mesiac
Utorok, 23.4.2024
Meniny má Vojtech

Ľudská duša - 

Karma

neznámy
neznámy | 25.1.2018 09:27
Zakladám novú tému, pretože si myslím, že táto téma je dosť zneužívaná a niekedy sa používa slovo karma ako spôsob nepriameho súdenia a odsudzovania iných.

Vo vedľajšej téme to bolo načaté, ale ako bolo spomenuté, do tej témy to nepatrí, bola založená z iného dôvodu.
neznámy
neznámy | 25.1.2018 10:10
Slovo karma je tak sprofanované, že pôsobí ako červené súkno. Ale vysvetľovanie si vecí "cez karmu" nemusí byť nevyhnutne "spôsob nepriameho odsúdenia alebo odsudzovanie iných", ako píšeš.
Niekedy je utrpenie tak veľké, tá absurdnosť krutosti života tak neúnosná, že sa človek nevládze ani prizerať. Tým "slovom" si jednoducho pomôže, uľaví, spláchne to.

Karmu nevnímam ako trest, ale ako nutnosť, nevyhnutnosť osudu. A áno, tiež si ňou niekedy prvoplánovo pomáham, vysvetľujem si ňou veci nevysvetliteľné, nepochopiteľné, absurdné, ukrutné, bolestivé, nespravodlivé... S naivitou;) sa niekedy ľahšie žije.

Dobre, že si otvorila novú tému, vedľa to bolo naozaj nepatričné. :)
neznámy
neznámy | 25.1.2018 10:51
Tým "slovom" si jednoducho pomôže, uľaví, spláchne to.

