mesiac
Piatok, 29.3.2024
Meniny má Miroslav

Ľudská duša - 

ZMENA SEBA SA

neznámy
neznámy | 17.11.2012 23:00
cauko rozmyslam nad tymto problemom uz dlho predstavte si ze mate problem s komunikaciou, lebo obsah, verbal a i intonacia /vasa/ vzdy posoby tak ze si ludi skor odpudzujete ako ziskavate a to je dost problem. este vacsi je to problem ak s tym chcete nieco urobit, zmena tychto vyjadrovacich schopnosti sice zabezpeci ze nikoho nenastvete ale uz ste to nie vy lebo sa sustavne musite kontrolovat. tym odchadza prirodzenost, ako by ste to uchopili vy ak by sa vas to tykalo. lambanana.......
neznámy
neznámy | 17.11.2012 23:31
milá lambanana,
je potřeba schopnost komunikace nacvičovat nejprve v oblastech, kde nám to nedělá takové potíže, třeba prohodit pár slov v trafice, otočit trapný rozhovor pochvalou "protivníka"* když se budeme do něčeho nutit, kontrolovat se apod. tak se to vymkne a dopadne to další blokádou

*
stalo se mi tehdy na úřadě, ptal jsem se vrátného, který si četl nějaký rodokaps, zda by mi nesdělil číslo, on na to, že si mám zmačknout tlačítko, že mi číslo vypadne, udělal jsem to a číslo (telefoní) na něm nenašel, obrátil jsem se k němu, že telefoní číslo tam není. On na to nasr*ně, že jsem neřekl, že jsem chtěl telefoní číslo, já na to a řeknete mi ho, on že jo, teď jsem hledal tužku, marně, on mi tužku půjčil s nadějí, že už bvypadnu a on se bude moci vrátit k rodokapsu, začal diktovat číslo po trojčíslích a toho jsem využil, že jsem ho pochválil, že to diktuje po trojčíslech ane po dvoučíslech, on roztál a řek, že tak se to přeci líp pamatuje a rozešli jsme se v pohodě, přestože nasr*anost předtím stoupala a hrozila vybuchnout.
neznámy
neznámy | 17.11.2012 23:54
Podľa mňa musí prísť čas, keď si tú zmenu bude pýtať tvoja prirodzenosť, ak má prísť taký čas, tak hádam príde. Násilím podľa mňa nič nezmeníš. Možno nejaká tvrdšia skúsenosť má takúto regulačnú moc, ktorá ovplyvní aj hlbšie štruktúry, resp. zanechá stopy v silných nedešifrovateľných emóciách. Napr. ak niekomu nechtiac ublížiš svojou komunikáciou a bude ťa to mrzieť, tak vtedy sa môže niečo zmeniť. V podobnej situácii ťa to bude brzdiť vo vyjadrení čohosi a keď to bude trvať dlhšie, nevedome prestaneš niektoré vzorce používať.
A zas ja si myslím, že je to aj o ľuďoch, s ktorými sa bavíš, ako ťa vnímajú. Každá komunikačná situácia, pokiaľ sa nejedná o monológ, pozostáva z odosieľatela, recipienta a ďalších prvkov. Tie prvky sa nemusia u komunikantov zhodovať, ľudia majú osvojené rôzne formy komunikačných prostriedkov a ešte aj komunikačný kanál je determinovaný zvonka. Napr. niekto je citlivejší na šumy okolo seba, ako ten druhý. Niekomu viac záleží, kto počúva okolo, inému je o jedno. Takže to pokojne môže byť tak, že sa obklopuješ ľuďmi, ktorí majú iné, pre nich prijateľné návyky a predstavy, a ty na nich môžeš pôsobiť rušivo svojou inakosťou alebo imulzivitou.
Ako ťa poznám, najskôr to bude tvoja ráznosť, mňa napr. nijak neruší.
neznámy
neznámy | 18.11.2012 00:22
Naša prirodzenosť používa rôzne formy prejavu a ak si s určitým komunikačným prejavom zžitá a spája sa aj s tvojimi postojmi, cilivosťou, vnútorným presvedčením, tak ho ani nie je prečo meniť. Ak si napr. presvedčená, že je lepšie sa vyjadrovať bez škrupúľ, priamo a rázne riešiť veci, tak si nemyslím, že je nutné to meniť preto, že to ľudí irituje. Bude to najskôr vadiť tým, čo sami nie sú schopní alebo nemajú dosť energie bojovať za niečo. Mám skôr takú skúsenosť, že človek, ktorý sa so mnou nemazne a je tvrdý, mi dá často viac a správa sa tak preto, lebo mu na mňe záleží. Aj vo výchove detí, ak ich chceme naučiť fungovať v spoločnosti, musí byť určitá kázeň.
Nerada takto zovšeobecňujem, tým menej, že to nie je na chválu, ale tu na Slovensku sme vo väčšine zvyknutí držať jazyk za zubami, nemo sa prizerať a považovať to za ušlachtilé povznášanie sa.

