mesiac
Streda, 24.4.2024
Meniny má Juraj

Voľný pokec - 

Vianočné medovníčky

neznámy
neznámy | 28.11.2016 17:16
Milé i nemilé ženy, slečny, páni, mládenci...ak máte osvedčené recepty na medovníčky, poprosím ich sem napísať.
Ďakujem :)
neznámy
neznámy | 28.11.2016 19:49
perníčky ani medovníčky neviem ((
vlani som pred vianocami dostala darom z perníčkov chalúpku a potom som rozmýšlala prečo, či som ja babajaga

... ale robím opitého izidora! :)
neznámy
neznámy | 28.11.2016 21:01
Mäkké medovníčky:)
Hneď po upečení sú výborné na jedenie.
Osvedčený recept:
400 g hl. múky T650
120g medu - je to asi 6PL
160g pr. cukru
60g Palmarinu
2 celé vajcia
1/2 balíčku perníkového korenia
1 kávová lyžička sody bicarbony
Vypracujeme cesto a necháme ho min. 1 hodinu v chlade v potravinovej folii odstáť. Vaľkáme cca 0,5 cm hrubé cesto a vykrojené perníčky potrieme vajíčkom, pečieme na 170.
neznámy
neznámy | 29.11.2016 10:36
Kde a jak je skladuješ? Teplo, chlad, krabice, folie atd.
Děkuji
neznámy
neznámy | 30.11.2016 07:28
Izidor má ešte čas, zatiaľ ho necháme triezveho, opijeme ho až tesne pred Vianocami :)
neznámy
neznámy | 30.11.2016 07:29
Dobrá víla a nie je ich málo len zo 400 gramov múky? :)
Pustím sa do toho!
milan08
milan08 | 30.11.2016 08:35
v minulosti som piekol medovniky vydrzali az do leta....
neznámy
neznámy | 30.11.2016 09:35
Toto je recept na najlepšie medovníkové cesto. Úplne objektívne. :D
Robím ich 30 rokov, 2-3 dávky, veľa rozdám. Kedysi, keď som mala starú plynovú rúru, do ktorej bolo treba naspodok vložiť plech s vodou, aby sa nepripiekli, boli mäkké hneď po upečení. Dnes nám elektrickú rúru, ale v plechovej krabici v špajze medovníky zmäknú za pár dní. Cesto robím vždy deň pred pečením, skladujem vo fólii v chladničke.

30 dkg hladkej múky
20 dkg kryšt.cukru
5 dkg roztopeného masla
1- 2 vajcia (podľa veľkosti, druhé pridám až nakoniec, ak cesto nie je dosť lepkavé)
5 dkg medu
1/2 lyžičky sody bicarbony
1 lyžička kakaa
škorica (veľa)
drvené klinčeky (veľa)

Poleva na zdobenie:
(miešať cca 20 minút, postupne kvapkať citrónovú šťavu)

1 vaječné bielko
15 dkg preosiateho práškového cukru
citrónova šťava
solamyl (trocha pridať na záver, kvôli tuhosti, ale nemusí byť)
neznámy
neznámy | 30.11.2016 09:53
... žeby som to tiež vyskúšala ? robíte mi tu chute a med je poslíček včiel :)
neznámy
neznámy | 30.11.2016 10:22
vyskúšaj, uvidíš, mňamka:)
neznámy
neznámy | 30.11.2016 11:37
Škorica veľa, drvené klinčeky veľa :D
Raz som robila medovníčky s pridaním kakaa, ale popravde sa mi táto varianta moc nepozdávala. Ak by som nepridala do Tvojho receptu kakao, ubralo by to na kvalite cesta? :) Asi nie, len by bolo bledšie, predpokladám....

Skúšala si dať namiesto bieleho cukru trstinový?

