mesiac
Piatok, 29.3.2024
Meniny má Miroslav

Voľný pokec - 

Celoplošné testovanie

simetra
simetra
simetra » simetra | 19.10.2020 19:32
Pod lampou:

Nájde plošné testovanie rozhodujúci počet infekčných ľudí? Vieme ich udržať v karanténe a rýchlo zistiť ich kontakty? Ako razantne a na ako dlho tým znížime počet nových prípadov? Máme ľudí na profesionálny odber 4 miliónov vzoriek? Vieme to urobiť bez infikovania ľudí v tisíckach odberových miest? Je to rozumný nápad?

Hostia:

Alexandra Bražinová, epidemiologička,
Richard Kollár, matematik,
Boris Klempa, virológ,
Pavol Čekan, vedec a CEO MultiplexDX.


https://www.tyzden.sk/podlampou/68227/pod-lampou-o-plosnom-testovani-mame-na-odbery-dost-profesionalov-a-co-s-nakazenymi/?ref=kat
Ailin
Ailin » simetra | 19.10.2020 21:43
Ak by som sa pozerala na tie články tak, ako autor chce, aby sme to videli, tak by som sa pravdepodobne veľmi bála. V tejto štatistike sú zahrnuté úmrtia priamo len na chrípku. Do úmrtí na Covid sa zväčša zarátavajú pacienti, ktorým spôsobil Covid zápal pľúc, pľúca im prestali pracovať a pacienti zomreli. Samozrejme spolu s inými diagnózami, ale to je teraz irelevantné. Do týchto štatistík z roku 2017,2018,2019 sa ale nedostali stovky úmrtí a hospitalizácií, ktorým sa tiež dalo zabrániť, teda aspoň podľa tohoto článku:
https://www.npz.sk/sites/npz/Stranky/NpzArticles/2019_11/Na_pneumokokovy_zapal_pluc_zomieraju_rocne_stovky_Slovakov__Napriek_tomu,_ze_sa_mu_da_pred.aspx?did=6&sdid=81&tuid=0&

Ale uznávam že máš pravdu so samotnou chrípkou je veľmi málo hospitalizovaných a veľmi málo úmrtí. Presne tak ako to v grafe znázornili. Zato zápal pľúc je 10. najčastejšou príčinou hospitalizácie v SR s 2. najvyššou úmrtnosťou. Verím, že ak by niekto urobil taký graf, veľmi by sa to podobalo tomu Covidu. Ale áno na chrípku sa skutočne nezomiera, ale ani na Covid nie.
neznámy
neznámy » Ailin | 19.10.2020 22:15
Myslím si, že rozumiem tejto logike a chápem. Bolo by to rozumné a urobil by som to rovnako. Vidím tam ale problém v tom, že to tak asi nebude fungovať, aj keby som si to prial. Vidím okolo seba ľudí, ktorí sú vyhecovaní a niektorí až hysterickí. A v podobnej nálade sú aj vo vláde (napr. vidno to na tom ako sa premiér choval v zákulisí relácie na Telo). Títo ľudia budú rozhodovať o tom čo sa ďalej bude diať. A budú to oni kto bude zároveň interpretovať aj tie čísla z testovania. Už dnešné čísla sa dajú pochopiť ako bežná chrípka, ale chápu ich inak. A tak si skôr myslím, že to v nich vyvolá len ďalšiu reakciu, ktorá poškodí Slovensko ešte viac. A je dosť možné, že to k tomu lockdownu povedie práve kvôli pretestovaniu. Takže ak tam nepôjdem, znížim počty a ostane mu argumentovať tým, že sme tam neprišli. V podstate sa kvôli týmto ľuďom lockdownu asi nedá vyhnúť, žijú v inom svete. Svete čísiel a strachu, ktorý sami vytvorili. Takže lockdown bude preto lebo sme prišli a čísla sú hrozné alebo preto, že sme neprišli a sme nezodpovední, tak na nás treba kladivo. Tá druhá argumentačná rovina mu ale menej prejde u ľudí.
neznámy
neznámy » simetra | 19.10.2020 22:33
Keď máš vírus, ktorý tu už s nami bude na stálo, tak nemáš inú možnosť ako naň pripraviť svoju imunitu. Rúška a odstup sú Ti na nič, je len otázkou času kedy si s ním imunita musí poradiť. Najskôr to bude tak, že sa to ani nedozvieš a budeš to mať za sebou, prípadne ochorieš. Iná možnosť ale asi nie je a preto sa imunita musí riešiť ako prvá. A k tomu patrí samozrejme starosť v prvom rade o tých, o ktorých vieme, že imunitu majú oslabenú. Tam sa predsa dajú robiť opatrenia tiež. Ak im dám aj desať rúšok na tvár a zavesím ho kilometer vysoko aby bol preč od ľudí tak mu to nepomôže. Pomôže mu len starostlivosť o seba či už si pomôže sám alebo mu niekto pomôže. Jedna naša spoločná známa mi nedávno povedala také slovenské múdro: "Pomôž si človeče!, aj pán Boh Ti pomôže." Inak povedané v starostlivosti o seba treba byť aktívny a nie spoliehať sa na záplaty (rúška) a povedať si, že som spravil dosť. Ak vyviniem duševnú snahu, aj okolnosti budú zrazu iné.

