Zdravie a výživa -
Intestinal Dysbiosis
Je v klasickom masle a pokiaľ si pamätám, tak aj moja stará mama robila maslo z čerstvej smotany zozbieranej z čerstvého mlieka. Mala krásnu drevenú zbanku , veľmi sa mi páčilo pozorovať ten proces. :-) Ale k žiadnemu kvaseniu tam nedochádzalo.
A ano, máš pravdu, fermentácia je druh kvasenia.
wiki o druhoch kvasenia
https://cs.wikipedia.org/wiki/Kva%C5%A1en%C3%AD#M.C3.A1seln.C3.A9_kva.C5.A1en.C3.AD
Bosch » Modrá | 20.10.2017 11:01
například taková žinčica má mnohem vyšší probiotické vlastnosti než ovčí mlíko
kouzlo vzniká když se spojí probiotika s prebiotiky
do pole je také lepší dávat hnůj uzrálý a né čerstvý
enzymatické procesy probíhají naskrz všemi biologickými strukturami
mají jediný význam, snížení iniciační energie procesů, tato ušetřená energie je pak tím co se dá nazvat životní síla, je k dispozici jako čchi
To vše co uvádím je jen směr, jsou to poukazy na dávné postupy které jsou osvědčené staletími že fungují a dneska se začínají opět objevovat jako zázraky moderní medicíny a vědy..
Jistě tam bude celá řada dalších produktů toho kvašení ve výsledném másle, je krémovější než normální má jinou konzistenci..
Ten postup není zas tak náročný stačilo by ho vyrobit ze smetany ať se nezdržujeme tím mlíkem, zakvasit smetanu a jedem..
Jinak ty postupy nejsou jen o jedné látce..výsledky výzkumů ukázaly že i když je dost vlákniny ze které se tvoří butyrát není vyhráno. Je zapotřebí mít ve střevu ještě správné bakterie. Aby z toho materiálu mohly růst. Jinak na tom "dobrém" materiálu porostou zase jen ty špatné bakterie a výsledek je kontraproduktivní.
Proto se užívají další postupy detoxikace, pančakarma..detoxikační byliny jako triphala a spousta dalších co mají na starost snížit množství patogenních bakterií v trávícím traktu.
Jako například kurkuma, zázvor, česnek, čili pepř ale i čaje jako pelyněk lapacho a strava jako semínka dýně chia a pak taky další úrovně působení jako životospráva psychohygiena cvičení dýchání a další.
Butyrát je jen malá část celkového obrazu.
Že ten směr uvažování je správný ukazuje například moderní fekální transplantace.
Pořádně se neví proč, ale funguje to dobře..
https://cs.medlicker.com/870-transplantace-stolice
kvašení ale mění výsledný tuk na jiné složení než při výrobě ze smetany.
Probiotika je zapotřebí dodávat nejlépe ve formě kvašených zelenin (pickles) kyselého zelí anebo i žinčice a kysaných mléčných produktů ostatně žinčica je asi nejlepší probiotikum z mléčných..
něco málo vždy projde až do střev jinak drtivou většinu zabije HCl v žaludku
dají se koupit i kvalitní probiotika v tabletách s potahem který se rozloží až ve střevu kde má ale jsou dost drahé
je to ale docela dobrý způsob jak na to podpořit mikroflóru přinejmenším po atb oslabení atd
vždy se doporučují směsi co nejvíce druhů bakterií nejenom acidobacilus bulguricus
u mléčných probiotik je blbé to že dlouho ve střevu nežijí, jen pár dní, pak je zapotřebí dodat nová
ony totiž nesnáší teplotu v lidském střevu neb jsou původně konstruovány na střevo zvířecí
ale přesto pomáhají při tvorbě lidskému tělu přirozených bakteriálních kultur tudíž jezení activia nebo těch jogurtů s přídavkem mléčných kultur má smysl
například celá indie uznává mléko a jeho produkty, kromě tvrdých sýrů, ty jsou více tamas
kasein pro ně problém nikdy nebyl
sýr se dá získat lehce z mléka sražením s trochou citrónu
čím výše kvašený je produkt tím více jsou rozloženy řetězce bílkovin a tím stravitelnější produkt je
proto i vaření je žádané, například číňané vaří vše syrového jedí velmi málo varem vždy zlepšujeme stravitelnost
Tak akoby si zrovnával ghí z kvaseného mlieka a jeho lepšie vlastnosti ako zo smotany cez probiotiká.
A furt neviem ako sa butyrát dostane do obyčajného masla z čerstvej smotany, keď vzniká procesom kvasenia. -WINKIE-
4. Maslo obsahuje butyrát (známy ako butanoát)
Butyrát je inými slovami kyselina maslová. Ide o tučnú kyselinu, ktorá je dôležitá pre fungovanie tráviaceho systému a bráni vzniku chronických zápalov.
https://www.badatel.net/prekvapive-zdravotne-prinosy-masla-medicina-sa-opat-raz-mylila/
Tím kvašením vzniká další butyrát..
Takže máme ghí dobré, alebo lepšie. :-) Ale nie ghí pravé, alebo nepravé.
Pre mňa, človeka s intoleranciou na mlieko je ghí dobré vždy. Bez kazeínu, bez laktózy a mňam. :-)
Ale aj tak furt neviem ako sa ten butyrát vytvorí v obyčajnom masle z čerstvej smotany, keď tam proces kvasenia neprebieha. Sakra. -WINKIE- Ešte toto mi niekto vysvetlí a dám pokoj. :-D
ony jsou sice byložravci, ale život v jejich střevech je továrna na živočišnou biohmotu z čehož ony samy žijí
lidské tělo bylo kdysi rovněž byložravé, čehož pozůstatek je slepé střevo.
symbioza člověka s krávou není asi vůbec od věci.
Dokážeme žít celkem normálně z čistě masité stravy nebo z laktovegetariánské a spousta dnešních diet dokazuje že člověk je schopen se živit celkem bez problémů i paleostravou, může žít bez sacharidů..lidské tělo je skoro dokonalé.
Nestačí říci že pro dobré zdraví je dobré jít více vlákniny jak se obecně ve výživářství již tvrdí. Může se tím naopak spustit výroba nechtěných entit v těle neboť se podpoří jejich růst.
I takzvaně zdravě žijící lidé umírají zcela běžné na všechny typy nemocí jako ti co se stravou nezabývají vůbec.
Z lékařských statistik pramení závěry že strava nemá na průběh drtivé většiny chorob mezi které patří např autoimunitní nemoci, rakovina, RS, žádný vliv.
Myslím že trochu přehání ale jsem zastáncem tvrzení že vliv stravy se obecně mezi alternativně uvažujícími lidmi přeceňuje. Zdravá výživa a podporovaný zájem o ní je ve většině případů otázka finanční lobby.
Jako příklad uvedu bioprodukty.