mesiac
Štvrtok, 25.4.2024
Meniny má Marek

Voľný pokec - 

Vedomie

simetra
simetra | 2.9.2019 18:48
Hon za podstatou vědomí je jediná věc, co má smysl, říká Jiří Horáček"



Ako to je s našim vedomím? Alebo jednoducho s Vedomím?

Možná odpoveď sa naskytá v nasledujúcom rozhovore

https://video.aktualne.cz/dvtv/horacek-vedomi-si-z-reality-jen-vybira-nezname-jeho-podstatu/r~e635959cccb311e99ec9ac1f6b220ee8/?fbclid=IwAR3Sap52ROIXokcnz5rd5Oygdf3gJdfXXVZ-nGNr-Y1c3_nQkgU09aKRf_8
neznámy
neznámy » simetra | 3.9.2019 09:23
Zaujímavý rozhovor,tak posúvam vyššie, nech sa téma nezroluje dole. :-)

A aby som aj niečo napísala, vynorilo sa mi z mysle pár vecí.
Indiáni nepochybujú o tom, že všetko je naplnené vedomím a preto vnímajú ako živé všetko, aj predmety na rozdiel od západnej kultúry, ktorá vníma prostredie zväčša ako prázdne.
Druhá vec, opäť Indiáni. Kdesi som čítala, že prvé Kolumbove lode popisovali ako zvláštne oblaky, ich mozog sa musel naučiť vidieť, čo to sú lode s plachtami.
Spomenula som si aj na jeden moment s Moojiho satsangov, pár videí som videla v minulosti a práve toto mi utkvelo v pamäti.
Hovoril o mužovi, ktorý prišiel k nemu a hovoril, že sa nemôže radovať, lebo celý život zažíva utrpenie.
Mooji mu odpovedal... Nie, ty svoje zažívanie celý život podfarbuješ utrpením.
neznámy
neznámy | 3.9.2019 12:12
akurát čítajúc Hillmanovu esej o duši sveta, ktorý sa snaží do psychológie navrátiť práve toto vnímanie duše sveta, znova oduševniť svet vecí opierajúc sa ale o naše korene, o korene našej (západnej) kultúry, teda mysliteľov starovekého Grécka, čítajúc túto esej som si uvedomovala presne to čo píšeš, toto indiáni práve nikdy nestratili...

