mesiac
Utorok, 23.4.2024
Meniny má Vojtech

Voľný pokec - 

Štúdium

neznámy
neznámy | 10.9.2012 23:29
Bola by som veľmi vďačná, keby sa niekto vedel podeliť o vlastné skúsenosti a informácie, alebo skúsenosti vašich priateľov ohľadom doktorandského štúdia.
Zaujímal by ma v prvom rade váš názor na PhDr. resp. malý doktorát, ktorý je jednorázovo spoplatnený a robí sa jeden rok.
Má význam robiť si "malý doktorát" ?
Neviete náhodou niekto, aké je štipendium pri internom doktorandskom štúdiu?
A skúšky z jazyka? Vyžaduje sa preklad nejakých ťažkých filozofických textov?

Silne ma odrádzajú zlé skúsenosti viacerých ľudí. Jedna baba dokonca ochorela, tak zle to štúdium psychicky znášala a jeden muž ani nebol schopný dokončiť, lebo tam boli tak hrozné vzťahy. Ďalšia baba mala síce aj vynikajúcu konzultantku, no napriek tomu povedala, že to chcela tisíc ráz vzdať, lebo tá rivalita je tam otrasná-CONFUSED-
neznámy
neznámy | 11.9.2012 17:41
s radami a radcami to niekedy moze vyzerat aj takto :D
http://www.youtube.com/watch?v=oggQ-klUPSU
neznámy
neznámy | 11.9.2012 19:34
Myslim, ze velky prakticky vyznam nema. Ked uz, tak PhD. dotiahnut do konca, ale ten ma nejaky prakticky vyznam, ak by si chcela ucit na VS, alebo ak by si chcela pracovat na SAV-ke, alebo v inej vedecko-vyskumnej organizacii.
O stipendiach neviem, ale interni doktorandi byvaju plateni aj z projektov a kym nedosiahnu PhD. su v podpriemere. A ten maly doktorat je stale v 2.stupni VS, nic svetaborne pre "vyssie" titulovanych a tiez aj pre netitulovanych (sukromna sfera).
Aj ked neviem vlastne, bola by si doktorka, filozofie, psychologie...?
neznámy
neznámy | 11.9.2012 19:41
:) tak to je pravda, vždy netreba dať na rady druhých, niekedy nemusia byť úprimné :D
Ale beriem to tak, že čím viac informácií mám, tým menej som obeťou.
Ide mi v podstate o to, že na peniažky si človek musí ťažko zarábať a ak mám zaplatiť 500 eur za niečo, čo nie je brané do úvahy ani v platových tabuľkách, resp. prakticky mi je to na prd - lebo na prácu, ktorú by som chcela robiť mi to nestačí, tak taký titul mi je s prepáčením na ho...Dávať prachy čisto za titul, na to nemám. Predsa len som slobodná matka, to by som tie prachy dala radšej synovi.
Dala som si tú námahu a obtelefonovala som niekoľko ľudí, či náhodou nevedia, ako to je. Od malého doktorátu ma odhovárajú všetci, že o pár rokov môže byť úplne zbytočný, že mám tie peniaze, ktoré som chcela investovať do malého doktorátu vraziť radšej do nejakého jazykového kurzu a ísť robiť rovno veľký doktorát- keďže sú tam jazykové skúšky - predpokladám, že ten kurz by sa naozaj zišiel -CONFUSED-
Dávnejšie som sa rozprávala s jednou lekárkou, že by som chcela robiť PhD. a ona ma vystríhala, že z fakulty k nej chodia ľudia a sťažujú sa, že sú z toho všetkého psychicky v prdeli... Oponovala som jej, že to nemusí byť všade rovnako, tak sa ironicky usmiala, že mám naivnú predstavu. Pravdu povediac, nemám žiadnu predstavu o tom, čo je PhD., preto sa pýtam na skúsenosti iných.
Potrebujem informácie riadne zvážiť, či sa vôbec snažiť o niečo, lebo aj keby ma zobrali - nemôžem bezhlavo odísť zo zamestnania, keď neviem 1. či by som zo štipendia zvládala uživiť seba a syna a po 2. aké sú vzťahy, či by som nezlyhala hneď na začiatku.Pochybujem, že by ma vzali späť do terajšieho zamestnania pri momentálnej situácii a prácu potrebujem. Zo vzduchu sa žiť nedá.
Na internete nájde človek kopec sprostostí, ale poriadne informácie o štipendiu pri internom doktorandskom štúdiu som nenašla. Našla som staré info, že dakedy to bolo okolo 500 eur (to je vlastne štipendijný plat), ale je to už asi viac-CONFUSED-
neznámy
neznámy | 11.9.2012 19:55
Už som to pravdepodobne vzdala, takže asi ho robiť nebudem. Beriem to síce tak, že za vzdelanie sa dnes platí už na celom svete, veď čo sa naučím, mi nikto nevezme, ale tu ma vlastne už nikto nič neučí. A preukázať, že som schopná urobiť rigoróznu prácu sama a že sa v problematike vyznám -ako je to zadefinované na stránke školy - za to sa mi zdá zbytočné vyhodiť toľko peňazí.