A to mne práve nejde do hlavy. Neviem si to predstaviť ako úľavu, pomoc, spôsob spláchnutia, či odreagovania...
Nemám problém so slovom karma ako slovom, ktoré v skratke pomenováva princíp akcia rovná sa reakcia a sama ho takto používam vzhľadom k sebe, keď nachádzam príčinné súvislosti vo svojom vlastnom správaní a následkoch, ktoré z neho vyplývajú. Pri sebakultivácii je toto slovo celkom vhodné, občas človek zažíva aj tzv.instantnú karmu. :-)
Vzhľadom na hĺbku a intenzitu ľudskej bolesti toto slovo však považujem za krajne nevhodné. Nie len preto, že z ľudskej krátkozrakosti si vidíme tak na špičku nosa a čo je ďalej si len sebavedome domýšľame. Ale hlavne z dôvodu, že trpiaci človek to posledné, čo by potreboval, je ešte aby sa topil v pocite viny a nelásky.
Spomeniem dva výroky.
"Najlepší žiaci dostávajú najťažšie úlohy" a Ježišov výrok "Tí, ktorí plačú, budú potešení"
Povedať vzhľadom k trpiacej bytosti, je to jeho karma znamená vo volnom preklade, že ja som ten lepší, ten kto posudzuje a vysvetľujem niečo, načo nemám žiadne kompencie.
Toto je môj pohľad, možno príliš zaujatý, neviem. Je to niečo ako rešpekt, či úcta voči trpiacemu. Pretože nesie bremeno, ktoré by som ja možno niesť nedokázala.
neznámy
neznámy | 25.1.2018 11:18
aj ma to mrzí,,že som tak špatne reagovala,,,,pravda slovo karma,,,,pôsobí na mňa ako červené súkno,,,,,v 45-tich rokoch som sa stala mrzákom z ničoho nič,,,žijem so svojim handicapom ďalej,,,študujem iné veci,,,kmitám na inej vlnovej dĺžke a slovíčko karma nepotrebujem.......a ani nepoužívam...-SHAME-
neznámy
neznámy | 25.1.2018 12:30
Nemusí ísť nutne o posudzovanie alebo vyvyšovanie sa. Ľudia sa snažia pochopiť ak sa deje niečo zlé. Tá snaha nie je zlá. Vznikajú pri tom rôzne dohady, ktorých presnosť sa asi nedá overiť. No každopádne v tej téme to nemalo čo robiť a ľudia by mohli rešpektovať situáciu akú prežívajú trpiaci (či už tí, ktorých to zasiahlo priamo alebo tí, ktorí to s nimi prežívajú) a keď už chcú pri tom analyzovať, tak vo vnútri ticho sami pre seba.
marcie
marcie | 25.1.2018 12:39
Dobre si urobila, že si založila túto tému ... nechcela som reagovať vo vedľajšej téme, ale myslím si, že fiohattu to vôbec nemyslela zle a absolútne si nemyslím, že je bezcitná ... podľa mňa to bolo len vyjadrenie toho, že sú veci, ktoré nevieme ovplyvniť a často sú naozaj hrozné ... ale ako písala aj Siffyah, musíme veci brať tak, ako sú a vyrovnať sa s nimi ... ak by fiohattu bola bezcitná, tak myslím, že by nepracovala s trpiacimi ľuďmi, v takej profesii je zrejme nutné mať istý "odstup" od prílišnej emocionálnosti, inak by to človek nezvládol ... ale podľa mňa to určite nebolo o bezcitnosti ... (prehovorila u mňa Váha, mám pocit, že sa fiohattu musím zastať) ;)
neznámy
neznámy » marcie | 25.1.2018 12:44
Ja sa k fiohattu nevyjadrujem. Vyjadrujem sa k niečomu, nie k niekomu. Vyjadrujem sa k tendencii, ktorá je medzi nami ľuďmi tak častá, vždy keď ide o niekoho iného.
Možno som zaujatá a možno chcem otvoriť aj iné pohľady.
neznámy
neznámy | 25.1.2018 12:46
Povedz mi, načo je taká analýza dobrá? :-)
marcie
marcie | 25.1.2018 12:48
Ja som cítila potrebu vyjadriť sa k fiohattu, tak som tak spravila ... a tvoja téma mi to umožnila... je to dobré, keď je na nejakú tému čo najviac pohľadov, vtedy je možnosť, že si človek môže utvoriť nejaký ucelený názor ... nie že biele je len biele a čierne je len čierne , lebo to tak nikdy v skutočnosti nie je, viď znak ying-yang ... :)
neznámy
neznámy | 25.1.2018 13:35
Na to, na čo je dobré každé uvažovanie o tom ako tento svet funguje.
Saffiyah
Saffiyah | 25.1.2018 14:49
Použila jsem výrazy "otupit ostří žalu a lítosti" a "racionální vysvětlení".
Tím jsem neměla na mysli pocity trpících, které to postihlo, ale pocity své vlastní. Stejně tak i citaci z Knihy Jobovy:
13Jednoho dne, když Jobovi synové a dcery jedli a popíjeli víno v domě svého prvorozeného bratra, 14dorazil k Jobovi posel: „Orali jsme s dobytkem a vedle se pásly oslice,“ řekl, 15„když vtom nás přepadli Sabejci, zvířata ukradli a mládence pobili mečem. Unikl jsem jenom já, abych ti to pověděl!“
16Ještě to ani nedořekl, když dorazil další: „Boží blesk udeřil z nebe, zasáhl ovce i mládence a všichni shořeli. Unikl jsem jenom já, abych ti to pověděl!“
17Ještě to ani nedořekl, když dorazil další: „Chaldejci se ve třech tlupách vrhli na velbloudy, ukradli je a mládence pobili mečem. Unikl jsem jenom já, abych ti to pověděl!“
18Ještě to ani nedořekl, když dorazil další: „Tví synové a dcery právě jedli a popíjeli víno v domě svého prvorozeného bratra, 19když vtom se od pouště přihnal mohutný vichr a udeřil na ten dům ze všech stran, takže se na ně zřítil. Tvé děti jsou mrtvé. Unikl jsem jenom já, abych ti to pověděl!“
20Nato Job vstal, roztrhl svůj plášť a oholil si hlavu. Potom padl na zem a klaněl se:
21„Nahý jsem vyšel z lůna své matky,
nahý se k ní zas navrátím.
Hospodin dal, Hospodin vzal.
Ať je požehnáno jméno Hospodin!“

Se žalem a bolestí se každý vyrovnává po svém... Truchlení je dlouhý proces, to nikdo nepopírá. Ale stejně jako pomáhá víra v Hospodina, tak může někomu pomoci obsah slova karma, jak ho chápe on sám.

