Zdravie a výživa -
OVOCNÝ KOLÁČ
1 hrnek kefíru (jogurtu, smetany)
1 hrnek polohrubé mouky
1/2 hrnku cukru
2 vejce (já dala 3)
2 lžíce oleje
1/2 kypřící prášek
Utře se vejce s cukrem, přidá se kefír, olej, nakonec mouka s práškem. Kdyby se ti chtělo, vajca můžeš rozdělit a na začátku přidat jen žloutky a po mouce nakonec bílkový sníh. Já to nedělám, nechce se mi špinit další miska.
drobenka:
50g másla
50g cukr moučka
70g polohr. mouka
Peče se 20-25 min při 180. Konec zjišťuju jehlou.
Já spíše ráda ve vaření experimentuju.... hlavně s masem a různými saláty, pomazánkami, omáčkami a tak..... kde není třeba nic odvažovat a moc se řídit dle receptu.:)
150g másla
150g cukr krupice (já všude dávám hnědej, ten co mám je trochu hrubší a vůbec to neva, jo a dávám ho malinko míň)
3-4 žloutky podle velikosti
vanilkový cukr
citronová kůra
3-4 bílky
150g polohr. mouka
1/2 kypř.pr.
Máslo se utře s cukrem, za stálého tření se přidávájí žloutky, jeddn po druhém, potom vanil.cukr a citr.kůru. Pak se postupně přisypává mouka a nakonec po malých dávkách bílk.sníh. Peče se v dobře vyhřáté troubě do růžova. Cca 25 min. Ale to poznáš. S moji prehistorickou plyn troubou je to pokáždé jinak :-)
http://www.poslirecept.cz/sladky-zivot/sladky-zivot/rolada-s-rybizovou-slehackou
1/8 kostky máslo 3 ks jablko
NÁPLŇ
3 balíčky měkký tvaroh 1 hrst cukr moučka 3 ks vejce 2 - 3 lžiček rum 2 kelímkysmetana na vaření
PODLE POTŘEBY
 máslo na vymazání
TĚSTO
1 balíček prášek do pečiva 3 hrnky polohrubá mouka 1 hrne kcukr krupice 1 špetka citronová kůra
Těsto (sypkou směs) vytvoříme promícháním mouky, prášku do pečiva, citronové kůry a cukru.
V míse vyšleháme tvaroh s cukrem a vejci. K tvarohu pomalu přiléváme mléko a vše pořádně ušleháme. Podle chuti přidáme rum.
Jablka oloupeme a okolo jádřince nastrouháme. Vymačkáme přebytečnou vodu.
Pekáček vymažeme silnou vrstvou másla, navršíme polovinu sypké směsi a urovnáme. Tu zalijeme tvarohovou náplní, zasypeme jablky a poté zasypeme druhou polovinou sypké směsi. Nakonec nastrouháme máslo rovnoměrně na celý povrch. Sypaný tvarohový koláč dáme péct do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme asi 45 minut.
Před krájením necháme sypaný tvarohový koláč s jablky pořádně vychladnout!
(Pre tých, čo nemajú radi piškóty:D)
Na korpus: 175 g bielej čokoládovej polevy, 100 g kukuričných lupienkov, 50 g strúhaného kokosu
Na plnku: 750 g jahôd, 6 plátkov želatíny, 250 ml kokosového mlieka, 100 g strúhaného kokosu, 500 g jemného tvarohu, 200 ml smotany na šľahanie, 2 cl kokosového likéru, 75 g práškového cukru
tortová forma s priemerom 24 cm, kokosové hoblinky na ozdobu
Tortovú formu vyložte papierom na pečenie. Na parou alebo vo vodnom kúpeli rozpustite polevu, pridajte do nej kukuričné lupienky a kokos. Hmotu rozotrite na dno formy a odložte do chladničky. Želatínu namočte do vody, aby napučala.
Kokosové mlieko zmiešajte s cukrom, tvarohom a strúhaným kokosom . Šľahačku zahrejte, rozpustite v nej želatínu a likér. Po vychladnutí ju vyšľahajte. Šľahačku zmiešajte s tvarohovým krémom a odložte do chladničky. Na korpus naukladajte pokrájané jahody, trochu si odložte bokom na ozdobenie. Na jahody navrstvite plnku. Dozdobte, jahodami a jahodovým sirupom a dajte dobre vychladiť.