mesiac
Štvrtok, 18.4.2024
Meniny má Valér

Voľný pokec - 

Vznik Slovenska

Antonidas
Antonidas | 12.12.2011 15:05
Mám rád históriu, preto sa chcem spýtať, aký moment v histórii bol pre Slovensko dôležitý? Bez čoho by nevzniklo Slovensko (v dnešnej podobe) ...na mape sveta.
Čo myslíte ? Poprosím o názory
neznámy
neznámy » Antonidas | 12.12.2011 18:05
Tak tp jsem zvědav, k čemu milí slovenští kolegové dojdete, i mne tato otázka zaujíma. Je těch možností několik, ale podobně jsou na tom i jiné státy.
Antonidas
Antonidas | 12.12.2011 18:37
Mám svoj tip ;) ale to sem dám až po zopár názoroch ;) Nech viem,ako zmýšľajú ostatný...
neznámy
neznámy » Antonidas | 12.12.2011 18:43
hmmm, zeby moment, ked v politikoch dozrela myslienka, ze na vlastnom sa lahsie kradne?! -PUH- myslim, ze obcania na jednej ci druhej strane neboli k tej myslienke moc nekloneni...
neznámy
neznámy » Antonidas | 12.12.2011 19:13
Co ja viem, hadam ked dosli Madari, tak si ti Slovaciskovia, ktori nevedeli, ze su Slovaci, povedali, ze henti od tych stepi su nejaki divni, aj cudne hovoria, tak si povedali, ze sa radsej daju dokopy a nejako sa pomenuju, aby sa vymedzili aj uzemne, aj inak.
Aj ked ono je to uz take domiesane, ze jeden nevie, ci sme Slovaci, alebo co sme. V Cechach sa robil pred par rokmi geneticky vyskum ktory preukazal, ze Cesi vlastne skoro ani nie su Slovania.
My budeme na tom asi dost podobne. Na nasich uzemiach je dost silny "prievan" a kadekto tu chodil hore dolu a plodil deti.
A mesto, kde zijem zalozili nejaki Valasi z Rumuska, ci Chorvati, alebo kto.
No proste je v tom bordel. -ROLL-
Tak uz das svoj tip? :)
Antonidas
Antonidas | 12.12.2011 20:31
Nuž,nešiel by som tak ďaleko. Treba začať tam,kde sa v národoch začalo objavovať národné povedomie,čo zasiahlo celú Európu. To utvorilo dnešnú Európu ;) Také uvedomenie si príslušnosť na národnom princípe,nie štátnom(kráľovskom) .Niečo,ako pubertiak ,ktorý hľadá svoje miesto na tomto svete.
Takže za zlomový okamih histórie (nielen) Slovenska považujem za prepuknutie Aféry Sixta Bourbonského. Dovtedy USA ako veľmoc bola za udržanie hraníc R-U z taktických dôvodov. Ale ako sa aféra prevalila W. Wilson začal presadzovať myšlienku rozpadu R-U na štáty na národnostnom princípe. Slováci a Česi mohli uvažovať o spoločnom štáte.
Neboli to guľky v Sarajeve, ani vytvorenie CSR... Apropo,čo bolo predtým je na dlhú diskusiu,ale z toho obdobia je najvýraznejší fakt. Fakt,že na Slovenskumáme najkrajšie ženy na svete ;)
neznámy
neznámy | 13.12.2011 09:57
Kdesi som čítal, že podľa genetických testov európskych národov (a potvrdila/verifikovala to údajne aj jedna americká univerzita) najstaršími obyvateľmi - národnými skupinami v Európe (autochtónnymi) sú obyvatelia Slovenska a Welsu. Ich genetická mapa je údajne stará až 8000 rokov. Aj štúdium historických prameňov odkazujúcich na Ptolemaiove pomenovania (viď Ptolemaiova mapa MAGNA GERMANIA) posúva časovú hranicu minimálne do čias pred Kristom.
ČÍTAJTE viď. : :-)
1. http://www.cez-okno.net/clanok/exkluzivnecezokno/slovensko-na-ptolemaiovej-mape;
2. http://www.cez-okno.net/clanok/oknom-historie/slovensko-na-ptolemaiovej-mape-ii
p. s. Maďari podľa niektorých zdrojov majú vo svojej genetickej výbave max. 5 % z pôvodných Maďarov (kmeň prichodivší ku Kaspickému moru odniekadiaľ z východy). Tu pod tureckým vazalstvom sa zmiešali z Turkami (čo im o. i. prospelo – ovplyvnila ich tunajšia kultúra a rozšírili svoju slovnú zásobu z pôvodných cca 700 slov na 1300). Potom pod tlakom kočovných Pečenegov utekali cez Ruské stepi na západ ku Karpatom. Na ceste lúpili a ničili slovanské osady. Keď sa však ich bojové „hordy“ vrátili do táborov, nachádzali ich vyplienené Pečenegmi. Preto si manželky-družky „zaobstarávali“ v slovanských osadách, ktoré predtým vyplienili. Keď prešli cez Karpaty na naše územie, boli to už potomkovia bývalých poturčených Maďarov a unesených slovanských žien. V Panónii sa následne pomiešali so Slovanmi (obyvateľmi Veľkej Moravy) a Germánmi. A tak v súčasnosti ich genetickú výbavu údajne tvoria gény cca 5 % Maďari, 30 % Turci, 20 Germáni a 45 % Slovania. Kdesi na internete je to takto popísané.
neznámy
neznámy | 13.12.2011 10:38
To je teda zaujímavé. A nesúvisí to s tým, že obyvatelia Welsu, sú vlastne potomkovia Keltov a Slovensko bolo v období, o ktorom píšeš obývané práve Keltskou kultúrou?
Možno sme napokon Kelti. :)
neznámy
neznámy » Antonidas | 13.12.2011 19:26
Toto historické obdobie mi pravdu povediac veľmi "nesedí". Moderné dejiny a hlavne 19. storočie sú pre mňa "príliš nacionalistické". Ale taký Jozef Škultéty - to musel byť podľa starých fotos naozaj krásny chlap (pozrite si, dámy, staré foto z mladších rokov snáď vo všetkých knihách o národných dejinách....). Ale môžeš držať palce, v sobotu mám práve z moderných dejín (1780 - 1918) skúšku....
neznámy
neznámy | 14.12.2011 00:19
Markomani sa považujú za nemecký kmeň, ktorý žil na našom území. Etymologický výklad slova markomani je odvodený od nemeckého slova vzťahujúcemu sa k hraniciam – k marke, ako pohraničný kmeň. Latinský a slovenský výklad slova mar-coma-ni je následovný: slovná časť mar- ako predpona pre vodu (latinsky mare – more) alebo pre oblasť Maravy, u nás oblasť terajších Zlatých Moraviec. Mar môže byť odvodené aj od slova milovať, lúbiť. (napr. meno Mária v preklade znamená milovaná Bohom, obdobne potom Mara, Maruša). Latinsky ľúbiť, milovať – amare. Slovná časť -coma-, (latinsky coma – vlas, vlasy) ako choma, teda chumáč vlasov, chochol (Slovania boli vlasatí). Prípona -ni je koncovka, ktorú bežne používame napr. Taliani. Ak by sme mali Markomanov pomenovať dnes, asi by sme ich nazvali “Milovníci vlasov“.