veľmi odporúčam túto útlu knižku, napísanú v 1992, zdá sa mi, že je čoraz akutuálnejšia https://www.databazeknih.cz/knihy/mysleni-srdce-a-duse-sveta-163563
neznámy
neznámy | 3.9.2019 12:37
Minule mi napadlo také niečo, že častokrát sa stáva, že havarujú nové autá, niekedy aj pri ceste z predajne, nie vážne, nejaké plecháriny, ale stáva sa to. Dosť ľudí vníma svoje auto ako niečo živé, priateľa, možno to pripomína vzťah jazdca ku koňovi.Niektorí ľudia dávajú svojim autám mená.
Také auto je niečo, čo vnímať ako živé možno len ťažko. Je to súbor nejakých technických súčiastok a plechu a predsa je možné tento predmet oduševniť, alebo vnímať akoby mal vedomie. Akoby mladé neskúsené auto bez vzťahu k šoférovi bolo menej spoľahlivé ako zabehnuté auto. Toto je len taký príklad, ktorý je už riadne pritiahnutý za vlasy.
Tak ako vidím svet, Vedomie vnímam ako jedno, len diferencované na čiastočky, ktoré ale i tak spolupracujú. Čo je oživené, to má nejakú úroveň vedomia a nejako so mnou súvisí.
Táto téma, čo to je Vedomie, je nekonečná, rozširovať sa dá len pomocou rozširovania vedomia z malým v. A mne to príde ako premenlivá veľká hra, v ktorej vystupuje a zaniká čokoľvek behom okamihu asi ako keď sa trbliece veľká snehová pláň. :-)
milan08
milan08 » simetra | 9.10.2019 07:21
moje vedomie je moje vedomie....
hrabeti
hrabeti | 9.10.2019 07:28
Ak si ten indiánsky pohľad na vec zreprodukovala správne, je tam jedna, možno zdanlivo maličkosť, ale podstatná.
Nie všetko je naplnené vedomím, je to presne naopak - vedomie je naplnené všetkým.
Alebo ešte inak - všetko, čo je a odohráva sa - existuje a odohráva sa vo vedomí.
Nič iné totiž ne-e-xi-stu-je.
neznámy
neznámy » simetra | 9.10.2019 07:39
Vedomie? pre mňa ako človeka ktorý sa od malého dieťaťa rozpráva so zvieratami, stromami, zemou, rastlinami asi nie je problém prijať to že všetko navôkol je živé a reaguje alebo ja na to reagujem ako na živú časť.
S technickými vecami? niekto až prehnane ukazuje na materiálne veci a priam si ich uctieva, ja som vdačná za dobre topánky či niečo iné čo mi slúži a veru ich aj pochválim, aj práčku alebo čokoľvek iné ale zas nestaviam ich na oltár. No a to som zberateľka a milujem porcelán či ušľachtilé sklo ale tiež nie je to o Božstve. Takže ja si myslím že triezvy pohľad je to najlepšie.
P.S. nepozerala som linky je to iba priama odpoved na zadanie.
neznámy
neznámy » hrabeti | 9.10.2019 08:36
neznámy
neznámy » hrabeti | 9.10.2019 08:52
No však kľudne aj tak ako píšeš, ale pre mňa nie je rozdiel, či je všetko naplnené vedomím, alebo je vedomie naplnené všetkým.
A to, že sa všetko odohráva vo vedomí (teda tom ohraničenom jednotlivom), to tvrdí aj kvantová fyzika. Existuje len to, na čo človek zameria svoju pozornosť tak, že jedna z množstva možností skolabuje do reality. Človek je vlastne používač, zameriavač a ľudstvo ako také tiež. Svoju skúsenosť s vedomím ukladá do kolektívneho nevedomia ( aký pekný paradox :-)) a z neho zase spoločnú skúsenosť vyťahuje.
hrabeti
hrabeti | 9.10.2019 16:06
Lenže v tom rozdiel je a zásadný, je to iná perspektíva.

Ked povieš, že všetko je naplnené vedomím, implikuje to, že je niečo, čo nie je vedomie a to niečo je tým vedomím naplnené.
Avšak skutočnosť je taká, že ničoho okrem vedomia niet, preto sa nič vedomím napĺňať nemôže a všetko čo sa deje, sa môže diať výhradne iba vo vedomí.


Možno ti to príde ako drobný rozdiel, ale keď sa nad tým zamyslíš, mení to všetko.
neznámy
neznámy » simetra | 10.10.2019 01:19
Honit se za podstatou vědomí je stejné jako běhat za svým stínem.
Můžeme doběhnout vždy jen sami sebe. :)
milan08
milan08 » hrabeti | 10.10.2019 07:12
existuje i podvedomie!
simetra
simetra | 10.10.2019 07:57
Veď o to ide, predsa. Koho iného.....?
neznámy
neznámy » hrabeti | 10.10.2019 08:34
A nemôže byť naplnené niečo, všetko samým sebou? :-) Všetko rovná sa vedomie.
Pre mňa sú toto také slovné hry, konštrukty mysle. Čo s tým... Viac sa mi páči pozorovať svet a vnímať ako prechádzam do neho a on do mňa, byť ako ryba v mori, nerozlišovať seba od prostredia.
To mi príde ako omnoho zaujímavejšie, to prežívanie... Napríklad sedím v záhrade, pozorujem starú sopku - horu pred sebou a zároveň vidím periférnym pohľadom vrabca, ktorý sedí vedľa mňa a kaká mi tam na drevenú podlahu. Prežívam, že všetko toto som ja, vstupujem do toho, stávam sa tým, v jednom momente všetkým. Je to úplne iný proces ako premýšľanie o tom.
hrabeti
hrabeti | 10.10.2019 17:46
A môže byť niečo, všetko, nenaplnené sebou samým?

