mesiac
Sobota, 20.4.2024
Meniny má Marcel

Zdravie a výživa - 

Sója! Sója?

neznámy
neznámy | 23.2.2016 17:33
Setkali jste se s názorem, že sója je absolutně nezdravá, ba škodlivá a karcinogenní? -

Takový mi přišel dnes mail od spolku Albana (ordinace nové generace, alternativa, jak se dívám, spolupracují s J. Jančou, různé diagnostické přístroje atd.). Nevím, kde vzali mou mailovou adresu, také neuvádějí žádné argumenty, ale t v r d í . Sóju dost používám...
neznámy
neznámy | 23.2.2016 17:40
nejedl bych ji jako náhražku masa atd.
obsahuje goitropní látky které narušují činnost štítné žlázy.
ty se eliminují kvašením a z toho důvodu se sója používá v asii "teprve" asi 1000 let. poté co vynalezli proces fermentace. takže jedí sóju jen jako sójovou omáčku kvašenou na miso anebo nato (kvašená sója).
sóju jako luštěninu vařenou bych nejedl.
ani sójové mlíko z toho důvodu nepiju je to emulgovaná za běžných okolností nechutná sračka.
používám sójovou omáčku a miso pastu.
občas jím tofu. ale né často.
neznámy
neznámy | 23.2.2016 17:43
Ok, to vypadá rozumně. Sójové omáčky je málo, miso pastu občas používám, mléko budu z lednice vyhazovat (já ho nepiju). Dík.
neznámy
neznámy | 23.2.2016 17:49
ty mléka jsou fakt humus.
i sójové smetany.
dělávám si rostlinná mléka sám v mixéru. ale rozumně se dá udělat teprve když máš vysokootáčkový 35tis/min.
tento je na rosltlinná mlíka nejlepší.
https://www.tsbohemia.cz/g21-blender-perfect-smoothie-red-cerveny_d195324.html?gclid=CPOg9KmrjssCFQoKwwodZ94P1A
neznámy
neznámy | 23.2.2016 17:53
Vypadá dobře.
Ale já si dávám do kávy normální mléko a tím pro mne mlíko končí. - Vím, že to není asi nejlepší, ale tohle už nechám, jak je..
neznámy
neznámy | 23.2.2016 17:55
s tou troškou mlíka v kávě bych se netrápil.
dobré je mlíko kokosové. ale bez éček. to se dá v mixéru snadno ze sušeného i z čerstvého.
neznámy
neznámy | 23.2.2016 17:58
Jo, na kokos jsem úplně zapomněla! Príma. Mám už na něj chuť.
dodo41
dodo41 | 23.2.2016 19:49
S tou stitnou zlazov a narusenim funkcie...to je hodnoverna informacia, mas viac informacii ohladne stitna zlaza/soja nekvasena?

vdaka, je to dost dolezite pre mna... zaujimalo by ma tiez, ako to vidi Rudi povedzme, co hocikto iny.
neznámy
neznámy » dodo41 | 23.2.2016 20:23
ty chceš vědět z jakého to mám zdroje?
pamatuju si že to jsem četl na netu pokusím se to najít psali tam že asijaté nejedí sóju prakticky vůbec v nekvašeném stavu.
jedí jen fermentovanou jako miso nebo nato. ale miso se nedá jíst jako potrava je to spíše ochucovadlo a nato je chuťově fakt pěkně ohavné mně teda vůbec nechutná.
a když se uvaří sója tak nic moc teda to bych jako přílohu nejedl. to raději cizrnu na všechny způsoby jako arabský hummus nebo jako čole což je vařená cizrna v omáčce po indicku něco jako naše vepřoklnedlo.
o těch goitropech vykládala ještě i margit slimáková na svém videu má jich celkem dost na netu.
ona má tu teorii celkem dobře nastudovanou ví hodně a málokdy říká něco s čím nesouhlasím.
neznámy
neznámy » dodo41 | 23.2.2016 20:25
je zname, ze soja ma goitrogenicke ucinky a teda moze mat neblahy vplyv na stitnu zlazu...navyse obsahuje strasne vela fytoestrogenov, takze jej pravidelna konzumacia moze narusit hormonalnu rovnovahu... a teraz som zistil, ze je zakazana uzivat pri hustej krvy, ak sa pouzivaju lieky ako warfarin...pretoze ma vela vitaminu K, co je v tomto pripade neziaduce...
Saffiyah
neznámy
neznámy » Saffiyah | 23.2.2016 23:29
ale:
velmi dobře se pěstuje dává vysoké výnosy hlavně po předchozí genetické úpravě.
jako zdroj bílkovin kterých má mám dojem bratru kolem 40 procent je to asi nejnapumpovanější zdroj bílkovin v rostlinné říši vůbec.
takže by dokázal vyřešit hladomor v chudých částech světa.
ale protože se tak dobře "vyrábí", produkují ho američané ve velkém a s produkcí ustat nehodlají naopak chtějí ji vyvážet pod rouškou zdraví úplně všude. v podstatě se dává běžně jako příměs do spousty potravin ani nevíme.
v drůbežích párcích a v různých uzeninách je jí spousta. možná více než masa. nebo vlastně separátu.
neznámy
neznámy | 24.2.2016 00:57
čo sa týka sóje,,,tak mám s ňou dobrú skúsenosť aj teraz v období menopauzy....
Ailime
Ailime | 26.2.2016 13:17
Áno, na jednom Ezo festivale približne pred dvomi rokmi som si vypočula prednášku o škodlivosti sóje...
Prednášajúci tam argumentoval aj údajmi väčšieho výskytu rakoviny, hlavne prsníka v oblastiach s vyššou konzumáciou sóje...

Poèítam horoskop... Počítam horoskop...