mesiac
Piatok, 26.4.2024
Meniny má Jaroslava

Zdravie a výživa - 

Jarmila Průchová

neznámy
neznámy | 25.3.2016 11:40
Jarmila Průchová propagátorka makrobiotiky byla před pár dny v rozhlase.
Tato 88letá babička je pozoruhodná a rozhovor s ní rozhodně stojí za poslech. S jejími názory se dokážu ztotožnit. S makrobikou mám jen pozitivní zkušenosti.

http://www.rozhlas.cz/radiowave/automatky/_zprava/nejdriv-je-treba-omezit-sul-rika-88leta-makrobioticka-jarmila-pruchova-v-automatkach--1565131
neznámy
neznámy | 25.3.2016 19:31
Svým způsobem jde o anarchistku, která vystupuje docela rezolutně proti systému:
-zaměstnanosti
-národního zdraví
-potravinářství

Anarchisti tohoto ražení nejsou zatím ve svém malém počtu pro systém nebezpeční.-ROLL-
neznámy
neznámy | 25.3.2016 19:53
anarchisti jsou mí lidé. je potřeba je naklonovat aby jich bylo co nejvíce.
přivádí to pohyb do systému. :)
neznámy
neznámy | 26.3.2016 12:41
Ja mám skúsenosti s tým, že nie pre každého je vhodný určitý typ stravovania. Ani diét. Akú máš krvnú skupinu ty?
neznámy
neznámy | 26.3.2016 19:00
Já ani nevím. Zajímal jsem se o stravu podle KS ale moc na to nedám.
Jestli dělíš lidi podle kr skupin pak jsou další dělení podle metabolismu a další a další.
Myslím že vhodnost či nevhodnost makrobiotiky si člověk určuje hlavně na základě neochoty zříci se chuťové škály která se dnes všude okolo nabízí.
Makrobiotický talíř mi přijde hodně dobrý a myslím si že je pro každého.
Proč by neměl být? Znáš důvod? Však v rámci makrobiotiky můžeš taky ladit více méně bílkovin tuků atd.
V tom videu jsou dobré informace je to přístup energetický, například to že vajíčka a mléko nejsou potrava pro lidi, mají příliš brutální energii slouží k výživě mláděte. Tuhle zkušenost musím potvrdit.
Když člověk získá určitou citlivost, pročistí tělo i mysl, pak je jeho strava VELMI asketická.
neznámy
neznámy | 27.3.2016 10:15
Makrobiotika sa mi páči, nachádzam tam dosť veľkú príbuznosť s tým ako sa stravujem ja, ale zase je to vo veľkej miere o tom, že rôzne smery si protirečia a keby sa mal človek striktne držať viacerých výživových stravovacích smerov, musí prejsť na pránu, nič iné mu neostane.
Jeden smer odmieta to, čo iný smer uprednostňuje a tak.
Sú takí, ktorí by na vajíčka a syr nedali dopustiť a sóje sa ani nedotknú, to len ako príklad. :)
V tom, čo hovorila pani Pruchová mi bolo asi najbližšie, keď hovorila o tom, aby sme jedli, čo nájdeme na lúke, do 20 cm. :D Ale zase si odporovala v inom.
Ak makrobiotici odmietajú to, čo tu nevyrastie a je dovezené, prečo tak radi zaraďujú do jedálnička morské riasy? More tu tiež nemáme.
Inak s tebou veľmi súhlasím, že ak človek získa určitú citlivosť, jeho strava sa stane veľmi asketická. Ale pozor, to neznamená že bude jednostranná.
neznámy
neznámy | 27.3.2016 12:06
Ano asketická a pestrá čerstvá pravidelná i vydatná ale málo solená a slazená. Ta chuťovost se pak přesouvá. Člověk si pochutná na jednoduché věci jako například dušená mrkev posypaná gomasiem.
s tím protiřečením máš pravdu. Řasy tady nerostou. Ale jejich energetická síla je přijatelná. Já beru ze všeho to nejlepší. K makrobiotice mám výhrad nejméně.
neznámy
neznámy | 27.3.2016 13:34
Robíš si gomasio sám? V akom pomere semienka a soľ? Čítam, že sa dá používať aj iné ako sezamové semienko, napríklad ľanové.
Ale nemám doma mažiar, možno by poslúžil mlynček na kávu...
neznámy
neznámy | 27.3.2016 13:49
Já nejsem ryzí makrobiotik.
Nepoužívám konzervy, potraviny s emulgátorama, instantní potraviny.
Jídla nezahušťuji moukou mlékem.
Zeleninu dělám na pánvi do "horka" na másle tak, abych máslo nepřepaloval.
Ovoce jím občas.
Po ránu si dám lžíci rybího tuku a olivového oleje.
Mám rád luštěninové polévky.

Pokud si náhodou někde vezmu cokoliv s agresivníma É - čkama. Třeba nějakou sušenku. Pak se mi od levé ruky až na hrudník udělá "červený" pruh. Jeho intenzita je přímo závyslá na množství Emulgátorů. Po tom co si dám několik sklenic čisté vody, pruh do hodiny zmizí.

Naposledy se mi to stalo v Anglii po dvou banánech. Banány byly asi silně chemicky ošetřené.
neznámy
neznámy | 27.3.2016 14:03
Kdesi som čítala, zdá sa mi to prehnané, ale bohvie... vraj na banány si treba špeciálne dávať pozor, lebo šupka obsahuje 40 chemických látok.
Instantné, umelé konzervované jedlá, polotovary a sladké, či slané "vyžieračky" tiež nejedávam. Mám z toho divný pocit, že je to prázdne, možno keby som zjedla obal miesto obsahu, nič závratné by sa nestalo. :D
neznámy
neznámy | 27.3.2016 14:25
ano soli jenom málo asi 1:15. i tak je to dost slané.
ze lněného nedělám mnohem rychleji oxiduje kvůli vysokému obsahu n3 ten je velmi rychle transnasycený. drtím v hmoždíři. ale dělal jsem i zatar to je arabská posypka.
sumach koupím u arabů v praze ale není podmínkou ho mít.
je to směs na humus. ale dává se do všeho říká se že když máš zatar uděláš jídlo ze všeho třeba to nasypeš na chleba a je to.
http://delikatesy.etrend.sk/recepty-suroviny/zaatar-korenie-z-blizkeho-vychodu-3843
neznámy
neznámy | 27.3.2016 14:45
Paktuješ se z Arabama v Praze? -WINKIE-
neznámy
neznámy | 27.3.2016 15:28
S tím vajíčkem bych to až tak nedramatizoval. Já osobně myslím, že je potřeba dodržovat určité kombinace potravin , co spolu míchat a nemíchat.

Když tvrzení p. Průchové přeženu. Tak mohu tvrdit že ze semínek vyrůstají velké stromy. No a když porovnám strom se slepicí?

Nemíchal bych až tak "program" buněk z "energií" dané potraviny.-ROLL-
neznámy
neznámy | 27.3.2016 15:50
Ja by som to s tými semienkami až tak nedramatizovala. Zakázané by boli len semianka sekvojovca a baobabu. :)
neznámy
neznámy | 27.3.2016 17:54
a sezamu :)
neznámy
neznámy | 27.3.2016 17:57
mám tam kamaráda jmenuje se chez amiz a je z alžíru.
prodává mi arabské sušené ovoce a tak.
Tohle je jeho obchod ve spálené.
http://www.chezamis.cz/
A tady se koukni na video jak to u něj vypadá.
To je von v té čepici. -LOL-
https://www.youtube.com/watch?v=ETPMGFEuZl4

Poèítam horoskop... Počítam horoskop...