mesiac
Streda, 24.4.2024
Meniny má Juraj

Voľný pokec - 

Ste slobodní?

astonm
astonm » simetra | 29.8.2020 01:21
Vďaka za typ. Ale nie, nevidel. Ale po prečítaní toho obsahu som si uvedomil, že vzniklo už veľa diel, ktoré pomerne presne popísali možnú budúcnosť, ktorá sa neskôr stala realitou. Takže vôbec ma neprekvapuje, ak sa natočil film, ktorý popisuje takúto virtuálnu realitu (VR). Ono je to vlastne logické, že evolúcia sa vydáva týmto smerom. Zdroje sú totiž obmedzené a možnosť napĺňať ľudské potreby tiež. A ak potreby dokáže naplniť VR, tak potom to dáva zmysel. Lebo na uspokojenie potrieb, bude stačiť oveľa menej zdrojov. Viem, znie to možno desivo, a mne osobne sa to vôbec nepáči, ale uvedomujem si, že evolúcia nemá žiadne kladné a ani záporné smerovanie. Vývoj skrátka len je. To len my mu prisudzujeme nejaké hodnotové atribúty. Lebo veríme, že život vznikol kvôli nám a pre nás. Asi teraz nahnevám viac diskutujúcich, ale ja si to nemyslím. Ak má mať náš ľudský rod nejaký význam, nejaký zmysel, tak potom len ten, aby sme vytvorili novú formu života, ktorá bude schopná prežiť aj mimo túto planétu a nebude vytvorená na proteínovej báze uhlíka, tak oko sme my, ale na báze kremíka, germánia, prípadne neproteínového uhlíka, ako je grafén, alebo nanodiamanty. My si to síce nechceme priznať, ale my šancu, ako živočíšny druh, prežiť nemáme. Teda pár tisíc rokov tu zrejme ešte túto planétu budeme ničiť, ale napriek technike, nech už bude akákoľvek, ju opustiť natrvalo nedokážeme. A ak aj áno, museli by sme mať úplne iné fyzické vlastnosti hlavne na bunkovej úrovni a to by by sme už vlastne neboli ani my, ale nový druh. No dalo by sa o tom písať až až, ale nejdem provokovať svojimi úvahami.
astonm
astonm » nikav | 29.8.2020 01:28
Nechcem provokovať, ale zamyslela si sa nad tým, že aj egoizmus môže mať pozitívny dôsledok? ;) Že to nemusí byť len negatívna vlastnosť? A boli by sme tu vôbec, keby sa egoizmus nepostaral o prežitie našich predkov? Ale ja samozrejme viem, ako si to myslela. :)
simetra
simetra » astonm | 29.8.2020 22:05
Ako hovorí kvantový fyzik Ján Rak, umelá inteligencia je oveľa nebezpečnejšia ako celá naša nukleárna fyzika. Objav jadrovej energie, atómovej bomby a podobne, je proti umelej inteligencii nič.
A aj tak neexistujú mechanizmy, ako to zastaviť.

Čo vytvára Musk? Všetko, čo sa dá pre vývoj ľudí použiť, dá sa proti nim rovnako zneužiť. Preto ja technologický vývoj ako taký moc neuznávam :) Ale zas vďaka nemu tu môžem teraz písať :)

Musk ukázal pokusné prasa s čípom v hlave, ktoré monitoruje mozog a má pomáhať s liečbou vážnych nemocí. Mne však ihneď napadá x možností, ako takýto číp zneužiť.


https://www.lidovky.cz/byznys/firmy-a-trhy/vyhraje-musk-i-nad-alzheimerem-jeho-firma-neuralink-uz-implantovala-monitorovaci-cip-do-mozku-praset.A200829_092601_firmy-trhy_ele



A vraj existuje android človek, ktorý má fotobunku, ktorá mu prekladá fyzické signály do jeho nervovej siete. Ale to je len JPP, tak neviem čo je na tom pravdy :)

