mesiac
Piatok, 26.4.2024
Meniny má Jaroslava

Príroda a zmysly - 

cob house, eartship, hobitie domčeky

neznámy
neznámy | 11.5.2014 19:26
určite ste už na toto mnohí natrafili. mňa to neuveriteľne priťahuje a najradšej by som dala v práci výpoveď a pustila sa do stavby svojho vlastného. neviem si však predstaviť nejaké detaily. ako napr. voda, elektrina, odpad atď...
otázka na začiatok znie: máme také niečo u nás na matičke zemi slovenskej postavené? že by som si to šla obzrieť a vyspovedať obyvateľov...neviem totiž nič nájsť
Saffiyah
neznámy
neznámy | 11.5.2014 20:25
Keď si pomyslím na všetky povolenia a úradné pečiatky, ktoré sme museli získať pri stavbe úplne normálneho domu, na celú tú príšernú byrokraciu, tak ak by niečo podobné stálo na Slovensku a legálne, považovala by som to za heroický výkon. :D
neznámy
neznámy » Saffiyah | 11.5.2014 21:31
ooo, na tento link som ešte nenarazila, ďakujem.
zuzi: to si viem predstaviť
neznámy
neznámy | 11.5.2014 21:37
Tie hobitie domčeky sú tak rozkošné, že by som sa hneď sťahovala. -HEART-
neznámy
neznámy | 11.5.2014 22:06
No já zírám, z nás dvoch som predsa ja expert na stavanie vzdušných zámkov-LOL-
Kde sa to v tebe berie, taký nerozum? Že výpoveď a stavať dom, za čo , za chlpy?:D
Detaily by som ani neriešila, podľa mňa pekne bez vody a eletriky a o odpade si daj zdát;)...nemyslíš si dúfam že v domčeku majú plávajúcu podlahu, či?
neznámy
neznámy | 11.5.2014 22:18
Elektrina, voda, odpad.
Tak trošku na pobavenie - na studňu potrebuješ projekt, lebo je to vodné dielo.
Žumpa ti už neprejde a na povolenie k ČOV o chvíľu bude treba asi aj podpis a pečiatka od samého Boha.
Elektrina je myslím problém najmenší.
A hlavne si priprav poriadnu hotovosť. Nie na stavbu. Na povolenia. :D
neznámy
neznámy | 12.5.2014 07:21
no veď predám byt!
dobre, ja nie som snílek, uvedomujem si všetko, čo ste mi sem napísali, diké: áno, že tam neni plávajúca podlaha si uvedomujem a nerobí mi to problém, nemám ascendent v panne, dddd.
Zuzi, ja chápem aj pojem stavebné povolenie, aj si dokážem predstaviť, koľko námahy to stojí. napriek tomu stojí na slovensku kopec domov.
moja otázka skôr mala znieť takto: neviem, či by som dokázala v takom domčeku žiť. nevadilo by nemať plávajúcu podlahu. práveže všetko to, ako to v takomto domčeku vyzerá je geniálne, vrátane hlinenej steny. skôr mi ide o to, ako žiť v takom eartship, kde sa recykluje voda, kde nemôžeš (??) používať chémiu, kde všetko čo vyhodíš, má svoju cestu a nestratí sa v útrobách odpadovej rúry alebo nebude hodené do smetiaku, kde sa už niekto postará. ako by som prala? na potoku? na toto sa pýtam...l
neznámy
neznámy | 12.5.2014 10:12
Vieš koľkokrát som sa pri tých našich vybavovačkách zamýšľala práve nad týmto?
Ako dokážu ľudia postaviť aj niečo netypické u nás na Slovensku a či je to vôbec možné?
My máme dom v extraviláne, kde kvôli nejakej jednoliatosti a estetike, či ako to nazvať, je dopredu dané ako má dom v tejto oblasti vypadať. Má spĺňať určité prepoklady "lazníckeho osídlenia". Dopredu bolo dané, že akýkoľvek projekt neprejde. Mali sme už od začiatku dané aký má byť sklon strechy, aká strešná krytina môže byť použitá, že nemôže ísť o dom typu bungalov a podobne.
Na jednej strane je to fajn, lebo všelijaké kockaté podivné domy aké vznikali na vidieku za komunizmu dnes už nevzniknú.
Na strane druhej, neviem kde sa potom dá postaviť niečo alternatívne. -CONFUSED-
Čo sa týka ekológie a odpadu, keď si na vidieku a máš iba možnosť ČOV, tak sa musíš správať ekologicky aj keby si k tomu vzťah nemala. Keby sa do ČOV-ky dostal nejaký silný chemický sajrajt, jednoducho ti prestane fungovať a výsledok je smrádek. :D
Čo sa týka odpadu, tiež si rozmyslíš, čo hodíš do kantajnera, keďže smetiari ti k domu prídu raz za dva týždne. Takže okrem klasického triedenia na aké som bola zvyknutá ešte v paneláku, teraz nejde do odpadu nič, čo patrí napríklad do kompostu. Tak sa odpad zredukuje na minimum.
A ešte jedna dôležitá vec. Dnes je povinnosť pre kolaudáciu mať energetický certifikát. Neviem si predstaviť ako by ho bolo možné dať k niečomu, čo má hlinenú podlahu. :)
Ak taký domček na Slovensku nájdeš, daj mi prosím ťa vedieť, lebo ma to fakt zaujíma.
Normálne by som chcela vedieť ako to majiteľ dokázal. :D
neznámy
neznámy | 12.5.2014 11:28
Ok-LOL-, šak ja nič , môžem ja za svoj ascendent-CONFUSED-...tak sa prípadne skús spýtať nejakého hobita, možno ti on poradí s tým praním:D... alebo vieš čo? Postavíš to v Bambuľkove, tam sa neumývajú, ani neperú, vraj sa na nich šaty samé rozpadnú;)
PS: Inak tie večerníčky boli super-PUH-
neznámy
neznámy | 12.5.2014 13:43
chystám si niečo také postaviť-LOL-
v budúcnosti-YES-kúpim si lúku pod lesom,tak ,aby tam bol potôčik a prístupová cesta a postavím tam taký drevený domček,ktorý svojou veľkosťou-základmi nepotrebuje stavebné povolenie...bude sa smerom nahor rozširovať,aby tie základy neboli veľké-bude akoby v lufte a bude mať krb
....to na začiatok stačí -YES-už si ho viem predstaviť ...
a detaily doladím neskôr-KISS-
neznámy
neznámy | 12.5.2014 13:46
aj na Lovinke alebo Zaježke robia všelijaké kurzy-stavba domu z balíkov slamy a tááák:D
neznámy
neznámy | 12.5.2014 13:55
kamarátka si robí na fb album z týchto stavbičiek,aj niekde v Prahe stavajú -a možne že už postavili -sebestačný skleník /dom/...ak ho nájdem,dám sem a držím palce-FLOWER-
https://www.facebook.com/tymijana/photos_albums
neznámy
neznámy
neznámy | 12.5.2014 17:35
jééééjda -BOW--FLOWER-

