mesiac
Piatok, 26.4.2024
Meniny má Jaroslava

Zdravie a výživa - 

Posedlost zdravou výživou

Durgadevi
Durgadevi | 16.2.2017 08:52
V dnešním magazínu MF Dnes jsem četla článek - Ortorexie, posedlost zdravou výživou. Když příznivci zdravé výživy se chovají jako sekta. Když rodiče krmí dítě tak, že roční chlapeček váží jako trojmesačné mimino. Tak takoví jsou již úplně mimo. -ROLL- Když si dají jen takovou zeleninu, když ještě neuplynula 15 minut od vytržení ze země. Jenom ovoce odtrhnuté přímo ze stromu. Nedejbože kupované. -WALL-

Naše rodina taky je stoupencem vegetariánské stravy, na začátku, před 25 lety jsme možná i víc hlídali složení stravy, ale nikdy jsem neupadli do fanatismu a naše děti měli vždy všechny fyziologické hodnoty v normě - železo, krevní tlak.
neznámy
neznámy
neznámy » Durgadevi | 16.2.2017 10:22
Uvedený jev má svoji diagnózu a jedná se o nemoc.
Vypadá to však že byl zneužit průmyslovou loby jelikož do této doagnózy spadá i:

"...S tím souvisí i upuštění od průmyslově upravovaných potravin (zejména těch bohatých na tzv. „Éčka“ neboli přídatné látky), nebo takto zpracovaných potravinových výrobků obsahujících kontroverzní látky nebo ingredience s problematickým nebo nevyjasněným přínosem pro lidský organismus."
https://cs.wikipedia.org/wiki/Orthorexie

Myslím si že vyhýbání se průmyslově zpracovaným potravinám éčkům a "problematickým" potravinám" je rozumný přístup nikoli nemoc.

Jako definici orthorexia nervoisa nemoci bych označil spíše:

"..je psychická porucha, při které se člověk (ve větší míře, než která je považována za „normální“) upíná na zdravou stravu. Orthorektikem je ten, komu myšlenky na zdravé stravování zabírají většinu času a při porušení svých stravovacích zásad se cítí provinile."

Ovšem "větší míra než normální" je problematicky definovatelná. Pojem "zdravá strava" rovněž. Z definice zůstává jasné jen "provinění při porušení zásad..".

Takovýchto stravovacích "sekt" je dneska mnoho a je to spíše důsledkem toho že ve společnosti je "něco špatně". Lidé se bouří nadnárodnímu tlaku řetězců alias babišova sámoška. Vědí že jsou jim servírovány monopolně nekvalitní potraviny které je činí nemocnými z čehož těží zase medicínský průmysl až po pohřebáky. Uzavřený kruh.
V něm se motají alternativci jen jako slepé můry dokola.
Žádná z metod zaměřených na stravování nevede k uspokojivému cíli (zdraví) neboť tento trend postrádá holistický přístup. V konečném důsledku z tohoto dění těží zase jenom koncerny produkující "zdravé" potraviny za přemrštěné ceny. Takže přístup alternativců je v důsledku kontraproduktivní. Děti takto žijících lidi nejsou zdravější a tito lidé samotní rovněž ne.
neznámy
neznámy | 16.2.2017 10:53
Tohle je například výsledek monopolizace trhů s potravinami. Ledový salát za padesát, o dusičnanech ani nemluv. Kupuj a žer ty blbé prase.
Podepsán tvůj vrchní dodavatel babiš and co.

Zelenina prudce zdražuje, okurky o více než polovinu.
https://www.novinky.cz/ekonomika/429338-zelenina-prudce-zdrazuje-okurky-o-vice-nez-polovinu.html
neznámy
neznámy | 16.2.2017 12:54
Pokud s vitariánstvím začne nějaký "vypasený manažer" , který se cpe večer a ve fastfoodech, pak věřím že po nějakou dobu se mu zlepší zdraví. Zbaví se "nadbytečné horkosti" ...detoxikuje se....ale dlouhodobě mu vitariánství zdraví neudrží....