No a videl ste film https://www.csfd.cz/film/347139-pasazeri/prehled/ ? Tam je načrtnutá možnosť, ako presunúť ľudí ako ich poznáme na inú planétu, aby tam začali nový život ľudí.
Ktovie, možno je reálna :) Aj keď mne osobne by skôr vyhovoval osud ženy, ktorá sa na palube kozmickej lode zobudila o niekoľko rokov skôr, ako bolo v pláne.
astonm
astonm » simetra | 30.8.2020 02:21
Tiež si myslím, že UI môže byť naozaj veľkým problémom. A nemusí a zrejme ani nebude, to problém ako je zobrazený v sérii filmov o terminátorovi. Ale bude to problém zrejme masívneho hlúpnutia spoločnosti. Už dnes totiž UI dokáže efektívnejšie a presnejšie riešiť aj náročné diagnostické problémy. A oblastí, kde bude UI navrhovať riešenia, bude pribúdať. Istý čas, ale bude rozhodnutie ponechávané na ľuďoch. Ale aj to, sa postupom času, deleguje na UI. Keď sa príde nato, že počet chýb pri rozhodovaní človekom bude rádovo vyšší ako pri rozhodovaní UI. Navrhovanie nových a inovatívnych činností, teda tvorivosť, tiež prejde na UI. Takže reálne bude hroziť, že všetka tvorivosť, diagnostika ako aj rozhodovanie bude pod kontrolou UI. A čo budeme robiť my? Optimistické a nadšené vízie vravia, že budeme robiť to, na čo budeme mať chuť. Relaxovať, oddychovať, zabávať sa, leňošiť a podaktorí blázni sa zrejme budú ešte aj vzdelávať. Intelektuáli, ak vôbec nejaký budú, si môžu založiť intelektuálny krúžok, kde sa budú virtuálne stretávať a debatovať o tom, aké by to bolo, keby spoločnosť riadili ľudia a nie UI.

