Zdravie a výživa -
potravinové multikulti
všetky tie cudzokrajné plody, semená, oleje, čaje atd. atd. všetko to IN pod vlajočkou "zdravý životný štýl"
čo bylinky z tých našich lúk a lesov, plody tých našich stromov a kríkov a zemičky, voda bystrín a prameňov z hôr, málo nám ? ako to je ako
Lovci sběrači cestovali a jedli stále nové a nové věci.
Byli zdatní nechyběly jim živiny protože cestovali a jejich strava byla velmi pestrá.
Poté co se člověk usadil a stal se zemědělcem nastaly choroby z nedostatků živin.
Průměrná výška klesla o cca 25cm. Tato cesta k úpadku stále trvá. Největší ekologická katastrofa začala s ztv "vyklučováním" lesů z důvodů rozšíření zemědělské půdy a pastvin. Dnes nestačí jíst banány, dnes je už zapotřebí věcem i rozumět, vyznat se.
Je dobré zvážit zda za takových okolností má smysl zakládat téma na které člověk nemá znalosti ani schopnosti se v něm orientovat.
Co potom lidé kteří se narodili v "pusté" krajině. Ty tam maj pochcípat hlady a my budeme naše lokální zbytky jídel házet do popelnic?
Jídlo ze Země je prostě pro lidi. Naopak by jsme se neměli nacionalistickýma blábolama nechat manipulovat.
V principu si lidé rozparcelovali to co jim nepatří. Když někdo obsadí u matky prs a na někoho zbyde pata, pak je jasné že mléko se na všechny nedostane. Pro útěchu je dobré třeba vymyslet, že těm co patří prs svědčí mléko a těm co patří pata zrohovatělá kůže.
nejde o privlastňovanie si územia ale o miesto kde sme sa narodili, naturálny zdroj
(je jabĺčko horšie než avokádo zemiak horší ryže púpava horšia aloevera breza horšia kokosovej palmy..etc. ?)
devastujeme tento náš zdroj, vznikajú nemoce a siahame inam ...
všade kam ideme sme na návšteve a zdroj tých území nás v tej chvíli hostí, ľudia v ňom a vnikáme do ich kultúry na krátky čas, spoznávame a radujeme sa spolu
ale doma je doma tak prečo nežijeme v súlade so zdrojom nám - vrodeným
isteže sme všetci v zmysle ľudstva hosťom na celej planéte Zem, dívam sa na túto oblasť ale momentálne inak z iného uhlu pohľadu
toto je eko téma, jedna z mnohých a rozumiem že sme na astrowebe :)
sejem len malé krehké semienko, ak nevzíde tu vzíde inde pôdy je dosť a robím to pre radosť zo zdieľania vedomostí a skúseností v zmysle nadhľadu a hľadania ciest pre ľudí tam kde žijú na miestach kde sa narodili
https://sk.wikipedia.org/wiki/%C4%BDu%C4%BEok_zemiakov%C3%BD
môžbyť ju len doma nik neobjavil, to je vela vela vecí čo už nekorešponduje školsky, podmienky na ryžu tú nie sú ale tak možná raz budú :) ..........
poznám tvoj názor na českú kuchyňu, možná z nej poznáš len zlomok iba tú najobľúbenejšiu časť
českej sa nevenujem je to mikrolokalita stejne ako SK, pozerám klimatické a ďalšie podmienky prepojené v súvislostiach v rámci pásma, nie krajín
Mali by sme sa starať prioritne o kus Zeme na ktorej v ktorej s ktorou bezprostredne žijeme, je ozaj čudné, že používame indické ghí a nevieme, že naši predkovia používali prepustené maslo, podobne je to s bylinami, nevieme poriadne čo tu máme ako to použiť, nedávno som jedla mišpule, poznáš mišpule? sú vraj veľmi zdravé a vzácne. A hlavne sú naše, ale figu asi ochutnalo viac slovakov ako mišpulu, minimálne viacerí budú vedieť čo to je
ide o to že mi do reality vchádzajú zaujímavé podnety čo sa opakujú - čiže som sa na to mrkla a jak si robím náčrtok čo kde túto sezónu postrkám rozsejem u seba v záhrade tak som hľadala inšpiráciu aj tuná u martina s jeho bylinkama ...
jak žužu dala ten test z plusky tak som v tej pluske poklikala a našla toto
http://www.pluska.sk/regiony/vychodne-slovensko/cinsky-farmar-li-ting-pestuje-vychodnom-slovensku-ryzu.html a TOTO ma už fakt nasralo!!
.. mišpulu nepoznám no a to je presne ono -BLUSH- .. že ju nepoznám !
možno je to môj smer, ktorým sa mám uberať a ostatní budú jesť figy, neviem
ale tak dala som to sem, ten lajfstajl čo sa rozbehol posledné roky už hodne smrdí biznisom, totiž
Bohužel z jižní ameriky byly dovezeny právě ty druhy které škodí zdraví nejvíce a ty jihoameričané sami nekonzumují. Naopak ty druhy které jsou zdraví prospěšné se u nás nepěstují.
Nejpřirozenější způsob obživy je život lovců sběračů. Horší je ten pastevců a nejhorší zemědělců - který se uchoval dodnes ačkoli dnes dřinu převzali traktoři a strojové.
Multikulti strava je tak přirozená asi jako dýchání vzduchu který sem vane jednou z kavkazu jednou ze sahary. Pestrost a diverzita stravy je hlavním předpokladem dostatku nutrientů jako základu pro optimální metabolismus.