mesiac
Piatok, 29.3.2024
Meniny má Miroslav

Ľudská duša - 

Kraniosakrální terapie

neznámy
neznámy | 20.5.2013 11:30
jaké máte zkušenosti? nějak mi není jasné, na jakém principu to přesně funguje, tak budu ráda, když se se mnou podělíte o zkušenosti... to, co vím od známých, mě hodně zaujalo
neznámy
neznámy
neznámy | 20.5.2013 20:11
hmm, toho moc není, asi nikdo zkušenosti nemá...ale díky
liena
liena | 20.5.2013 21:38
Ahoj :)
Pokúsim sa ti len v skratke naznačiť ten princíp fungovania tejto úžasnej metódy...teda,tak ako som to pochopila ja :)
Pri tejto terapii sa pracuje s kraniosakrálnym pulzom - ten sa dá "zachytiť" na lebke,krížovej kosti,taktiež periférne na členkoch a zápästiach,tuším aj na ramenách...sú to vlastne také "vlny"- vznikajúce pohybom mozgovomiešneho likvoru,pulzujúce v rytme asi 8 za minútu,ktoré je ale veľmi ťažké pocítiť - z hľadiska terapeuta...naozaj to chce poriadne vyvinutú vnímavosť,citlivosť a v neposlednom rade aj intuíciu...tento rytmus vypovedá o stave vnútorných orgánov a všetkých systémov v tele -/nervový,srdcovo-cievny,lymfatický,endokrinný,svalový,dýchací/..a v neposlednom rade samozrejme je ovplyvňovaný - a spätne ovplyvňuje aj psychický stav človeka...
Terapia spočíva v jemnom dotyku a manipulácii na spomínaných miestach a postupnom "vylaďovaní" - odstraňovaní zistených napätí a blokov... ide tu vlastne o celkovú harmonizáciu všetkých systémov v tele - a navyše jemne navádza pacienta k tomu,aby lepši precítil nielen svoje telo,ale celú svoju bytosť...prináša hlboké uvoľnenie a pri pravidelnom ošetrení má naozaj neuveriteľný dosah.

Priznám sa,že som sa už pred rokom chcela prihlásiť na kurz tejto terapie,no nevyšlo mi to...asi ešte nie som pripravená :)

Osobne mám s týmto ošetrením trošku netypickú skúsenosť - kamarátka sa to vlastne na mne učila...pri tom mi vysvetľovala postupne každý krok - som bola totiž veľmi zvedavá -rovnako ako ty,chcela som vedieť,na akom princípe to funguje...a čo som si zapamätala,to ti "tlmočím" :)...ale aj napriek tomu som sa cítila úžasne...naozaj prišlo krásne uvoľnenie... svoje telo som vnímala tak akosi ľahko,akoby som plávala v loďke na jemných vlnách...fakt veľmi príjemné...môžem len odporučiť..a dúfať,že raz sa mi podarí túto techniku naučiť a úspešne ju praktizovať ;)


keby si chcela viac podrobností,veľmi pekne a zrozumiteľne je to popísané tu:





http://www.balancelife.sk/sk/Kraniosakralna-terapia.alej
Putes
Putes » liena | 21.5.2013 08:12
Moc děkuji za vysvětlení. Já jsem si myslela, že je to o rozhýbání lebních kostí, protože tak mi to vysvětlila dcera, která na ně chodila se synkem a moc mu to pomohlo při léčbě autismu. -FLOWER-
liena
liena » Putes | 21.5.2013 09:35
Nemáš za čo ďakovať:)...je to len moje poňatie tejto metódy a určite nie je zďaleka kompletné po odbornej stránke...ale ujo Google ponúka odbornejších článkov dosť,nie je problém si dohľadať ;)

A vlastne si myslela dobre - lebo to "rozhýbanie" lebečných kostí,aj keď nie doslova, ide skôr o veľmi jemnulinú manipuláciu - je zásadnym momentom kraniosakrálnej terapie,aspoň podľa toho,ako to ja chápem..a verím,že pri liečbe autizmu to môže byť veľmi účinné...lebo to vyladenie a uvoľnenie celého človeka je naozaj výrazné...dokonca mám pocit,že psychické uvoľnenie je oveľa hlbšie,citeľnejšie ako fyzické..a to je dobre...lebo tam,v našej duši sa všetko spúšťa a tam treba s akoukoľvek liečbou začať...somatické prejavy sú už len posledným,neprehliadnuteľným signálom:)
neznámy
neznámy » liena | 21.5.2013 11:11
Slysela jsem o tom jen jednou, od kolegyne, ale ona je tak neprijemne pichlavy clovek, ze jsem se spis zdesila. -WALL-
Pekne vysvetleni. :) dekuji
neznámy
neznámy | 21.5.2013 12:35
ted nevím jestli chceš zkušenosti (praxe) nebo teorii (funkční princip), byl jsem na tom asi před 8 lety a jen si pamatuju, že to je nějaký rovnání lebečních švů a kostí v těle, každopádně hooodně jemná práce, fyzicky jsem během ošetření nic necejtil.
PO cca 30 min, mírný zvýšení energie, pocit vibrujících buněk.
neznámy
neznámy | 21.5.2013 14:40
KST tiež voláme dych života,je to tá nepopísateľná esencia,bez ktorej život nie je možný.Prúdi v našom tele a o tom dokedy, "rozhodujú hore".Počas života si zablokujeme z rôznych dôvodov "príjmové kanály"a nastáva problém,strácame energiu a ochorieme.Terapia KST nie je iba manuálna technika,ale terapeut sa musí naladiť na dych života svojho klienta.Je to už mimozmyslová záležitosť a ak nie je terapeut pripravený pracovať s duchovnou energiou,v KST veľa neurobí.Lebečné kosti sa takmer neviditeľne pohybujú stále/aj keď medicína donedávna tvrdila niečo iné/. Kraniosakrálna terapia je jemná,manuálna metóda testovania a liečby celého tela.Či už je používaná samostatne,alebo v kombinácii s inými tradičnejšími metódami starostlivosti o zdravie,ukázala sa byť klinicky efektívna pri podpore schopnosti tela samé sa liečiť./ Dr.J.E.Upledger/
Kraniosakrálny terapeut musí byť pri práci s klientom viac,než len vzdelaný praktik.Musí sa vedieť nechať viesť citom a intuíciou,ktorá má základ a podporu vo vesmírnej energii. Nebrať v úvahu psychické,podprahové a podvedomé odkazy nehmotnej inteligencie,znamená nepochopiť holistický prístup pri uzdravovaní.

