mesiac
Štvrtok, 28.3.2024
Meniny má Soňa

Voľný pokec - 

Celoplošné testovanie

neznámy
neznámy » hrabeti | 1.11.2020 19:29
:-) Bola to indícia o mnohostrannosti chápania jedného slova rôznymi ľuďmi/inštitúciami. Zbytočne sa v tom točíš. Úplne zbytočne. :-) Musel by si presvedčiť všetkých ľudí a inštitúcie aby to chápali rovnako ako ty, a to je utópia. A už sa od tej témy odlep, neprospieva ti to k nadhľadu.

:-D len ti nevyšiel príklad to je všetko, bol nepremyslený a preto nič nepovedal. Keby ťa testovali na kiahne pri pôrode bez tvojho súhlasu, tiež by to bolo protiprávne a protiústavné, nič si na tom nezmenil. To je zákon a ústava. Zbytočne sa hráš na dôležitého tým, že mi to píšeš po slabikách :-). Môžeš mi prosím poslať kde v zákone alebo ústave je napísané toto tvoje tvrdenie o obmedzení súkromia v núdzovom stave? :-) Som laik, nechám sa poučiť. Potom sa môžeme na tú hlavu postaviť spoločne :-D.

Nie si vôbec oprávnený trvať na odpovedi od rodičky "prečo nie?". :-) To je práve to čo nechápeš. Je len na jej slobodnej vôli :-D či sa o svoje názory podelí. Máš právo sa spýtať a ona má právo ti to nepovedať. A my nemáme právo ju nútiť, ani odpovedať, ani ísť na test :-) to je na demokracii pekné, že totalitné správanie je mimo zákon. A domnienky o trucovaní .... :-D tie necháme tak.

V poriadku, ale garantovanie nepotrebujem tiež :-D. Takže to máš zajedno.
neznámy
neznámy » simetra | 1.11.2020 19:47
Zvrháva sa to na malicherné slovíčkárenie a definície. Mám jednu otázku, ktorá by mohla diskusiu vrátiť naspäť k téme. Podľa prebiehajúcich testov máme na Slovensku okolo 1% pozitívnych, keď pridám falošne negatívnych je to okolo 3%, teda odhad. Je to epidémia?
Gitus
Gitus | 1.11.2020 21:01
Neviem Michal...
Ked prides na onkologiu na chemoterapiu a si napriklad Hiv pozitiv tak sa to riesi.. Personal treba chranit. To nieje o tom ze pacient pride a riesi sa len jeden jeho problém, to kde si pocul prosim ta?
Ak ti toto vadi, ze sa ludia zaujimaju o tvoj celkovy stav, mozes ostat doma bez liecby.
Ako aj porodit doma. Nech sa paci.
hrabeti
hrabeti | 1.11.2020 21:14
Slová majú nejaké významy a tých sa treba držať, inak si nebudeme rozumieť, ako si predviedol aj ty.
Pokiaľ používaš nepatričné slová v nepatričných súvislostiach a vysvetľuješ si ich inak, ako zvyšok ľudí, tak spôsobuješ nedorozumenia, nie my ostatní, ktorí dané slovo chápeme a používame tak, ako je definované.
Ešte raz, definícia zo slovníka:

ohovoriť dok.
úmyselne povedať nepravdu o niekom, niečom, očierniť, oklebetiť: ohovorila všetkých známych;

nedok. ohovárať -a


Pacient nemá len slobody a práva ale aj povinnosti.
Dokonca na to netreba ani núdzový stav:

§ 163 Trestného zákona - Šírenie nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby:

1) Kto úmyselne spôsobí alebo zvýši nebezpečenstvo zavlečenia alebo rozšírenia nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby, potrestá sa odňatím slobody na jeden rok až päť rokov.

§ 164 Trestného zákona:

1) Kto z nedbanlivosti spôsobí alebo zvýši nebezpečenstvo zavlečenia alebo rozšírenia nákazlivej ľudskej choroby, potrestá sa odňatím slobody až na tri roky.


A že svojim správaním toto riziko zvýšila, to je nepochybné.....niekomu na to postačí zdravý rozum, ale niekomu ani zákon.....

No a znovu sa dostávame k neschopnosti čítať, či chápať prečítané - jasne som napísal, že rodička má právo neodpovedať, ale ja mám právo sa pýtať a z jej neodpovedania vyvodzovať, čo ju tak k tomu asi motivuje. Je to celkom jasné v tomto prípade....detinský truc, prípadne navádzanie od protištátnych živlov :)
simetra
simetra | 1.11.2020 21:24
Áno a dúfajme, že neprídu ďalšie vlny.
lak
lak » hrabeti | 1.11.2020 21:50
-THUMBSUP-
neznámy
neznámy » hrabeti | 2.11.2020 00:13
Ach jaj :-). Ako inak si ich vysvetľujem? :-). Ktoré konkrétne? Dohodneme sa na tom, že sa nedohodneme :-). Považujem to za ohováranie a viac o tom nebudem diskutovať ;-).

