Voľný pokec -
Vianočné medovníčky
Hneď po upečení sú výborné na jedenie.
Osvedčený recept:
400 g hl. múky T650
120g medu - je to asi 6PL
160g pr. cukru
60g Palmarinu
2 celé vajcia
1/2 balíčku perníkového korenia
1 kávová lyžička sody bicarbony
Vypracujeme cesto a necháme ho min. 1 hodinu v chlade v potravinovej folii odstáť. Vaľkáme cca 0,5 cm hrubé cesto a vykrojené perníčky potrieme vajíčkom, pečieme na 170.
Robím ich 30 rokov, 2-3 dávky, veľa rozdám. Kedysi, keď som mala starú plynovú rúru, do ktorej bolo treba naspodok vložiť plech s vodou, aby sa nepripiekli, boli mäkké hneď po upečení. Dnes nám elektrickú rúru, ale v plechovej krabici v špajze medovníky zmäknú za pár dní. Cesto robím vždy deň pred pečením, skladujem vo fólii v chladničke.
30 dkg hladkej múky
20 dkg kryšt.cukru
5 dkg roztopeného masla
1- 2 vajcia (podľa veľkosti, druhé pridám až nakoniec, ak cesto nie je dosť lepkavé)
5 dkg medu
1/2 lyžičky sody bicarbony
1 lyžička kakaa
škorica (veľa)
drvené klinčeky (veľa)
Poleva na zdobenie:
(miešať cca 20 minút, postupne kvapkať citrónovú šťavu)
1 vaječné bielko
15 dkg preosiateho práškového cukru
citrónova šťava
solamyl (trocha pridať na záver, kvôli tuhosti, ale nemusí byť)
Raz som robila medovníčky s pridaním kakaa, ale popravde sa mi táto varianta moc nepozdávala. Ak by som nepridala do Tvojho receptu kakao, ubralo by to na kvalite cesta? :) Asi nie, len by bolo bledšie, predpokladám....
Skúšala si dať namiesto bieleho cukru trstinový?
Jo a rada Ťa tu opäť vidím :)
A ešte mám pri recepte "exaktnú" poznámku o hrúbke cesta: "ani hrubé, ani tenké", ktorá každý rok spôsobí rovnaký záchvat veselia.:)
Kakao je aj o farbe. Podľa mňa treba. Daj aspoň zo dve štipky. Ani málo, ani veľa.;)
125 med
125 maslo (dala som ghi, toho treba davat trocha menej ako by bolo masla, bo je redsie a netuhne tak)
200 cukor (ten davam uz 1:1 trstinovy kokosovy, kokosovy ma bohovsku chut nie je tak sladky je trocha vyrazny , pripomina mi oprazenu struhanku s cukrom, koli tej vyraznej chuti ale i vyssej cene ho miesam s trstinakom a meliem ho pred pouzitim, ak cesto vyzaduje muckovy)
Lyzicka skorice
Lyžička sody
5 tlcenych klincekov
Trocha struhanej citronovej kôry
Je to recept osvedceny stale makkych medovnikov, no s tymi zamenenymi surovinami nie je odskusany :)
No chcela som este upozornit, ze spaldova hladka muka nie je kazda vhodná, treba dat pozor aby bola naozaj rovnomerne na jemno pomletá, inak sa cesto pri valkani drolí....
Mne a jeho tatovi uz kolace z klasickych surovin ani moc nechutia :) ja malokedy peciem, ale ked uz konecne napeciem ludom zvyknu moje kolaciky chutit bez ohladu na to ci su "zdrave" :) ked das maslo a nie nahrasku je to citit a ghi chuti este lepsie v pecive, bo ma nasladly nadych :)