Tacitus vo svojom diele Germania opisuje Suebov (ku ktorým patrili aj Markomani) následovne: “Teraz musím prehovoriť o Sueboch, ktorí netvoria len jediný kmeň ako Chattovia alebo Tencterovia. Zaberajú totiž väčšiu časť Germánie, doteraz sa rozdeľujú na zvláštne kmene s vlastnými menami aj napriek tomu, že majú spoločný názov Suebovia. Pre kmeň je príznačné, že si vyčesávajú vlasy dohora a zaväzujú do uzla, týmto sa jednak odlišujú Suebovia od ostatných Germánov, jednak slobodní Suebovia od otrokov. U iných kmeňov sa často stáva, že ich napodobňujú, avšak k tomu dochádza len zriedka a u mladých. U Suebov si až do staroby sčesávajú svoje ježaté vlasy dozadu a často si ich zaväzujú na temene, náčelníci majú účes ešte ozdobnejší. Takúto starostlivosť venujú svojmu zovňajšku, ale je to staroslivosť nevinná, nekrášlia sa totiž a neupravujú ani za tým účelom, aby milovali alebo boli milovaní, ale pre zrak nepriateľa, aby vyzerali vyšší a strašnejší, keď majú ísť do vojny.“

Kmene Suebov (Suevov), ktoré popisuje Ptolemaios zaberajú skoro totožné územia ako dnes západní Slovania v Európe. Ak vezmeme do úvahy fakt, že písmeno l sa často nahrádza písmenom u a opačne (u nás napr. v nárečiach písal – písau, čítal – čítau) zo Suevov dostávame Slévov, Slávov – Slovanov (anglicky Slavs, Slaves, nemecky Slawen)...

Stredoveké dielo zo začiatku 9. storočia tzv. Bavorský Geograf popisuje slovanských susedov Franskej ríše. Medzi spomínanými je aj národ a Marhaarov, ktorý má 11 hradísk. V nemčime vlasy (lat. coma) povieme die Haare, ale aj die Haar. Môžeme predpokladať, že germánsky kmeň Marcomanov z rímskych čias je slovanský kmeň Marhaarov (Moravanov) z ranného stredoveku a teda ide o ten istý staroslovanský národ.

Poèítam horoskop... Počítam horoskop...