mesiac
Utorok, 16.4.2024
Meniny má Dana, Danica

Voľný pokec - 

Každý národ má takú vládu,akú si zaslúži.

Antonidas
Antonidas | 26.10.2013 20:56
S týmto výrokom by mohol súhlasiť každý.
Demokracia mi v tejto etape ľudskej civilizácie pripadá ako zvrhlý režim. Pravá demokracia je pre ľudí, ktorý sú duchovne vyspelejší a vedia zobrať zodpovednosť do rúk za svoje činy. Ale nakoľko sa naša civilizácia skladá z rôzne vyspelých duchovných individualit ... je to ťažké
Saffiyah
Saffiyah » Antonidas | 26.10.2013 22:00
http://mechanickaokurka.blog.cz/

"Aby z toho člověk nezešílel, musí se nad tyhle věci trochu povznést.

Když se povznese dostatečně vysoko, vidí, jak je to celé směšné. Jak ti lidé, kteří z té výšky vypadají jako mravenečci, bojují, hádají se a přesvědčují a to všechno jenom proto, aby mohl ten nebo onen mravenec rozhodnout, jestli budou používat jehličí borové nebo smrkové.

Když se člověk povznese ještě o trochu výš, vidí najednou celou spoustu podobných mravenišť, kde se děje úplně to samé a přitom si jedno druhé dávají za vzor (to samozřejmě z takové výšky nemůžete vidět, ale předpokládejme, že máte zrakové schopnosti Bystrozrakého).

A ještě o něco výš pak člověk vidí takovou kouli na které je jedno mraveniště vedle druhého. Vidí také ohromně nekonečnou rozlohu všeho a stejně tak vidí, že mravenci ji nevnímají a pořád se hádají o borové a smrkové jehlice.

No a ještě o kousek výš... tam pravděpodobně shoříte, protože vycouváte přímo do Slunce."
Žabkažabulienka
Žabkažabulienka » Antonidas | 26.10.2013 22:22
S týmto súhlasím aj ja.. Bohužiaľ....
Antonidas
Antonidas » Saffiyah | 28.10.2013 22:20
Práve o to ide... "vycouvate prímo do Slunce" . Životný údel duše,návrat domov. Ako dlho potrvá ,je len na nej samej ,čo koná,hovorí a myslí -čiže si vynuluje karmu
milan08
milan08 » Saffiyah | 2.1.2014 12:13
plne suhlasim.
Saffiyah
Saffiyah » Antonidas | 2.1.2014 13:01
K podstatě demokracie

Jan Pinz http://www.svedomi.cz/dokdoby/pinz_jan_k_podstate_demokracie.htm

Od vzniku ideje demokracie v antickém světě uplynulo přes 2 000 let a dosud tato původní autentická vláda lidu inspiruje. Poslední dvě století se rozvíjí novodobá „demokracie". V současnosti se tento výraz stal téměř všeobecně váženým - nestává se však jen pouhým slovem s víceméně prázdným obsahem? Není dokonce jakýmsi moderním zaklínadlem - formulí sloužící prakticky k čemukoli, jen ne vlastní podstatě samotné demokracie? Tak soudí i někteří známí badatelé. Giovanni Sartori (1987) říká, že „demokracia je vzletné meno niečoho, čo nejestvuje, prečo nehľadať vhodnejšie označenie? V reálnom svete, ako upozornil Dahl, sú demokracie polyarchiami. Prečo ich teda aj tak nenazývať'?" Robert A. Dahl (1990) si klade otázku, proč lpíme na názvu, který nevystihuje podstatu jevu. Proč nazýváme existující společenské systémy, které jsou většinou oligarchiemi, označením demokracie?

