mesiac
Sobota, 20.4.2024
Meniny má Marcel

Voľný pokec - 

Závislost, stádnost, fantasmagorie:

neznámy
neznámy | 1.8.2016 00:04
Asi jste slyšeli o Pokémon Go. Pokud nežijete na severním pólu, nebo nevedete jinou velmi poklidnou existenci, pak nejspíš ano. Pokud máte děti, už z ní určitě šílíte. A jestli vás potkalo to štěstí, že nevíte, o co jde, vězte, že mluvíme o nové hře pro mobilní telefony, která se odehrává v “hybridní realitě”.

Hra na “pozadí” skutečného světa promítá virtuální příšerky, které hráči sbírají a dostávají na oplátku body. Ale to je jen začátek problému.


Dnes se - zatím - virtuální svět promítá jen na obrazovky mobilů. “Zombie” tedy musejí zírat před sebe - a tak padají z útesů, pod auta a skutečně páchají sebevraždu, zatímco zírají na obrazovky a čekají, že chytí neexistující příšeru. V Encinitas v Kalifornii dva muži kvůli hře spadli z útesu - v reálném světě totiž bohužel pod jejich nohama zela pětadvacetimetrová díra. V reálném světě se také bohužel nedávají žádné body za pitomost. Tedy pokud nejste vládním nebo státním zaměstnancem - v tom případě naopak dostanete přidáno, povýší vás a dají vám extra dovolenou - nejspíš na to, abyste mohli hrát Pokémony. V každém případě však nemáte další “život”.

Dalším krokem bude přechod “augmentované reality” do brýlí, podobných Google glasses. Brýle příšerky a jim podobné nesmysly promítnou přímo na obraz skutečného světa, tak jak by ho hráč viděl svýma očima. Padat z útesu se bude méně - zato však uvidíme hordy šílenců, pobíhající po ulicích v honbě za cílem, který ve skutečnosti vůbec neexistuje.

Finálním stádiem pak budou kontaktní čočky, které budou neexistující objekty v dokonalé počítačové grafice promítat do “skutečného” světa. Budou v něm Pokémoni - a cokoli dalšího, ať už budovy, dopravní prostředky, nebo osoby, co se “pánové hry” rozhodnou vpravit do hlav svých oveček jako realitu.

Takže nejde především o dobrovolné špehování - ale o totalitní a totální kontrolu mysli. Až budou podobné čočky prodávat v kombinaci se speciálními sluchátky a kamerami, budou jistě schopné okamžitě cenzurovat “neschválené” obrazy či texty (tedy cokoli, co se vládě zrovna nehodí). Nebo promítat “společensky přijatelné” reklamy a slogany na zdi domů, silnice či oblohu. Nebo nad konkrétního stíhaného zločince pro všechny ovečky umístit nápis “PACHATEL NA ÚTĚKU”. A tak dále. Možnosti totální kontroly mysli jsou nepředstavitelné.

Jakmile se obdobné mašinky stanou realitou, je definitivní konec s lidskou svobodou. Nebo ne? Dá se vůbec proti podobným přístrojům bojovat?

Samozřejmě, že ano. Lze si představit například malé zbraně na principu elektromagnetického pulzu (tedy EMP zbraně), které dokáží lidi vrátit do reality a zbořit zdi mentálního vězení, do nějž se sami uvrhli.

Možná, že jednoho dne bude osud světa záviset na hrstce teroristů, kteří budou smažit elektronické systémy, zabíjet Google roboty, nebo promítat na oblohu ve virtuální realitě nekorektní vzkazy.

Sci-fi? Ano.

Do té doby, než se stane, jako řada sci-fi, tak či onak realitou.

Je to na první pohled paradox: hra, založená na tom, že lidé hledají příšery, možná změní v příšery je samotné.

Ale jen na první pohled.


