Zdravie a výživa -
Máte nějaké dobré recepty?
V hrnci rozpálím ghí přidám podrcené koření (hořč. s. černé, kumín koriandr fenykl až pustí aroma přidám nakousky cibuli a rajče, osmahnu a zaliju šálkem sój.mlíka ve kterém jsem rozmíchal trochu mouky z tapioky (nebo kuzu agaru maizeny atd.). Do jíšky vložím předem namočený propláchnutý a scezený moong, lžíci strohaného kokosu, špetku třtin.cukru, dávám bazalku suš. pokud je čerstvá tak až nakonec a dávám garam masalu, někdy dávám i lžíci-2 rajčatového protlaku. Povařím asi 10 min. Dosolím černou solí.
Jí se někdy jako hlavní jídlo s čapátem, chlebem..druhý den je z toho hustá kaše dá se pak jíst s volským okem jako hrachovka. V našich podmínkách se užívá žlutý půlený hrach. Chutná trochu jinak a jinak působí. V indii se tímto dhálem zalívá rýže a jí se na banánovém listu rukama. V principu se pak jedná o jednu z nejvyváženějších kombinací kterou můžeme jíst.
2-1/2 cups basmati rice
Kosher salt
1/2 cup plus 1 Tbs. extra-virgin olive oil, more as needed
1/3 cup rice vinegar
1 Tbs. Asian sesame oil
2 Tbs. finely grated fresh ginger
Freshly ground black pepper
1-1/4 cups diced mango (1/2-inch dice)
1-1/4 cups diced peeled cucumber (1/2-inch dice)
1/2 cup thinly sliced scallions
1/4 cup chopped fresh cilantro leaves and stems
Rinse the rice under cold water and drain. Bring 7 cups of water to a boil in a 4-quart pot over high heat. Add 3/4 tsp. salt. Add the rice, reduce the heat to a simmer, and cook uncovered, stirring occasionally and adding more boiling water as necessary to keep the rice covered, until tender, about 10 to 15 minutes. Drain and rinse the rice with cold water to stop the cooking.
Transfer the rice to a foil-lined rimmed baking sheet, drizzle with 1 Tbs. of the oil, and toss lightly to coat. Spread the rice on the baking sheet and cool completely at room temperature or in the refrigerator.
Put the vinegar in a small bowl and gradually whisk in the remaining 1/2 cup of olive oil. Whisk in the sesame oil and ginger. Taste and season with salt, pepper, and additional vinegar or olive oils needed.
Put the cooked and cooled rice in a large serving bowl and toss to break up any clumps. Add the mango, cucumber, scallions, cilantro, and 1/2 cup vinaigrette and toss. Taste and season as needed with more vinaigrette, salt, pepper, and serve.
Výhoda je v prohřátí potraviny teplem z litiny + přestup železa a drží velmi dlouho jídlo teplé. Na začátku rozpálím ghí, přidám drcený anýz, kardamon pak šálek vloček. Opražím, přidám strouhaný kokos + trošku sezam.semínek, trochu třtin. cukru, až začne karamelizovat a vločky začnou silně vonět zaliju šálkem rýžového míka, přidám ovoce na kousky (dneska meruňky) a posypu skořicí. Po zalití mlíkem vypnu plotnu. Nechám odkryté dojít na plotně, litina asi ještě 10 min táhne teplo a dopíká vločky které by mněly být sypké, trochu spražené dohromady, rozhodně ne kašovité. Konzistence má připomínat koláč a podobně se servíruje podběračkou.
Ovoce nechávám trochu změknout. Tento recept je jeden z mála který opakuju pořad dokola, nic lepšího na snídani neznám. Přidávám někdy nasekáné ořišky, rozinky.
Kardamon a skořice pak zanechají vůni v kuchyni na celé dopoledne.
http://www.labuznik.cz/recept/duseny-mangold-s-chilli/
mangold čeká a nemůže se už dočkat. dám tam trochu žervé a asi udělám výjimečně pár čapát. indiána to sice nezasytí, ale bizona si dám jindy.
šálek vloček, ghí, vejce, 2-3pl. mouky bezlepkové nebo rýžové, cukr třitinový, skořice, prášek do pečiva (1/2lž) beru vinný kámen nemá sulfáty nebo někdy sodu, rozsekané rozinky, na malé kousky nasekaný kandovaný zázvor. Někdy přidávám bílé sezam.semínko, trochu strouhaného kokosu, a nadrobno nasekané ořechy vlašské anebo lískové, je lepší když v tom něco křupe.
Konzistence těsta se dá upravit trochou rýžového mlíka. Plech vymažu ghí a dám na 10 min do 230st. predehřátou, peče se dost rychle musí se dát pozor rychle se připálí. Obracím.
Pokaždé se povedou jinak ale jsou vždycky vynikající.
Japonský způsob přípravy zeleniny je asi k potravinám nejšetrnější. Takto upravená strava se velmi hodí když například detoxikujete, jíte léky, dokáže snížit jejich nežádoucí účinky, vyloučit toxiny z játry. Účinná tam kde se léky berou dlouhodobě ve velkých dávkách.
Přes léto velmi dobrá strava pro každého.
Potřebujete parní hrnec anebo sítko které pasuje do hrnce.
Na dno dáte jen trošku vody tak aby vznikala pára a aby se voda zcela nevyvařila. Odkapávající voda ze zeleniny tvoří na dně omáčku kterou pak podlijete zeleninu na talíři. Do hrnce se přidává mořská řasa, špetka soli a někdy lžička sójové omáčky. Já zahušťuju troškou kuzu, jen mírně. Dá se užít jakákoli zelenina ale jsou upřednostňované kombinace. Jako například mrkev zelí brambor dohromady.
Toto je ukázaka z netu. Další recepty jsou v knize Biokuchařka Hanky Zemanové. Je tam spousta vynikajících receptů z celé oblasti zdravé výživy makrobiotiky etc.
Do zeleniny se hodí třeba na plátky nakrájené vajíčko natvrdo. Dodá bílkovinu.
Omáčka s řasou obsahuje velké množství minerálů proto řasy při vaření užívám. Makrobiotika má svoje kouzlo.
Nejoblíbenější příloha rýže basmati.