mesiac
Piatok, 19.4.2024
Meniny má Jela

Zdravie a výživa - 

Goji

neznámy
neznámy | 2.12.2013 14:42
Pestujete toto ovocie? Jedli ste už aj čerstvé plody, alebo iba sušené? Pýtam sa preto, lebo niektoré zdroje uvádzajú, že čerstvé plody goji sú jedovaté.
neznámy
neznámy | 2.12.2013 15:12
Cituji (nejsou moje slova):

Při pročítání článků na internetu na téma Goji – kustovnice čínská se často objevují amatérské zaručené zprávy a nekonečné storry, popisující jedovatost plodů kustovnice.

Přitom se stále dokola opakuje a přenáší v různých variacích v podstatě jedna mylná informace.

Není pravda, že plody Goji jsou jedovaté a neplatí ani rozdělování na jedovaté (Lycium

barbarum ) a nejedovaté (Lycium chinensis). Existuje obecný vědecký latinský název kustovnice čínské, a ten zní Lycium barbarum. Ostatní latinské názvy, včetně vyšlechtěných druhů jsou rovnocenná synonyma a rozhodně neoznačují jedovaté druhy či naopak.

Goji se využívá jako tradiční přírodní doplněk stravy již 2500 let. Za celou tuto dobu nebyl nikdy doložen případ jakékoliv toxicity.

Kdysi, v roce 1890 se objevila v německé odborné literatuře informace o výzkumech Goji, kde se uvádělo, že tato rostlina obsahuje jedovaté alkaloidy. Už o rok později bylo prokázáno, že tyto závěry byly mylné, ale v německy mluvících oblastech se tato původní chybná informace rozšířila a byla převzata do další odborné literatury v celé Evropě.

Na jiných kontinentech, a to především tam, kde se kustovnice tisíce let využívá v tradiční medicíně , nikdy otázka jedovatosti Goji ani nepřišla na pořad dne.

Mezitím byla rostlina Goji v různých zemích Evropy zkoumána doslova pod lupou.

Existují vědecké kapacity, které se problematikou Goji zabývají celoživotně (viz kontakty níže ) a nikdy nebylo prokázáno, že by plody kustovnice byly jedovaté.

Naopak bylo prokázáno, že všechny doložené alkaloidy v Lycium barbarum jsou hluboko pod hranicí jakékoliv nebezpečnosti pro člověka i zvířata.

Z hlediska obsahu vitamínů a nutričních látek jsou plody kustovnice zřejmě tím nejhodnotnějším ovocem na naší planetě. V tradiční čínské medicině se kustovnice využívá jako přírodní antioxidant, prodlužující dlouhověkost. Především ale zvyšuje odolnost organismu, posiluje imunitní systém, má příznivý vliv na zrak i funkci jater.

V zemích EU i ve Velké Británii se plody nebo výtažky z Goji prodávají v lékarnách jako schválený certifikovaný doplněk stravy.

Díky pozitivním účinkům této rostliny na lidské zdraví jsou velmi žádané i sazenice rostlin. Proto jsou pochopitelně i ve velké míře pěstované. Na českém trhu nabízí sazenice kustovnice neboli Goji , firma Starkl zahradník. Jedná se o vyšlechtěný druh, který byl vyšlechtěn pod názvem Lycium chinensis macrocarpa v. Anny.

Na závěr je nutno poznamenat, že kustovnice je k naší vlastní smůle u nás ještě velmi nedoceněná. A ačkoliv jsou její pozitivní účinky na lidské zdraví známy již tisíce let a její konzumace je dávána do souvislosti s elánem a dlouhověkostí, vracíme se k těmto rostlinám až nyní . Bylo by škoda, kdyby znovuobjevování této nesmírně hodnotné a čistě přírodní potraviny bylo provázeno nejasnostmi či dokonce nepravdami. Vždyť těžko bychom na světě hledali potravinu s tak širokým spektrem látek, pozitivně působících na zdraví člověka, navíc tak lehce dostupnou, chutnou a cenově výhodnou.

