mesiac
Piatok, 19.4.2024
Meniny má Jela

Zdravie a výživa - 

UTLM KOSTNEJ DRENE

neznámy
neznámy | 1.12.2012 19:36
na zelanie jednej nasej uzivatelky, ktora je momentalne indisponovana, by som sa chcel spytat, ze ci ma niekto skusenosti alebo poznatky z takej situacie, ked mu lekar povie, ze ma "utlm kostnej drene" a ze jeho "krv je v katastrofalnom stave"...ze mu chybaju vitaminy, ktore sa podielaju na tvorbe cervenych krviniek...
uzivatelka ma strach, ze je to leukemia...je sanca, ze takyto opis moze znamenat aj nieco uplne ine? ze sa nemusi jednat vzdy o to najhorsie? diky za pripadne postrehy...
neznámy
neznámy | 1.12.2012 19:54
Ahoj.
Pýtala som sa sestry, ktorá robí na hematológii, vraj vtedy treba doplniť B12 a hlavne železo. Veľmi často býva útlm kostnej drene po užívaní väčšieho množstva liekov. Je to vlastne, ako píšeš, nedostatočná tvorba červených ale aj bielych krviniek, avšak o leukémiu by podľa toho, čo si opísal, ísť rozhodne nemalo.
neznámy
neznámy | 3.12.2012 07:21
Myslím si že by sa rozhodne mala spýtať presne na príčinu,prečo...naozaj to môže byť z množstva liekov,antibiotík ,ale je tam aj percento ľudí,ktorý majú nejaké skryté nádory,alebo metastázy,nechcem však plašiť zbytočne....Asi by bolo dobré dať sa kompletne vyšetriť.Tak isto po prekonaní infekčných chorôb o ktorých sa ani nemusela dozvedieť sa útlm kostnej drene objavuje
neznámy
neznámy | 3.12.2012 07:52
Mohlo by se jednat o aplastickou anemii, tedy chudokrevnost, kdy skutečně kostní dřeň neprodukuje žádné červené, bílé krvinky, ani krevní destičky.
Příčin může být několik, jak už se tu zmiňovaly léky, ale také některé chemické látky, může jít i o infekce např. mononukleoza, cytomegaloviry,...

Co mne ale zaráží, že lékaři vyřkli diagnozu, ale nenavrhli řešení. Určitě by to chtělo návštěvu hematologie. Tady jen vitáminy nepomohou,...
neznámy
neznámy | 3.12.2012 09:34
Nedala sa nedavno ockovat?
neznámy
neznámy | 3.12.2012 18:52
A brali jej aj vzorku kostnej drene, alebo súdia iba na základe laboratórnych výsledkov?
Krv môže byť v katastrofálnom stave z viacerých príčin. Z nedostatočnej tvorby krviniek (aplastická anémia, ako píše hajounek), v takom prípade sú nízke trombocyty, erytrocyty aj leukocyty (trobocytopénia, leukocytopénia...).

Alebo môže byť v zlom stave pri zvýšených stratách, napr. pri vnútorných krvácaniach, alebo pri menštruačnom krvácaní pri zvýšenom strese, čo sa môže spojiť aj s avitaminózou (nedostatkom vitamínov), alebo aj pri nedostatočnom vstrebávaní vitamínu B - perniciózna anémia.