Je-li věrohodná demokracie skutečnou mocí lidu, nelze ji omezovat jen na souhrn základních znaků demokracie zastupitelské. Podle Roberta A. Dahla řecký demokrat Perikles stejně jako francouzský demokrat J. J. Rousseau pokládali za legitimní jen takovou vládní formu, která odvozovala autoritu přímo ze shromáždění lidu

„Rousseau byl poslední velký demokratický filosof, který hájil přímou demokracii v doslovném smyslu". (Ibidem) Systémová podstata skutečné demokracie je nakonec nekomplikovaná: Celek rozhoduje sám o svém osudu a v zásadě i o problémech svých částí, nikoli naopak, že by část rozhodovala o osudech celku a o problémech jiných částí celku. Část celku jako jeho vnitřní složka pouze spolurozhoduje v dohodě s celkem o svých otázkách. (Karpiňski, 1993) Znamená to tedy, že lid jako subjekt demokracie rozhoduje nebo alespoň zásadním způsobem ovlivňuje rozhodování ve státě a společnosti. V tomto případě pojem lid odpovídá pojmu celek (demos - kolektivní subjekt demokracie) a jednotlivec, respektive společenské skupiny části celku (individuum - individuální subjekt demokracie).
huŽvak
huŽvak » Antonidas | 2.1.2014 14:31
S výrokom možno súhlasiť, rovnako aj s aktuálnou vyspelosťou civilizácie. Čo sa týka demokracie, platí stále takmer 2500 ročný výrok Sokrata:

"Demokratické zriadenie doplatí na to, že bude chcieť vyhovieť všetkým. Chudobní budú chcieť časť majetku bohatých a demokracia im to dá. Mladí budú chcieť práva starých, ženy budú chcieť práva mužov, cudzinci budú chcieť práva občanov a demokracia im to dá. Zločinci budú chcieť obsadiť verejné funkcie a demokracia im to umožní. A až zločinci demokraciu nakoniec ovládnu, pretože zločinci od prírody tiahnú po pozíciach moci, vznikne tyrania horšia, než dokáže najhoršia monarchia alebo oligarchia."
neznámy
neznámy » Antonidas | 2.1.2014 19:00
Veľmi zaujímavá téma, tiež si už dlhšie myslím, že ľudia by nemali nadávať na vládu ale každý by si mal pekne uvedomiť, že treba začať od seba, keď tak spraví každý v tomto štáte tak nie len vláda ale všetko bude vyzerať úplne inak. Krízové stavy a morálka vlády sú podľa mňa dôsledkom úpadku morálky všetkých :-). Čiže máme takú vládu a takú situáciu akí sme sami. :-D.
neznámy
neznámy » huŽvak | 2.1.2014 19:03
Úplne súhlasím. Pekná citácia
neznámy
neznámy » Antonidas | 2.1.2014 19:21
jeden kolujuci clanok na margo demokracie:

"Jeden americký profesor ekonómie na miestnej vysokej škole nikdy nenechal prepadnúť jediného študenta, ale v poslednej dobe nechal prepadnúť rovno celú triedu .

Trieda trvala na tom, že Obamov socialistický model funguje, že nikto by nemal byť chudobný ani bohatý, všetci by mali byť zhruba na rovnakej úrovni.

Profesor povedal :
" OK, urobíme v tejto triede experiment Obamovho plánu. Známky z jednotlivých testov spriemerujú a všetci tak budú dostávať rovnakú známku ako je priemer triedy, takže nikto neprepadne, ale nikto ani nedostane za 1. "

Po prvom teste boli známky v priemere a každý študent dostal za 2. Študenti, ktorí tvrdo študovali, boli trochu sklamaní a študenti, ktorí študovali málo, boli spokojní.

U ďalšieho testu študenti, ktorí študovali málo, študovali ešte menej a tí, ktorí študovali veľa, sa rozhodli, že im priemer stačí, takže aj oni študovali málo .

V tomto teste bol priemer 4 ! Nikto nebol spokojný .

Pri treťom teste bol priemer 5. Ako skúšky pokračovali, priemer sa nikdy výrazne nezvýšil, všetko sa zvrhlo v následnej hašterenie, obviňovanie a nadávky .
Nikto nechcel študovať v prospech niekoho iného. Na ich veľké prekvapenie všetci prepadli.
Profesor konštatoval, že rovnostárske rozdelenie už z princípu nemôže fungovať, pretože odmena za prácu môže byť skvelá, ľudia môžu mať motiváciu uspieť, ale keď si vláda celú odmenu vezme, nikto sa nebude snažiť alebo nebude chcieť uspieť. Päť viet, ktoré sa vzťahujú k experimentu:

1. Nemôžete legislatívou urobiť z chudobných prosperujúcich a prosperujúcich legislatívne odstaviť od príjmov .

2. Čo dostane jeden človek, bez toho aby si to odpracoval, to musí odpracovať iný človek, bez toho, aby za túto činnosť dostal odmenu .