No a nevieš, prosím ťa, ako prebiehajú skúšky z jazyka na PhD.? Či sú veľmi ťažké?
Na stránke fakulty píšu, že súčasťou skúšky je aj skúška z cudzieho jazyka - môže byť aj jazyk nemecký?

Ďakujem za informácie-FLOWER-
neznámy
neznámy | 11.9.2012 20:19
dokonale a 100 perc info ti da paula panikova .dam ti kontakt ona uz ma 1 rok za sebou prerusila studium ona robila velky doktorat.
panikovapaula94@gmail.com
neznámy
neznámy | 11.9.2012 20:51
Neviem, ako je to s tymi skuskami z jazyka, podla mna ako kde, ale nemyslim, ze by to bolo velmi tazke, kedze este sa tam drzia aj starsie rocniky (ti prijimaju), ktore cepuju anglictinu/nemcinu este aj dnes.
neznámy
neznámy | 11.9.2012 20:57
Ahoj, ja som práve nastúpil ako interný doktorand. Tvoje informácie sú správne, štipendium je okolo 500 EUR. No a čo sa týka užitočnosti a očakávaní - v súkromnej sfére je PhD. asi nanič, iné je to ak sa chceš i potom venovať výskumu alebo pedagogike, či pracovať vo verejnej sfére, kde sa používajú tabuľkové platy. No a moja motivácia je ešte trochu inde :)

Možnosť malého doktorátu moja škola neponúka, a teda som o ňom ani nikdy neuvažoval (a pravdu povediac, doteraz som ani nepočul o niečom takom).
neznámy
neznámy | 11.9.2012 21:00
Čítam teraz, že ak je doklad o ovládaní cudzieho jazyka, tak skúška z jazyka sa nekoná- možno by stačilo aj maturitné vysvedčenie-PUH-

Ďakujem ešte raz za informácie:)
neznámy
neznámy | 11.9.2012 21:15
He-he, mozno aj tak sa da :)
neznámy
neznámy | 11.9.2012 21:25
Pre mňa bola motiváciou k prvotnému štúdiu predstava práce v nejakej literárno-vednej inštitúcii, kde by som sa mohla venovať literárnej kritike. Chcela som písať literárne recenzie, alebo sa inak podieľať na hodnotení, prípadne aj tvorbe literárnych a dramatických diel.

U nás je možnosť robiť si malý doktorát, t. j. PhDr. Ide v podstate o rigorózne pokračovanie - ale odrádzajú ma, resp. už ma odradili vyššie spomínané informácie.
Ďakujem za info:)
neznámy
neznámy | 12.9.2012 08:34
Ahoj, trochu to zamotam, neries to len hlavou, ale aj intuiciou :)
Kedysi som sa prihlasila na jedno studium, ale netusila som, ako budem neskoro vecer dochadzat domov, ale aj tak som mala pocit, ze idem do toho a cuduj sa svete, stretla som medzi nieco vyse 10 spoluziakmi jednu mladu slecnu z nasej dediny, s ktorou som sa zoznamila a ktora ma vecer doviezla takmer k domu :)
Rozum toto asi nemal sancu spracovat -LOL-
neznámy
neznámy | 12.9.2012 16:26
presne tak-THUMBSUP--THUMBSUP--HEART-
neznámy
neznámy | 12.9.2012 23:04
Tak intuitívne zvyknem riešiť celý svoj život - paradoxne, vtedy, keď som ho intuitívne neriešila a premýšľala som, urobila som najviac chýb. Rozum mi proste nepomohol príliš-NOOO-


Vďaka za pripomenutie;)
neznámy
neznámy | 13.9.2012 11:04
Ešte tebe som sa zabudla poďakovať, Jani, za sprostredkovaný rozhovor s Paulou, ušetrila som peniaze a čas (za rigorózne štúdium myslím)-FLOWER-
Určite sa jej ešte ozvem a týmto pozdravujem.
neznámy
neznámy | 13.9.2012 16:33
no ozvi ty obohatis ju a ona teba lebo ste v tom obe dobre........jana.

Poèítam horoskop... Počítam horoskop...