mesiac
Štvrtok, 25.4.2024
Meniny má Marek

Cesty tela i ducha - 

do kruhu

neznámy
neznámy | 24.12.2016 07:07
všetkým koho zaujímajú náboženstvá .....................

Ježiš bol Žid. Narodil sa v Betleheme, palestínskom meste.
Mohamed (Muhammad) sa narodil roku 570, nestoriánsky kresťanský mních, ktorý žil v Al Sham (v Sýrii) je považovaný za Mohamedovho ovplyvňovateľa.
Muhammed sa snažil zjednotiť pohanské, židovské a kresťanské kmene Arábie.

Židia, kresťania, moslimovia, hinduisti, budhisti, ateisti, pohania, po celom svete existujú rôzne komunity veriacich.

Počas sviatkov majme na pamäti, čo spája ľudstvo z hľadiska ochrany základných hodnôt, navzdory imperiálnym architektom globálnej vojny a chudoby, nehovoriac o lžiach a výmysloch korporátnych médií, ktorá sa nás snažia rozdeliť.

Oslávme Vianoce a Nový rok spolu, v duchu svetového mieru, solidarity a sociálnej spravodlivosti. Autor tohto komentára je Michel Chossudovsky, profesor Ottawskej univerzity a riaditeľ Centra pre výskum globalizácie:

To, na čom záleží, je pravda, pričom je jedno, či pochádza od Budhu či Mohameda. Dôležité je odhaliť pravdu tam, kde všetky pravdy splývajú, pretože pravda je len jedna (tamže, 65). "Bohužiaľ, väčšine ľudí náboženstvo stačí na to, aby nenávideli, no nestačí na to, aby milovali" (La preghiera della rana, I. – Modlitba žaby, I., 146, 56-57, 133) "Ak uvažuješ o živote tak, že ide o komunistu, alebo o kapitalistu, o mohamedána, alebo o žida, vidíš svoj život predpojato a tendenčne. Prekážka, hrubá vrstva tuku medzi skutočnosťou a tvojím duchom, ktorý už nedokáže vidieť ju a dotknúť sa jej priamo" (Chiamati all amore – Povolaní k láske, s. 62). „Keby každá ľudská bytosť mala takéto (správne) srdce, nikto by sa viac neoznačoval za komunistu alebo kapitalistu kresťana alebo mohamedána či budhistu. Jasnosť ich videnia by im vyjavila, že všetky myšlienky, všetky predsudky každá dôverčivosť sú len lampami plnými tmy, iba znakom ich vlastnej nevedomosti" (tamže, 172; porov aj Un minuto di saggezza – Minúta múdrosti, s. 169 [146], 227 [202] – o nebezpečenstvách náboženstva)

Krišnamurti o náboženstvách, vlastníctve a expanzii ega:
Nech sa náboženstvá na tieto slová neurazia. Nie je mojím cieľom zrušiť náboženstvá, len ich očistiť od negatívnych vecí.

Cestou je oslobodiť náboženstvá (a spoločensko-ekonomický systém, aj seba samého) od totalitných praktík a od pocitu výlučnosti. Premeniť jestvujúce náboženstvá z organizácií ovládajúcich ľudí na skupiny napomáhajúce duchovnému rozvoju človeka.

Ako poznáme, že náboženstvo (spoločnosť, každý sám) je oslobodené od totalitných praktík? Tak, že existuje sloboda názoru. Nie slobodne tárať, ale slobodne pravdu hľadať, slobodne veriť vo vlastnú predstavu dobra či harmónie, slobodne žiť, pričom ľudí spája skôr hľadanie Boha (onej živúcej skutočnosti), než podriaďovanie sa. Namiesto diktovania ľuďom - podpora samostatnosti.

Ako poznáme, že náboženstvo je oslobodené od pocitu výlučnosti? Tak, že nezískava ovečky len pre seba, ale spolupracuje s každou inou skupinou. Rôzne skupiny sa medzi sebou navštevujú a vytvárajú spoločné projekty. Čiže nielen medzináboženský dialóg, ale aj spolupráca.