Starí nemusia mať imunitu ako mladí, môžu mať ale imunitu, ktorá chrípke odolá. Či nie? Základom pre dobrú imunitu nie sú len vitamíny, ale aj kvalitný spánok, málo stresu, zmysluplný život, pohyb..... Ak aj pripustíme, že niektorí sa už nemôžu poriadne hýbať, tak stále im ostáva v rukách plno premenných, ktoré vedia zmeniť.
neznámy
neznámy
neznámy | 19.10.2020 23:54
Starostlivosť o seba, o telo aj o ducha, je fajn a nikto to nespochybňuje. Ale v tejto situácii to nestačí.

Simetra sem už dala pekný príklad o postihnutom človeku, ktorý potrebuje zvýšenú ochranu.

Ja mám iný príklad. Jeden príklad z mnohých.
Osamelý chorý vdovec, celý život veľmi statočný, obetavý, pomáhajúci. Má veľa diagnóz, nezlučiteľných s normálnym fungovaním. Mal by byť na vozíku, ale oklamal mozog a na nehybných predkoleniach absolvuje denne kilometrové prechádzky. Zdravo sa stravuje. Udržuje sa vo fyzickej aj duševnej kondícii SILOU DUCHA. Rodina sa o neho stará, deti aj vnúčatá, nakupujú mu, varia, komunikujú s ním. Dodržujú však odstup, nosia poctivo rúšky. Lebo vedia, že dedko nesmie ochorieť. Jeho pľúca by to nezvládli.

