Zdravie a výživa -
Sója! Sója?
Takový mi přišel dnes mail od spolku Albana (ordinace nové generace, alternativa, jak se dívám, spolupracují s J. Jančou, různé diagnostické přístroje atd.). Nevím, kde vzali mou mailovou adresu, také neuvádějí žádné argumenty, ale t v r d í . Sóju dost používám...
obsahuje goitropní látky které narušují činnost štítné žlázy.
ty se eliminují kvašením a z toho důvodu se sója používá v asii "teprve" asi 1000 let. poté co vynalezli proces fermentace. takže jedí sóju jen jako sójovou omáčku kvašenou na miso anebo nato (kvašená sója).
sóju jako luštěninu vařenou bych nejedl.
ani sójové mlíko z toho důvodu nepiju je to emulgovaná za běžných okolností nechutná sračka.
používám sójovou omáčku a miso pastu.
občas jím tofu. ale né často.
i sójové smetany.
dělávám si rostlinná mléka sám v mixéru. ale rozumně se dá udělat teprve když máš vysokootáčkový 35tis/min.
tento je na rosltlinná mlíka nejlepší.
https://www.tsbohemia.cz/g21-blender-perfect-smoothie-red-cerveny_d195324.html?gclid=CPOg9KmrjssCFQoKwwodZ94P1A
pamatuju si že to jsem četl na netu pokusím se to najít psali tam že asijaté nejedí sóju prakticky vůbec v nekvašeném stavu.
jedí jen fermentovanou jako miso nebo nato. ale miso se nedá jíst jako potrava je to spíše ochucovadlo a nato je chuťově fakt pěkně ohavné mně teda vůbec nechutná.
a když se uvaří sója tak nic moc teda to bych jako přílohu nejedl. to raději cizrnu na všechny způsoby jako arabský hummus nebo jako čole což je vařená cizrna v omáčce po indicku něco jako naše vepřoklnedlo.
o těch goitropech vykládala ještě i margit slimáková na svém videu má jich celkem dost na netu.
ona má tu teorii celkem dobře nastudovanou ví hodně a málokdy říká něco s čím nesouhlasím.
http://www.badatel.net/este-sa-sojujete-fakty-a-bludy-o-soji/
http://www.margit.cz/soja-prospiva-skodi/
http://www.vitalia.cz/clanky/je-soja-opravdu-tak-zdrava/
velmi dobře se pěstuje dává vysoké výnosy hlavně po předchozí genetické úpravě.
jako zdroj bílkovin kterých má mám dojem bratru kolem 40 procent je to asi nejnapumpovanější zdroj bílkovin v rostlinné říši vůbec.
takže by dokázal vyřešit hladomor v chudých částech světa.
ale protože se tak dobře "vyrábí", produkují ho američané ve velkém a s produkcí ustat nehodlají naopak chtějí ji vyvážet pod rouškou zdraví úplně všude. v podstatě se dává běžně jako příměs do spousty potravin ani nevíme.
v drůbežích párcích a v různých uzeninách je jí spousta. možná více než masa. nebo vlastně separátu.