Napr. v jednej pizzérii mali zvonka vyvesenú tabuľu, že majú akciu na pizzu. Keď dotyčným ľuďom prišiel účet, cena na bločku akciová nebola. Pracovníci tvrdili, že zabudli zotrieť akciu z predchádzajúceho dňa. A nikto nepovedal nič. Taký Nemec by si pokojne zavolal majiteľa a nezaplatil by to...Stretávam sa s tým často, že u nás ľudia mávnu rukou nad zavádzajúcim konaním a neuvedomujú si, že takýmto "priateľským" správaním podporujú rôzne nečestnosti. Takže osobne si napr. vážim, ak si niekto dokáže povedať svoje aj za cenu toho, že sa nańho pár jedincov pozrie zamračene.
neznámy
neznámy | 18.11.2012 10:27
jáj, z duše mi hovoríš Ľudka.

niektorých Slovákov za slušné a rozumné správanie a udržiavanie dobrých medziľudských vzťahov by som tak do riti nakopal, že by mi nohu osrali.
neznámy
neznámy | 18.11.2012 10:48
Ahoj, tak tuto otazku si kladiem aj ja, ze co s tym,...mam to v rodine,...nieco poviem (zevraj vycitavo a pritom viem, ze to bolo iba prekvapene s patricnou intonaciou) a druha strana to pochopi uplne inak (vztiahne to na svoje ego, ktore vyskoci a "bojuje"),...a kladiem si otazku, do akej miery je zodpovedny kazdy sam za svoje chovanie, nech sa deje cokolvek a do akej miery sa navzajom ovplyvnujeme (akcia-reakcia, zrkadlo)...
neznámy
neznámy | 18.11.2012 11:01
každý je sám zodpovedný za svoje chovanie do takej miery, ako si je schopný uvedomiť vzorec akcia-reakcia-zrkadlo :)

