mesiac
Piatok, 26.4.2024
Meniny má Jaroslava

Príroda a zmysly - 

Betlehemská hviezda

damara
damara | 24.12.2017 13:05
Pri ježišovom narodení sa vraj objavila hviezda nad jasličkami kde sa narodil. Vedci to skúmali a ako prvú možnosť vylúčili, že by išlo o meteorit. Meteority síce oblohu hojne križujú, no vidno ich len pár sekúnd. V žiadnom prípade by nijaký nežiaril oných biblických sedemdesiat dní. Kométa by časový limit mohla spĺňať skôr. Vyhovovala by aj správaniu betlehemskej hviezdy, ktorá „išla pred“ narodením a potom „zastavila sa nad“ novorodencom. A nad jasličkami s Ježišom sa väčšinou znázorňuje práve hviezda s chvostom. Za túto ilúziu je zodpovedný taliansky maliar Giotto di Bonde, žijúci v rokoch 1267 až 1337, ktorý, inšpirovaný Halleyho kométou z roku 1301, ako prvý namaľoval jasličky s kométou. Háčik je v tom, že v dochovaných záznamoch z čias narodenia Ježiša niet zmienky o žiadnej kométe. A ako je známe, starovekí astronónovia sledovali oblohu veľmi pozorne. Sotva by im taký nevšedný úkaz unikol. Evanjelista Matúš tiež potvrdzuje, že Herodes a ľud Jeruzalema žiadnu hviezdu nespozorovali, čo znamená, že nijaká im v tom čase asi nestála za povšimnutie. Nehovoriac už o tom, že kométa kedysi predznamenávala skôr nešťastie a smrť.
Podobné argumenty viedli odborníkov k tomu, aby vylúčili ako betlehemskú hviezdu aj výbuch supernovy. Jej silnú žiaru by totiž určite spozorovali aj iní, nie iba traja mudrci z východu. Navyše by tiež nedokázala svietiť tak dlho.

KOMPAS NA OBLOHE: Podľa Biblie viedla troch kráľov žiarivá hviezda.
Konjunkcia Jupitera a Saturna

Jedinú prijateľnú teóriu, s ktorou súhlasia aj mnohí dnešní odborníci, vyslovil už v roku 1606 nemecký astronóm a matematik Johannes Kepler. Betlehemská hviezda je spomienkou na trojitú konjunkciu Jupitera a Saturna v súhvezdí Rýb. Znamená to, že spomenuté planéty sa tri razy v jednom roku stretli v jednej línii so Zemou. Na nočnej oblohe predstavovali žiarivý bod, ktorý upútal troch kráľov, očakávajúcich príchod Mesiáša. Konjunkcia planét síce nie je až taká nevšedná udalosť, no trojitá je veľmi zriedkavá. V biblických časoch k takej došlo podľa astronómov iba v roku 7 pred naším letopočtom – 29 mája, 30. septembra a 5. decembra.

podľa iného zdroja -


Podľa astronomických výpočtov sa 17. apríla v roku 6 pred naším letopočtom objavil Jupiter v znamení Barana, v rovnakom znamení bol aj Mesiac, ktorý sa k Jupiteru približoval, a dokonca Slnko stálo vo vysokom postavení, čo v astrológii znamená narodenie kráľa. Význam tejto konjunkcie zdôraznil svojou prítomnosťou aj Saturn, čo v astrológii tiež znamená narodenie veľmi významnej osobnosti. Tento nebeský úkaz mohol priviesť mudrcov z východu do Betlehema.

Zodpovedá tomu aj Evanjelium podľa Matúša, kde písal o hviezde, ktorá „putovala oblohou a zastavila nad miestom, kde bolo to dieťa“. Koncom roku 6 sa planéta Jupiter zdanlivo zastavila – spôsobil to vzájomný pohyb Zeme a Jupiteru.


Zdroj. internet
neznámy
neznámy » damara | 24.12.2017 19:24
zaujímavé vďaka:)
neznámy
neznámy » damara | 25.12.2017 16:28
dr. Emil Heinl to zpracoval před dávnými lety podrobně:

http://www.astrologie.cz/texty/heinl/heinl-b.htm
damara
damara | 25.12.2017 17:25
vďaka, prečítam si
milan08
milan08 » damara | 29.3.2018 07:22
myslim,ze to bola kozmicka lod ktora dozorovala narodenie P Jezisa.ako povedal indikovy chlapec Jezis nebol ani clovek ani boh.boha z neho urobili ludia!
milan08
milan08 » milan08 | 29.8.2020 10:26
ano kozmicka lod otca P.Jezisa nizsieho boha Jehovu!

Poèítam horoskop... Počítam horoskop...