Zdravie a výživa -
CLOVEK ABY NEJEL NIC...
Každé jídlo má svou chuť, studenou nebo horkou energii a účinek v těle po natrávení. Pokud kombinujeme dvě potraviny protichůdných vlastností, např. v účinku po natrávení, dochází k nedostatečnému natrávení potravy a tvorbě toxinů. Např. sníte dvě potraviny sladké chuti, ale jedna látka má účinek po natrávení kyselý a u druhé potraviny se objeví sladká kvalita.
Správná kombinace potravin je proto velice důležitá.
Ovoce je nejlépe jíst samotné, neboť v kombinaci s ostatním jídlem narušuje trávicí proces. Různé ovocné jogurty, tvarohy, kompoty k jídlu, maso s ovocem způsobují zažívací obtíže.
Melouny a ostatní ovoce se natráví rychle, škroby pomalu. Melouny není vhodné kombinovat s jiným ovocem.
Maso je horké kvality a mléko studené, stojí tedy v protikladu.
Mléko není vhodné v kombinaci s citrusy, mléčnými výrobky a rybami, neboť zvyšují tvorbu kyseliny chlorovodíkové v žaludku srážející mléko.
Brambory či bílá rafinovaná rýže k masu nevhodné, stejně tak maso s knedlíky.
Nekombinovat slané a sladké potraviny.
Kombinovat dvě bílkoviny: např. luštěniny, ryba a sýr nebo smetana, vejce nebo maso a vejce je škodlivé. Jezte jen jednu bílkovinu v jednom pokrmu.
Nepříliš vhodné je konzumovat syrový salát a vařené jídlo.
Škroby a kyseliny oddělujte, bakterie je mění pak na alkohol a octy.
Velmi špatná kombinace je těžší zejm. mléčný dezert (zmrzlina, tiramisu atd.) a ovoce po jídle, zejména bílkovinách, neboť cukry fermentují nestrávené v žaludku.
Nekombinujte ořechy, obiloviny, med, banán a jiné ovoce.
Nepijte před jídlem, po jídle; během jídla pijte max. 2dl tekutin.
Nejdříve jezte lehce stravitelná, pak těžce stravitelná jídla v tomto pořadí, pokud jíte : ovoce-zeleninový salát-vařená zelenina a obilniny-fazole-syrová zelenina-mléčné výrobky-ryby a drůbež-červené maso
Další informace ohledně kombinace potravin najdete v další částí novinek.
Dr FREJ
OPRAVA: NEJEDL..;)
Co je to jogurt a je zdravý?
Jogurty jsou mléčné výrobky (vyrábějí se zpravidla z kravského mléka). Mléko se nechává 4 – 8 hodin projít procesem kysání, při kterém bakterie přidané do mléka přeměňují cukr na kyselinu mléčnou. Nejčastějšími bakteriálními kulturami, které se používají pro výrobu jogurtů, jsou Streptococcus salivarius a Lactobacillus bulgaricus.
Jogurtů se vyrábí obrovské množství různých druhů. Ať už se jedná o klasický bílý jogurt nebo ovocné jogurty nebo jiné různě dochucené jogurty. Stejně tak se vyrábí různé varianty, jako nízkotučné jogurty. Důležitou součástí jogurtů je probiotická složka – probiotické bakterie. Byť jsou bakterie často vnímány jako něco škodlivého co způsobuje nemoci, u jogurtů to neplatí. V nich jsou naopak ty „hodné“ bakterie, které našemu tělu prospívají.
Hubnutí a jogurty
Jogurt by neměl chybět na žádném dietním nebo obecně zdravém jídelníčku. Můžeme ho jíst samotný, s ovocem, s cereáliemi, jako doplněk do zeleninových salátů, kde jogurt nahradí tučné dresinky a zálivky.
Při výběru vhodného jogurtu byste se měli dívat především na obsah tuku – volit především nízkotučné varianty. A dále pak vybírat ty jogurty, které obsahují aktivní/živé kultury. Každý den byste pak měli sníst alespoň jeden malý jogurt, ať už jako součást vaší snídaně nebo i jiného jídla.
S pomocí jogurtu je možné velmi snadno připravit i rychlý a dietní oběd. Ten může zahrnovat jeden běžný jogurt (cca 200 gramů), který doplníte o čerstvé ovoce (jablka, hruška, hroznové víno, jahody nebo jiné čerství, ideálně sezóní ovoce). Nebo můžete jogurt kombinovat i s ořechy – velmi vhodné jsou například pražené mandle (nesolené), vlašské nebo lískové ořechy.
"čím máme telo slabšie, tím viac nám rozkazuje, čím máme telo silnejšie tým viac nám slúži."
ja to chápem tak, že čím viac sme závislí na jedle, tým sme svojim spôsobom slabší a čím je naše telo silnejšie, nepotrebuje jedlo a niektoré druhy jedál ako drogu.
a droga to je ďalší fenomén. ak naše chute si niečo silne žiadajú, nemusí to byť vždy potreba vyvážiť nedostatok toho čo si pýta. alebo to môže byť aj nepochopenie vlastného tela čo od nás chce. schopnosť vnímať svoje telo v rámci stravy je schopnosť jemného vnímania a snáď aj intuície. a táto schopnosť prichádza práve po očiste veľmi ľahkou stravou, živou stravou, alebo dlhými hladovkami. až potom človek získava schopnosť vnímať čo je preňho/ňu zdravé a pre telo potrebné. ak si dlhoročný mäsojedák v pohodlnosti myslí, že to si jeho telo všetko pýta, tak to má ešte dlhú cestu k tomu, aby sa zbavil otupeného vnímania a rozhádzaných chutí
Jem v noci, rano, kedykolvek mam hlad...
Zatial mam vsetko v poriadku a citim sa fajn... Nemam ziadne alergie proste nic... Jedine co robim je to, (ze sa hybem, pijem vela vody) a ze raz do tyzdna (vacsinou v nedelu) nejem skoro nic...