Zdravie a výživa -
Máte nějaké dobré recepty?
koření dávám kvůli podpoře trávení hlavně teď v létě není trávící síla moc velká.
a taky kvůli práně v koření se mnoho prány ta vůně co se uvolní je čistá prána.
a taky kvůli vlastnostem beru teď hlavně chladivé koriandr a fenykl. celkově ale taky nekořením moc. třeba pálivé skoro vůbec teď to až podzim zima. čili vůbec.
Teď přes léto hlavně zelenina. Myslím si že problém tady nás na západě je že jíme málo zeleniny ale aspoň 50 proc bysme mněli. jíme moc obilí to jsou bílkoviny k tomu maso taky bílkoviny + mléčné produkty taky a luštěniny taky bílkovina - a těžké nemoci jako rak jsou z přemíry bílkovin v těle. To se ví. Takže když se někdo chce léčit, mněl by přejít na zeleninu aspoň týden jen tu, a pak přidávat třeba rýži atd ale jen né moc. Pak si tělo řekne.
Najít si tu správnou míru všeho, to mi trvalo roky, roky pokus omyl, přežírání a neopak. omylů a bolestných zjištění že tomu nerozumím. Ale pak najednou to jde. už je to pohoda pro mně. žádný stres co budu jíst. pořád je co nekupuju toho moc jenom zlomek toho co dříve a řídím se chutí.
ako omáčku som to ešte neskúšala... mám tip na zajtrajší obed -THUMBSUP-
-FLOWER--YUMMIE-
Pražená rýže.
Na rozpáleném ghí opražím koření. V poslední době beru nějakou masalu někdy si je dělávám sám ale dají se koupit i kvalitní co stojí zato.
Masala je směs koření se solí většinou kurkuma+koriandr kumín fenykl a další podle druhu použití.
Pak přidávám nasekanou cibulku + někdy česnek může být plátkový sušený, do toho vklopím předem uvařenou basmatku nejlíp ještě trochu vlhkou a pražím.
Dosolím a hotovo.
Pražení rýže probíhá 2x protože nejprve ji pražím před tím než ji zalívám 1.5 násobkem vody. Tím ztrácí vlhkou a chladivou kvalitu kterou rýže má v nadbytku.
Stává se z ní takto kvalitami i prvky vyrovnaná harmonická strava par excellance.