mesiac
Streda, 24.4.2024
Meniny má Juraj

Ľudská duša - 

POMOCKA K INTROSPEKCII - praca zo zivlami

neznámy
neznámy | 21.1.2016 21:49
casto v astrologii sa riesi, ze ked v kolecku je prevaha jedneho zivlu a naopak nedostatok dalsieho, ze ako to v sebe vyrovnat a vyvazit. tiez kazda skola astrologie, ktora sa nezaobera len predpovedanim udalosti, ale aj nejakemu duchovnemu pokroku, ci dosiahnutia psychologickej rovnovahy, tak za zivotny ciel, ku ktoremu ma clovek dospiet, je vlastne priblizovat sa k stredu kruhu (horoskopu), aby hojdacka/horoskop zatazena roznymi planetami na roznych miestach, sa postupne vyvazila...ustalila...vycentrovala... a to sa neda inak ako hermeticky povedane, zvladnutim vsetkych 4 zivlov, aby ani jeden zivel prilis nedominoval a ani jeden nezaostaval... tiez ten, kto sa zaobera astrologiou vie, ze z horoskopu sa da prevaha, ci nedostatok zivlov, vycitat len priblizne, orientacne...a tiez vela ludom zaoberajucim sa alternativnou medicinou, ci uz antickou pracujucou so zivlovymi letorami, z ktorej vychadza aj zapadny ezoterimus alebo ajurvedou a jej dosami (zivlami), ci Tradic. Cinskou medicinou, ci Jungovou psychologiou, tak vie, ze zakrpatenie, ci prilisna dominancia jedneho zivlu (v psychologii jednej psychologickej funkcie), vedie k zdravotnym problemom... tiez sa mozno docitat, ze cim viac je clovek vyrovnany a vycentrovany, tym menej ho ovladaju hviezdy a planety...
a teraz k veci. pred vianocami sa objavila na trhu kniha, ktora sa zaobera zivlami a ich vyrovnanim... je to v podstate pomocka pre hermetikov, magov, joginov, mystikov, ale rovnako dobre posluzi ludom, co sa chcu nejako duchovne vyvijat alebo ktori trpia nejakymi vaznymi zdravotnymi problemami, ci su postinhuti tazkymi zivotnymi situaciami alebo proste chcu najst psychologicku rovnovahu a ziskat vacsiu odolnost a pohodu....tato kniha uci lepsie sa spoznat (ani horoskop nedokaze ist tak do hlbky), tiez presne spoznat, ze ake zivly v sebe mam nadbytok a nedostatok, ci uz v kladnom alebo zapornom zmysle... a uci aktivne pracovat na svojich chybach a rozvijat svoje dobre vlastnosti...mozno spoluautora niektori poznate... napisal ju Josef Drabek a dohliadal nad nim znamy hermetik Frantisek Bardon... ta kniha sa vola Pomucka k introspekcii...

https://www.kosmas.cz/knihy/212930/pomucka-k-introspekci/
neznámy
neznámy | 21.1.2016 22:51
ahoj rudi, já si jenom dovolím takovou malou vsuvku.
převaha anebo nedostatek živlů ještě neznamená poruchu.
naopak každý člověk má svůj vlastní a jedinečný poměr živlů který určuje jeho identitu, výraz.
už jsem se setkal dříve i s tím názorem že mají být všechny živly v rovnováze a bylo tím míněno že ve stejném poměru, jinak je v tom binec.
ale není to pravda.
každý živel má být zastoupen vždy specifickým způsobem s ohledem na nositele tohoto typu. tomu se říká prakrti. a tu je potřeba naopak udržovat a ctít.
jenomže to je už o tom jestli člověk sám v sobě odhalí identitu s živly nebo taky ne. když ji odhalí tak začne být spokojený. neznamená to ani že začne doplňovat si jiné živly. prakrti je vlastně něco jako naše podstata. tu má každý přirozeně jinak a každý správně.

