Kváskový chlieb sa nerobí s droždím, ale s kváskom. Kvások sa vyrába z múky a vody. Hrnček múky a hrnček vlažnej vody zamiešaš. Daj si to do vyššej nádoby, lebo kvások rastie. Prvý kvások sa robí tri dni, čiže každý deň dosypeš múku a vodu, pomer vždy dodržiavaš - koľko vody toľko múky. po troch dňoch najlepšie vo chvíli, keď kvások obsahuje najviac kvasiniek, čiže akonáhle spozoruješ, že začal klesať zamiesiš na chlieb. Kváskový chlieb sa nedá robiť v pekárničke nakoľko kysne aj niekoľko hodín aj 8 hodín. Ja som sa učila piecť tento chlieb asi pol roka, kým sa mi podaril a naozaj aj vyzerá ako chlieb. Na internete je strašne veľa receptov. Ja nikdy nič nevážim a nikdy žiaden recept nedodržím tak, ako je napísaný, jednoducho som vodnár. Takže aj teraz keď miesim chlieb robím to tak, aby som ho cítila a aby vyzeral tak ako má. S miesením to netreba preháňať, jednoducho preoseješ múku, aby sa prevzdušnila, keďže ja používam ražnú celozrnnú, tak to čo mi zostane v site, tak tam vysypem navrch. Pridám kvások na kilo múky pridám asi tri čajové lyžičky soli a rasce ja používam drvenú, ale kto má rád celú môže celú a pridám nejaké semiačka podľa toho na čo mám chuť tekvicové, slnečnicové, ľanové niekedy pridám zo všetkých, niekedy iba jeden druh. Ja robím všetko od oka nachystám si vlažnú vodu a postupne prilievam tak, aby bolo cesto akurát nie veľmi tvrdé, ale ani nie mäkké. Môžeš to dať aj do robota, tuším na internete je to všetko aj odvážené a aj odminútované. Ja jednoducho ručne všetko zmiešam trvá mi to asi 3-5 minút. Vytvarujem ho a dám do ošatky, ale môžeš ho piecť aj vo forme na biskupský chlebíček - tam sa zmestí chlieb asi z pol kila múky. Ja ošatku vysteliem utierkou tú trochu pomúčim a vložím cesto . Koncami utierky ho pozakrývam - nech ho neofúkne, mohol by sa zľaknúť a nevykysne ;). Pozakrývam utierkou a nechám kysnúť, tak po troch hodinách ho začnem kontrolovať, lebo keďže nič nevážim a niekedy urobím viac kvásku, keď sa mi vysype viac múky, tak chlieb kysne kratšie, keď mám menej kvásku kysne dlhšie, keď je už maximálne nakysnutý vyklopím ho z ošatky na plech potriem posolenou vodou a dám do rúry vyhriatej na 220°C po 10 minútach znížim teplotu na 200°C a po ďalších 10 minútach na 180°C. Pečiem ho hodinu. Keď chlieb dáš do formy na pečenie, môžeš ho piecť v nej. Po hodine keď ho vytiahnem, hneď ho potriem posolenou vodou, nech je pekný lesklý s chrumkavou kôrkou.
Keď som si už raz vyrobila kvások, tak si z neho vždy odložím - nechám trochu na dne pridám múku zamiešam a dám ho do mikroténového sáčku a skladujem v chladničke. Vôbec sa o neho nezaujímam, kým nepečiem ďalší chlieb, dva týždne bez problémov vydrží. Keď chcem piecť, večer pred pečením ho vyberiem nasypem hrnček múky a hrnček vlažnej vody a nechám do rána nech mi nakysne.
http://www.maskrtnica.cz/jak-na-prvni-domaci-chleba/
http://osatky.szm.com
Tu je aj link kde kúpiť ošatky a na Maskrtnicu podľa ktorej som chlieb začala robiť aj ja, len ako vravím ja nič nevážim ani neminútujem jednoducho teraz už pozriem a vidím, ale tvrvalo mi to niekoľko mesiacov kým sa mi pravidelne podaril mäkkučký chlebík. Ono aj keď sa nepodaril, chuťovo bol vynikajúci iba trochu tvrdý - hutný nemal oká, nenabobtnal tak ako mal alebo keď som premeškala správnu chvíľu, kedy mal ísť do rúry, tak spľasol a všetok vzduch z neho vyfučal. U nás sa však nikdy nič nevyhodí, zjedol sa vždy aj nie celkom podarený.