mesiac
Utorok, 23.4.2024
Meniny má Vojtech

Voľný pokec - 

Vianočné medovníčky

neznámy
neznámy | 1.12.2016 10:05
Moje dcéry sa snažia stravovať zdravo, aj sladkostiam snažia vyhýbať... no, snažia. ;) Ale tieto medovníky sú u nás taký symbol Vianoc, iné koláče ani nemusíme piecť, tak ich chcú mať klasické a basta.:D Aj adventný kalendár s čokoládkami musí byť.

Dnes v noci mi dieťa prilieta na prázdniny zo sveta, predložím návrh na medovníkovú reformu, uvidíme či prejde. Minimálne to ghi stojí za zamyslenie.
neznámy
neznámy | 1.12.2016 10:28
Hups, na to jsem se chtěla zeptat taky a jukni, co jsem našla
http://www.peceni.info/palmarin
neznámy
neznámy | 1.12.2016 10:55
Medovníky i ja budem piecť ako klasiku, biela múka, biely cukor, aj adventný kalendár tiež musí byť, v tomto sa rozdiely nerobia.....dieťa - dospelák :)

Ale jedla som už zákusky, kde bolo použité namiesto klasického masla, maslo pražené a to sa nedá ani porovnať, boli fakt oveľa chutnejšie.
neznámy
neznámy | 1.12.2016 11:17
Maslo pražené, akože ghí, hej? Vyrábaš si sama? Ja áno, dokonca ma to baví ten proces výroby. Klasické maslo už ani nepoužívam. :)
neznámy
neznámy | 1.12.2016 11:22
Môžeš, prosím ťa, dať návod? Z akého masla ho robíš?
neznámy
neznámy | 1.12.2016 11:24
Áno, ghí a nevyrábam ho, kupujem, i keď jasné, že doma vyrobené je zas vyšší level :)
neznámy
neznámy | 1.12.2016 11:31
Takže Hera, to jsem si myslela. Ale tyhle tuky už dávno nepoužívám, jestli tak jedině máslo nebo ghí (ghí vylepšuje chuť!!!) :)
neznámy
neznámy | 1.12.2016 11:34
Robievam z pol kila masla, postupne zahrievam, tak aby pomaly bublotalo. Mliečna bielkovina sa začne uvolňovať a tvorí sa na povrchu pena. Niekto píše odoberať, niekto že netreba. Ja odoberám, ale nie nejako príliš. Proste čosi odoberiem. Zvyšná bielkovina sa začne usádzať na dne a jemne sa pripeká, ale tam je potrebné sledovať aby sa to nepripaľovalo. Keď sa maslo úplne vyčistí a je priehľadné, na dne je usadená jemne pripečená bielkovina /tá robí tú super orieškovú chuť /.
Nechám to nejaký čas vychladnúť a precedím cez gázu do zaváraninového pohára.
Ani to nemusí ísť do chladničky, lebo je to vlastne už len maslový olej, nemá sa tam čo pokaziť, kým sa to použije.
Návod je veľmi jednoduchý, iba to treba robiť sústredene a pozorne, na teplote záleží výsledná kvalita. Trvá to tak 20-25 minút. A treba mať kvalitnú nepripekavú panvicu, nejaký kov, určite nie teflón, možno na keramike by to ešte šlo.
Ešte teplé ghí má nádhernú farbu a priezračnosť ako žltý jantár, tak kým chladne, chodím sa kochať. :D
Aha to maslo... raz som robila z bežného masla z Billy tuším a nebolo to ono.
Používam maslo z mliekárne v Slatine. Ale najideálnejšie by bolo určite od nejakého gazdu a od jednej kravy, tak sa tvrdí. :)
neznámy
neznámy | 1.12.2016 11:55
ty si aká alchimistka :)
ak by som ja mala robiť veci takto precízne, nikdy by som nič neurobila :D
už len to že by som musela vytiahnuť váhu ma odrádza od pečenia, dokonalé čírené maslo ako starý ind či moja pra pra mater neurobím, ak by som kvoli tomu mala zháňať špeciálny hrniec, tiež to radšej nechám tak...
používam maslo vážené z mliekarne ale pokojne i lidlove, nebude naj kvalita ako čerstvé od kravy, ale stále lepšie ako používať margarín či obyčajné nečírené maslo, topím ho v tefalskom hrnci (čiže teflon, namám na to kupovať nový drahý hrniec)
prosto dám do hrnca maslo a na plyne na najslapšom stupni nechám topiť, príliš to nesledujem, ob čas premiešam... s gázou sa tiež nehrám, asi po pol hodine zlejem do pohárov cez sitko, to tiež nie je ideálne, ale stále lepšie ako vôbec ho neurobiť :)

tak netreba sa báť aj pre nealchimistické povahy to nie je taká veda a dá sa :)
neznámy
neznámy | 1.12.2016 11:56
Najlepšie to bude takto. Podľa tohto foto postupu som sa naučila vyrábať ghí.
http://varecha.pravda.sk/recepty/ghee-prepustene-maslo-fotorecept/44892-recept.html" rel="nofollow" target="_blank">
http://varecha.pravda.sk/recepty/ghee-prepustene-maslo-fotorecept/44892-recept.html
neznámy
neznámy | 2.12.2016 00:20
Nádhera. Úplná dokonalosť. Už sa teším, ako si tú alchýmiu vychutnám.
Ďakujem. :)
neznámy
neznámy | 2.12.2016 08:47
Recept na perníčky:
Stránky Moniky Brýdové, která umí snad všechno.
(ta baba je opravdu až nechutně šikovná -LOL-)

http://www.brydova.cz/2009/12/02/pernicky-tipy-triky-inspirace/

http://www.brydova.cz/2014/11/29/vanocni-pecivo-top10/


Jinak vaše medovníčky jsou naše perníčky.


Medovník je zase tohle (vtipné je, že v návodu se to pracně nevyvaluje, ale maže přímo na pečící papír). Výsledek je k sežrání -YUMMIE-

http://www.brydova.cz/2010/02/20/medovnik/
neznámy
neznámy | 2.12.2016 09:06
Vidíš, máslo přímo od chovatele - to mě nenapadlo - díky za tip.
Kupuji kvalitní máslo, když je zlevněné. Dělávám rovnou z 5 kg a mám v chladničce. Vydrží dlouho. Řízky na ghí jsou to nejlepší, co jsem kdy jedla. -YUMMIE-
Nezůstává žádný zápach po smažení.
neznámy
neznámy | 2.12.2016 15:56
Medovník, marlenku...milujem! -YUMMIE-
Cesto výborné a salkova plnka je ešte lepšia :)
Stránka:
1 2
 

Poèítam horoskop... Počítam horoskop...