, avsak ak je to bezduche, tak to moze byt aj ta najlepsia strava sveta, ajtak tomu nieco chyba...ak ma voda schopnost absorbovat vsetky informacie do svojej struktury, bez toho, ze by zmenila akokolvek svoju chemicku strukturu, tak to trochu vysvetluje princip homeopatie, ale aj princip premeny vseobecne, vylieceni necakanych, zazrakov, a z velkej vacsiny je nase telo naozaj zlozene z vody, cize cela nasa hmotna existencia pozostava z vody, takze mozno ani nie tak co jeme(aj ked aj to je podstatne dolezite), ale ako to jeme, vplyva nielen na zdravie, ale aj kvalitu zivota...mam kvet na balkone, jeden jediny, je este stale v povodnom substrate ako som ho kupila, nepresadila som ho do normalnej pody, ale ho polievam a vytesujem sa z neho a on sa mi odvdacil tym, ze nadherne kvitne, su to vlastne tri druhy kvetov, bez hnojiv a prisad...a to je ta voda a zazraky s nou...
Ona
Ona | 1.7.2011 23:52
Bezduchost naozaj nema zmysel - teda podla mna.
Ale potrava je zakladom zivota - musi byt aspon skromna ak ma tvor prezit.

A zistila som, ze z potravin ma najma FAZULA uplne idealny pomer zlozenia - bielkoviny:tuky:cukry - to je velmi zaujimave.
neznámy
neznámy » Ona | 1.7.2011 23:56
fazulu pouzival uz mendel na skumanie genetickych zakonitosti, co sa tykalo prejavu zakodovaneho a fenotypalneho vonkajsieho prejavu, mozno ze je taka jednoducha, zenemusi byt stale lahko stravitelna, viem si predstavit ten bruchabol po vrchovatte naplnenom tanieri fazule a predbenej noci z nevyspatia:)
Ona
Ona | 2.7.2011 00:07
Ved - to nemusi byt len dozreta sucha fazula ktoru uvarime, moze to byt aj mlada zelena fazulka - ta je lahko stravitelna a ani nas nebude naduvat.
Ona
Ona | 2.7.2011 00:07
Idem uz spat - zajtra sa sem pozriem opat -LOL-
neznámy
neznámy » Ona | 2.7.2011 02:48
no zelena mlada fazulka, mnam...
neznámy
neznámy | 2.7.2011 02:48
ze vraj mendel, Mendelejev sa asi v hrobe obracia...Mendel tiez robil pokusy, ale nehanebne a s ludmi...
neznámy
neznámy
neznámy | 2.7.2011 16:36
o tom clanku by sa dalo velmi polemizovat...preco niektori ludia, ktori na vyzivu vobec nepozeraju, sa dokazu dozit vysokeho veku???
myslim, ze velmi dolezita, az nie vobec najdolezitejsia je psychika...lebo napriklad ak mas vela stresu, tak v zaludku ti nepracuje idealne kyselina chlorovodikova, co znacne znizuje vstebavanie mineralov...
takze byt v pohode a k tomu sa zdravo stravovat (udrziavat acidobazicku rovnovahu) zvysuje extremne sance na dlhy zivot...;)
neznámy
neznámy » Ona | 2.7.2011 18:47
Poměr jednotlivých složek stravy je závislý jak od věku osoby tak od fyzické aktivity, kterou jedinec vykonává. Takže Tebou uváděné doporučené hodnoty nelze rozhodně brát jako dogma.

Dále jsou také velice důležité zdroje, ze kterých potrava pochází, její zpracování, počet jídel denně, rozložení stravy podle denního cyklu a činnosti, kterou ten den vykonáváme.
Velice důležitá je také schopnost organismu zpracovat jednotlivé složky s co největší účinností (to znamená dobrý stav zažívacího traktu dané osoby).

S tím souvisí kultura stravování. Pokud obědvám ve spěchu a stresu a k tomu jídlo, které mě vůbec nechutná určitě nedojde k plnohodnotnému zpracování všech živit.

Potrava je ale nejen hrubohmotná hmota ale obsahuje také jemnohmotné složky, které jsou také velice důležité. Ke vstřebání těchto složek je třeba jídlo žvýkat tak dlouho až vyprchá jeho chuť (má to ještě další význam).

