Zdravie a výživa -
Tri top potraviny s protiinfekčnými účinkami: Doprajte si ich každý deň!
hotova mnamka :P aj vy tak zboznujete cesnak? :D
Cesnak
Čo viac slovenské, jednoduchšie a dostupnejšie, ako praobyčajný cesnak si viete predstaviť? A pritom ide o protiinfekčného bojovníka číslo jeden, ktorému umelé prostriedky na podporu imunity nesiahajú ani po päty. Cesnak je skutočne bomba, ktorú by ste v tomto období mali jesť naozaj najčastejšie ako sa len dá. A nemyslíme tým konzumáciu len v surovom stave, pridať si ho môžete do polievky, pečeného mäsa, či zemiakov. Obsahuje okolo 400 liečivých zložiek, medzi inými vitamíny A, B1, B2, D a C, množstvo jódu a má výrazné antibakteriálne, antimykotické, ako aj antivírusové účinky. Prezývaný je aj prírodné antibiotikum, pričom toto označenie nie je vôbec prehnané. Do vareného jedla ho pridávajte len tesne pred dovarením, aby si zachoval liečivé účinky.
Cibuľa
„Sestra cesnaku“ je podobne ako on, silná a účinná zbraň v prevencii pred vírusmi a infekciami. Šťava z cibule má dokonca antibiotické účinky a dokáže vyliečiť aj niektoré druhy kašľa, nádchu a prechladnutie, či iné akútne prebiehajúce infekcie. Je tiež skvelá prevencia pred vznikom infekcií, pričom účinne zvyšuje celkovú obranyschopnosť organizmu. Obsahuje pomerne veľa vitamínu C, ale okrem toho aj vitamíny skupiny B, A a tiež minerály ako zinok, draslík, železo, selén, fosfor, vápnik či síru. Okrem toho je aj zdrojom prírodných antioxidantov, flavonoidov a obsahuje aj fytoncídy, ktoré ničia a zastavujú rast niektorých baktérií a mikroorganizmov.
Med
Ďalší z dostupných zázrakov prírody. Je prírodným antioxidantom a vysoko účinnou prevenciou pred niektorými infekciami a vírusmi. Má výrazné antibakteriálne účinky a je skvelou sladkou variantou, ako si nielen pochutiť, ale aj pomôcť svojmu zdraviu. Obsahuje vitamíny C, B6, tiamín, niacín, riboflavín, vápnik, meď, železo, horčík, mangán, fosfor, draslík, sodík, zinok, kyselinu pantonénovú a niektoré aminokyseliny. Nie nadarmo sa hovorí o čaji s medom ako o lieku. Vynikajúcou prevenciou pred vírusmi je lyžička medu každé ráno nalačno.
Napriek nesporne liečivým účinkom, všetkého s mierou.
Ľudia s oslabenými obličkami majú zákaz konzumovať surovú cibuľu, pretože silice s obsahom síry, ktoré obsahuje, ich dráždia a oslabujú ich funkcie.
Ľudia so zápalom žalúdočnej sliznice, s vredmi na žalúdku a dvanástniku a disfunkciou pankreasu by vôbec nemali konzumovať surový cesnak, ani cibuľu, dokonca ani liehové výluhy z nich.
Cibuľa má sedatívne účinky na CNS, preto nie je vhodná vtedy, keď je potrebné sústredenie. Surový cesnak by sa mal konzumovať len predpoludním, pretože popoludní má na organizmus opačné účinky. Ako kedysi naši predkovia hovorievali: "Cesnak ráno liek, poobede jed."
A dal by sa napísať ešte kopec podobných vecí, lenže to by už bolo poznámčisko :D