Zdravie a výživa -
CUKOR
Cukr třtinový případně melasa med a přírodní sladidla obsahují minerály. Nevhodný je cukr bílý rafinovaný kvůli chemické extrakci ta z něj dělá látku čistou v přírodě se nevyskytující což je riziko.
Slovo jed ve spojitosti s jednou potravinou přehnané. Ve skutečnosti se jedná jen o přemíru jedné potraviny na úkor jiných. V harmonické stravě může být i cukr sůl tuk i mlíko obsaženo. Cukrem i solí lze i "léčit".
Lepek je pro mnoho lidí bezproblémový. Milióny lidí jej jedí denně bez následků.
Problém nastává při jeho intoleranci a ta je individuální.
Každou chvíli se objeví někdo s důkazy o jedovatosti té které potraviny.
K tomu lze říci pouze slovy paracelsa otce toxikologie:
„Všechno je jed, ve všem je jed. Záleží pouze na dávce.“
Ve skutečnosti nás otravuje každá potrava a neexistuje žádná zdravá potravina.
To je metabolický fakt.
Čímž si myslím že je téma jedovatosti vyčerpáno.
Alkohol, do cca30ml/den léčí. Co je nad pak škodí úměrně množství.
U vína jsou to asi 3dcl.
Jedna cigaretka může zajistit lepší peristaltiku snížení chronické zácpy a má ochranný faktor proti alzheimerovi. Z jedné cigarety nemoc plic ještě nikdo nedostal.
Jen jde o to znát míru.
Tajemství života je v nalezení správné míry ve všem.
Kdo odmítá ztrácí se životu stejnětak jako ten kdo nezná míru. Hedonismus a nepodložená askeze jsou příčinami nerovnováhy.
Mezi příčiny nerovnováhy patří neuspokojení potřeb těla kam patří i chuť na sladké kterou je zapotřebí uspokojit jinak si tato potřeba najde cestu jinde. Kam..často hned nepoznáme ale důsledky popírání potřeb těla a tělesnosti jsou nakonec vždy horší než důsledky snězení čokoládové tyčinky anebo zákusku.
Na věc je zapotřebí jít z druhé strany a snažit se o to aby nevznikala přehnaná chuť na sladké.
Prvním krokem je "odsolit". Snížením přísunu soli na cca 5-7g/den snížíme chuť na sladké. Míra cca 35g cukru/den je přijatelná. Při sportu a zátěži se může i značně zvýšit.
Dalšími fintami je přechod ze zákusků na ovoce i sušené ovoce, rozinky fíky datle..