Je to NA PLAČ, keď vidíme, že napriek tejto starostlivosti a odriekaniu (citovému) podchvíľou nejaká nezodpovedná osoba BEZ RÚŠKA, prípadne s rúškom na-pol-ústa, narúša a nerešpektuje starcovu bezpečnú zónu. To nevypovedá o žiadnej "duchovnej snahe", ale o nízkej úrovni tých osôb. Osobnostnej, charakterovej, mentálnej, duchovnej, akej-kto-chce. Nech sa takíto ľudia netvária ako hrdinovia antisystému, pre mňa sú to egocentrické, bezohľadné osoby s nafúknutym egom a môžu sa hanbiť.
neznámy
neznámy | 20.10.2020 00:15
Rozumiem. V niektorých prípadoch to samozrejme má význam. Znižovať expozíciu akej je človek so slabšou imunitou vystavený aby mohol ochorieť "postupne" a imunita mala viac času na reakciu. Myslite prosím ale na to, že to nie je rúško, ktoré rozhodne o tom, či to pán dostane alebo nie, a či tomu odolá. Tie osobné zóny nie sú statické a ten pán sa musí presúvať aj cez miesta kde predtým prešiel ktosi iný, a aj keby sa nepresúval, presúva sa vzduch. Aj keby mali hneď všetci rúško, tak sa na tom nič nezmení a ten vírus vo vzduchu bude. A myslite aj na to, že na rúšku je pekne vlhko a ten vírus sa na ňom dlhšie udrží aktívny, aj keď sa hneď prichytí, tak tam bude čakať na svoju šancu a tá je pri každom vdýchnutí. To nestraším, len chcem trochu narušiť tú klamnú vieru v rúško ako nenarušiteľnú hradbu. Ani rúško ani odstup ani osobná zóna nespôsobí, že to pán nedostane. Akurát tá menšia expozícia poskytne organizmu trochu viac času na reakciu. Čím sa opäť dostáva do popredia imunita. Príroda vedela, prečo človeka vyzbrojila ňou. Inak by nám nechala narásť na tvári rúška ako pevnú súčasť tela. Takže je to podľa mňa naopak, nie že imunita nestačí, imunita bude jediná, kto bude medzi vírusom a zdravím stáť. Veď aj keď sa nechá človek zaočkovať, tak neposilňuje textíliu na ústach ale imunitu aby bola pri ochrane vo výhode. Ak je pravda, že pán robí to čo píšete, tak vidím silného ducha, ktorý má možno väčšie predpoklady byť zdravý ako my dvaja. Nebuďme ľahkomyseľní, ale nebuďme ani ustráchaní. Strach je zlý radca.
astonm
astonm » simetra | 20.10.2020 01:00
Tento docent Celec, mi vraví z duše. Je presne ten typ vedca, ktorý sa nehrá na vševedka a netvrdí, že vie, ako by sa mala riešiť táto pandémia, ale vyjadruje sa len k tomu, čo sám skúma a vyhodnocuje. Teda k samotnému vírusu. Inak ja som ho prvý raz zaregistroval, keď dostal v USA IG Nobelovu cenu za výskum testov, tiež zo slín, na určenie pohlavia dieťaťa u tehotných žien. Ale to sa im nepodarilo vyvinúť. Čo samozrejme ale nevadí, lebo vývoj čohokoľvek, ktorý neprinesie želaný výsledok, je rovnako dôležitý, ako ten ktorý ten výsledok prinesie. Lebo vedieť ako veci nefungujú je dôležité preto, aby sme ďalej hľadali spôsob, ktorý bude fungovať. Tak totiž pracuje celá príroda a určite aj celý vesmír, keďže sme jeho neoddeliteľnou súčasťou.
neznámy
neznámy | 20.10.2020 01:18
Opatrnosť nie je strach, ale racionálne správanie. Strach sa práveže často prejavuje popieraním reality.
Vírus je našou realitou a tú treba prijať. Rúško nie je modla ani spása, iba účinná pomôcka, nikto netvrdí, že stopercentná. Chráni nás, ale hlavne TÝCH DRUHÝCH. Pri zachovaní hygieny, samozrejme (výmena, pranie, umývanie rúk bla bla bla.)

To už tu bolo stokrát rozobraté.
Kto ochorie, to je často medzi nebom a zemou a... čo je Božie, to je Božie. :) Aj keď mnohí si o to zbytočne koledujú.
A nemali by sme zabúdať: Nik nie je ostrov.

Ale vrátim sa k téme, a tou je celoplošné testovanie. Nepovažujem to za rozumný nápad.
neznámy
neznámy | 20.10.2020 06:50
inak v cine testovali cele 11 milionove mesto. nepisem teraz na teba, len pokracujem vseobecne vo vlakne.

u nas ale existuju ludia ktori z obyvacky odhalili celosvetove tajne spiknutie lebo videli 2 videa a poculi o jednej knihe, tak to musi byt aj pravda. na takýchto veciach som si fical pred 20 rokmi. aj teraz som cital o svetovlade mimozemskej a pozemskej ale treba proste ani suhlasit ani nesuhlasit

zaujmava je paralera ze koronu podcenuju ci odmietaju najme ludia co volia mega zlodejov a fasistov

tiez to porovnanie s chripkou je dost od veci. ano u vela ludi ma priebeh chripky dajme tomu ale u mnozstva ludi nie, navyse kvôli chripke nie su karanteny, lockdowny, rozne opatrenia, zasadnutia vlad, kvôli chripke nie su najvacsie ekonomicke prepady atd, atd a najmä chripka pride a za chvilu odide, toto je len horsie. ano da sa diskutovat o korone aku ma silu, ale je ozaj usmevne ze pozname tajne ovladnutie sveta, ale seba nepozname a ovladat sa uz nevieme vôbec.

v matrixe vravel agent ze len jediny druh na svete sa chova tak zle ako ludia - virus
simetra
simetra | 20.10.2020 07:07
Lenže v Číne robili 11 miliónov testov pri trinástich nakazených a tam stačilo len izolovať tých 13. Vnímaš ten rozdiel, prosím?