ďakujééém, presne toto som hľadala. bola si na nejakom workshope?
neznámy
neznámy | 12.5.2014 18:45
Robila som si srandu, je to super, fakt.
Pred ôsmimi rokmi, než sme kúpili s manželom starší rodinný dom, tak som snívala o stavbe pasívneho domu. Je to taktiež dom , ktorý využíva energie, ktoré nám poskytuje matička zem. Poznám človeka, ktorý také domy v Nemecku staval, dal mi kopec katalógov a matetiálu o tomto. Moje nadšenie opadlo pri prednesení návrhu druhej polovičke. Aj v tom článku sa predsa píše, že ten hobitík si postavili muž a žena. Ale tí určite neboli jeden čihí a druhý hota.
Takže na to treba dvoch...kedy teda ideme stavať?;)
neznámy
neznámy | 12.5.2014 21:08
dd, je možné, že to takto dopadne, heheh
no, trošku som googlila a natrafila som na nejaké reakcie na stavbu prvého eartshipu na sázavě. vo februári tam pribudla reakcia jedného pána, ktorý okomentoval túto stavbu tak, že nebola veľmi premyslená na naše podnebie. pre mňa najhlavnejším problémom sa zdala dostupnosť vody. vyspádovaná strecha na zber dažďovej vody do zberných kolektorov vyzerala ako skvelý nápad, ale problémom bolo to, že vraj zachytávalo do nádrží peľ a potom to tam kyslo a fajne smrdelo. no a to sme ešte neuvažovali nad tým, či je takáto voda pitná. mňa to však neodradí!!! aj tak som si celkom nevedela predstaviť ako sa budem umývať a potom tú chémiu púšťať do skleníka. tak anglicky neviem, aby som to tam mohla vyčítať. potom veľký problém bude určite to, čo nám tu popísala zuzkadobrá, ale na to už mám plán. no a kopec iného. nuž, ale práve som vyliezla z vane a počas osviežujúceho kúpeľa som prišla na to, že moja zemeloď bude žíznutá hobitím domčekom z hliny a bohužiaľ bude musieť mať prívod vody a odpadové trubky. :D, inak ten nápad neskutočne žeriem.
takže? ideš so mnou do toho?-BIGEYE-
neznámy
neznámy | 12.5.2014 22:15
pridavam rozne tipy na typy domcekov:)
https://www.facebook.com/naturalhomes?fref=nf
neznámy
neznámy | 12.5.2014 22:33
neznámy
neznámy | 12.5.2014 22:47
Nebo na to staci jeden,ktery se nemusi s nikym domlouvat.

Mam to stesti,ze jsem v Cechach majitelem krasneho mista kde z jedne strany je les a stary sad ze strani a hranice je potok do ktereho na mem pozemku tece pramen.
Za potokem jsou krasne vzrostle stromy.

To bude kraaasne misto....
Stránka:
1 2 3
 

Poèítam horoskop... Počítam horoskop...