mesiac
Sobota, 20.4.2024
Meniny má Marcel

Astrológia a horoskopy - 

Ak si Lev, tak na vychode nie si Lev :-)

neznámy
neznámy | 23.3.2010 11:06
mozno viete alebo neviete ale nasa zapadna (tropicka) astrologia nie je jedina na tejto zemeguli...poculi ste uz asi o cinskych alebo indianskych horoskopoch...ale neviem, ci ste poculi nieco o indickej (hinduistickej) astrologii...zaujimat nas moze hlavne v tom, ze ma dost spolocne (ale aj dost rozdielov) s nasou astrologiou...aj v indickej astrologii existuje 12 znameni tak ako ich pozna nasa astrologia (od Barana az po Ryby). Jednym vsak podstatnym rozdielom je to, ze indicka astrologia nepouziva tropicky zodiak tak ako my, ktory vlastne nema nic spolocne so suhvezdiami podla ktorych su znamenia pomenovane...tento nas zverokruh ma pociatok v jarnom bode a od tohoto bodu su odvodene vsetky znamenia...naproti tomu indicka astrologia pouziva sidericky zodiak, ktory viac menej kopiruje skutocne suhvezdia na oblohe...rozdiel medzi tymito dvomi zverokruhmi je momentalne priblizne 24°, co je takmer cele jedno znamenie...takze ak ste sa narodili podla nasej astrologie v prvych 4/5 urciteho znamenia (napr. v Levovi), tak podla indickej astrologie by ste boli vsak povazovany za zastupcu predchadzajuceho znamenia (cize Lev by bol Rak). Ak ste sa narodili v poslednej patine (5/5) urciteho znamenia, tak aj v nasej a aj v indickej astrologii by ste boli to iste znamenie (napr. niekto sa narodil 20.septembra, tak aj v nasej a aj v indickej astrologii by bol stale Panna). Okrem indov existuje aj na zapade hrstka astrologov, ktori tiez pouzivaju tento sidericky zodiak (volaju sa sideristi). Sami vsak priznavaju, ze na psychologicku povahovu charakteristiku sa viac hodi nas tropicky zverokruh...sidericke znamenia zas sa pre nich viac hodia na prognostiku;)
neznámy
neznámy | 23.3.2010 18:29
Ja považujem za správnejší náš tropický zodiak, pretože zodpovedá astrológii tak ako ju chápem ja. Myslím, že Emil Páleš raz hovoril o tejto téme, že pri vzniku astrológie jej tvorcovia vyciťovali energie, ktoré k nám prichádzajú z rôznych strán vesmíru. Súhvezdia pre nich boli čosi ako body, alebo značky smeru. Pomenovali ich menami, ktoré ľudským, zrozumiteľným spôsobom vyjadrovali kvalitu týchto energií. Napr. Baran, Rak, Lev, Panna a pod. Tie energie z vesmíru prichádzajú stále s tých istých strán, hoci sa už ich značky presunuli niekde ďalej. Teda lev bude levom, aj keď je tam už súhvezdie Raka.
neznámy
neznámy | 23.3.2010 18:34
Lev v hinduistickej astrológii ale začína 15. 8. a končí 15. 9. Správne som sa dočítala? A rak začína 15. 7. - 14. 8. ? :)
neznámy
neznámy | 23.3.2010 19:28
to ti neviem povedat, ze ci pri vzniku astrologie jej tvorcovia vycitovali energie, nebol som tam:D ale co viem s urcitostou povedat, tak nas tropicky zodiak sedi viac na psychologicku charakteristiku znameni...mimochodom boli v tomto smere prevedene aj nejake statisticke pokusy a vyhral to ten nas tropicky zodiak;) ale co sa tyka predpovedi, tak tam nie som si taky isty...pripustam aj ten nazor, ze na prognozy sa lepsie hodi prave sidericky zodiak (ved zapadny sideristi a cela hinduisticka astrologia je vlastne o prognostike), aj ked to nemam az tak vyskusane...ale niektore techniky tejto odnoze astrologie urcite stoja za pozornost...v podstate ked je clovek mlady, tak nejako nepocituje rozdiel medzi tranzitmi vo svojom siderickom, ci tropickom horoskope...ale cim je starsi, tak nejake rozdiely badat, kedze za 72 rokov sa nahromadi rozdiel medzi prvkami tropickeho (po jeho premene do siderickeho) a siderickeho zodiaku az o 1°, co je dost vyznamna zmena, kedze pri prognostike pouzivame vacsinou orbis (t.j. ucinok konstelacie) prave 1°-YES-
neznámy
neznámy | 23.3.2010 19:28
ano moze byt....plus minus jeden den...-THUMBSUP-
neznámy
neznámy | 23.3.2010 21:05
Nie je astrológia hlavne o psychológii? Keby sa dali predpovedať budúce udalosti s nejakou podstantne veľkou presnosťou, asi by som mala naozaj silný pocit fatalizmu a nedostatku slobodnej vôle. To sa mi nepáči, aj preto asi uprednostním západný systém astrológie. Nie je zaujímavé, že toto je tak trochu aj rozdiel medzi tzv. západným typom
myslenia a napr. takým Hinduizmom? Nie som si istá, ale Hinduizmus je veľmi fatalistický a nepripúšťa nejaký vývoj, len opakovanie v akomsi kruhu. Že všetko už raz bolo a znova sa bude len cyklicky opakovať.
neznámy
neznámy | 23.3.2010 23:34
presne tak...to si trafila klinec po hlavicke-THUMBSUP- vsak co myslis, preco na tejto stranke prezentujeme len tropicku astrologiu?? s tou siderickou som to myslel tak ze aj na nu som chcel poukazat ze take nieco vobec existuje;)

Poèítam horoskop... Počítam horoskop...