mesiac
Štvrtok, 28.3.2024
Meniny má Soňa

Zdravie a výživa - 

Máte nějaké dobré recepty?

neznámy
neznámy | 21.6.2014 13:19
Dneska jsem přihříval polívku zelnou ze včerejška. Je vynikající přes noc dojde. Z čerstvého hlávk.zelí, kysané nejím. Klasika na čonku (ghí+hořčičné kumín fenykl koriandr) osmažím cibulku přidám nadrobno hlávkové zelí trochu ho orestuju a zaliju sklenicí ovčí syrovátky ve které jsem rozmíchal lžičku kuzu (stačí maizena). Někdy trocha kurkumy a pipali pepře. Přidám nadrobno nakrájený brambor.
Když zelí zjihne a utvoří se omáčka doliju syrovátkou a chvilku vařím dokud zelí a brambor nezměkne. Pak rozmačkám brambor, dosolím černou solí a odstavím. Kyselost není třeba dodělávat stačí ta ze syrovátky. Když nepoužívám syrovátku dávám sklenici sój.mlíka a doleju vodou, pak dávám buď citrón (na konci) anebo lžičku amchur (sušené mango) které perfektně okyselí. Když chci mít chuť výraznější dávám trochu mugo miso nebo shiro miso.

neznámy
neznámy | 21.6.2014 13:32
Chtěl jsem vyzkoušet kombinaci kterou jsem kdysi jedl v dunkelkammer a byla vynikající, rýže basmati s okurkou. Dopadlo to dobře ale nebylo to co jsem tenkrát jedl.
Rozehřeju trochu ghí a orestuju na něm předem namočenou (aspoň 10min) a zcezenou basmatku. Když se vlhkost vysuší doliju 1.5 násobkem vody stáhnu plamen na min. přikryju hrnec utěrkou a nechám až se voda vsákne. Odstavím přidám nadrobno nakrájenou okurku (musí pak křupat), lžičku ghí a osolím č.solí, promíchám.
Stačilo by to jako celé jídlo ale vzhledem k mé lilith v býku jsem musel nakrmit i ji takže zelenina s tempehem, nejdříve spařit zeleninu, na čonku osmažit cibuli s tempehem zalít sklenicí sój mlíka s kuzu udělat jíšku a v tom promíchat zpařenou zeleninu.
Nakonec solím gomasiem (opražené č.a bílé sezam semínko s troškou soli).
Koření má účel uvolnit z potravin pránu a zlepšit jejich stravitelnost. Snížit nadýmání a podle potřeby upravit vlastnosti a dodat tělu vyvažující prvky. Aromaterapie je silná léčba a při vaření se dá hodně uvolnit, zrelaxovat a nabít energií.

neznámy
neznámy | 21.6.2014 13:52
Clovece ty tvoje recepty s fotkama.Ty bys mel konkurovat " Babicovym dobrotam"

Vydel jsem jeho dva porady a to je MASAKR!!!!Uz je mi jen tezko kdyz se rekne Babica.Proste zaludecni porno!!!


Tvuj porad by byl alespon protivaha a mozna by mel postupne uspech.


Ja vlastne varim v podobnem stylu jako ty,ale nemam vuuubec zadny recept.

Mam sve oblibene suroviny a podle nalady je vzdycky tak nejak spojim.
K zahustovani zeleninovych polevek pouzivam ryzove mleko.

Kazde me jidlo je vlastne jine a nemam zadne presne pomery.

Me nejoblibenejsi koreni je pepr a cervena paprika.

Lusteninove polevky mi chutnaji dodatecne v misce okyselene vymacklou citronovou stavou.

Udelam si treba veeelky hrnec lusteninove polevky a pak se tesim treba na snidani.
Aaaaz si to hezky okyselim....

Dnes rano jsem si vychutnaval Masalu s ryzovym mlekem a slapal jsem chodidlama po ohratem velkem kameni z elektricke trouby.

Skvela je treba i himalajska hrubozrna sul na pekaci...doplnuje to fajn ledviny.
neznámy
neznámy | 21.6.2014 14:15
nevařím podle receptů ty se tvoří pokaždé jinak nevím většinou nikdy co budu vařit než začnu. budeš typ země paprika pepř zázvor bude pro tebe dobré. a kyselé taky citron je jedinečný že je v žaludku zásaditý, ještě lepší jsou limetky.
zahušťuju někdy luštěninovou moukou umelu na mlýnku nejčastěji cizrnovou ta hezky pojí. dá se používat na obalování místo strouhanky.
luštěninová jídla je dobré dělat s koriandrem fenyklem vždy neboť silně nadýmají a taky jsou skvělá s hingem (asafoetida) ta je taky silně karminativní a výborná místo česneku.
asiati berou na luštěninu masaly sambar ty jsou siíííílně pálivé,čili pepře to se pro mně fakt nedá.
neznámy
neznámy | 22.6.2014 02:21
Tak včera byla kapusta s bramborem.Kapustu uvařit v osolené vodě,pak nechat okapat a pokrájet na drobno.Vymazat pekáč máslem,dát kapustu,na ni nastrouhaný sýr se strouhankou,pak přelít smetanou a dvacet minut zapékat v předem rozehřáté troubě.K tomu uvařené brambory ve slupce,posypané nasekanou kudrnkou.Mňam...
neznámy
neznámy | 22.6.2014 07:27
tak já bych ty brambory určitě dal taky zapíkat s tou kapustou. na plátky a proložit brambor kapustu a sýr. a nakonec zalít. zajímavé jsou zelňáky karbanátky z kapusty taky se udusí pomele v mlýnku + vejce atd a pak se z toho dělají karboše. ale to jsem zatím nedělal. dělám jenom z čerstvé nastrouhané řepy s vločkama.
neznámy
neznámy | 23.6.2014 14:23
Dneska jsem se rozhodl vyzkoušet tapioku kterou mám už nějakou dobu doma.
Tapioka je škrob z kořene manioku, v asii hojně užívané v kuchyni.
Původně jsem chtěl tapiokou zvláčnit těsto mexické tortilly které se v originále dělají z kukuřičné mouky a ta je velmi nevláčná, ale zatím se mi výsledek nepodařil tortily se pořád lámou. Takže jsem dneska zloušel jíšku z tapioky. Výsledek velmi dobrý a chuť dobrá. Použil jsem jíšku na omáčku pod zeleninu. Klasika na ghí koření + osmahnout cibulku a pak jsem vlil sklenici rýžového mlíka ve kterém jsem rozmíchal tapiokovou mouku. Tu jsem umlel z perliček (takto se tapioka prodává) na mlýnku.
Jíška šla dobře nepřipaluje se a podobá se konzistencí jíšce z brambor.