Tým, že si bol na teste si tie zákony neporušil? :-)

Aby to bolo stíhateľné, je nutné aby bol zoznam týchto nákazlivých nebezpečných chorôb, vieš ho poskytnúť? Ja som našiel len zoznam zo zákona z roku 1966 a tam samozrejme covid nie je. :-) Tie tvrdenia o rodičke sú preto zatiaľ nedokázateľné :-). Bolo by to asi dosť absurdné, aby chrípkové ochorenie vytváralo v pôrodniciach podobné anomálie správania sa personálu.

https://ficek.sk/trestne-stihanie-za-nedodrzanie-karanteny-131
neznámy
neznámy
neznámy » Gitus | 2.11.2020 00:47
Gituš, ešte som nevidel aby každú rodičku kontrolovali na chrípku a jej podobné choroby. Vyveď ma z omylu prosím.
Opakujem, máš na to ústavu a zákony, ktoré musíš ako zdravotnícky personál dodržiavať, o tom to je.

EDIT: Chemoterapia je myslím typická tým, že ničí imunitu, takže na podobných oddeleniach to chápem. Pôrodnica je ale niečo iné.
simetra
simetra » simetra | 2.11.2020 06:29
"PLOSNE TESTOVANIE: Prve data su spracovane. Richard Kollar to znova horkotazko dal dokopy, aby to vedecky zdovodnil. Prosim, zdielajte. Takze falosna pozitivita je 0,4%, co znamena ze treba vynasobit pocet vsetkych testov (3 miliony a viac) krat 0,004 (0,4%) = 12-13 tisic falosne pozitivnych zo vsetkych najdenych pozitivnych Ag testom. Budeme sa spolocne znazit dat zmysel vysledkom plosneho testovania. Ale jeden zaver je uplne jasny. Plosne testovanie ma zmysel len v najviac premorenych okresoch."....píše Pavol Čekan.



https://dennikn.sk/2120259/co-sa-da-vycitat-z-prvych-dat-z-plosneho-testovania/?cst=41e052904e4decb5685dd70dae77cd242671f408&fbclid=IwAR0eyrWps5DqXL08rXIaZYEe_VyJvF5MUaF4UCMyQrR_TsoaR9QTxAIwrFc
neznámy
simetra
simetra | 2.11.2020 15:11
Čo sa týka tohto testovania plošného, tam máme myslím zhodu, to tu je vidno od založenia témy.


Ja zas prikladám odkaz od vedca, ktorý myslím má k tejto pandémii fundovane čo povedať, Pavol Čekan, samozrejme :)


"DRUHE KOLO-PLOSNE TESTOVANIE: Pozrite tento konkluzivny obrazok z celoplosneho testovania. V 2. kole uplne staci pretestovat tie okresy, ktore su zlte, oranzove az cervene, cize mali zachyt nad 1,0 % obyvatelstva.
Vsetky zelene okresy by sa mali "usetrit". V nich plosne testovanie nema zmysel. Je tam nizka premorenost koronavirusu, ludia so SARS-CoV-2 tu maju vacsinou velmi nizku viralnu naloz, ktoru Ag test nezachytava. Navyse tych, ktorych tu Ag testovanie zachyti, su vo vacsine falosne pozitivni.
VYSLEDOK: Celoplosne testovanie jasne preukazalo, ze dava zmysel len v najviac zamorenych okresoch a z tohto by si mal vziat priklad aj zvysok sveta.
A za toto poznanie patri obrovska vdaka zdravotnikom, vojakom, samospravam, ludom, ktori prisli a aj vsetkym, ktori to planovali a dali to!"






A prečo je práve sever Slovenska signifikantný? Čekan odpovedá: "Lebo v septembri tu ludia sirili infekciu najviac a rozsirili to aj do okolitych okresov. Stava sa to. Je to uplne prirodzena vec v pandemii, ze to zacina regionom, ktory to postupne roznasa dalej. Toto je vynikajuce poznanie pre Slovensko."
neznámy
neznámy » simetra | 2.11.2020 15:32
Myslím si, že väčšina toho čo sa tvrdí, že ukázal test, sa vedelo aj predtým. Či už to roznášanie z regiónov alebo nevhodnosť celoplošného testovania danými testami a tak podobne.

Navyše si myslím, že druhé kolo nemá vôbec význam (tak ako nemalo význam ani prvé). Keby bol rozsah farebnej škály povedzme 5 alebo 10% tak možno, ale rozdiel medzi žltým a zeleným okresom je prakticky v desatinách % čo je primálo, a tak tá desatina môže rozhodnúť, že jeden sa bude testovať a druhý nie.
simetra
simetra | 2.11.2020 16:10
Áno, však Čekan a ostatní vedci na to upozorňovali.
hrabeti
hrabeti | 2.11.2020 16:17
Považuješ za ohováranie niečo, čo ohováraním nie je. Všetkým je to jasné, len tebe nie. Bodka.

