Zdravie a výživa -
Máte nějaké dobré recepty?
Když zelí zjihne a utvoří se omáčka doliju syrovátkou a chvilku vařím dokud zelí a brambor nezměkne. Pak rozmačkám brambor, dosolím černou solí a odstavím. Kyselost není třeba dodělávat stačí ta ze syrovátky. Když nepoužívám syrovátku dávám sklenici sój.mlíka a doleju vodou, pak dávám buď citrón (na konci) anebo lžičku amchur (sušené mango) které perfektně okyselí. Když chci mít chuť výraznější dávám trochu mugo miso nebo shiro miso.
Rozehřeju trochu ghí a orestuju na něm předem namočenou (aspoň 10min) a zcezenou basmatku. Když se vlhkost vysuší doliju 1.5 násobkem vody stáhnu plamen na min. přikryju hrnec utěrkou a nechám až se voda vsákne. Odstavím přidám nadrobno nakrájenou okurku (musí pak křupat), lžičku ghí a osolím č.solí, promíchám.
Stačilo by to jako celé jídlo ale vzhledem k mé lilith v býku jsem musel nakrmit i ji takže zelenina s tempehem, nejdříve spařit zeleninu, na čonku osmažit cibuli s tempehem zalít sklenicí sój mlíka s kuzu udělat jíšku a v tom promíchat zpařenou zeleninu.
Nakonec solím gomasiem (opražené č.a bílé sezam semínko s troškou soli).
Koření má účel uvolnit z potravin pránu a zlepšit jejich stravitelnost. Snížit nadýmání a podle potřeby upravit vlastnosti a dodat tělu vyvažující prvky. Aromaterapie je silná léčba a při vaření se dá hodně uvolnit, zrelaxovat a nabít energií.
Vydel jsem jeho dva porady a to je MASAKR!!!!Uz je mi jen tezko kdyz se rekne Babica.Proste zaludecni porno!!!
Tvuj porad by byl alespon protivaha a mozna by mel postupne uspech.
Ja vlastne varim v podobnem stylu jako ty,ale nemam vuuubec zadny recept.
Mam sve oblibene suroviny a podle nalady je vzdycky tak nejak spojim.
K zahustovani zeleninovych polevek pouzivam ryzove mleko.
Kazde me jidlo je vlastne jine a nemam zadne presne pomery.
Me nejoblibenejsi koreni je pepr a cervena paprika.
Lusteninove polevky mi chutnaji dodatecne v misce okyselene vymacklou citronovou stavou.
Udelam si treba veeelky hrnec lusteninove polevky a pak se tesim treba na snidani.
Aaaaz si to hezky okyselim....
Dnes rano jsem si vychutnaval Masalu s ryzovym mlekem a slapal jsem chodidlama po ohratem velkem kameni z elektricke trouby.
Skvela je treba i himalajska hrubozrna sul na pekaci...doplnuje to fajn ledviny.
zahušťuju někdy luštěninovou moukou umelu na mlýnku nejčastěji cizrnovou ta hezky pojí. dá se používat na obalování místo strouhanky.
luštěninová jídla je dobré dělat s koriandrem fenyklem vždy neboť silně nadýmají a taky jsou skvělá s hingem (asafoetida) ta je taky silně karminativní a výborná místo česneku.
asiati berou na luštěninu masaly sambar ty jsou siíííílně pálivé,čili pepře to se pro mně fakt nedá.
Tapioka je škrob z kořene manioku, v asii hojně užívané v kuchyni.
Původně jsem chtěl tapiokou zvláčnit těsto mexické tortilly které se v originále dělají z kukuřičné mouky a ta je velmi nevláčná, ale zatím se mi výsledek nepodařil tortily se pořád lámou. Takže jsem dneska zloušel jíšku z tapioky. Výsledek velmi dobrý a chuť dobrá. Použil jsem jíšku na omáčku pod zeleninu. Klasika na ghí koření + osmahnout cibulku a pak jsem vlil sklenici rýžového mlíka ve kterém jsem rozmíchal tapiokovou mouku. Tu jsem umlel z perliček (takto se tapioka prodává) na mlýnku.
Jíška šla dobře nepřipaluje se a podobá se konzistencí jíšce z brambor.
Do ní jsem přidal několik lžic rajskeho protlaku a sušenou bazalku.
Pak pařenou zeleninu a promíchat.
Jako bílkovinnou přílohu jsem uvařil sójové kostky v osolené vodě, scedil okořenil solí sój.omáčkou (kikoman) česnekem a lžičkou ghí, na železné pánvi osmáhnuté zase na ghí dokud nezezlátnou.
A výsledek hodně dobrý tapioku doporučuju jako výborné zahušťovadlo na jíšku, ale dá se z toho dělat pudink etc. chystám se z toho něco vymyslet. :)
Mikroorganismy v kysaném zelí prospívají střevním bakteriím, zlepšují zažívání i vstřebávání živin. Pravidelná konzumace preventivně působí i proti některým, u nás častým nádorovým onemocněním, například tlustého střeva.
Tebe recepty netreba...aj tak si uvaris svoje :)
pak dám vědět. možná že ho jíst začnu. když jsem jedl makrobioticky dělával jsem pickles kysanou zeleninu. což jím i teď pickles ale to je naložené v oleji a je to taky pickles. to je věc kterou potřebuju propátrat. nemám dost zkušeností s tím jak působí kvašené.
Kysane zeli jako takove je asi nejlepsi na lacno,nebo u "cisticich" rezimu se zeleninovou stavou.Aby melo rychlejsi pruchod.
Pokud se asi z necim "Tezkym smicha" pak to ma asi efekt co popisujes.