mesiac
Piatok, 19.4.2024
Meniny má Jela

Cesty tela i ducha - 

Príbeh o troch prsteňoch

damara
damara | 2.8.2017 14:34
Saladin bol človek veľmi udatný a tak sa z bezvýznamného človiečika stal babylonský sultán, ktorý vydobyl mnohé víťazstva nad saracénskymi i kresťanskými kráľmi. Lenže veľmi veľa peňazí a získaných pokladov minul na vojny i na svoju vlastnú nádheru a raz, keď veľmi súrne potreboval peniaze a nevedel odkiaľ ich vziať, spomenul si na žida Melchidezeka. Saladin však vedel, že Melchidezek je veľmi lakomý a len tak peniaze podobrotky nevydá a sultán násilie použiť nechcel, rozhodol sa, že to skúsi iným spôsobom.
Dal si teda Melchidezeka zavolať a veľmi vľúdne mu hovorí – drahý pane, počul som, že ste veľmi múdry a vzdelaný vo veciach viery, tak mi povedzte, ktorý z troch Božích zákonov pokladáte za pravý – kresťanský, židovský či saracénsky?
Melchidezek hneď odhadol situáciu a uvedomil si, že nemôže vychvaľovať ani jeden, ak nechce, aby mu Saladin nejako ublížil. Preto odpovedá: táto otázka je veľmi krásna a ak vám mám správne odpovedať, vypočujte si tento príbeh o troch prsteňoch.
V Alexandrii za dávnych čias žil veľmi významný a bohatý človek, ktorý mal troch synov. Okrem iných pokladov vlastnil aj drahocenný a vzácny prsteň. Keďže chcel, aby sa z jeho krásy tešili a držali ho v úcte aj jeho potomkovia nariadil, aby toho z jeho synov, u ktorého sa po jeho smrti prsteň nájde, pokladali všetci za jediného a oprávneného dediča, ktorého si musia ctiť a vážiť ako hlavu rodu.
Keďže všal ľúbil všetkých synov rovnakou láskou a nevedel sa rozhodnúť, ktorému synovi prsteň poručiť, dal tajne vyhotoviť ďalšie dva prstene úplne rovnaké a nikto nevedel rozlíšiť, ktorý je vlastne pravý – ani sám majster zlatník. Keď sa priblížil deň jeho smrti, tajne každému synovi dal jeden prsteň. Po otcovej smrti sa však každý z nich chcel stať hlavou rodu, ale každý z nich vytiahol prsteň a tým dokazoval, že jeho nároky sú oprávnené. Keďže však nebolo možné zistiť pravosť, tak otázka, ktorý so synov je dedičom, je doteraz nerozhodnutá.
Melchidezek týmto príbehom hovorí sultánovi : Boh Otec dal všetkým národom rovnaké zákony, ale napriek tomu sa každý z nich domnieva, že on má TO pravé dedičstvo, svoj pravý zákon a svoje prikázania priamo od Boha a preto otázka, kto má pravdu nie je doteraz rozriešená.
Sultán sa po tejto odpovedi Melchidezekovi čestne priznal na čo peniaze potrebuje a priznal sa aj k tomu, čo mienil s ním urobiť, ak by táto rozumná odpoveď neprišla. Melchidezek mu potom dobrovoľne peniaze požičal. Saladin sa mu odmenil tým, že všetko vrátil a ešte mu pridal aj vysoké postavenie na dvore.

Giovanni Boccacio / 1313 – 1375 / - skrátená novela z diela Dekameron

Ja osobne si myslím, že táto stredoveká novela nesie v sebe hlboké posolstvo aj do dnešných ,, moderných“ čias, plných vojen, násilia a náboženskej neznášanlivosti. Z toho dôvodu som ju aj uviedla, aby sme sa trocha zamysleli.
neznámy
neznámy » damara | 2.8.2017 15:17
Udržování míru na základě podvodu se šperky nedává záruku harmonického soužití bratrů.
Zůstává hluboká nevědomost všech tří zůčastněných zakořeněná do vnímání výlučnosti vlastní vyjímečnosti.
Je li takováto výlučnost předmětem víry pak to samotné stačí k udržování svárů jejich nezbytnou obhajobou. Což se děje..
Co na tom bylo moudré?
neznámy
neznámy » damara | 3.8.2017 14:59
Mna napadlo pri tom ako som pribeh citala, ze kazdy ma svoju pravdu, len sa netreba za nu az tak bit, podstatne je si ju len zit:)
neznámy
neznámy » damara | 3.8.2017 14:59
vdaka za pribeh-FLOWER-
damara
damara | 4.8.2017 12:45
Múdrosť tohto príbehu spočíva v tom, že každý Otec a teda aj Boh chce, aby jeho deti žili v spravodlivom svete, vo vzájomnej úcte, bez násilia a hnevu aj keď je nutné urobiť istý konzensus.
neznámy
neznámy » damara | 4.8.2017 12:57
To říká katechismus.
damara
damara | 4.8.2017 13:38
to nie je o katechizme a náboženstve, ale o človečenstve a morálke či etike, tkvie to v prapodstate človeka
neznámy
neznámy » damara | 4.8.2017 14:19
V prapodstatě člověka takové věci uložené nejsou.
Etika a morálka není věcí prapodstaty člověka ale evoluční záležitostí podobně jako intuice.
Neboť náhledy na morálku a etiku se neustále mění.
Žádný lidský výklad nepostihuje celou podstatu člověka, nejspíše ji nepostihuje vůbec neb nepatrná mozková/mentální kapacita.
Bible je relativně mladá záležitost lidské subkultury z hlediska trvání člověka zde na zemi nepatrná epocha. Kulty vznikají a zanikají.
Boha si vymyslel člověk aby "to celé" nějak vysvětlil jak mu narůstaly mozkové neurony..začal s nimi mít problém.
Čímž netvrdím že bůh neexistuje, jen je asi zavádějící a manipulativní snažit se neustále vysvětlovat jeho vůli a záměr.
Netvrdím že nemáš pravdu. Jen tvé argumenty jsou nepodložené.
milan08
milan08 » damara | 9.8.2017 06:08
insie nezostava len suhlasit.

Poèítam horoskop... Počítam horoskop...