Ak si vypočuješ odborníka Pavla Čekana minimálne v relácii Pod lampou (link som tu už vložila), tak pochopíš, aké riziká toto celoplošné testovanie má. Ak nemá vláda naozaj dopodrobna pripravené stratégiu na ochranu ľudí pred infikovaním sa priamo pri odberoch, na odberných miestach, tak....ja sa ani neodvážim napísať, aké dôsledky by to malo.
Toto vážne nie sú srandy.


Pokiaľ nám premiér pred testovaním neobjasní, ako zabezpečil bezpečnosť pre nás pred infikovaním sa na odberných miestach, nezúčastním sa (genocídy).
simetra
simetra | 20.10.2020 07:13
" Príroda vedela, prečo človeka vyzbrojila ňou. Inak by nám nechala narásť na tvári rúška ako pevnú súčasť tela."

Napríklad ani nemáme azbestové ruky, príroda je voči nám krutá, lebo sa občas na ohni či piecke popálime :)
neznámy
neznámy » simetra | 20.10.2020 07:21
sory mna nezaujmaju linky ani tzv autority. sa pisalo o tej sony pekovej vrcholnej odbornicke. co stale si stoji za tym ze nie je druha vlna a ze do vianoc to zmizne. tak co je to za odbornika?

cina ma zaujala skor disciplínou, jasne je to tam ine, ale nevedeli presne kolko bude nakazených na odbernych miestach, ale chapem plne tvoje obavy.

otázkou je a nemyslim teba, ze najviac sa isto obavaju odbernych miest ti co ziju v malých a peknych dedinkach ci tak, kde budu 3ja ludia pred odbernym miestom, ale do obchodov a autobusov problem ist nemaju.

ja proste sa pojdem pozret pred odberne miesto a vyhodnotim ci vstupim ci nie, nebudem teoretizovat z izbicky. nie je to ziadna genocida, len zufaly pokus z moznou nadejov v mimoriadne zlej situacii
simetra
simetra | 20.10.2020 07:22
Vypíš konkrétne tie premenné, ďakujem :)
simetra
simetra | 20.10.2020 07:33
Ja Pekovú neuznávam, môžem Ti tu hodiť link, kde je podrobne opísané, prečo :)

A opakujem....ak nám nebudú predložené fakty, ako sa zabezpečí bezpečnosť pri odberoch pred infikovaním, nepôjdem....ak toto zabezpečené bude, pôjdem a v takom prípade by bolo samozrejme lepšie, ak by sa zúčastnili všetci.
marcie
marcie » simetra | 20.10.2020 07:35
s tým súhlasím, namiesto celoplošného testovania sa malo dávno testovať tam, kde je riziko najvyššie, mne sa tie opatrenia zdajú nelogické, chaotické a neekonomické, asi je pravda, že chýba vo vláde fundovaný človek, odborník, ktorý dokáže v kríze riadiť ...
marcie
marcie » nikav | 20.10.2020 07:37
áno, zdá sa mi, že sa tu chce robiť nejaký veľký experiment bez zdravého rozumu ...
simetra
simetra » astonm | 20.10.2020 07:40
Áno, tak ako píšete, tento pán je nielen odborník, ale aj človek s veľkým Č.
marcie
marcie » simetra | 20.10.2020 07:42
že je to o imunite, to je jasné, ale tú treba budovať dlhodobo zmenou životného štýlu ... môj synovec ochorel v Prahe spolu s priateľkou, od štvrtku teploty, totálne "zložení" obaja, a to majú 30 rokov, situácia je vážna, toto už nie sú srandy
Stránka:
< 1 2 3 4 5 >
 

Poèítam horoskop... Počítam horoskop...