Zdravie a výživa -
CUKOR
Neviem, či to s tým súvisí, ale v detstve som bola dosť chorá a prelína sa to s mojim cukrovým obdobím, tak asi niečo na tom bude.
Posledné roky som vymenila biely cukor za trstinový a nejakú dobu už aj ten požívam veľmi minimálne, tú jednu kávu denne si doslaďujem brezovým cukrom - xylitolom.
Ale byť tebou, tak nájdem nejaký kompromis ak ti sladké stále chutí a život bez Salka nemá správnu iskru. :-D Postupne znižovanie príjmu cukru je vždy lepšie ako sa tvrdo sebaobmedzovať. To by tú chuť na sladké iba vystupňovalo.
Na Vianoce si dam domaci vajecny liker -YUMMIE- (tam je salko) to si odopierat urcite nebudem -YUMMIE- -PUH-
Napr. mne sa podarilo dokonca celkom prestat sladit kavu... Tiez som najprv presla z bieleho cukru na trstinovy a teraz uz nesladim vobec a zvykla som si... A tak isto si kavu vychutnam -COFFEE-
Ale určite cukor prijímam aj v skrytej forme cez ovocie, aj v zelenine. No a raz za čas si dám sladké jedlo, napríklad šúľance s makom :-).
Akurát vôbec nepijem sladké tekutiny /okrem tej kávy samozrejme / a nejem sladké polotovary. Zo slovného spojenia sladké a polotovary mi pripadá ako horšie to druhé slovo. Polotovary. Do polotovaru sa dá ukryť väčšie svinstvo ako do cukorničky.
V detstve som sa, vďaka mojim prarodičom a rodičom, bez obmedzenia najedla rôzneho ovocia - najviac to boli zrelé marhule, ktoré milujem, jablká, slivky a hrušky. Iné sladkosti mi nič nehovorili.
Chorá som nebývala, ak som neprechladla.
Musím ale počítať s tým, že ak si dám niečo príliš sacharidové, zmalátniem, a to nielen
moje telo ale aj myseľ.
Ale já měla kupu zdravotních potíží (některé z nich potřebovaly zpočátku mechanický zásah jako například klystýry, šankprakšalanu atd) a tam už nestačilo jen vysadit cukr, ale bylo potřeba vysledovat, které potraviny mi nedělají dobře a ty vysadit nebo omezit. Jinak já myslím změna stravy taky není všechno. Mě pomohlo zaměřit se na psychosomatiku a taky mi moc pomohla akupunktura (2 měsíce 1 týdně). Možná trošku od věci, ale tak mi to nějak přišlo na mysl. Zkušenost s vysazením cukru je u mě vždycky pozitivní, cítím se prostě líp a líp mi i tráví.
Myslím, že to všechno je jenom v hlavě. Zvyknout si jde na všechno, zvlášť když tam je motivace zlepšení zdraví atd.