mesiac
Štvrtok, 18.4.2024
Meniny má Valér

Voľný pokec - 

Psychiatri varujú: Fotografovanie "Selfies" je choroba!

neznámy
neznámy | 10.9.2017 22:41
V súčasnosti je najpoužívanejším slovom vo svetových médiách a momentálne aktuálnym trendom. Dokonca ho mnohí považujú za novú módu. "Selfie". Fotografovaniu autoportrétov podľahlo množstvo ľudí na svete, až možno hovoriť o epidémii. A to doslova.

Ak ste aj vy podľahli tomuto fenoménu, mali by ste niečo vedieť. Zrejme ste chorí. Aspoň to tak tvrdí Americká psychiatrická asociácia (APA), podľa ktorej je neustále fotografovanie autoportrétov a ich zdieľanie s inými ľuďmi pomocou sociálnych sietí spôsobené mentálnou poruchou. Predstavitelia asociácie sú o tom jednoznačne presvedčení, preto chcú varovať ostatných. Na portály Health.india.com sa dokonca uvádza, že ochorenie dostalo aj názov – selfitída, ktorá postihuje osoby s veľkým egom a nedostatkom sebaúcty.

Stupne selfitídy

Podľa psychiatrov sa selfitída rozdeľuje do troch stupňov:

Hraničná selfitída - Ide o najmiernejšiu formu. Osoba, ktorá prepadla tejto chorobe, sa fotografuje najmenej trikrát za deň, avšak snímky nezverejňuje na sociálnych sieťach.
Akútna selfitída – Druhý stupeň selfitídy sa líši od hraničnej tým, že hotové fotografie chorá osoba zdieľa na sociálnych sieťach.
Chronická selfitída – Považuje sa za najvážnejší druh choroby. Osoba sa fotografuje neustále, pričom nezabudne svoje okolie informovať o každej podobe svojej tváre a ďalších častí tela minimálne šesťkrát denne.
Psychiatri ďalej rozlišujú ostatné podskupiny podľa množstva oblečenia, ktoré zahaľuje telo toho, kto sa fotografuje alebo podľa prostredia, v ktorom sa osoba fotí.

Choroba je bohužiaľ zatiaľ nevyliečiteľná. Ak by sa jej však chcel niekto naozaj zbaviť, čiastočnú úľavu mu môže priniesť kognitívne-behaviorálna terapia. Ide o terapiu, ktorá nerieši minulosť, nehľadá príčiny, ale skôr sa zameriava na aktuálne prežívanie a chovanie.

Kde si robia ľudia najčastejšie "Selfie" fotky?

Najviac ľudí trpí selfitídou pravdepodobne v meste Makati City, ktoré sa nachádza na Filipínach. Aspoň tak je to podľa časopisu Time, ktorý zostavil rebríček miest, kde si najčastejšie užívatelia Instagramu robia selfie fotky. Zistil, že v Makati City si z každých 100-tisíc obyvateľov až 258 ľudí odfotí "Selfie". Fotografie rátali v období od 28. januára do 2. februára a od 3. do 7. marca.

Top desať miest so "Selfie":

Makati City a Pasig, Filipíny
New York City
Miami
Anaheim a Santa Ana, Kalifornia, USA
Petaling Jaya, Malajzia
Tel Aviv, Izrael
Manchester, Anglicko
Milan, Taliansko
Cebu City, Filipíny
George Town, Malajzia
Keď závislosť na "Selfie" takmer zabíjala

"Selfie" si už takmer vyžiadala svoju obeť. Len devätnásťročný Danny Brown z Veľkej Británie sa stal prvým človekom, ktorý bol označený za "Selfie" narkomana. Bol tak posadnutý fotením samého seba, že dokázal urobiť až 200 snímok za deň! Bol jasným prípadom selfitídy.

Neustále pátral po perfektnom "Selfie". Nejedol, aby vyzeral čo najlepšie. Bol agresívny na ostatných, ktorí sa ho snažili odhovoriť od tejto závislosť, až sa pokúsil o samovraždu. Našťastie neúspešne, no mladík sa aspoň poučil a žije život normálneho tínedžera ako ostatní.

Čo na to odborník?

"Súčasťou popularity "Selfie" je, že umožňujú kontrolu nad našou sebaprezentáciou a vonkajším obrazom a môžu zvyšovať našu sebadôveru. Niektorí psychológovia sa obávajú, že ich nárast súvisí s rastúcim narcizmom a dôrazom na výzor v spoločnosti, čo môže negatívne vplývať na naše blízke vzťahy, no tento trend môže taktiež odzrkadľovať rastúcu akceptáciu vlastného tela a sebalásky či nové formy virtuálnej komunikácie," povedal psychológ zo zdravotného centra Mind and Body Andrej Jeleník.