tolik jsem chtěj jenom k té živlové podstatě. nebudu rušit.
neznámy
neznámy | 21.1.2016 23:33
Díky Rudi, na knihu se rozhodně podívám.:)
Pokud jde o vsuvku Bosche - já nevím (beru to podle svého kolečka - jako "východiska"), když to hodnotím, mám pocit, že větší rovnováha živlů, tedy přidat trochu země na úkor vzduchu, by mi asi bývalo v životě pomohlo. V praktickém smyslu určitě.¨
Ale zase nevím, jestli bych to byla já, jak jsem se poznala, jak jsem žila a jak jsem se sebou docela ráda. Takže názor na to, zda se má člověk "vycentrovat", vlastně nemám. Necílí to trochu "ke stejnosti?
Ona
Ona | 21.1.2016 23:38
Túto knihu si možno kúpiť aj v Martinuse.
Ona
Ona | 21.1.2016 23:46
Ja si myslím, že človek si tieto živly vyrovnáva aj podvedome, pretože to tak cíti - napríklad ja mám veľký nedostatok ohňa a už od detstva som veľmi rada cvičila a tancovala.
neznámy
neznámy » Ona | 21.1.2016 23:55
Slyšela jsem, že při nedostatku ohně se má pít hodně zázvorového čaje.
- Nevím, jestli jsi to podvědomě vyrovnávala, když jsi tancovala a cvičila ráda, to se asi ten plamínek rval, aby byl silnější -:)
Já jsem tedy pořád ten vzduch nafukovala a nafukovala, podvědomě i vědomě a země mi utíkala před nohama...-SAD-
neznámy
neznámy » Ona | 22.1.2016 00:04
Čo máte všetci s tým martinusom? :D To je tak predražený obchod ....
Hľadajte cez heureka alebo najnákup a nájde vám, že ....
http://www.preskoly.sk/p/363564-pomucka-k-introspekci/
(Doprava od 1,99 a ak ste z Petržalky, máte vyhraté – osobný odber gratis, predajňa je za TPD.);)
Ona
Ona | 22.1.2016 00:36
Vďaka josephine
neznámy
neznámy » Ona | 22.1.2016 00:38
-FLOWER-
nikav
nikav | 22.1.2016 13:07
Myslím, že podstata všetkého živého a zdarného tkvie v rovnováhe. /Aj neživého - viď statika./ Aj psychologický test sa podobá terču pre streľbu a čím je výsledok testu umiestnený bližšie k stredu, človek má vyváženejšiu psychiku, je koncentrovaný, pokojnejší a tým aj zdravší.
nikav
nikav » Ona | 22.1.2016 13:13
Ja som si vždy myslela, že radi tancujú tí, ktorí v sebe ten oheň už majú - viď rómovia a južanské typy.
neznámy
neznámy | 22.1.2016 15:40
Tomu čo píšeš, rozumiem viac ako tomu, čo píše rudi. Spriemerovanie podľa mňa nevedie k harmonizácii ani k dokonalosti. Mne sa vidí, že to akurát tak vedie k priemeru. Podobne ako v školách sa pozerá skôr na priemer ako na talent k niečomu. Tam sa nám to nepáči, že sú deti učiteľmi hnané k splneniu akéhosi priemeru, hovoríme ako má byť podporovaná jedinečnosť. Myslím, že to by malo platiť rovnako pre astrológiu. Zhrnuté podčiarknuté... umelec nepracuje mysľou, vedec nepracuje emóciami a podobne.
Prácu so živlami chápem veľmi jednoducho. Ako prácu reálne s prírodnými živlami.
To čo je vonku, to je aj vnútri, takže keď som v prírode, preciťujem vodu, vietor, slnko, či spojenie so zemou s rovnakou úctou a radosťou a tým tieto živly v sebe nechávam pracovať. Neviem čo treba viac.
Aj tak nerozumiem tomu ako to celé je s delením živlov, keď rôzne systémy ukazujú rôzne výsledky.
Tu na zverokruhu mám v popise, že mám prebytok vodného živlu a nedostatok ohnivého. Výpočet nezohľadňuje napríklad to, že ja som slnečným znamením už takmer v znamení barana, nie som typická ryba. Čo hneď dáva iný výsledok.
Keď som si robila také tie volne dostupné testy typu podľa ajurvédy, tak voda-kapha u mňa vychádzala veľmi málo asi najslabšie. Zato oheń-pitta a vzduch-váta v týchto testoch dominovali, hoci astrologicky mám tieto živly nedostatočné.
Viem, že testy na nete nie sú presné. Lenže tu bolo pre mňa až zarážajúce ako málo kaphy mi ukazujú, keď som astrologicky v prevahe vodného živlu.
Takže ako to potom celé je?
neznámy
neznámy | 22.1.2016 16:44
To, že sa človek bude vyvíjať smerom k stredu predsa neznamená, že sa „spriemeruje“. Predpokladom každej harmonicky sa vyvíjajúcej ľudskej bytosti má byť úsilie o všestrannosť. Jednostranné rozvíjanie len tých kvalít, s ktorými sa rodíme alebo ktoré máme dané ako talenty z nás síce spraví odborníkov-špecialistov v nejakej oblasti, ale zároveň totálne neschopných v iných smeroch. Napr. dnes máme kopec mladých ľudí, ktorí sú skvelí počítačoví experti, ale sociálni idioti. (Prečo? Prevaha vzduchu a zanedbanie vodného živlu. Ak sú k tomu aj totálne nepraktickí – tak aj zemského.) V živote musíme hľadať stred, vyvíjať sa. Veď to zoberme do dôsledkov: keby napr. silná Váha neusilovala o baranské cnosti – čo je jej opozičné znamenie, nebola by schopná vykonať nič na svete. Mala by síce krásne ideály, ale všetko by zostalo len v jej hlavičke. Chýbala by jej vôľa a nebola by schopná dať svoje myšlienky ani len na papier. Aký tu má potom prínos?
