mesiac
Sobota, 20.4.2024
Meniny má Marcel

Zdravie a výživa - 

Zázračné bylinky

neznámy
neznámy | 9.10.2014 09:42
Ahojte,
rada by som založila tému o bylinkách. V poslednej dobe som sa nadchla pre bylinky a z vlastnej skúsenosti odporúčam každému zdravému aj chorému :) Zapojte sa a poraďte ostatným ktorú bylinku načo, prečo, ako.
Ja konkrétne pri bolesti žalúdka pijem mätový čaj a na menštruačné bolesti som sa dočítala o alchemilke a teda, je to zázračná bylina!
Okrem toho som si namiešala čaj z vlastnoručne pozbieraných bylín na dlhé chladné zimné dni - mäta, medovka, materina dúška, oregáno, bazový kvet, lipový kvet, prvosienka, šípky.
neznámy
neznámy | 9.10.2014 10:20
Teším sa z témy, tiež som poslednú dobu veľmi naklonená bylinkám. Ja napr. experimentujem so "šampónom" z koreňa mydlice, resp. si robím vývar z tejto bylinky, žihľavy a tým si umývam vlasy, tiež veľmi dobre. Žihľavový čaj je inak z mojej skúsenosti super tiež pri problémoch so žaludkom, mäta mi zaberá menej, ale to je asi individuálne. Tú alchemilku určite skúsim :)
martinbd
martinbd | 9.10.2014 11:02
Ahoj,
bylinkám sa venujem dosť. Zberám možno 30 druhov a možno i viac, nechce sa mi to rátať. Zberám ich podľa fázy a polohy Mesiaca. Nad zemné časti pri dorastaní, podzemné pri ubúdaní. A potom znamenie určím podľa podobnosti. Napríklad zlatobyľ výborná na obličky, zberám keď je Mesiac vo Váhach (obličky). Skúšal som aj overovať, či to má nejaký vplyv, skúšal som jednu bylinku nazberať v rôznych znameniach. Podľa mňa to má vplyv. Ako príklad uvediem kostihoj: Zberal som jeden keď bol Mesiac v Kozorožcovi (kosti, kĺby). Druhý keď bol nov v Panne. Ten v Kozorožcovi, podľa mňa účinkoval oveľa silnejšie a pomohol jednému chalanovi s kolenom, teda olej z neho.
Alechemilka, ktorú som zvykol zberať, keď bol Mesiac v znamení Raka, už niektorým dievčatám pomohla, veru je to tak, že zázračná bylinka pre ženy.
Prišiel som aj na to, že čerstvé bylinky sú veľmi dobré a tiež macerát z nich, teda namočiť ich do studenej vody na pár hodín. Takto mi veľmi sadli a pomohli kvety z čakanky. Len som ich namočil do studenej vody a o pár hodín vypil. Pomohlo mi to na oči. Na oči a žalúdok mi tiež pomohla očianka. Žihľava ma už dva krát postavila na nohy, keď bolo zle, ale čerstvá, zaliata horúcou vodou. S obličkami mi pomohli listy brezy, ale ako macerát. Na psychiku pomohol pamajorán a na trávenie repík a rebríček pomohol na oči a žalúdok. Bylinky väčšinou nemiešam, pijem stále len jednu bylinku asi tak dva týždne, niekedy aj dve, ráno jednu a večer druhú. Podľa mňa, bylinky sú učitelia. Tak sa mi teda zdá, že breza učí otvorenosti, očianka spokojnosti, pamajorán nadhľadu, optimizmu, atď. ...
Ďalej napríklad bylinky na spanie sú, čo som odskúšal: materina dúška, pamajorán, ľubovník, očianka, valeriána, čiastočne aj kvety hluchavky.
Tiež sa zaoberám čiastočne aj náukou o signatúrach. Napríklad som zistil, že bylinky s bielymi kvetmi, (alebo bielou farbou nejako zastúpenou, alebo striebornou) zvyknú liečiť ženské problémy. Biela farba je farba Mesiaca. A Mesiac v horoskope symbolizuje materské orgány.
milan08
milan08 | 9.10.2014 13:25
na prechladnutie je dobry caj s mysieho chvostika koprivy majoranky,sparit co najteplejsie vypit a vypotit sa.moze sa osladit medom.
neznámy
neznámy | 10.10.2014 15:40
Ja som tiež naklonená liečbe bylinkami, aj ich poznám, lebo som bývala pri takom lesíku, kde ich rástlo veľa. Teraz bývam vo väčšom meste, ale si ich aj pestujem, aj chodím pohľadať. Vždy najprv skúšam, či by to nešlo bylinkami a až ak je to vážnejšie idem k lekárovi. Pri problémoch so žalúdkom mi dobre robil aj rascový čaj.
Na prechladnutie obyčajne začínam harmančekovým čajom, potom bazovým, a k by mohlo ísť o zápal - tak repíkovým, alebo čajom z materinej dúšky. Robím si ich aj popri liekoch, ktoré dostanem, urýchlia liečbu.
Aj na umývanie vlasov je to dobré, šampón obsahuje iba zlomok výťažkov rastlín.
Putes
Putes | 10.10.2014 16:54
Každý rok sbírám jako první podběl, potom lipový květ, černý bez, hluchavku, měsíček lékařský, meduňku i přesličku, mateřídoušku. Něco dovezu dětem a zbytek si nechám jen tak pro strýčka příhodu, kdyby se něco stalo. Už dlouho se nic nestalo, ale letos v září jsem si z lázní přivezla rýmu a nachlazení, sedlo mi to na průdušky a moc se mi ty bylinky hodily.-LOL- Obyčejně je na jaře vyhazuji, ale letos jsem si užila. Vypila jsem snad cisternu tohoto čaíjčku s medem a citronem, než mi to zabralo.-BOW- Ještě, že jsem byla na jaře tak pilná.-FLOWER-
neznámy
neznámy » Putes | 10.10.2014 17:54
Medovku lekársku - medunku pestujem doma a zistila som, že je oveľa aromatickejší a lepší čaj z nej ako z kúpenej. Z kvetov bazy čiernej sa dá urobiť aj sirup (do vody), tiež má oveľa lepšiu chuť ako kúpený sirup.
Putes
Putes | 11.10.2014 07:01
To víš, že se to vůbec nedá porovnat. Úžasná pravá citronová vůně, ale sirup už nevyrábím a ani nepoužívám. Děti už jsou z domu, tak není pro koho to vyrábět.-FLOWER-
nikav
nikav | 11.10.2014 16:51
Čerstvá kúpená majoránka sa nikdy nevyrovná vôňou ani farbou domácej majoránke, aj keby bola z minuloročnej úrody.
neznámy
neznámy » nikav | 11.10.2014 16:59
Súhlasím, tiež si pestujem majoránku sama, to, čo sa dá kúpiť v obchode mi ani ako majoránka nepripadá.
Tak isto keď porovnám bylinky, ktoré si nazbieram sama s tým, čo sa dá kúpiť v lekárni, je to veľmi veľký rozdiel. Tie domáce majú farbu, chuť, vôňu, kúpené mi často pripadajú ako neidentifikovateľné seno.
Putes
Putes | 12.10.2014 13:20
Taky si ji pěstuji sama. Jó, to jsou potom bramboráčky-FLOWER--YES-
neznámy
neznámy » milan08 | 13.10.2014 12:05
Mě svýho času takhle perfektně na nachlazení zabíral Yzop. ;-)