Toto nie je žiadna slovná hra, je to dosť kruciálny moment, v prípade ak sa to teda snažíš sformulovať a vyjadriť slovne. S tým opisom prežívania nemám problém, tam chybu nevidím tentokrát a v tomto príspevku.
Ale v tom predtým som ju videl, tak som sa k nej vyjadril.
Tým nespochybňujem tvoje prežívanie.

Ešte by som navrhol také malé cvičenie, pozerať na obrázok Grety alebo trebárs Trubana a uvedomovať si, že aj to všetko a tí všetci si tiež ty :)
neznámy
neznámy » hrabeti | 10.10.2019 18:12
Keby som si ich obrázky dala pred seba, nič zvláštne sa vo mne nepohne ak myslíš antipatiu. Voči Gréte cítim sympatiu, je to aspergerka, sama mám takého syna, týmto ľuďom rozumiem a mám ich rada.
Truban je chlapík zo seriálu A je to. Len nemá baretku. To mi na ňom vadí ( nemyslím tú chýbajúcu baretku), pretože si neprajem, aby týmto systémom spravoval štát. Títo dvaja ako ľudia vo mne ako ľudia emóciu nevyvolávajú. To že sa apaticky neprizerám na niečo, s čím nesúhlasím, je môj osobný postoj a nesúvisí s nejakou osobnou antipatiou, alebo dokonca nevraživosťou. Ak si to myslíš, veľmi zle poznáš moje motivácie.
hrabeti
hrabeti | 10.10.2019 19:11
To si neprečítala môj príspevok s porozumením potom :)
Navrhoval som, aby si napríklad toho Trubana, alebo povedzme Kisku, vnímala podobne ako tie prozaické veci v záhrade, ako samú seba. A uvedomila si, že si to vlastne ty sama, s kým to nesúhlasíš a komu sa nechceš apaticky prizerať.
neznámy
neznámy » hrabeti | 10.10.2019 19:32
Vnímam ich tak, necítim voči ľuďom averziu, či nenávisť, kto ma pozná, vie.
Lenže s týmto postojom a prístupom by som vlastne musela akceptovať a nijako nezasahovať do akéhokoľvek diania a to je apatia pokiaľ ide o bežný život. Keby som sa niekde z obláčika neosobne prizerala na akékoľvek dianie na zemi, potom by to bola asi svätosť. :-D
simetra
simetra | 10.10.2019 20:12
Ja si vôbec nemyslím, že sa Ťa hrabeti snaží naviesť na to, aby si si uvedomovala, že si nejaká nenávistná či niečo v tom zmysle, voči niekomu.

Sranda ja, ako sa snažíš obhajovať voči tomu...... :)

Rovnako ako si nemyslím, že hovorí niečo o tom, ako niečo konať v zmysle svojho nejakého presvedčenia je niečo nesprávne.

Podľa mňa má na mysli.....ak je jedno Vedomie (jedno Ja), hocičo sa deje, s hocikoľkými aktérmi, na hocikoľkých miestach.....všetko je stále len to jedno Vedomie (jedno Ja), pohľad z tejto perspektívy nehovorí nič o tom, že máš byť apatická voči dianiu. Naopak, to dianie je stále nevyhnutné.

Preto hocičo, hocikoho, hocikde vnímaš, všetko si Ty :)
hrabeti
hrabeti » simetra | 10.10.2019 21:13
Tak.
Ide o to, uvedomovať si tú jednotu všetkého aj vo chvíľach zažívania niečoho, s čím nesúhlasím.
Že aj ten úkaz zvaný Truban je dejom, ktorý sa odohráva vo mne (ak sa pozerám z pohľadu jednoty, jediného Vedomia).
Stránka:
1 2
 

Poèítam horoskop... Počítam horoskop...