Na tělesnou kondici a zdraví mají také vliv další fatrory a to je dodržování celkové vyvážené životosprávy (pohyb, výživa, odpočinek a s tím související spánek)
Ale nejdůležitějším faktorem je bezesporu psychika.
To je velice stručný výčet hlavních faktorů ovlivňujících zmiňovaný zdravotní stav člověka, který není zcela úplný. Na podrobný popis zde není prostor.
Ona
Ona | 3.7.2011 00:14
Napriek všetkému čo si tu opísal - ja som presvedčená o tom, že mnou uvedený pomer hodnôt - to jest: 1g bielkovín : 1g tukov : 4g sacharidov(resp.cukrov) - treba chápať dogmaticky - jednoducho platí to a je to tak.

Čo sa týka toho, či niekomu niečo chutí alebo nechutí - treba si vybrať to, čo nám chutí a potraviny ktoré si vyberieme treba doplniť o chýbajúce hodnoty tak, aby bol zachovaný pomer 1:1:4 - potom si zachováme zdravie a možno i dlhý život.

Čo sa týka psychiky - tak ja si myslím že psychika je úplne rovnako dôležitá ako výživa - možno k psychickej vyrovnanosti pomôže keď si uvedomíme, že nikto na svete nie je dokonalý - tak prečo by sme museli byť dokonalí my? - ale treba veľa pracovať, aby sme mohli robiť všetko čo robíme najlepšie ako dokážeme. Potom nám nebude robiť problém zvládať situácie. Existujú ešte depresie z citových dôvodov - nuž ja som svoje veci zatiaľ vždy zvládla - ale netrúfam si radiť v tejto oblasti. - Obyčajne však platí že netreba si nič vynucovať násilne a veci ktoré k nám majú prísť aj prídu (podľa mňa).
neznámy
neznámy » Ona | 3.7.2011 21:59
Nerad někoho přesvědčuji o jakékoli věci. Pokud člověk nechce tak ho nezvyklá žádný argument. Z tohoto důvodu tu nebudu rozepisovat podrobnosti k tomu poměru nutričních hodnot a dalších věcí týkajících se tohoto tématu.
Je to tak široký okruh, který by vydal na několik stránek A4 a to by byl pouze nástin daného problému.
Pokud máš o to opravdový zájem tak není problém si k tomu vyhledat odbornou literaturu a ne slepě věřit jednomu článku na netu.
Myslet si, že pouze dodržování uvedeného poměru nutričních hodnot potravin nám zabezpečí zdraví a dlouhý život je bez urážky naivní.
Jinak vše souvisí se vším.
neznámy
neznámy | 4.7.2011 19:41
do tretice Mendele, este dobre, ze si to neviem zapamatat..pamatam si obrazok vitalneho starceka s fajkou v ustach v baranici, ktory mal udajne tiez nieco okolo 130 az 150 rokov tusim z oblasti Kaukazu(ktore by sa malo rozprestierat medzi Ciernym a Kaspickym morom) z knizky Krasy a zaujimavosti Sovieskeho Zvazu, ktoru som dostala spolu s kruzidlovou supravou pri prilezitost skladania slubu vernosti socialistickej vlasti pred dvadsiatimitromi rokmi...asi maju starcekovia vacsiu radost zo zivota ako by sa mali mentalne uz v tridstiatke pripravovat na myslienku, kto sa o nich bude starat v starobe a aky dochodok budu mat...asi ich myslienky a zivot je naplneny uplne odlisnymi obrazmi...a co sa tych lekarov tyka, tak casto ziju zivot plny zodpovednosti, stresov a myslienok sebaznicenia, az im z toho srdce prasne, doslova...ale tak moze dopadnut hocikto, dotycny si vybral tuto skupinu, lebo bol sam lekarom a sledovat stopove prvky a vitaminy dennodenne v strave, to je trosku pritiahnute za vlasy, starcekovia asi tak necinia, a predsa su zdravi...:)
neznámy
neznámy | 4.7.2011 19:49
To mi pripomína jeden rozhovor s bratom, keď rozprával ako išiel s jedným starým bačom do kopca a nestíhal za ním lapajúc dych. A to brat nie je žiadna padavka podotýkam.
Ale taký bača počíta nanajvýš ovečky, keď ich večer púšťa do košiara. A sem tam si aj glgne páleného, alebo potiahne s fajky, alebo cigarety.
A my počítame a počítame ako ten biznisman z Malého princa. Vitamíny, peniaze, úspechy, neúspechy ..... :D
neznámy
neznámy | 4.7.2011 20:01
sme sa zmenili asi fakt na biznismanov, zovsadial ciha toto by ste mali robit pre spravny zivotny styl alebo ono, a ono to ma viest k tomu, ze ten co radi, za to dostane nejake odmeny...keby tak radil a nedostal za to nic, tak by sa asi nepopisalo zbytocne tolko vela papiera..a predtym ludom ani radit nebolo treba, dobre vedeli, co maju robit, a teraz sa nedoplatis, co potrebujes tolko rad:D tak kde sme vlastne a odkial zacat?
neznámy
neznámy | 4.7.2011 20:04
Všetko vyresetovať a od nuly by bolo asi najlepšie. :D
neznámy
neznámy | 4.7.2011 20:28
Bol mi veľmi blízky jeden deduško - guľka mu počas 2. svetovej vojny prestrelila líce - dedušo-filozof to bol a krásny bol aj s polkou tváre...
Vždy som za ním ním chodila a vozila som ho za to, že keď odhodím plesnivý chlieb, on si ho schová a zje ho, aj smotanu si takto schovával pokazenú, vždy som ju našla skrytú pod takou policou a ten chlieb si do nej močil- ani ruky si poriadne neumýval, celý deň chodil po záhradke a vymýšľal si príbehy: napr. že Rakúsko má preto červeno-bielo-červenú zástavu, lebo keď zastrelili vojaka, krv sa rozstrekla hore aj dole...no podarený bol. Tvrdil, že jedlo schováva preto, že počas vojny nemal čo jesť - požičal mi jednu knihu: Syndróm vojny sa to mohlo volať v preklade, pozrela som ju len námatkovo...Tak ten dedo, ktorý si prežil kopec stresu, jedol hocičo, mal 94 rokov, keď som odchádzala a bol taký vitálny - aj intelektovo, plný života aj chuti do neho, že hotovo...a vraj pleseň je karcinogénna...
Tak som tiež upustila od počítania živín, stopových prvkov atď...veď ani bio potrava nie je v podstate bio, aj na ňu pršia kyslé dažde, rastie z jednej a tej istej zeme, a z tej žneme iba to, čo sme zasiali. Veď aj na prostredie, v ktorom žijeme, musíme byť pripravení a to prostredie rozhodne sterilné nie je.
Mám skôr skúsenosť, že ľudia, čo sa veľmi šetrili a pozorovali, mali problémy. Na mňa niekedy blahodarne pôsobí aj stres, bez neho by som asi dostala infarkt:D
Ona
Ona | 5.7.2011 00:04
No - ja som si o tom neprečítala jeden článok na nete - ja som si preštudovala literatúru - ako o tom na začiatku aj píšem.