ja si myslím že podstata nie je v tom dávať si pozor aby naše chovanie neovplyvňovalo iných, ale naučiť sa nedať sa ovplyvniť, ako vraví Don Miguel Ruiz
nebrať si nič osobne, pretože každý ma vo svojej hlave svoj vlastný svet, na ktorý reaguje, a nič z toho čo robia iní ľudia sa nás vlastne vôbec netýka
Putes
Putes | 18.11.2012 13:32
Ale to není tvůj problém, že ne? To tě jen tak napadlo, protože tady na webu pozoruji, že máš velmi dobré vyjadřovací schonosti.
Ale k věci, dávno jsem přestala uvažovat o tom, jak si někdo vyloží má slova. Píšu a mluvím vždycky upřímně a od srdce. A ať si to dotyčný přebere, jak chce. Nikdy nelžu a nevymýšlím si. Je to velmi praktické, protože jsem ukecaná a komunikativní a když říkám pravdu, nikdy v budoucnosti se nemůžu zmýlit. Pravdu si vždycky pamatuješ, ale se lží to tak nemusí být. Kdo není ochoten přistoupit na mou verzi, ten si mě nezaslouží.
Takže se vůbec nelámej a buď pořád přirozená. Pa pa -FLOWER-
neznámy
neznámy | 18.11.2012 13:41
A mne by sa zase tá tvoja guráž povedať si na plnú papuľu, čo cítim a aký je môj názor na vec, v niektorých situáciách celkom teda zišla. :D
neznámy
neznámy | 18.11.2012 15:21
Ahoj, zůstan svá , neomezuj se , aby si si nevytvořila bloky. Ty zůstan v klidu, nestresuj se tím co ko si o tobě pomyslí, jsou to jeho energie aproblém jeho. mÁ TO JEDINŮ VÍNIMKU, POKUD NECHCEŠ A NEMÁŠ CÍL ZÁMĚRNĚ A VĚDOMĚ UBLÍŽIT, PAK BY TO BYL PROBLÉM TVŮJ. Mé oblíbené rčení je:Jsem jaká jsem.
neznámy
neznámy » Putes | 18.11.2012 19:05
ahoj a ba veruze o sebe hovorim ale vidis teraz som si uvedomila ze musim si prebrat kto mi mna vycita ci su to neni furt ti isty.lam....
neznámy
neznámy | 18.11.2012 20:26
Pekne si to napisala, aj tyka, aj netyka :)
neznámy
neznámy | 18.11.2012 21:33
Ja som s týmto mavála tiež problém..
A ako písal dr.Faustroll, dá sa to odstrániť tým, že to budeš cvičiť.. Tým sa ti zvýši sebavedomie.Mne to robilo problém hlavne v neznámom prostredí..
Keď sa človek chová milo, dostane potom pozitívnu odozvu od okolia :-)
Ona
Ona | 18.11.2012 22:13
Zalezi na tom, o co ti ide a co vlastne chces u tych ludi dosiahnut.
Ked som ja pracovala s ludmi, tak som pokladala pre mna za dolezite, aby som samu seba dobre reprezentovala mojim slusnym spravanim a profesionalitou a zaroven som davala ludom najavo, ze si ich vazim, nerobim ziadne rozdiely medzi nimy a oni to prijimali velmi pozitivne a dokonca aj ked prisli zle naladeni, nakoniec odchadzali s usmevom a v dobrom.
- Totiz - pochopila som jednu vec: - Ked sa nahodou mne osobne nieco zle prihodilo nemozem prenasat tento svoj negativny pocit na inych, pretoze - ved oni za to nemozu - oni to predsa nezapricinili .... Preto -ked sa napriek tomu k inym chovam slusne a s usmevom, nepokladam to za pretvarku, lebo to myslim uprimne tak ako to robim. Ja rada pracujem s ludmi.
neznámy
neznámy » Ona | 18.11.2012 22:47
ahoj no ide mi o to aby som sa zbavila napr. takej vlastnosti ze si pisem s priatelmi a ocakavam odpoved podla mojich predstav a ak nie je tak vediem rozhovor dalej tak ze ich zatlacim do kuta aby som dosiahla svoje a ono mi to niekedy aj vide, lenze nie je to spravne sposobuje to ze si odpudzujem ludi ti sa citia pri mne zle ale nevedia preco mozno aj asi takto.lambanana.
Ona
Ona | 19.11.2012 10:52
Tak - to asi robi ten Tvoj Lev - viac zien ktore maju dominantneho Leva sa na toto stazuje - uvedomuju si svoju dominantnu povahu, ale velmi tazko to dokazu ovladat, pretoze je to ich zakladna vlastnost - pani kralovna :).

Mozno by si si pomocou nejakej racionalizacie vedela uvedomit, ze kazdy clovek ma pravo na svoj vlastny nazor - potom by si ten Tvoj nazor mohla vyjadrit s dodatkom, ze toto je Moj nazor na vec a zaroven respektujem a akceptujem skutocnost, ze Vas nazor na vec sa odlisuje od mojho = demokracia.

...... v tejto chvili mi ina rada neprichadza na um :)
El.
neznámy
neznámy | 19.11.2012 21:20
;) hmm... tak potom a zamysli, ci chces pocut ich nazor, alebo iba suhlas so svojim nazorom. Keď chces pocut ich nazor, respekuj ho tak, ako ho povedia (mozes porozmyslat, ci by sa dali aplikovat v sulade s tvojou prirodzenostou) a keď chces iba suhlas so svojim nazorom, tak im to tak predostri - myslis, ze toto je v sulade s mojou prirodzenostou? - napriklad. Myslim, ze s tym uz nebudu mat priatelia problem. :):)
Putes
Putes | 21.11.2012 15:25
Dobrá rada-BOW-Teď jsem si i já uvědomila, že zapomínám psát, že je to můj názor. Vůbec se ostatních neptám, co na to říkají, už dopředu očekávám, že všichni budou souhlasit. Tak jsem se právě chytila sama za nos.-ROLL-

Poèítam horoskop... Počítam horoskop...