-


O soudobé technokratické vlně a Absurdistánu v praxi.
Celý článek: http://protiproud.parlamentnilisty.cz/politika/2566-zastupy-zombii-pochoduji-svetem-go-cia-go-hru-pokemon-vyvinula-rozvedka-horor-ve-virtualni-realite-radi-uz-i-u-nas-pad-z-utesu-legrace-zachrani-svet-hodni-teroriste.htm
neznámy
neznámy | 1.8.2016 00:19
neda sa len suhlasit...v mojom okoli pokemoni docela frcia a to je len zaciatok-PUH- v podstate pravdepodobne konci era jednej reality a zacina era virtualnej reality... a pribudajucimi rokmi to bude stale silnejsie... to by som chcel teraz vidiet, co sa deje v astrale, kedze ten je predobrazom reality...asi namiesto demonov sa tam teraz prehanaju pokemoni-PUH-
lak
lak | 1.8.2016 00:52
-LOL- to neni zle, radsej pokemoni ako demoni :D ale nehram ani jednych -LOL-
neznámy
neznámy » lak | 1.8.2016 00:54
Ja o tom pocujem prvy krat... -BLUSH- -BIGEYE- Kde to zijem?? :)
neznámy
neznámy » lak | 1.8.2016 00:56
Je tam aj Pikachu? -LOL- -ROFL-
lak
lak | 1.8.2016 01:09
-LOL- ja neviem, v bunkri? -LOL- mas ty ale stastie -LOL-
lak
lak | 1.8.2016 01:10
netusim a ani nechcem :D ja to slovo pouzivam len v ramci slovnej hracky.. priklad: "je to na pikachu" -LOL-
neznámy
neznámy » lak | 1.8.2016 01:16
Pisala som aj kamoske ci hra tu hru, ci vie co to je... odpovedala mi : o com hovoris? j.be ti? -ROFL-
No musim sa nad sebou teraz ale vazne zamysliet, vsetci o tom vedia a hraju to a ja nie -LOL-
neznámy
neznámy » lak | 1.8.2016 01:17
Ja ked som bola velmi mala, tak som dostala plysaka pikachuho... Ked som ho treskla po zadku, tak povedal "pikachu"... Tak rychlo som ho po tom zadku bila, ze casto stihal povedat iba : pika, pika, pika, pika, pikachu.... Vytrieskala som z neho asi aj dusu -ROFL- No casom ma to preslo :D
lak
lak | 1.8.2016 01:36
-LOL- spolubyvajuca z bunkra? -LOL-
lak
lak | 1.8.2016 01:37
chudak pika..:D moja generacia mala moncicaky.. poznas? :D
neznámy
neznámy » lak | 1.8.2016 01:38
Nie, ta je momentalne na Morave -LOL-
neznámy
neznámy » lak | 1.8.2016 01:41
Jasneeee, poznam :) A este mas? :D

Alebo tamagotchi som mala, ale zvieratka boli vecne hladne a skapate pri mne -ROFL-
lak
lak | 1.8.2016 02:01
-LOL- ty si ako ja :D pri mne skape aj kaktus, tak som si nic nechovala -LOL- este kym som to o sebe nevedela, tak mi skapala rybka .. stale sa za to trochu hanbim.. vtacik mi usiel.. dodnes neviem, ako to dokazal, ale nieco tusim..

uz nemam :( a ty mas moncicka? :D ale mam ponika -LOL-

http://www.sparkys.cz/mlp-ponik-s-velkymi-kridly-a-s
neznámy
neznámy | 1.8.2016 08:20
to by som chcel teraz vidiet, co sa deje v astrale, kedze ten je predobrazom reality.

astrálem se prohánějí strygy a harpyje. chystají se na slavnost.
neznámy
neznámy | 1.8.2016 09:34
obišlo ma to,,a to želám všetkým,,,,,,moja samota má aj výhody
neznámy
neznámy | 1.8.2016 11:48
Moji synovia 19 a 22 roční to nazvali zombie apokalypsa. Hrajú to nie len deti, ale aj ľudia v mojom veku.
Chvalabohu okolo mňa takí nie sú.
neznámy
neznámy | 1.8.2016 12:10
no ani nehovor. tuto sobotu som robil pre kamosov funkciu taxikara. ked sme sa o jednej v noci vracali z mesta, tak jeden kamos vytiahol hned mobil a cestou zbieral pokemonov. ako sme sa blizili k cielu, tak mu to zacalo ukazovat v mobile, ze pri krizi (miesto kde sa odohravaju suboje pokemonov:)) musi niekto byt, lebo tam vidi battle... tak nech zastavim pri tom krizi, chce sa tam pozriet...zastavim tam a koho tam nevidim...dalsi znami ako drzi mobil a bojuje tam s pokemonmi...o jednej v noci:D-ROFL- no hroza... ale predsa jednu vec ma tato hra pozitivum... deti a aj mnoho dospelych bolo zalezenych doma... pokemoni vsak ich nutia zdvihnut zadok a pohybovat sa... stanovistia su na najzaujimavejsich miestach v meste, takze ludia aj spoznavaju pamiatky, ktore by si inak ani nevsimali... urcite je to lepsia zavislost ako zavislost od pocitacovych hier, kde clovek celych 24hodin sedel iba na zadku-PUH-
neznámy
neznámy | 1.8.2016 12:19
Ani okolo mňa takí nie sú, navyše moju 18 ročnú dcéru som na týchto pokémonov "upozornila" ja, nevedela o čo ide a po oboznámení sa s tým to vyhlásila za kravinu.
Každá doba niečo prináša, spomínam si napríklad na céčka :)
neznámy
neznámy | 1.8.2016 12:24
Neviem, či je to až také pozitívum, že sú von, myslím, že tie pamiatky a zaujímavé miesta i tak nevnímajú.
Taký geocaching tiež funguje pomocou mobilov a súradníc, ale to je už o niečom inom.
Stránka:
1 2 3
 

Poèítam horoskop... Počítam horoskop...