mesiac
Nedeľa, 22.9.2019
Meniny má Móric

Zdravie a výživa - 

Likér z kvetov bazy

neznámy
neznámy | 21.6.2016 16:29
veľmi si vážim túto bylinku a chcela by som si urobiť likér.....prosím Vás nemáte nejaký zaručený recept?-FLOWER-
neznámy
neznámy | 21.6.2016 16:49
Hodně piju čaj, pomáhá regenerovat mozek.
http://www.bylinkyproradost.cz/?s=bez
neznámy
neznámy | 21.6.2016 16:58
áno to by sa mi zišlo,,niekde som čítala,že kvety sa prelejú vodkou a luhujú sa ppár týždňov,,,,,,tiež bysa to dalo užívať ako liek,povedzme malá vzpruha v štamprlíku;)
marcie
marcie | 21.6.2016 19:40
z kvetov nepoznám, ale z plodov čiernej bazy som pila - bol fantastický s kávovou príchuťou :)-YUMMIE-
neznámy
neznámy » marcie | 21.6.2016 20:46
našla som toto ale nie je to celé.................................................

Najprv si nazbierajte kvety a dobre ich poprezerajte, nech v likéri neutopíte nejaké zvieratká. Kvety neumývame, stratí sa tým veľa vzåcneho peľu. Pomaranč a citróny umujeme pod horúcou vodou, nakrájame na tenké plátky. Odvážime si cukor.
2

Kvety bazy začneme ukladať na dno fľaše, prikryjeme vždy 2 - 3 plátkami pomaranča a citrónu, prikryjeme vrstvou cukru. Pokračujeme až do spotrebovania kvetov, ovocia aj cukru.
3

Na záver všetko prelejeme vodkou a necháme odstáť 6 až 8 týždňov. Občas premiešať, aby sa cukor rozpustil.
4

Precedíme cez gázu a rozdelíme do fliaš. Likér nám vydrží celý rok. Ak sa pravda, nevypije skôr
neznámy
neznámy | 21.6.2016 20:52
30 ks

kvety bazy
1 l

vodka
160 g

cukor
1 ks

pomaranč
2 ks

citrón ,,,,zvláštne sama sebe píšem recept-LOL-
lak
lak | 21.6.2016 20:56
-LOL- -YUMMIE- dobry liker neni zly..-LOL- z detstva mi utkvel orechovy -LOL-
neznámy
neznámy » lak | 21.6.2016 21:04
a to som sa z neho ešte nenapila a už si recepty vymieňam sama so sebou,,čo budem robiť po tom,,ked bude hotový-CONFUSED- ...no neviem... starí slovania uctievali bazu ako magický ochranný ker,,,a tiež popíjali ,aby dosiahli tzv.zmenený stav-ROFL--LOL--LOL--LOL-
neznámy
neznámy | 3.6.2017 11:40
a ešte pridám,,,,malú vychytávku od kolegu na miesto vodky sa dá použiť Rum,,,na Slovensku už len Um;)
Aiwi
Aiwi | 3.6.2017 17:29
Likér z kvetov som ešte nepila. Ale každý rok robievam sirup. Plody nepoužívam, lebo som na ne precitlivelá a dostávam po nich kŕče.
neznámy
neznámy | 3.6.2017 18:04
A keď budeš popíjať likér z bazy, tak si vypočuj fujaru. Najčastejšie sa vyrába z bazy, ale z takej , ktorá keď rástla, počula vodu. :-)
https://www.youtube.com/watch?v=seORvhfoIzU
neznámy
neznámy | 3.6.2017 22:21
Likér nepoznám, ale ked sme boli malí, mama a stará mama vyrábali pravidelne každý rok bazovú šťavu, ktorú sme milovali a pili na litre.
Do päťlitrového zaváracieho pohára sa naloží pár okvetí bazy, cukor, citron a chlebová kôrka. Zaleje sa vodou, fľaša sa uzavrie foliou, folia sa prepichne parkrat vidličkou. Fľaša sa postaví na okno na slnečnú stranu. Po pár dňoch, ešte kým sa stihne skvasiť, sa šťava zleje.
Skladuje sa v chladničke a taká studená aj najlepšie chutí. Neviem, ako dlho sa takto môže skladovať, u nás vždy rýchlo zmizla. My sme boli dosť odchovaní na sladkom. :) Možno sa biely cukor dá nahradiť napr. trstinovým.
neznámy
neznámy | 3.6.2017 23:09
s trstinovým je ešte lepšia, mysim, že chlieb netreba, milujem bazovicu, je to šumivé, sirup na ňu nemá, robieval ju i dedko a tiež likér, ten mi však okúsiť nedali :) likér sa robí z plodov
neznámy
neznámy | 4.6.2017 00:13
nádhera,,,,,z bazy sa robí aj čarodejnícka palička;)
milan08
milan08 | 4.6.2017 06:14
liker som nerobil iba stavu.
neznámy
neznámy | 4.6.2017 12:28
možno by sa dala sterilizovať,,uzatvorená v sklenených fľašiach,,,,,
LILKA
LILKA | 4.6.2017 12:36
Výborný je i likér z plodu-YUMMIE-:)
neznámy
neznámy » LILKA | 4.6.2017 12:59
vyskúšam-THUMBSUP-
voltaire
voltaire | 4.6.2017 13:26
Sirup je uplne famozny ale zatial neviem ako sa robi ze staci doniest a mi urobia.
4400
4400 » LILKA | 4.6.2017 16:23
Áno, no treba ho tepelne upraviť aj za cenu, že sa niektoré látky zničia. Celá rastlina bazy je vo vyšších dávkach jedovatá.
Stránka:
1 2
 

Počítam horoskop... Počítam horoskop...