Do ní jsem přidal několik lžic rajskeho protlaku a sušenou bazalku.

Pak pařenou zeleninu a promíchat.

Jako bílkovinnou přílohu jsem uvařil sójové kostky v osolené vodě, scedil okořenil solí sój.omáčkou (kikoman) česnekem a lžičkou ghí, na železné pánvi osmáhnuté zase na ghí dokud nezezlátnou.

A výsledek hodně dobrý tapioku doporučuju jako výborné zahušťovadlo na jíšku, ale dá se z toho dělat pudink etc. chystám se z toho něco vymyslet. :)
neznámy
neznámy | 23.6.2014 17:39
Proc nejis kysane zeli? Jim ho i samotne
..obrazky mi vkladat nejdou-NOOO-
neznámy
neznámy | 23.6.2014 18:07
kvašené ve střevech dále kvasí uvolňuje vzduch nadýmá čímž zvyšuje vítr v těle, je těžké na trávení, a asi ještě pár věcí proč, zvykl jsem si na čerstvé mám ho radši. i kyselo dělám z hlávkového čerstvého.
neznámy
neznámy | 23.6.2014 18:27
Tomu celkom neverim; ja mavam obcas zazivacie tazkosti a kvasena kapusta (zeli) je ako balzam namoj zaludok...a mnohe jedla si bez neho predstavit ani neviem. Ze kvasi v strevach to pocujem prvykrat, davno je spracovane zaludocnymi stavami.

Mikroorganismy v kysaném zelí prospívají střevním bakteriím, zlepšují zažívání i vstřebávání živin. Pravidelná konzumace preventivně působí i proti některým, u nás častým nádorovým onemocněním, například tlustého střeva.

Tebe recepty netreba...aj tak si uvaris svoje :)
neznámy
neznámy | 23.6.2014 18:30
Ryza se nenamaca, iba dobre preplsachne...vyplavenie skrobu
neznámy
neznámy | 23.6.2014 19:00
aha. myslím že se kouknu na to zelí musím si přečíst pořádně důvody proč ho nejím :-)
pak dám vědět. možná že ho jíst začnu. když jsem jedl makrobioticky dělával jsem pickles kysanou zeleninu. což jím i teď pickles ale to je naložené v oleji a je to taky pickles. to je věc kterou potřebuju propátrat. nemám dost zkušeností s tím jak působí kvašené.
neznámy
neznámy | 23.6.2014 19:14
Myslim ze je to opet otazka kombinace zeli s necim "nevhodnym"

Kysane zeli jako takove je asi nejlepsi na lacno,nebo u "cisticich" rezimu se zeleninovou stavou.Aby melo rychlejsi pruchod.

Pokud se asi z necim "Tezkym smicha" pak to ma asi efekt co popisujes.
neznámy
neznámy | 23.6.2014 20:42
asi máš pravdu, ale já zatím nemám odzkoušené co to dělá. protože jsem dlouho kysané nejedl vysadil jsem když jsem přešel na ajurvédskou stravu. takže to zkusím zase zařadit a uvidím jak to budu vnímat. dříve jsem jedl úplně všechno saláty vajíčkové vlašáky koláče a různé šílenosti co bych dneska už vůbec nejedl. Protože mi to tenkrát chutnalo a časem se mění i chutě. Jako děcko jsem jedl kyselé zelí po litrech. takže můžu mít i jistou průpravu, říká se že když je člověk zvyklý dlouho anebo generace pijou třeba pivo, pak to nemá tak špatný dopad zdravotní na jedince. Kdyby začal pivo pít japonec jako čech asi by ho druhý den odvezli. :-)
neznámy
neznámy | 23.6.2014 21:04
Zase mi nadavas!!!-WINKIE-

Nemam pravdu
Nemam pravdu
Nemam pravdu
Nemam pravdu
Nemam pravdu
Nemam pravdu
Nemam pravdu
-WALL-
neznámy
neznámy | 23.6.2014 22:02
ale občas ji i máš. neber si to tak osobně.
:)
neznámy
neznámy | 23.6.2014 22:20
-NOSMILE-
neznámy
neznámy | 23.6.2014 22:34
zaraduj se z toho aspoň trochu. -NOSMILE-
neznámy
neznámy | 23.6.2014 22:43
-NOSMILE-hura-NOSMILE-
neznámy
neznámy | 23.6.2014 23:16
a teď udělej pác
Stránka:
1 2 3 >
 

Poèítam horoskop... Počítam horoskop...