Podľa neho je dôležité vedieť, prečo vlastne "Selfies" robíme. Môže ísť len o neškodnú zábavu na zachytenie momentov v našom živote a ich zdieľanie s druhými. No kedy nám už škodia?

"Problémom sa stávajú skôr vtedy, keď začíname klásť príliš dôraz na spätnú väzbu druhých ľudí na naše fotografie a spájať ju s naším sebahodnotením, pretože vychádza nie z toho kým sme, ale len ako vyzeráme. Vtedy môže prejsť do návykového správania, ktoré v konečnom dôsledku naše sebahodnotenie znižuje a robí nás viac závislých na názoroch druhých. Ani najlepšie selfies na svete totiž nedokážu nahradiť autentickú sebadôveru vychádzajúcu z príjmania našich silných stránok aj nedokonalostí," dodal Andrej Jeleník na záver.


http://vysetrenie.zoznam.sk/cl/1000644/1390945/Psychiatri-varuju--Fotografovanie--Selfies--je-choroba-
neznámy
neznámy | 11.9.2017 00:08
indiáni tvrdili,že im fotografovanie kradne dušu... :)
marcie
marcie | 11.9.2017 08:31
zdá sa mi to čudné - fotiť sama seba - nikdy som si selfie zámerne neurobila, iróniou je, že na mojom novom telefóne je špeciálna funkcia selfie, takže sa mi to podarilo omylom asi 3 x ... no a čo si myslieť o človeku (často sú to aj starší ľudia, napr. kolegyňa cez 50 ), ktorí na fb vystavujú svoje selfie - a tak vieš o nich všetko, kde boli, čo jedli, aké oblečenie si kúpili, aké majú nové plavky, kedy boli v posilovni, ako strávili víkend a podobne ... čo na to povedať? :)
neznámy
neznámy | 11.9.2017 08:53
Ani som to celé nečítala, ale už vidím, že to, o čom sa v texte píše, sú extrémy.
Nechápem, čo je na tom choré, ak si dvojica alebo rodina urobí selfíčko (so selfie stickom to tak hlúpo ako s natiahnutou rukou nakoniec ani nevyzerá :) ). Ale aj človek sám, ak je v nejakom prostredí, kde ho nemá kto odfotiť a on si chce uchovať nejakú spomienku.
Netreba hneď vo všetkom vidieť strašiaka a všetko odsudzovať.
neznámy
neznámy | 11.9.2017 11:01
Myšlenky na selfíčka? Naštěstí nemám.
A co tak myšlenky na sex?

Něco jako kolikrát denně - tak moc deprimovaný, nebo alespoň životem neukojený -LOL-

Už by to měl někdo zjistit. Vždyť čím by se zabývali naši vývojáři -PUH-
neznámy
neznámy | 11.9.2017 11:04
Fotografování mrtvých spolu s živými bývalo běžné. Z těch fotek mě mrazí...
Aiwi
Aiwi | 11.9.2017 21:25
NO hlavne robenie selfie na netradičných miestach môže byť smrteľné. Napr nad priepasťou a pod.
vrchol.vsetkeho
vrchol.vsetkeho | 11.9.2017 23:03
zaujimava diagnoza
neznámy
neznámy | 11.9.2017 23:40
Novodoba uchylka:D
milan08
milan08 » Aiwi | 12.9.2017 08:20
vsetko masvoje plus a minus.
neznámy
neznámy | 14.9.2017 06:24
Náhodou.... :)

neznámy
neznámy | 14.9.2017 07:51
Občas se úchýlně k této úchýlce uchyluju
-SHINY-
neznámy
neznámy | 14.9.2017 08:36
neznámy
neznámy | 14.9.2017 09:18
No tiez uz mam 2-3 selfie zasebou:D
Saffiyah
Saffiyah | 17.9.2017 04:13
16 předtelefonních selfie
Fenomén selfie vznikl už dávno před vynalezením chytrých telefonů. Svůj autoportrét si ale tenkrát mohli pořídit jen opravdoví machři.

Zdroj: http://g.cz/16-predtelefonnich-selfie/
milan08
milan08 | 21.9.2017 08:16
a navykova ako droga.
neznámy
neznámy | 21.9.2017 11:00
Selfitýda:D týdadýdada...-LOL-

Poèítam horoskop... Počítam horoskop...