V Indii sa lebečná manipulácia praktikuje stovky rokov,je známa z Egypta a v 18.stor.popísal rytmický pohyb mozgu a lebky,švédsky vedec E.Swedenborg.Tento jav však už dávno poznali tradičné ázijské,čínske prírodné liečebné odvetvia a ruská fyziológia .
Praktici hovoria o „dychu duše v tele“.Plynulý pohyb tekutiny v kraniosakrálnej oblasti má existenčný význam v prenose dychu života po celom tele a pokiaľ sa prejavuje normálne,zostáva človek zdravý.
Prvý,kto začal terapeutické zručnosti v tejto metóde učiť aj medicínsky neškolených záujemcov, bol Dr.J.Upledger,ktorý viedol rozsiahly klinický výskum v tejto oblasti .CranioSakral Therapy pomáha normalizovať prostredie kraniosakrálneho systému,hlavného fyziologického systému tela,ktorý bol len nedávno vedecky popísaný.Mnohí klienti terapiu popisujú ako“niečo zvláštne a nepopísateľné.
Pre pochopenie významu špecifických rytmov,podľa ktorých sa tkanivá a tekutiny pohybujú a aký zmysel majú tieto prvky pre funkčnosť tela,je potrebné porozumieť ich anatomii.Princíp jednoty –celý človek- však zahŕňa v sebe nielen svaly,či kosti.Najzákladnejším zmyslom kraniosakrálnej terapie je obnova pohybu,základného,prapôvodného dychu duše,v tej časti tela,v ktorej je prepojenosť s celkom narušená.

Ako praktik a terapeut som si dovolila trošku ozrejmiť KST,ale neviem,či sa mi to podarilo,lebo opísať,že spolu s klientom vidíme rovnaké obrazy počas terapie a tie nás vedú k pochopeniu problému nie je ľahké. -BYE-
neznámy
neznámy » liena | 21.5.2013 17:07
nějaký ladění tam asi probíhá, ale jestli přímo odstranění bloků, to bych si netrouf říct.
přišlo mi to jako príma relax na letní večer, třeba zpestření před rande. ale terapie bych tomu fakt neříkal..zpětně mě pak napadlo, že to je jedna z těch činností, který ti udělaj fajn, ale druhej den se probudíš a 0 od 0 pošla.-ZZZZ-
liena
liena | 21.5.2013 19:17
Nuž,terapia to je,či tomu tak říkáš alebo nie-WINKIE-...to som si nevymyslela,je to proste za terapiu považované,odkedy to vzniklo a boli pri tom iné kapacity,než my dvaja;)
..ale samozrejme,môžeš tomu hovoriť ako chceš - si vymysli nejaký svoj "pracovný" názov-YES-

Iná vec je,že si pri tom terapeutické účinky necítil...to je už individuálne - je tam totiž naozaj veľmi dôležitá vzájomná komunikácia medzi terapeutom a klientom (nemusí byť verbálna,samozrejme:))..a taktiež vnímavosť - na oboch stranách...no a tak ako pri všetkých terapeutických technikách,dôležitá je pravidelnosť...po jednom sedení - vlastne ležaní - zázraky nečakaj;)


Ale ako spestrenie pred rande to tiež nemusí byť zlé - takéto "naladenie"-YUMMIE--LOL-
liena
liena | 21.5.2013 19:19
..podarilo sa ti to skvele...krásne popísané -BOW-
neznámy
neznámy » liena | 21.5.2013 20:37
jj, to já nezpochybňuju, že to někdo (ted ale nevím kdo) to za terapii může považovat, ale můj soukromej klientskej zážitek je, že harmonizující ano, ale ten terapeutickej efekt byl minimální, něco třeba na úrovni hezkýho milování.
neznámy
neznámy | 22.5.2013 11:07
děkuju za popis, i Lience...

informace, které jsem se přes známé, kteří jsou klienty KST, dozvěděla byly právě spíš o tom, že se ten terapeut nějak naladí na život toho člověka a na něj samotného, a vycítí tam bloky a odkud plynou... tu fyziologickou stránku už tolik neřešili... každopádně jsem slyšela na tuto metodu chválu...

Poèítam horoskop... Počítam horoskop...