Myl letos už všechny nasbíraný bylinky na nachlazení vypili -SAD-,dokonce i podbělový med....
neznámy
neznámy | 13.10.2014 12:12
Za zazracny produkt z vyrobeny z bylinek osobne povazuji Ibalgin.-NOSMILE-
neznámy
neznámy | 13.10.2014 12:24
A ze který byliny to je?-COOL-
neznámy
neznámy | 13.10.2014 12:31
C13 H18 O2.

Cisla jsou indexy.Z toho jde dal vydedukovat,z jakych rostlin se to da ziskat.

jde o inhibitor enzymu cyklooxygenázy (COX). Tento enzym je zodpovedny za tvorbu prostaglandinu, latek zpusobujicich bolestive vjemy a zvysujici teplotu. Zanet zmirruje za pomoci snizeni uvolnovani mediatoru zánetu z bunek imunitniho systemu.

Lek byl vyvijen na bolest, ale vysledky na co vse positivne pusoby jsou obdivuhodne.
neznámy
neznámy | 13.10.2014 12:37
Jo až takhle....tímhle způsobem se lze dobrat i k tomu,že umělá hmota je přírodní látka.

Jo,já mám ibalgin taky ráda,je krásně růžovej....na co všechno působí...nojo,teplota,záněty,boles.....hotovej zázrak vědy;)
neznámy
neznámy | 13.10.2014 12:44
Dokonce je pry mozne ze ma preventivni ucinky na
Alzheimerovou chorobou a Parkinsonovu nemoc.

Z hlediska predavkovani o hodne bezpecnejsi nez ciste chemicky Panadol.

Myslim ze hodne lidi si neuvedomuje ze vetsina leku jsou vlastne bylinky a jsou mene nebezpecne nez ruzne obecne michani caju na nemoce.

Spousta lidi si mysli ze bylinka kdyz uz nepomuze,tak je neskodna.Ale ono to vubec neni pravda.Clovek si muze velice ublizit neodbornym pouzivanim bylin.

U spousty leku z bylinek je alespon na letaku davkovani a kontraindikace a doporuceni.
neznámy
neznámy | 13.10.2014 20:43
Krásny, ružový ... a pri vysokej teplote môže spôsobiť krásne vnútorné
krvácanie .... :D
neznámy
neznámy | 13.10.2014 21:47
Ibalgin je nesmierne nebezpečný a škodlivý a vôbec nie je z rastlín. Je to chemokín.
neznámy
neznámy | 13.10.2014 21:55
...mno a co,aspoň se tak nedožiješ toho Alzheimera-LOL--LOL-;)
Stránka:
1 2 3 >
 

Poèítam horoskop... Počítam horoskop...