mesiac
Sobota, 20.4.2024
Meniny má Marcel

Voľný pokec - 

Zivot v Norsku - Co mne zaujalo.

neznámy
neznámy | 30.6.2014 08:54
Napriklad ,ze kdyz je zde zena v jinem stavu,tak lekar neresi jestli se dite narodi "retardovane".

Nevim jestli to takto funguje v celem Norsku.Zde v Rosendalu a okoli je docela dost vice nebo mene "retardovanych " deti a dospelych.

Ty co jsou "sobjestacny" jsou zacleneny normalne do zdrave komunity.

Co se tyce deti,pak o "postizene deti" se staraji ucitele a deti v normalni skole.

Nedavno jsem byl nakoupit ve meste v obchodnim centru.U pokladny se sesli asi tri rodiny z odrostlyma postizenyma detma.

Bylo zajimave sledovat tuto skupinu lidi s obsluhujicim personalem a "pole" plne lasky,usmevu a tolerance.


Asi je to otazka viry a posuzovani prava na zivot.

Osobne musim rici,ze nevim jestli bych si nechal porodit dite,kdybych vedel ze se narodi retardovane,postizene.

Tady to neresi...........
neznámy
neznámy | 30.6.2014 09:17
Ja som tiez raz povedala, ze by som si take dieta nechala a vysluzila som si reakciu, ze nie som normalna.:) Aj teraz mam take obdobie, ze robim veci inak ako ini. Obcas sa ozve aj moje vlastne ego, nevidis jak si blba, mas to robit uplne inak, ved to takto vobec nema zmysel, je to k nicomu, kazdy to robi inak, kazdy by sa Ti vysmial. Mozno to v danej situacii nema zmysel, mozno je to pristup co nikto neoceni, naopak. Ale ja to vnutri tak citim.
neznámy
neznámy | 30.6.2014 09:29
Mnoho lidi se chova podle pravidla: "co by tomu rekli ostatni"-NOSMILE-
granko
granko | 30.6.2014 09:46
cynizmus, niektorých ľudí nemá hranice..
neznámy
neznámy | 30.6.2014 09:52
tak ono taky záleží na stupni toho postižení. když dokáže samostatně fungovat až na to že nemá kvůli iq občanku a řidičák je to asi ještě zvládnutelné. rodinka co může jít nakoupit do supermarketu s postiženýma dětma a tam si ještě popovídat s jinýma zase ty děti až tak moc postižené nemá, ale pak se to svažuje směrem dolů a u postižení vyšších stupňů si nemyslím že by do toho kdokoli dobrovolně šel. Mnoho postižených dětí není schopno chodit mluvit regulovat vylučovaní a mentálně nejsou na té úrovni že by vnímali co se opravdu děje. Je to prostě jenom peklo a z toho pohoda nečíší. Norové mají celkem slušnou životní úroveň a otázkou je jak k tomu přistupuje sociální systém.
neznámy
neznámy | 30.6.2014 09:59
neznámy
neznámy | 30.6.2014 10:02
Ve skolach vesmes vidim deti na elektrickych vozicich.Nejsou ho schopny ani moc ovladat.Docela mne to zaujalo.

Deti si hraji na skolnim dvorku a venuji se behem tomu i postizenemu decku.
neznámy
neznámy | 30.6.2014 10:51
:)poslednou vetou si si dal odpoveď...nevieš či by si si dal porodiť takéto dieťa...no v podstate záležalo by to hlavne na matke a nie na tebe, ale tak sme skrátka vychovaní, tak to máme naprogramované...retardácia, postihnutie=TABU pre náš národ.
Nóri zrejmä majú v hlavách iný program, inak sa na to pozerajú a to je celé. Berú takýchto ľudí ako samozrejmosť, že aj toto patrí k životu...
neznámy
neznámy | 30.6.2014 10:57
Uvahu jsem smeroval obecne.To znamena,ze jsem si predstavoval ze jsem matka.
A samozrejme i jako otec,jak bych podporoval rozhodnuti matky.

Porodni lekari v regionu co ziji nastavajicim maminkam test na ruzne syndromy nedela a zeny to ani nechteji.
neznámy
neznámy | 30.6.2014 10:57
neznámy
neznámy | 30.6.2014 11:07
A jak muzes vedet ze jde o peklo?

Ke stesti je nutne mysleni,rec,ovladani vylucovani?