Na konci môjho článku som napísala:
- "Ak sa spoľahneme na svoju intuíciu tak intuitívne aj cítime, alebo máme chuť na to čo nám vyvažuje stravu - ale poslúchame svoju intuíciu a svoje cítenie ktoré nám dosť spoľahlivo ukazuje čo máme robiť a ako sa máme zachovať?" - intuitívne to predsa cítime čo potrebujeme - a tí stačekovia ktorých opisujete sa riadia svojou intuíciou a svojím cítením. Lenže my - ľudia ktorí žijeme v modernej vyspelej spoločnosti, sme sa akosi prestali spoliehať na svoje pocity, ale potrebujeme si všetko odôvodniť racionálne a cez výpočty a dôkazy.

Toto čo som tu napísala robím úplne nezištne - nič od Vás za to nechcem a ani nič od nikoho za to nemám sľúbené - iba som sa chcela podeliť o svoje poznanie, ktoré som Vám chcela odovzdať, aby ste mali dobrý život.
neznámy
neznámy » Ona | 9.7.2011 03:36
to ani nikto neberie tak, ze by si chcela zbohatnut na tom, ze radis...len v sucasnosti kazdy pocita kalorie a tak...to, ze si sem prispela, je pekne...a jedlo v podstatnej casti utvara cloveka a aj jeho zivot...no niekedy je tazke jednat podla intuicie, ja ked som nahnevana, tak bud nejem alebo jem zbytocne....a aj tam vidiet, ci sa niekto vie ovladat alebo nie:)alebo strava moze liecit alebo aj neliecit...vo vychodnych filozofiach sa casto spomina aj ocistujuci ucinok postu, rozne cvicenia spojene s precistenim organizmu...niekdey sa odporuca aj pri ochoreniach, kedy sa mobilizuje imunitny system a niekdy je post sucastou nabozenskych ritualov, takze ma vyznamne miesto...ako aj celkovo skladba potravy:)
Stránka:
1 2
 

Poèítam horoskop... Počítam horoskop...