3. Vláda nemôže dať nikomu nič, bez toho aby si to predtým nevzala od niekoho iného .

4. Nemožno rozmnožiť bohatstvo tým, že sa rozdelí .

5. Ak si polovica ľudí predstavuje, že nemusí pracovať, pretože sa druhá polovica o ne postará a keď druhá polovica zistí, že nie je dobré pracovať, pretože niekto iný bezpracne dostane to, čo oni vytvorili, tak to je začiatok konca každého národa."
neznámy
neznámy | 2.1.2014 20:12
Hmm, je tu pár vecí, čo mi k tomu napadli. Napríklad to že takýto systém je systém, ktorý nemožno otestovať na jednom semestri v škole, už len preto, že nie je určený pre školské lavice ale trošku reálnejší život. Ku koncu si žiaci proste povedali kašleme na to, zopakujeme si predmet nabudúci rok a už profesorovi nebudeme chcieť nič dokazovať, bude to ľahšie. Neboli donútení si na to sadnúť schladiť si hlavy a dohodnúť sa, spravíme to. Ono totiž študovať pre odmenu zrejme nie je správne študuje sa pre vedomosti a teda keby sa polka rozhodla že dostanú jedničky tak celkovo by to bola trojka a prešli by a bolo by jedno že na trojky, lebo o známku nejde ale o to čo do tej hlavy dostali. Odmena je lákadlom pre deti aby na sebe pracovali, dospelý človek by mal byť schopný motivovať sa trošku inak, správnejšie. Ale to píšem asi o ideálnom prípade :-) Síce verím, že raz bude aj to, len neviem kedy :-D. Ten systém asi nie je zlý, len predpokladá inú spoločnosť. Raz bude aj taká. :-D
neznámy
neznámy | 2.1.2014 20:28
bola to idea, princip je rovnaky - clovek je znechuteny ked vie, ze nebude primerane odmeneny za svoju namahu a je jedno ci na skole alebo v zamestnani, aj ked sa ma studovat pre vedomosti a pracovat v idealnom pripade pre tu samotnu pracu (tam predsa tiez nema byt hlavnou motivaciou zisk)

a zas co sa tyka konkretnej situacie - nie je vysoka skola ako vysoka skola....v amerike je na tych prestiznejsich bezne, ze maju aj kontakty so zamestnavatelmi a po skonceni studia su na pohovory preposielane informacie o studiu a znamkach absolventov