A my jsme na urovni,ze vnimame co se opravdu deje?
neznámy
neznámy | 30.6.2014 11:15
Jednoducho vyjadrené...nevidia v tom problém tak, ako podaktorí my a o tom to celé je.:)
neznámy
neznámy | 30.6.2014 11:15
-HEART--THUMBSUP-
neznámy
neznámy | 30.6.2014 11:22
pre môjho gynekológa bol tento test najdôležitejší zo všetkých počas tehotenstva a ja som ho odmietla, našťastie môj gynekolog je pomerne rešpektujúci človek, takže žiaden ďalší nátlak nebol :)
no reál na Slovensku je, že tehotná žena odmietajúca rôzne vyšetrenia dotáva riadnu dávku psychického násilia od autority v bielom plášti (je v podstate jedno či ho má na sebe žena alebo muž)
ponižovanie, vytváranie hrôzostrašných budúcich scenárov, či dokonca poslať ženu k psychiatrovi za odmietnutie vyšetrenia je bežné (osobne to považujem za psychické násilie)
neznámy
neznámy | 30.6.2014 11:27
neznámy
neznámy | 30.6.2014 11:31
To poteší človeka, ktorý má postihnuté dieťa, keď sa okolie správa ústretovo a príjme to.
Mnohokrát som sa presvedčila o tom , že napísané slovo nedokáže vyjadriť intonáciu, prípadne emóciu s akou to slovo vyslovíš, preto toto čo teraz napíšem prosím, je vyslovené citlivo a s láskou, tak to prosím aj ber-HEART-:)

Mnoho ľudí pri stretnutí s postihnutým človekom cíti hlavne ľútosť nad postihnutým, či nad tým dotyčným, ktorí sa o toho postihnutého stará.
Možno je oveľa viac národov, ktoré takto zmýšľajú, nie sú to len Nóri podľa mňa... namám osobnú skúsenosť, no keď elipsa o tom začal, tak pridám názor.
Nóri to nerobia z ľútosti, ale ten postoj k takýmto ľuďom sa mi zdá akože to robia automaticky, akože to patrí k životu, tak to tam zaradili. Deti na nich nečumia s otvorenými ústami , ako naše deti, ale dokonca sa s nimi hrajú, pomáhajú im a berú ich ako seberovných. Sú tak roky vychovávané a pripravované aj na takéto.

Je to všetko o mentalite národa.-FLOWER-
neznámy
neznámy | 30.6.2014 11:38
veď práve! myslím že to osobné peklo príbuzných a rodičov je veľkou mierou spôsobené práve spoločnosťou, je skvelé čítať, že niekde na Zemi je spoločnosť, ktorá inakosť neseparuje ako je to u nás zvykom.
Ja som vyrastala v Piešťanoch, a hoci ani zďaleka to tam nevyzerá ako to , čo opisuje Elipsa v Nórsku, je oproti ostatným našim mestám cítiť rozdiel, po meste vždy bolo mnoho vozíčkárov a ľudí postihnutých fyzicky i mentálne (lebo tieto diagnozy idu často ruaka v ruke) mesto tomu bolo vždy prispôsobené a pre ľudí tu žijúcich to nie je žiadne tabu, títo ľudia, ich príbuzní sa tam isto cítia omnoho voľnejšie, nik na nich nepozerá ako na ufonov, nik sa im nevyhýba ani neprejavuje prehnaný až patetický súcit....
neznámy
neznámy | 30.6.2014 11:39
Tak například když ti tvoje dítě celou noc prořve žiješ v paneláku sousedi se nevyspí ty taky ne a toto máš 7 dní v týdnu 365 dní v roce + inkontinence + to že se dítě rozškrabává do krve kdykoli má volné ruce a je nebezpečné musí být prakticky 24h hlídáno protože když vezme náhodou nůž ze stolu tak ti s ním vypíchne oko například protože nerozlišuje, v noci vstane a je nebezpečím sobé i druhým musí mu být omezen pohyb, tak to si myslím že je peklo pro dítě i rodinu.
Lékaři ti pak dají jen oblbováky aby dítě omámili. Včasnou prevencí se tomu dá zabránit. Když víš dopředu s jakým zatížením se dítě narodí, může se rodič rozhodnout.
neznámy
neznámy | 30.6.2014 11:41
:) napísala si o dosť zrozumitelnejšie, to čo som tým svojim narýchlo písaným príspevkom chcela povedať i ja -FLOWER-
neznámy
neznámy | 30.6.2014 11:42
Stránka:
1 2 3 >
 

Poèítam horoskop... Počítam horoskop...