mesiac
Štvrtok, 28.3.2024
Meniny má Soňa

Voľný pokec - 

Dr. Igor Bukovský

nikav
nikav » emanuel | 8.10.2020 10:33
Ďakujem za rozšírenie toho, čo som mala na mysli.
astonm
astonm » emanuel | 8.10.2020 23:10
Žiaľ u nás o tom vitamíne E, teda o jeho kvalite sa vie len málo. A už vôbec sa vie len málo o jeho účinkoch.
astonm
astonm » marcie | 9.10.2020 00:56
Zrejme myslíš "vyrobil", nie vstrebal. Ten si totiž vyrába samo telo. Ale máš pravdu, že pohyb tvorbu kolagénu podporuje. Ale sú prípady, kedy je väčší pohyb skôr kontraproduktívny. A to vtedy, keď má "recept" na jeho výrobu chybný programový riadok. (jednu z báz DNA). V mojom prípade je to exon 6 na géne COL1A2. Je to malá, nepatrná chyba kódu s dosť blbými následkami a dosahom. Takže všetko je a funguje "trochu" inak, ako keď je program bez chyby. A keďže je to naozaj veľmi zriedkavá porucha kódu, veľa sa o tom nevie a nato, čo mi škodí alebo robí dobre, som musel prísť sám, metódou pokus - omyl. Preto som občas v týchto veciach taký "múdry" :D
astonm
astonm » simetra | 9.10.2020 01:11
Tak v prípade Bukovského nedokážem posúdiť či ide naozaj o Dunning-Krugerov efekt. Lebo je faktom, že on vzdelanie má. A to čím sa zaoberá priamo súvisí aj s imunitou, čo je kľúčová vec pri COVID-19. Len si zjavne nenaštudoval všetky podrobnosti o tomto víre, alebo ešte neboli v tom čase známe, a vychádzal len zo všeobecných poznatkov o vírusoch. Takže neviem.
milan08
milan08 | 9.10.2020 07:40
nemozems tebou suhlasit co hladne corona sa tyka,ma absolutnu pravdu!
marcie
marcie » astonm | 9.10.2020 11:57
Myslela som vlastne oboje - i "výrobu" vlastného kolagénu, i absorpciu dodávaného. Čo sa týka pohybu, o tom, že sú niektoré druhy pohybov (a asi väčšina športov) skôr kontraproduktívne, vôbec nepochybujem, nenadarmo sa vraví, že športom k trvalej invalidite :D ... Odkedy cvičím tai chi a "študujem" ho, tak som fascinovaná, aké účinky má na telo, na fascie, šľachy, väzy, kosti, kostnú dreň - princípy pohybu sú tam iné ako keď človek cvičí napr. s činkami v posilovni, je to skvelé cvičenie, môžem len doporučiť. O takejto genetickej chybe som nepočula, takže sa musíš dobre ladiť na svoje telo a počúvať ho ... ak by ti to nevadilo, môžeš napísať o tom viac? aké problémy ti to spôsobuje a čo si vypozoroval?
astonm
astonm » marcie | 10.10.2020 00:19
Nečudujem sa, že túto mutáciu nepoznáš. Lebo nepoznajú ju ani lekári. Stalo sa mi, že keď som bol na pohotovosti a pýtali sa ma, čo je moja primárna diagnóza, tak som povedal: "Ehlers-Danlos syndróm. Píše sa to E H L ..." A v písomnej správe som sa dočítal: „Pacient trpí Downovým syndrómom...“ Takže tak :D A ako sa to prejavuje? Nuž, toho je pomerne dosť. Ide o špecifickú poruchu kolagénu typu 1, ktorá sa prejavuje: krehkosťou kože – ľahko sa trhá, nedá sa šiť, len lepiť. Svaly sa pri námahe tiež trhajú, rovnako aj šľachy, ale toto je našťastie len pri naozaj veľkej záťaži alebo prudkom stiahnutí takže toto som „absolvoval“ zatiaľ len pár krát. No a po operácii menisku som sa dozvedel, že medzi kĺbové väzivo sa nespráva ako mäkká guma, ale ako mäkká plastelína. Rovnako krehké sú aj cievy. No a ešte hypermobilita. To znie ako „super vec“, ale... dôsledkom je kĺbová nestabilita a deformácie kostry. Takže nič, čo by si niekto vybral dobrovoľne. No a v mojom konkrétom prípade, sa to prejavilo aj tak, že chodiť som začal až keď som mal 6-7 rokov. Teda, rok si nepamätám, ale ten pocit, keď som pocítil tú slobodu pohybu, si nesiem v sebe dodnes. A keďže som sa pred pár rokmi rozhodol, že už nebudem provokovať gravitáciu, aby ma neustále nútila intímne spoznávať rôzne povrchy a následne chirurgické ambulancie, tak sa už len vozím. Mám síce menej slobody, ale aj menej diagnóz Downovho syndrómu. :D :D :D
marcie
marcie » astonm | 10.10.2020 07:56
uff, tak toho je teda dosť ... astrologicky to vidíš vo svojom horoskope?
simetra
simetra » astonm | 10.10.2020 08:54
To sa mi stáva, keď idem na pohotovosť s dcérou, pýtajú sa ma na jej primárnu diagnózu a keď odpoviem Klippen-Feilov syndróm, väčšinou lekárka na chvíľu preruší písanie, zamyslí sa a ja vo výslednej správe od nej čítam primárnu diagnózu DMO :)