Najdôležitejšie aspekty ľudskej bytosti - myslenie, cítenie a vôľa (im zodpovedajú aj živly) je treba pestovať vyvážene. Nerodíme sa s ich proporčným prerozdelením, ale je na nás, aby sme sa ich pokúšali integrovať do nášho konkrétneho životného príbehu. Nie?
:)
neznámy
neznámy | 22.1.2016 16:56
Neviem, či sú ľudia, ktorí by teoreticky nemali zastúpený nejaký živel vôbec. Vlastne to ani nie je možné, lebo horoskop obsahuje všetky živly.
To že planéty, alebo iné počítatené prvky horoskopu stoja v nejakom živle viac ako v iných mne príde skôr ako v istom zmysle talent, ktorý treba rozvíjať, nie potláčať.
Nepraktickosť je tiež len odvrátená strana zemského živlu, nie jeho nedostatok.
Prečo máme kopec mladých počítačových expertov a sociálnych idiotov nebude v rozložení živlov v horoskopoch. Nerodí sa v súčasnosti viac ľudí s naddimenzovaným vzdušným živlom ako kedysi. Ani sa nerodí viac ľudí s nedostatkom zemského živlu.
Teda ja o takom niečom neviem.
Ale viem čo myslíš, rozvíjanie živlov v pozitívnom zmysle je možné a veľmi dôležité bez ohľadu na to, čo v koliesku máme, alebo nie.
neznámy
neznámy | 22.1.2016 17:08
ona se prakrti určuje ne podle znamení ale podle jejich vládců. podle yotish je vládcem ryb starý jupiter. o tom kdo je jaký typ rozhoduje nejen jedna planeta ale všechny každá v jiné síle. u mně sečteno podtrženo pita-váta. i když v horoskopu nemám vzduch, tak kozoroh je znamení nejvíce váta protože saturn je čistá váta. suchý a studený nebo spíše mrazivý.
ve svém určení jsem kolísal několik let mezi přisouzením pita kafa a pita-vata. nakonec rozhodl dr.lad protože mi udělal diagnostiku a určil že jsem konstituce pita-vata. jenomže to neznamená že bych tomu uvěřil jen proto že to řekl sám velký pán dr.lad. ale proto že jsem pochopil že to tak je.
jsou lidi co sjezdili všechny význačné ajurvédské lékaře a ptali se jich na prakrti a oni dali jedné a téže ženě 7 různých odpovědí. takže není to zrovna lehké i když horoskop naznačuje mnohé nemusí tomu tak ještě být..na první pohled. pak se třeba ukáže že to tam bylo v tom horoskopu.
třeba robert svoboda napsal o prakrti docela velkou knihu ta je jenom o tom co to je základní konstituce. poměr živlů v těle.
neznámy
neznámy | 22.1.2016 17:12
Nerodí sa v súčasnosti viac ľudí s naddimenzovaným vzdušným živlom ako kedysi
To je pravda, lenže kedysi prirodzená sociálna klíma omnoho viac podporovala napr. sociálne zručnosti. ;)
neznámy
neznámy » nikav | 22.1.2016 17:15
ano. jde jen o to co si kdo pod pojmem rovnováha představuje.
to může být různé a člověk často právě těmito představami nerovnováhu vytváří.
podle mně rovnováha neznamená od každého trochu.
ani všestrannost nemusí být ještě rovnováha. často spíše naopak.
v rovnováze kupodivu žili často lidé velmi excentričtí a z vnějšího pohledu velmi nevyvážení. je velmi těžké určit co je a co není rovnováha.
neznámy
neznámy | 22.1.2016 17:28
Ale aj na toto sa dá pozrieť z iného uhla. Napríklad tak, že sociálne zručnosti nie sú vždy zručnosti ale prispôsobenie sa a podliehanie konvenciám a tlaku spoločnosti.
To bolo kedysi tiež omnoho silnejšie ako dnes.
Takže tak i tak. Niekedy to, čo navonok vypadá ako zlo je možno len búranie starého väzenia.
marcie
marcie | 22.1.2016 18:28
mne to tiež nesedí s horoskopom, kde mám výraznú prevahu ohňa a ajurvédsky poradca ma diagnostikoval ako váta-pita, s čím sa celkom stotožňujem ... a dnes mám zvýšenú vátu aj pitu, zle znášam takéto výkyvy teplôt, ráno bolo u nás asi -15 st., čo ti funguje na harmonizáciu, máš nejaké osvedčené prostriedky? dík -PUH-
neznámy
neznámy » marcie | 22.1.2016 18:29
Hmm,já jsem osminásobnej zemák a taky pitta....
Stránka:
1 2 3
 

Poèítam horoskop... Počítam horoskop...