V témě "Prosba o modlitbu" se pravděpodobně některým diskutujícím nezdálo, že ostatní nevyjádřili pouze stupeň svého soucítění, ale pustili se do rozebírání situace... Což ovšem neznamená, že by jejich srdce bylo okoralé...
neznámy
neznámy » Saffiyah | 25.1.2018 15:12
Pochopila jsem to tak, že myslíš na pocity těch, jimž se neštěstí událo.
Ovšem nechápu, jak může někomu pomoci "obsah slova karma" - možná proto, že ho sama nechápu.
Podle mého názoru je karma věcí víry, nikoli racionálního uvažování. Víra je dar, který nebyl každému dán, jistě je s ní život svým způsobem lehčí.
Dostat se k víře rozumově, jak předvádí někteří ve svých knihách, je podle mého soudu nesmysl.
neznámy
neznámy » Saffiyah | 25.1.2018 15:19
Vo všetkých dobách ak sa prihodilo niekomu nešťastie ľudia na jednej strane pomáhajú a na strane druhej hľadajú dôvody, príčiny. U nás sa tomu teraz hovorí karma, nejaký čas dozadu to isté nazývali trestom Božím.
Ide o princíp hľadania viny, zdôvodnenia veľmi často spojené s odsudkom, že ten človek si zato môže sám.
Ale ja dávam na zamyslenie. Čo ak je ten u koho vidíme vinu nevinnejší ako my ostatní, ktorí ho vydávame súdu? Súdu karmy, alebo trestu Božiemu... na pomenovaní nezáleží.
neznámy
neznámy | 25.1.2018 15:28
Za mně trest Boží a karma - asi žiju ve vakuu, ale já jsem se s tímhle "hodnocením" setkala jen v literatuře a na ezowebech.
Lidi, které vidím, buď pomáhají, nebo na druhé prostě kašlou.
neznámy
neznámy | 25.1.2018 15:34
Presne toto som mal pred chvíľou na mysli. Čo ak to, že niekto hľadá vinu a súdi, vidíš lebo si ovplyvnená svojim vlastným úsúdkom. V skutočnosti tomu druhému človeku vôbec nemusí ísť o posudzovanie. Je to ako s tým tulákom, ktorý stojí uprostred ulice a každý v ňom vidí niečo iné. Teraz v ňom vidno sudcu.
Aj v minulosti boli ľudia, ktorí to mali zábrany nazvať trestom Božím, lebo si to nemysleli a boli citlivejší, je to pestrejšie. Ak nikdy nerozmýšľaš nad tým čo sa deje ostatným ľuďom alebo všeobecne bytostiam, tak spoznávaš život len cez situácie, ktoré sa dejú tebe. Je to niečo podobné ako keby si ignorovala okolie. Ale tým neobhajujem cynizmus, - vtedy je vypnutý cit úplne. Len vravím, že cit a rozum môžu fungovať spoločne a bez toho aby si tým niekomu ubližovala alebo bola bezcitná.
neznámy
neznámy | 25.1.2018 15:34
U nás v meste pred Vianocami zhorel do tla byt v jednom paneláku a ďalšie byty boli poškodené ohňom a vodou. Majiteľ zhoreného bytu skončil s popáleninami v nemocnici.
Našlo sa dosť ľudí, čo mu to priali a asi cítili zadosťučinenie, alebo čo. Ja neviem.
Normálna realita. Rozoberať nešťastníka jeho život a skutky vzhľadom na následky, hľadať súvislosti. Podľa mňa je to veľmi bežné.
Saffiyah
Saffiyah | 25.1.2018 15:45
Souhlasím, jenže chápat správně karmu je složitější, než jednoduše věřit v Boží trest.
Ale ze správného pochopení karmy vyplývá přesně totéž, co i ze základů naši současné etiky. Pořád jsme v hloubi duše (vychováním?) křesťané.
O tom souzení a odsuzování jsem se zmínila už v "Citátech", tam se to týkalo ega.
Na fóru by se ale neměly soudit osoby, ať už je jejich názor jakýkoli. Mělo by se slušně a v klidu o názoru diskutovat.
neznámy
neznámy | 25.1.2018 15:47
Nevím, možná že ano...

Já se s tím nesetkala. Kdyby někdo se mnou začal něco takového rozebírat, poslala bych ho do hajz, do háje. Ale přátel mám málo a nemají na to povahu, tak nevím... Jo, je to na titulcích bulváru, to jistě.
neznámy
neznámy » Saffiyah | 25.1.2018 15:52
Bola som niekde v tejto téme neslušná? Ak áno, prosím o citát, lebo nie som si vedomá, žeby som prekročila mieru slušnosti.
Saffiyah
Saffiyah | 25.1.2018 15:54
Propánakrále, neee, Ty píšeš vždy k věci a slušně, ale uznej, že to nedělají všichni-FLOWER-

PS.: To je stará bolest většiny webů, že mnohdy místo diskuse k tématu začnou útočit na jeho autora;)
Stránka:
1 2 3
 

Poèítam horoskop... Počítam horoskop...