Pripomína mi to Radošincov..."Ďuri, minca aké i/y?" "Napíš groš!"

Je fajn, ak ľudí s ťažkým životným "nákladom" neopúšťa humor :)
nikav
nikav » astonm | 10.10.2020 11:04
Ty si astonm obdivuhodný človek, príklad pre mnohých zdravých.-FLOWER-
astonm
astonm » marcie | 10.10.2020 13:04
Nie nevidím to v mojom horoskope. Ten je normálny.
astonm
astonm » simetra | 10.10.2020 13:29
Myslel som si, že nebudem osamotený s takýmito skúsenosťami pri lekároch. Oni sa naozaj správajú ako keby vedeli všetko a ako keby sa hanbili spýtať sa pacienta ak majú nejaké nejasnosti. Nevravím, že je to úplne bežné, ale stáva sa to. A osobne si myslí, že značnú časť na tomto stave má aj školstvo. Alebo presnejšie dedičstvo socialistického školstva. Aj keď už máme túto dobu dlhšie za sebou, zotrvačnosťou v spoločnosti sa tá predstava, že pacient nemá čo diskutovať s lekárom, preniesla až do dnešnej doby. Niektorí si fakt neuvedomujú, že ak sa nespýtajú, tak potom vyzerajú ako idioti. Lebo ako v prípade Tvojej dcéry tak aj v mojom prípade, je na prvý pohľad aj rozhľadenejšiemu laikovi, a nieto ešte lekárovi, úplne jasné, že to čo skončilo napísané na tom papieri, je úplný nezmysel. Aj keď musím pre objektivitu povedať, že sa to postupne a pomaly mení. Dnes, keď skončím na chirurgii už nemusím tak intenzívne presviedčať lekárov, že ma majú len zalepiť a nie šiť, lebo šiť sa moja koža nedá. Lebo niť tú kožu jednoducho prereže, takže šitie narobí ešte väčšiu paseku. Ale v minulosti som musel dosť zápasiť s lekármi, ktorí ma presviedčali, že majú "zlaté ručičky" a že to zvládnu. No nezvládli. Ale stretol som aj zopár, teda menšinu, takých, ktorí si poradiť dali. A to boli takí, ktorí sa aj s pacientom rozprávali, nielen rozkazovali. Ale to poznáš zrejme aj ty.
lak
lak » simetra | 10.10.2020 13:52
-LOL-
astonm
astonm » nikav | 10.10.2020 14:35
Ďakujem za uznanie. Ale netreba mi to hovoriť veľmi často, lebo mi to stúpne do hlavy, tá sa až veľmi nakloní dozadu a naprší mi do nosa. ;)))
marcie
marcie » astonm | 11.10.2020 09:58
Ďakujeme, že si sa nám zveril a držíme palce aby si svoj zdravotný stav zvládal čo najlepšie
milan08
milan08 » simetra | 21.10.2020 07:42
fanusik.
Magnician
Magnician » milan08 | 22.10.2020 13:27
ako pekne si to napísal
simetra
simetra » simetra | 27.10.2020 10:05
Žijeme tak absurdnú dobu, až musím súhlasiť s Dr. B. v jeho poslednom videu, kde hovorí, že žijeme absurdnú dobu. Čo je samo o sebe absurdná situácia pre mňa.
Durgadevi
Durgadevi | 27.10.2020 13:18
Moje děti vyrástli na jeho knize Vegetarianské recepty pro děti a vždy měli všechny hodnoty v normě, k údivu dětské lékařky. Sú zdravé a jsme na vegetariánské stravě již 30 let, strava ovlivňuje telesné i psychické zdraví. Jeho videa taky sleduji, a súhlasím s tím, že reprezentativný vzorek obyvatel by mohlo mít větší vypovídající hodnotu, jako celoplošné testování.
neznámy
Stránka:
< 1 2 3 4 5 >
 

Poèítam horoskop... Počítam horoskop...