Všem kritikům tedy doporučuji : neztrácejte čas pročítáním příspěvků typu jedna paní povídala ,prostudujte si vyčerpávající informace o Goji v odborné literatuře:

Paul Gross PhD, Xiaoping Zhang MD, Richard Zhang: : Wolfberry , Nature´s Bounty of Nutrition and Health, vydalo nakladatelství BookSurge,LLC. (www.wolfberry.org)

Shalila Sharamon a Bodo Baginski : Goji. Die ultimative Superfrucht. Vydalo nakladatelství Windpferd Verlagsgesellschaft (www.windpferd.de)

Gary Young ND, Ronald Lawrence MD,PhD, Marc Schreuder : Ningxia Wolfberry .Vydalo nakladatelství Essential Science Publishing (www.essentialscience.net)

Albert Y.Leung ,Steven Foster : Encyclopedia of Common natural ingredients used in food, drugs and cosmetics. Vydalo nakladatelství Wiley-Interscience.
neznámy
neznámy | 2.12.2013 15:16
Rostlina jako taková ale jedovatá je.
neznámy
neznámy | 2.12.2013 23:10
Goji berry hovorí sa mu aj ovocie dlhovekosti. Keď ovládaš angličtinu a chceš vedecké testy choď na pubmed - medicínske stránky.
Plody sú vynikajúce, mne chutia trochu po brusniciach a paradajkách. Sú veľmi krehké, dozreté sa prakticky oberať nedajú - aj v Číne ich striasajú, aby sa čo najmenej poškodili.
Aj keď u nás pestované nikdy nedosiahnú takú skladbu všetkých prvkov ako v ich domovine v Číne v oblasti Ninxia - tuším sa to tak píše. Tam sa totiž pestujú v nadmorskej výške medzi 2 - 4 tisíc metrov nad morom - sila slnka.
Ľudia žijúci v tej oblasti sa dožívajú vysokého veku - priemer je oveľa vyšší ako v iných oblastiach Číny, keby toto najzdravšie ovocie sveta bolo jedovaté, bolo by to tak?
Podľa Čínskej medicíny musí byť všetko v rovnováhe a toto ovocie má v sebe oheň - plameň, nie je vhodné na konzumáciu veľkého množstva - tamojší obyvatelia z neho zjedia tak dve bobule denne - maximálne. Ale pri našej chudobnej Európskej strave ho môžme jesť koľko nám chutí...-PUH-
neznámy
neznámy | 3.12.2013 18:14
Ďakujem za odpovede. Ja už Goji pestujem asi 3 roky a tento rok už mala naozaj veľmi veľa plodov - len mi stále nešlo do hlavy, prečo sú jej čerstvé plody jedovaté a sušené nie. Takže ako vidím, môžeme ich jesť aj čerstvo obraté. -YUMMIE-:)
neznámy
neznámy | 3.12.2013 18:40
Taky jsem Goji zasadila. Začala hnát tak divoce, že jsem ji musela po roce přesadit. Chytá se opravdu hodně rychle. :)
neznámy
neznámy | 5.12.2013 10:50
Zaujímalo by ma, kde si zohnala a po čom sadenice? Goji mám tiež rada a práve včera som tomuto ovociu nechtiac spravila minipropagáciu u mladej generácie - s úspechom:)
neznámy
neznámy | 5.12.2013 17:43
objednali sme to zo Starkla ... nebolo to drahé (teraz to majú po 6,95 EUR) ... prvé plody sme mali už na ďalší rok - i keď ich vtedy bolo ešte málo, ale teraz sa to poriadne rozrástlo ...
neznámy
neznámy | 5.12.2013 18:23
Také jde Goji objednat na aukru. Nemusí tam být zaregistrovaný. Je tam spousta zajímavých rostlin, ovoce, zeleniny a neznámých druhů. zrovna nedávno jsem tam viděla semena Goji k prodeji. Na jaře možná budou i sazenice.
neznámy
neznámy | 6.12.2013 09:46
Taky jsem kupovala Goji u Starkla. Přijde mi, že u keřů je pěstování ze semínek zbytečně pomalé.
neznámy
neznámy | 8.12.2013 15:10
Tie vaše chutili ako čínske alebo tam bol rozdiel? Aj ste to hnojili?
neznámy
neznámy | 8.12.2013 15:13
Díky za tip, ešte s aukrom nemám skúsenosť. Radšej by som sadenice.:)Dá sa goji pestovať i na balkóne? Máte skúsenosť s pestovaním mučenky v bytových podmienkach, či aj boli plody?
neznámy
neznámy | 8.12.2013 22:25
Goji máme tiež zo Starkla, ako veľa iných rastlín, ktoré nás doma zaujali :)
Podľa mňa by na balkóne neprežilo, lebo by sa trápilo v kvetníku - je to ker veľký ako napr. ríbezľa. Mučenku sme v byte mali, mala aj plody, no vyhynula. Najhoršie je, že sa nepamätám prečo, lebo som bola ešte malá... Ale mala kráááásne farebné kvety... -FLOWER-

Poèítam horoskop... Počítam horoskop...