Zdravie a výživa -
Liecive rastliny
Inak, ak si si všimla, dokonca ani užívanie o. pravého sa u nás už veľmi neodporúča, zato Rusi ho veselo spracúvajú, je jedna z 3 základných bylín na výrobu sury.
Sura je starodávny nápoj, ktorý sa pil v Kyjevskej Rusi ako obeť prinášaná bohom (vraj z čias Keltov). Má liečivé účinky na celý organizmus.
2 PL drveného koreňa omanu, 2 PL vňate repíka a zaliať 400 ml pramenitej vody, privedieme do varu a variť na miernom ohni 10 minút. Do odvaru pridať 2 PL vňate lipkavca a 100 ml surového plnotučného mlieka a nechať 30 minút lúhovať. Nápoj precediť a do chladného pridať 400 ml medu a 50g sušeného mlieka. Do takto pripraveného nápoja nakoniec primiešať 400 ml 90% liehu a tri dni nechať stáť. Nápoj precediť cez husté plátno.
Užíva sa 3x denne po 1 polievkovej lyžici 1,5 hodinu pred jedlom.
Už si to presne nepamätám, ale vŕbolistý by sa mal poznať podľa toho, že obe strany listu sú hladké. Ak jemne prejdeš prstom od hrotu lístka až po pazuchu ale na spodnej strane (to je miesto, kde prirastá ku stonke), ak je povrch smerom ku pazuche drsný, máš istotu, že vŕbolistý to nie je. :)
A oman sa už aj tak prestáva používať, lebo sa veľa ľudí priotrávilo (dávali to do pálenky miesto koreňa horca ) a tuším aj paralýza sa spomínala v dôvodoch zákazu.