Pravoverní si ale povedia: Takouto slobodou a spoluprácou sa vmiešajú nečisté veci do náboženstva. Potom už nikto nerozozná pravdu od lži a nastane chaos. Záleží na tom, o čo vám ide. Čo je čisté a čo nečisté. Čo je pravda a čo lož. Ak si uvedomíme, že vrcholným cieľom náboženstiev by mala byť realizácia pravdivej lásky, potom sama láska si ľudí očistí a pritiahne. Netreba sa báť, ak ľudia hľadajú úprimne. Alebo neveríte v silu lásky? A neveríte v prirodzenú nenásilnú autoritu tých, ktorí ju prejavujú? Tož potom nehľadajte a nezavadzajte hľadajúcim, ale diktujte nevedomým a nesamostatným.
neznámy
neznámy | 24.12.2016 07:26
:)
Do kruhu..... Pači sa mi ako tento čas odráža zverokruh Slnko vstupuje do kozorožca, v realite je to čas najvätšej tmy a odriekania, no vo zverokruhu je to MC - poludnie, Svetlo na vrchole :)
Svetlo vo všetkých významoch sa rodí z tmy, toto nám pripomína tento sviatok, a v minulosti, keď sme žili bez elektriky, umelého svetla a chladničiek, to ľuďom pripomínala i príroda a pociťovali saturnský vplyv na vlastnej koži dosť intenzívne.... Vianoce sú prítomné v každom neustále, môžme sa z tmy rodiť v každom momente.....

pekný deň Ti i všetkým zverokruhákom -FLOWER-
neznámy
neznámy | 24.12.2016 07:34
:)

no že spomínaš to bez elektriny atd. presne taký čb brázok mám zo starých čias a snažila som sa ho pripojiť k textu ale mám tu momentálne slabšiu technológiu

Svetlo všetkým! -FLOWER-
neznámy
neznámy | 24.12.2016 08:46
To je pěkné, nikdy jsem se nad tím takhle nezamýšlela, díky ti za myšlenku a taky přeji krásný sváteční den...:)-FLOWER-
neznámy
neznámy | 26.12.2016 17:34
Podľa mňa, všetky náboženstvá boli a sú zneužívané na ovládanie a zotročovanie ľudí. Lepšie sa vládne ľuďom bez vlastnej vôle a bez vzdelania - súčasné školstvo... škoda reči.
Ostáva nám iba veriť a rozosievať svetielka - ukázať im silu vedenia, lásky, dobra...
neznámy
neznámy | 26.12.2016 17:39
ahoj, dala som pred chvilkou do filmov niečo o školstve ....
ešte som to sama nevidela, bolo mi to odporučené práve jak to svetielko
neznámy
neznámy | 28.12.2016 16:41
:) ja stále neviem o čom sú Vianoce, konečne pomaly začínam tušiť. Dnešné Vianoce sú hlavne o spotrebe, ale i o rodine, ale význam uplynulých dní nebol ani o darčekoch ani prioritne o rodine pre ľudí, čo tu boli pred nami. Po celom svete, bez ohľadu na vierovyznanie, bol Slnovrat a dni okolo významné, my už zväčša riešime len obal ale jadro je vo všetkých kultúrach významovo podobné....

ja si rada v mysli točím zverokruhom, je to veľmi živý symbol, obsahuje mnoho možností, uhlov pohľadu... dá sa točiť oboma smermi, dá sa skladať po oboch osiach a polovice sa zrkadlia ako od asc k dsc, tak i od IC k MC všetky tieto cesty dávajú zmysel a ozrejmujú mnohé otázky :)
milan08
milan08 | 29.12.2016 08:42
tak mi raz napisal moj anjel strazny,az raz opustis svoje telo viac pochopis suvislosti,lebo ziadne nabozenstvo nevedie k spravedlnosti,spravneho vykladu bozieho slova!
milan08
milan08 | 10.5.2017 08:31
mali by byt o LASKE!

Poèítam horoskop... Počítam horoskop...