Zdravie a výživa -
Jarmila Průchová
Tato 88letá babička je pozoruhodná a rozhovor s ní rozhodně stojí za poslech. S jejími názory se dokážu ztotožnit. S makrobikou mám jen pozitivní zkušenosti.
http://www.rozhlas.cz/radiowave/automatky/_zprava/nejdriv-je-treba-omezit-sul-rika-88leta-makrobioticka-jarmila-pruchova-v-automatkach--1565131
Jestli dělíš lidi podle kr skupin pak jsou další dělení podle metabolismu a další a další.
Myslím že vhodnost či nevhodnost makrobiotiky si člověk určuje hlavně na základě neochoty zříci se chuťové škály která se dnes všude okolo nabízí.
Makrobiotický talíř mi přijde hodně dobrý a myslím si že je pro každého.
Proč by neměl být? Znáš důvod? Však v rámci makrobiotiky můžeš taky ladit více méně bílkovin tuků atd.
V tom videu jsou dobré informace je to přístup energetický, například to že vajíčka a mléko nejsou potrava pro lidi, mají příliš brutální energii slouží k výživě mláděte. Tuhle zkušenost musím potvrdit.
Když člověk získá určitou citlivost, pročistí tělo i mysl, pak je jeho strava VELMI asketická.
Jeden smer odmieta to, čo iný smer uprednostňuje a tak.
Sú takí, ktorí by na vajíčka a syr nedali dopustiť a sóje sa ani nedotknú, to len ako príklad. :)
V tom, čo hovorila pani Pruchová mi bolo asi najbližšie, keď hovorila o tom, aby sme jedli, čo nájdeme na lúke, do 20 cm. :D Ale zase si odporovala v inom.
Ak makrobiotici odmietajú to, čo tu nevyrastie a je dovezené, prečo tak radi zaraďujú do jedálnička morské riasy? More tu tiež nemáme.
Inak s tebou veľmi súhlasím, že ak človek získa určitú citlivosť, jeho strava sa stane veľmi asketická. Ale pozor, to neznamená že bude jednostranná.
s tím protiřečením máš pravdu. Řasy tady nerostou. Ale jejich energetická síla je přijatelná. Já beru ze všeho to nejlepší. K makrobiotice mám výhrad nejméně.
Nepoužívám konzervy, potraviny s emulgátorama, instantní potraviny.
Jídla nezahušťuji moukou mlékem.
Zeleninu dělám na pánvi do "horka" na másle tak, abych máslo nepřepaloval.
Ovoce jím občas.
Po ránu si dám lžíci rybího tuku a olivového oleje.
Mám rád luštěninové polévky.
Pokud si náhodou někde vezmu cokoliv s agresivníma É - čkama. Třeba nějakou sušenku. Pak se mi od levé ruky až na hrudník udělá "červený" pruh. Jeho intenzita je přímo závyslá na množství Emulgátorů. Po tom co si dám několik sklenic čisté vody, pruh do hodiny zmizí.
Naposledy se mi to stalo v Anglii po dvou banánech. Banány byly asi silně chemicky ošetřené.
Instantné, umelé konzervované jedlá, polotovary a sladké, či slané "vyžieračky" tiež nejedávam. Mám z toho divný pocit, že je to prázdne, možno keby som zjedla obal miesto obsahu, nič závratné by sa nestalo. :D
ze lněného nedělám mnohem rychleji oxiduje kvůli vysokému obsahu n3 ten je velmi rychle transnasycený. drtím v hmoždíři. ale dělal jsem i zatar to je arabská posypka.
sumach koupím u arabů v praze ale není podmínkou ho mít.
je to směs na humus. ale dává se do všeho říká se že když máš zatar uděláš jídlo ze všeho třeba to nasypeš na chleba a je to.
http://delikatesy.etrend.sk/recepty-suroviny/zaatar-korenie-z-blizkeho-vychodu-3843
Když tvrzení p. Průchové přeženu. Tak mohu tvrdit že ze semínek vyrůstají velké stromy. No a když porovnám strom se slepicí?
Nemíchal bych až tak "program" buněk z "energií" dané potraviny.-ROLL-
prodává mi arabské sušené ovoce a tak.
Tohle je jeho obchod ve spálené.
http://www.chezamis.cz/
A tady se koukni na video jak to u něj vypadá.
To je von v té čepici. -LOL-
https://www.youtube.com/watch?v=ETPMGFEuZl4