Proto je asi mnoho lidí ze začátku nadšeno. Protože díky přechodu na vitariánství se ze začátku většinou "ozdraví"
neznámy
neznámy | 16.2.2017 12:56
Já to beru podobně jako třeba obchod s cigaretama. Je to podobné. Minimálně 95% potravinového zboží si lidé kupovat nemusí - stejně jako cigarety.
neznámy
neznámy | 16.2.2017 13:34
Cigarety nejsou základní potravina.
Zelenina ano.
V tom je rozdíl.
Z hlediska obchodu rozdíl samozřejmě není.
Z hlediska etiky ano.
neznámy
neznámy | 16.2.2017 13:47
Nemyslel jsem zeleninu. Z hlediska nabídky je zelenina malý zlomeček potravin na trhu. Myslím tím ostatních cca 95% potravinových produktů na trhu. Lidi to mít nemusí, ale chutná jim to a škodí podobně jako cigarety...
neznámy
neznámy | 16.2.2017 14:22
tak to jo.
neznámy
neznámy | 16.2.2017 14:52
Naopak postupně zjišťuji, že zrovna zeleninu mám vlastně každý den. Dalo by se říci že na zelenině mám postavený jídelníček. Zelenina je pro mne základ.

S ovoce "jedu n na sušených švestkách, datle, fíky.

Jinak čerstvé ovoce nekupuji. Považuji ho za hodně chemické. Mnoho druhů dozrává "umělě"

Maso nějak postupně "přirozeně" omezuji. Postupně mi bude stačit ryba.
Každý den nevynechávám kurkumu a semena.

Mléčný produkt používám podobně jako někdo jiný cigaretu. Občas něco k vínu a na chuť.

Pokud si dám na chuť sýr během pití vína nebo jednou za čas po ránu kefír, tak prakticky během krátkého času cítím větší zahlenění organismu. Ale s mou četností používání těchto "cigaret" je nadbytečný hlen do dvou dnů z těla pryč....
neznámy
neznámy | 16.2.2017 17:21
Právěže zelenina by měla být základ stravy. Z větší části tepelně upravená.
Kvůli oligosacharidům které vyživují střevní mikroflóru.
Jako ovoce mi přijde nejpřirozenější jíst jabka. Obsahují drahocenný pektin, pak se nemusí jíst ani psylium. Ostatně při dostatku zeleniny je psylium zbytečné.
Zelenina není jen salát ale i kořen a bulva na to se běžně zapomíná.

Mléčné kdyžtak lžíci jogurtu do jídla jako probiotikum. Část zeleniny by měla být i kvašená ať jsou kvasné bakterie a enzymy.

Problém zeleniny je ten že není dostupná v dostatečné kvalitě neboť roste dneska už z velké části v roztoku chemie hydroponně místo v půdě. Umělé osvětlení chemické hnojení a ošetření. Levná produkce koncernů likviduje malopěstitele a dneska už nekoupíš běžnou regionální zeleninu ani na tržnici kvůli špatným podmínkám pro podnikání a byrokracii.
Jediné řešení je vlastní zahrada. Ten základ se tam vypěstovat dá. Rodičové na vesnici zeleninu nekupovali. Pěstovali si vše sami.
neznámy
neznámy | 16.2.2017 18:15
neznámy
neznámy » Durgadevi | 16.2.2017 18:52
-BYE- celé generácie bývajú vegetariáni a nič im nechýba...môjmu synovi som nedávala do roka mäso a bol doslova skoro tučný, jedol prevažne varenú zeleninu a kojila som ho, žiadne sladkosti nejedol, žeby z toho priberal....do pol roka bol len čisto kojený ...oni tam museli inde urobiť chybu...
neznámy
neznámy | 16.2.2017 21:06
Kojené dítě během kojení nepotřebuje maso. Půl roku kojení bez jiných přídavků je ideál. No a pokud se neuskuteční přechod na kravské produkty, je to asi úplný ideál.

Pokud je vegetariánství propracované, tak má člověk vše co potřebuje. To už je dávno prakticky dokázané.

Pokud se vegetariánství pojme bez znalostí, pak výživa nemusí být komplexní.
neznámy
neznámy » Durgadevi | 19.4.2017 13:36
Pri ortorexii - zaslepenej túžbe po zdravom stravovaní, postihnutí ľudia strácajú záujem o priateľov, rodinu, okolie... http://www.brigit.sk/clanok-882/sklucujuce-zavislosti- Akákoľvek závislosť, aj na zdravom stravovaní, je smutná ...
Aiwi
Aiwi | 19.4.2017 22:49
Je potrebné dočítať veci do konca:

"Orthorexia nervosa" is not recognized as an eating disorder by the American Psychiatric Association"

Napriek tomu, že skutočne prejavy niektorých "zanietencov" sú dosť výrazné, nie všetko je potrebné považovať automaticky za chorobu. Aj keď nevylučujem, že sa ňou stane, ale s vysokou pravdepodobnosťou neboli označené diagnostické kritériá. Pre poruchy príjmu potravy je veľmi príznačné narušenie sebaobrazu a to mi k orthorexii nesedí. Každopádne už je spomínaná v súvislosti so psychológiou zdravia.

Poèítam horoskop... Počítam horoskop...