Tých anémií je viac. Ak chýbajú len červené krvinky a je nízky hemoglobín, tam môže ísť najskôr o pernicióznu anémiu (zlé vstrebávanie v vit. B aj iných vit., ktoré sa podieľajú na vzniku čer. krv.), alebo anémiu zo zvýšených strát. Pôvodcom oboch je stres, zlá životospráva, celkovo nezdravý životný štýl, ako aj nejaká predispozícia k silnejšiemu krvácaniu a kratšiemu menštuačnému cyklu. Tiež môžu byť zapríčinené aj nejakým automúnnym ochorením, alebo prechodenou chrípkou.
Napr. osobne som mala zlý stav krvi po prekonaní prasacej chrípky, leukocyty som mala 2,6, tiež veľmi nízke erytrocyty, vlastne všetko som mala nízke. Organizmus sa bránil voči čomusi cudziemu, zmutovanému, čo nepoznal a načo nemal vytvorené protilátky, takže sa úplne vyčerpal. Dostala som infúziu železa, vitamíny skupiny B - ktoré obdobne užívam doteraz a dobre po nich chutí jesť. Ale trvalo rok a pol, kým sa mi hodnoty dostali pod hranicu a vlastne odvtedy ich mám stále tesne pod hranicou normálu.
neznámy
neznámy | 3.12.2012 19:19
Určite by mala isť na ďalšie diagnostikovanie a hlavne, teda aké skúsenosti mám ja - je lepšie keď má nieko známeho, vtedy lekár povie viac a aj viac navrhne. Ja by som jej odporučila - určite jej pomôže Goji berry - kustovnica čínska, ale odporúčam 100% organický džús bez konzervantov, najlepšie priamo z Číny. Ten aj (po, počas, pri) chemoterapii vie veľmi rýchlo upraviť krvný obraz a podporuje tvorbu červených krviniek, okrem iného.
neznámy
neznámy | 3.12.2012 19:31
myslim si ze nie...
tak to vyzera, ze o to najhorsie sa nejedna....dakujem vsetkym za odpovede...
jasne, ze vysetrenia budu pokracovat dalej.
pricina je pravdepodobne v dietach, kde jedla obsahovali malo vitaminov na tvorbu krviniek plus asi aj v zlom strebavani vitaminov...
este raz diky vsetkym za infosky-FLOWER-
neznámy
neznámy | 4.12.2012 19:50
s kostnou drenou je to ako so vsetkymi tkanivami, ktorych bunky sa potrebuju rychlo delit, aby zabezpecili ich funkciu na to, aby taky domyselny mechanizmus ako ludsky organizmus mohol fungovat. Fascinujuce je najma to, ze vsetky tieto zlozky zloziteho mechanizmu mozu navzajom komunikovat a tak zachovavat dolezitu rovnovahu. A tak moze byt psychika uzko previazana s imunitou a celkovym zdravim bez toho, ze by sme si to kazdu chvilu uvedomovali.
K dalsim tkanivam s rychlou schopnostou delenia patria sliznica traviaceho traktu, rozmnozovaci system, tkaniva koze, vlasy, nechty. Prave preto sa vsetko nezdrave ako prve odraza na nich, stres, alkohol, fajcenie, nedostatocna vyziva, nedostatok pohybu, privela sedenia, privela pocitaca,nedostatok zdraveho vzduchu, nedobre myslienky:D, privela liekov naraz, nielen antibiotik, chemikalie. Mozno kazdemu je dobre znamy pohlad do zrkadla s vyblednutou kozou a vpadnutymi ocami po predbenej noci a uzratia z myslienok, ci z choroby.
A pri leukemi je to trosku uplne o inom, tam moze byt tych bielych krviniek privela, no tym, ze su nezrele, neplnia si funkciu aku maju, preto mozu byt caste infekcie, ako aj tieto nezrele formy mozu vytlacat ostatne formy krviniek
pocas vyvoja v kostnej dreni, co sa prejavi nedostakom dosticiek v krvi a tym maju dotycni bud castejsie podliatiny na kozi alebo krvacania
ako aj nedostatok cervenych krviniek.
Najodolnejsie voci takymto zivotnym vplyvom by mali byt niektore nervove bunky lebo sa neobnovuju vobec:D
neznámy
neznámy | 8.12.2012 01:19
dakujem rudi za diskusiu mam vraj megaloblasticku anemiu hodnoty, zle a trebalo mi transfuzie najhorsie na tom je ze sa to zistilo zo dna na den dostavam b12, a kys. listovu a uvidime v stredu na hematologii.dakujem vsetkym za prispevky a este ludka da sa pri tom pracovat.alebo budem pn. diky. lambanana.
neznámy
neznámy | 8.12.2012 09:51
Asi by bolo najlepšie ostať na PN, aby to predsa len nedospelo k aplastickej anémii, lebo tá je nebezpečná a dá sa k nej dopracovať nielen užívaním ťažkách liekov, ale aj diétami, nedoliečenými infektmi a pod.
Tiež závisí od povolania, či je pre teba stresujúce, alebo nie. iež som mala ostať týždeń v nemocnici, kvôli infúziám železa, keď som bola po tej chripke, ale neostala som, robila som ďalej a trvalo asi ešte rok potom, čo som mala krvák rozhádzaný. Tak odporúčam oddych, PN, zdravú stravu, aj nejaký Helicid, Quamatel alebo Degan si daj predpísať pre lepšie zažívanie a Q10 si kúp, prípadne Thiamin a Pyridoxin si dokúp, k tej B12.
neznámy
neznámy | 8.12.2012 20:52
ahoj choroba prisla jak blesk z jasneho neba neviem ci aj teba prevrtali od vrchu po spodok s mnozstvom otrasnych vysetreni a diagnoza , ktoru nechapem.
ludka oddych ledva som nasla robotu ti teda nebudu cakat a to co pises si dokupim po konzultacii s primarkou hematologie.najhorsie je na tom ta dlha doba napravy ak sa to vobec bude dat.lam......
neznámy
neznámy | 8.12.2012 21:06
Ahoj :)
Neboj, treba sa naladiť tak, že sa to bude dať. Všetko sa dá, keď sa chce. Choroba nie je nikdy príjemná, ale väčšinou nás upozorňuje na to, že môže prísť niečo ešte nepríjemnejšie, ak nezmeníme postoj.
Megaloblastická anémia, to je myslím anémia, pri ktorej nezrelé bunky megaloblasty nedozrievajú do určitého štádia, do ktorého by mali. To môže byť zapríčinené nevhodnými okolnosťami, nedostatočným príjmom látok, ktoré treba doplniť. A tiež stresom.
Viem, že sa ťažko vyberá z dvoch oblastí, ktoré sú v živote také dôležité...práca a zdravie. Nemáš zdravie, ťažko môžeš žiť naplno, nemáš prácu, prichádzaš o zdravie, nemáš na základné potreby. Ale vždy sa dá vyradiť niečo iné, treba selektovať. Napr. sa vybodni na poriadok...prídi domov, urob si čaj, nakrájaj si jablko, pozri dobý film a spi!

Poèítam horoskop... Počítam horoskop...