nikdy nevies kedy nieco zavazi a vzdy ta bude skriet, ze vies, ze mas na viac ale vlastny stat ta brzdi
neznámy
neznámy | 2.1.2014 20:51
Rozumiem a súhlasím. No musím ešte povedať, že tá znechutenosť by nemusela byť, pramení podľa mňa zo zlej motivácie, že ľudia sú motivovaný zlým smerom, tak ako píšeš, nepracujem pre peniaze ale pre prácu a pre to že má nejaký zmysel (mala by mať). Podobne so školou. A myslím si, že aj keby som mal samé trojky ale v hlave plno vedomostí a som schopný tak sa uplatním, nech som hocikde, pretože taký človek sa nikdy nestratí, nech naňho spočiatku kašľú akokoľvek, neskôr to oľutujú :-). Je veľa ľudí čo ani nedoštudovali a teraz robia to čo chcú a dá sa povedať že sú úspešní. Ale ako som už napísal, úplne Ti rozumiem a súhlasím, viem, ako to funguje. Len sa mi to nepáči.
neznámy
neznámy | 2.1.2014 20:57
nemyslim si, ze znechutenost prameni vzdy z nespravnej motivacie, kludne aj z citu pre spravodlivost napr.....to sa neda povedat takto vseobecne, zalezi fest na tom o akej konkretnej oblasti hovorime....ja poznam aj ludi, ktori dostali zamestnanie, ktore chceli na zaklade napr. cerveneho diplomu z karlovej univerzity, keby ho nemali, ani by sa na neho nepozreli lebo nemal zas tak dobru nemcinu, atd, vacsinou na znamkach nezalezi ale niekedy niektorym zamestnavatelom ano a co sa tyka pohovorov, casto to nie je ani len o tych vedomostiach a nikto nema ziadnu istotu a kazdy chce aby bol ohodnoteny spravodlivo...a mnohi zamestnavatelia mavaju na pohovoroch predsudky, ja by som tiez mala radsej vo vykaze Acka ked viem, ze som si ich zasluzila ako Ecka za predpokladu, ze sa stretnem s typom cloveka, ktory si na tom iracionalne zaklada....zo skusenosti mojich kamosov absolventov, to niekedy byva na tych prestiznejsich miestach katastrofa, 10 kol pohovorov, 8hodinovy zaverecny a cakaju, ze predlozis x certifikatov o tom, ze mas znalost takeho a takeho jazyka, ze mas rocnu prax v zahranici a ze mas priemer do 1,25, cele zle
neznámy
neznámy | 2.1.2014 22:30
z trochu jiného pohledu :člověk s praxí,x certifikáty a výborným prospěchem (odhaduju že lepším než ten,kdo to po něm vyžaduje:D) by měl být tím,kdo ne že se o místo doprošuje,ale sám je vytváří - KDO jiný má pro to lepší předpoklady ;) ?
V Americe - kde jsou k tomu odmala vedení a vyrůstají v tom je to normální,tady nám od malička vtloukají do hlav : uč se,ať DOSTANEŠ lepší místo .A právě v tomhle nastavení vidím důvod,proč i vysoce kvalifikovaní lidé pracují pro cizí firmy,které by bez nich už dávno skončily ...
neznámy
neznámy | 2.1.2014 22:33
ved je jasne, ze potom budu tie miesta zakladat ak nie su idioti.....som hovorila o cerstvych absolventoch - prva praca po skole
neznámy
neznámy | 2.1.2014 22:51
Když se rozhlídnu kolem,tak mi to tak jasné vůbec nepřipadá.Naopak -velice inteligentní lidé dělají poskoky pologramotným a celé to je vlastně obraz naší společnosti -počínaje vládou,kde je tohle nastavení systému jasně vidět,pokračuje to do všech jí řízených institucí a státních či polostátních podniků (u nás např. ČD a ČEZ )
neznámy
neznámy | 2.1.2014 23:01
Vidíš, dobre, že si napísala, na túto možnosť som pozabudol. Spravodlivosť je naozaj dôležitá a naozaj to človeka môže škrieť keď vidí niečo podobné nespravodlivé. Zabudol som na to, lebo verím tak trošku na karmu a že spravodlivosť je niečo pevné čo sa nedá oklamať. Nemám rád tých ľudí s predsudkami, čo neposudzujú každého jedného človeka jednotlivo (asi z lenivosti) keď robia pohovory. Je to také krátkozraké. :-/
neznámy
neznámy | 2.1.2014 23:01
mozno je to este tou starou generaciou....ja a myslim, ze mozem hovorit aj za inych sme sa nestretavali tak casto s "musis makat aby si nejak vyzil"...ja som sa stretla presne s opacnym pristupom - "ked budes chciet, dokazes cokolvek" alebo "cestuj co najviac, spoznavaj svet, neobmedzuj sa"
neznámy
neznámy | 2.1.2014 23:04
ja na karmu neverim tak asi preto:D resp. lepsie povedane - nemam k nej ziaden postoj

jo...na druhej strane ak by som sa stretla s niekym takym, tak aj keby ma prijal, nie som si ista ci by som mala vobec zaujem o taku pracu, dost mi zalezi na tom aky je kolektiv a nerozumiem a z casti obdivujem ludi co maju nervy na to pracovat medzi neprijemnymi individuami roznych kategorii co si podkopavaju nohy bez toho aby z toho boli psychicky zniceni
Stránka:
1 2 3
 

Poèítam horoskop... Počítam horoskop...