Tak tento film som videl. A celkom som sa bavil. Ale asi už poleziem diskutérom na nervy, ale nedá mi to. Všetky tie teoretické ako aj praktické veci, ktoré sú v takýchto filmoch zobrazované beriem ako možné a realizovateľné. Čo som ale v žiadnom podobnom diele nenašiel je skutočnosť, že naša telo nieje zložené len z buniek, z ktorých sa skladá naša fyzická schránka, ale aj niekoľko násobne väčšieho počtu baktérií a vírusov, ako samotných buniek, ktoré osídľujú naše telo a bez ktorých by sme neprežili. Takže ak by sme sa aj dostali na inú planétu podobnej veľkosti a podobného prostredia, ako je naša zem, museli by sme tam zostať žiť v umelých podmienkach a skafandroch, ako keby sme žili napr. na mesiaci alebo Marse. Lebo ten bakteriálny a vírusový svet by bol úplne iný ako ten na zemi. My by sme boli len v opačnom garde, ako v tom Spielbergovom filme "Vojna Svetov" https://www.csfd.cz/film/182358-valka-svetu/prehled/ kde votrelcov, ktorý plienili našu planétu, porazili baktérie. Ono sa to totiž nezdá, ale my naozaj ešte nevieme ani len to, ako funguje taká obyčajná bunka. Nieto ešte to, ako skutočne funguje celý živý organizmus, a už vôbec nie ako funguje aj s jeho symbiontmi, ktoré sú jeho neoddeliteľnou súčasťou.
milan08
milan08 » simetra | 13.9.2020 08:37
urcite ano ako nikdy!
simetra
simetra » astonm | 20.9.2020 09:38
Vy sa bojíte výletov ľudí vo virtuálne realite, ja sa skôr bojím takýchto výletov ľudí len tak z roztopaše a prebytku peňazí https://finweb.hnonline.sk/zahranicna-ekonomika/2213582-nechcete-sa-preletiet-len-tak-zufale-aerolinky-sa-vrhli-na-vyhliadkove-lety?fbclid=IwAR010qsqaBQ5AVy_UlrZAeb3AL5vRZuC-TqcoM6d-q9Wa_Qw-menWSfcgFQ
astonm
astonm » simetra | 21.9.2020 00:53
Chápem a rozumiem. Letecké spoločnosti nie sú zrovna spoločnosti, ktoré by prispievali k znižovaniu ekologických problémov. Ale konkrétne tieto lety "nikam" by som za veľký problém nepovažoval. Dá sa totiž riešiť pomerne jednoducho. Stačí ich len legislatívne obmedziť. Čo sa možno aj stane. Ale problém umelej inteligencie (UI) dnes nikto za naše ohrozenie nepovažuje. A ak mám povedať pravdu, osobne nemám strach a ani obavu ani z jedného problému, ktorý sa na nás valí. Ani jeden z nich totiž neviem riešiť tak, aby som mohol zmeniť ich priebeh. Jediné, čo môžem urobiť je to, že s nimi budem rátať, podľa situácie riešiť ich následky a nebudem svojou aktivitou prilievať olej do ohňa.
simetra
simetra » astonm | 25.9.2020 19:10
Presne tak, tiež tak konám :)
neznámy
neznámy » astonm | 25.9.2020 20:03
Rna modifikacie vyriesia veskere problemy s prisposobenim je to skratka v case....
astonm
astonm | 26.9.2020 00:36
Iste. Otázkou len zostáva, do akej miery zostane naša podstata po modifikácii totožná s tou našou dnešnou. Vraví sa, že naša DNA je na viac ako 98% totožná s tou šimpanzou. Ja síce vravím, že ľudia sú len nahé opice, a nič tomu nenasvedčuje viac, ako keď má niekto poriadnu "opicu", ale ľudia sa k našim predkom len veľmi neradi a neochotne priznávajú. Takže už vidím ako sa ten zmenený druh bude priznávať k nám. ;)
neznámy
neznámy » simetra | 27.9.2020 21:45
Napadlo ma, čo prednášal Rudolf Steiner v r. 1923 v Dornachu: (citácia z prednášky) " V novej dobe sa ľudia odnaučili akokoľvek brať zreteľ na to, čo je v človeku slobodou. Veď ľudia už nemajú najmenší zmysel pre slobodu. Preto sú v novej dobe úplne posadnutí tým, čo je len nutnosťou. To, ako zmýšľajú, vyjadrujú aj vo svojich sviatkoch. Majú sviatky pre nutnosť: vianočné sviatky, veľkonočné sviatky; upustili však od sviatkov jesene (rovnodennosti), pretože tie súvisia so skutočnou slobodou, s vnútornou silou človeka." A tak vlastne študujú ľudia iba hmotné, o ostatnom hovoria: "O tom človek nemôže nič vedieť". - Vidíte, že ľudia sa boja slobody; na druhej strane nemajú náležitý rozum na to, aby študovali vesmír von i dnu ..."

Ja ešte celkom slobodná nie som - pretože stále som najmenej napoly súčasťou tohto systému, ktorý "menežuje" časť môjho života - pretože mu to dovolím. Je to presne tak, ako to v prednáške odznelo.
Podľa mňa je sloboda taký stav mysle, ktorý je ťažko popísať slovami - možno tak, že je to stav takého vnútorného šťastia, kedy človek nepotrebuje vôbec nič, lebo má úplne všetko, čo si môže želať - má seba.
neznámy
neznámy | 27.9.2020 22:55
-FLOWER-Velmi mudro vyjadrene...klobuk dolu -THUMBSUP-
milan08
milan08 | 18.10.2020 08:03
mnoho filozofov si slobodu zamenuje za anarchiu!
Stránka:
1 2 3
 

Poèítam horoskop... Počítam horoskop...