Jo a rada Ťa tu opäť vidím :)
neznámy
neznámy | 30.11.2016 12:17
Presne tak. Škorica veľa, klinčeky veľa:D
A ešte mám pri recepte "exaktnú" poznámku o hrúbke cesta: "ani hrubé, ani tenké", ktorá každý rok spôsobí rovnaký záchvat veselia.:)

Kakao je aj o farbe. Podľa mňa treba. Daj aspoň zo dve štipky. Ani málo, ani veľa.;)
neznámy
neznámy | 30.11.2016 19:31
Dám ich do nejakej plastovej krabice na koláče, ale popravde dlho nevydržia, lebo sa rýchlo zjedia:)
neznámy
neznámy | 30.11.2016 19:34
Zo takých 60 srdiečok, priemer 5 cm...oni ešte prioberú potom v rúre:)...do výšky aj šírky...
neznámy
neznámy | 30.11.2016 19:56
Prave jem cerstvo upeceny medovnik. Recept je podobny ako dike pise sa mi vidi, len som zamenila suroviny za zdravsie. Nic im nechyba, mne tie ine muky a cukre chutia viac a medovnikom to len doda smrnc. Trstinovy cukor (ja uz nahradzam biely jedna k jednej s kokosovym) pred miesenim Julo melie na kavovom mlynčeku
neznámy
neznámy | 30.11.2016 20:10
400 muky (dala som spaldovu pohankovu a ryzovu)
125 med
125 maslo (dala som ghi, toho treba davat trocha menej ako by bolo masla, bo je redsie a netuhne tak)
200 cukor (ten davam uz 1:1 trstinovy kokosovy, kokosovy ma bohovsku chut nie je tak sladky je trocha vyrazny , pripomina mi oprazenu struhanku s cukrom, koli tej vyraznej chuti ale i vyssej cene ho miesam s trstinakom a meliem ho pred pouzitim, ak cesto vyzaduje muckovy)
Lyzicka skorice
Lyžička sody
5 tlcenych klincekov
Trocha struhanej citronovej kôry

Je to recept osvedceny stale makkych medovnikov, no s tymi zamenenymi surovinami nie je odskusany :)
neznámy
neznámy | 1.12.2016 08:50
Aby bolo cesto na cajove pecivo hladke a dobre sa valkalo treba hnedé cukre namliet (elektricky kavovy mlyncek to zvlada), ghi treba dat menej ako je v recepte masla, (recepty so stuzenym tukom uz nepozivam, mozno by som skusila ten nahradit kokosakom, ale neviem ci by to fungovalo)
No chcela som este upozornit, ze spaldova hladka muka nie je kazda vhodná, treba dat pozor aby bola naozaj rovnomerne na jemno pomletá, inak sa cesto pri valkani drolí....
neznámy
neznámy | 1.12.2016 09:33
Som veľký zástanca zdravého stravovania, dokonca momentálne vegetarián, ale medovníky u nás musia byť klasika, biela múka, maslo, cukor, med....:) Keby som s nimi začala experimentovať, drahé dcéry by ma ukŕkali. A to mi nestojí za to.:D
neznámy
neznámy | 1.12.2016 09:46
Ehm, co to je Palmarin? To je nějaký váš slovenský margarin? :D
neznámy
neznámy | 1.12.2016 09:55
No jo to vie byt problem ked sa vari a pecie pre rodinu, ktora je zvyknutá. Ja som zacala nahradzat postupne este pred tehotenstvom, moj syn sa schutou bieleho cukru a muky stretne len vynimocne :)
Mne a jeho tatovi uz kolace z klasickych surovin ani moc nechutia :) ja malokedy peciem, ale ked uz konecne napeciem ludom zvyknu moje kolaciky chutit bez ohladu na to ci su "zdrave" :) ked das maslo a nie nahrasku je to citit a ghi chuti este lepsie v pecive, bo ma nasladly nadych :)
Stránka:
1 2
 

Poèítam horoskop... Počítam horoskop...