Ono pacient v nemocnici je povinný aj podriadiť sa pokynom lekára. Pokiaľ s tým má problém, nikto ho nenúti, aby tam chodil.
Je logické, že ten zoznam nákazlivých chorôb nikdy nemôže byť uzavretý a presný.
Objavujú sa nové choroby, ako napríklad táto.
O jej nebezpečnosti a nákazlivosti môžeme diskutovať, ale pokiaľ hlavný hygienik, ktorý je v tomto oficiálna autorita, rozhodne, že je to hrozba a treba ju brať vážne, tak to tak robme. Načo je nám potom vôbec hlavný hygienik?
A iné autority?

Opakujem sa, ale na to stačí zdravý rozum, vôbec netreba zákon a výpis chorôb. Ak hlavný hygienik vydá nariadenie/odporúčanie, že je tu takéto riziko a treba sa k tomu stavať zodpovedne, tak len problémista zo zásady a infantilný blb, ako bola aj tá rodička a jej "advokátka", bude zbytočne veci komplikovať a hrotiť.
A podotýkam - ja sám si myslím, že tie opatrenia sú zbytočné a prehnané a že sa to mohlo a malo riešiť inak.
Lenže ja som dospelý a rozumný človek. A preto ak odo mňa chcú, pre pokoj v duši, výsledok testu, nechám sa otestovať. A som aj epidemiologický laik, tak pripúšťam tiež možnosť, že odborníci majú pravdu a možno je lepšie byť prehnane opatrný, ako potom plakať nad rozliatym mliekom.

Keď už spomínaš to chrípkové ochorenie - možno pred storočím, keď vypukla španielska chrípka, ak by to vtedy vyvolalo v pôrodniciach, nemocniciach a inde podobné anomálie správania sa personálu, tak by neumrelo 50 000 000 ľudí v Európe.
Ale som si istý, že aj vtedy by podobní "uvedomelí" občania chránili právny štát a vyhlasovali opatrenia za nulitné :) Následne by velice prekvapene umierali.
neznámy
neznámy » hrabeti | 2.11.2020 16:45
Áno, viem, máme na to iný názor :-).

Nie, prepáč, toto jednoducho nie je pravda. Pacient nie je povinný sa podriadiť lekárovi, to ti vyvráti hocikto :-).
Argumentoval si zákonom a máš rád jasné definície :-). Jasná definícia je taká, že tá choroba musí byť v zozname ;-). Z pohľadu zákona to nie je trestné a z môjho pohľadu tiež nie :-). Inak by padali trestné oznámenia za šírenie respiračných chorôb ako na bežiacom páse :-) (chrípka, rinovírus, korona, ...).

O španielskej chrípke nič neviem a nemám vytvorený názor. Neviem ako to vtedy bolo, iba som čosi čítal, že sa zistilo, že v skutočnosti zabíjala nejaká baktéria, ktorej otvoril cestu chrípkový vírus, či čo. Vtedy sa rodilo pokiaľ viem prevažne doma.
Gitus
Gitus | 2.11.2020 17:00
Pôrodnica je ako kazde ine oddelenie, a to znamená, ze personal potrebuje chranit seba aj iných od mozneho ochorenia.
Napriklad aj zltacku ked by mala rodicka, myslisze by to bolo jedno? Prosim ta, skus naozaj trosku porozmyslat a nehľadaj za vsetkym tie svoje teórie.. To ako ked clovek kasle a da si ruku pred usta. To je asi normalna vec a nebudeme o tom polemizovat ci ti moze kaslat do ksichtu lebo je slobodny a neveri ze ma nejake ochorenie alebo nie.
Jezkove oci.
neznámy
neznámy » Gitus | 2.11.2020 17:37
Preto sa pýtam, testuje sa v pôrodniciach, či majú rodičky chrípkové, rino alebo korona vírusy? Myslím si, že koronu teraz chceli testovať len kvôli tomuto ošiaľu, nie kvôli tomu, že by bol nebezpečnosťou na úrovni žltačky. DSS kde pracuje sestra má napríklad teraz našťastie iba jeden ťažký prípad, keď je zákazník v nemocnici s ťažkým zápalom pľúc, korona ich tak netrápi. Kto teda testuje rodičky na rinovírus? Zápaly pľúc zabijú podľa toho čo viem na Slovensku dosť veľa ľudí každý rok (pri tom dokonca aj bábätká). Ďalšia vec je, že ti príde na oddelenie niekto rodiť a ty si povieš, hmm, nemá symptómy, asi ho otestujem :-D. Keďže nemá symptómy, ktorú chorobu si vyberieš že budeš testovať a podľa čoho?Tých infekčných chorôb, ktorých sa môžeš obávať a chceš sa pred nimi chrániť je veľa. Kým dotestuješ bude aj odrodené :-). Prepáč, nedáva mi to zmysel, bez symptómov alebo nejakého podozrenia nie.
O akých teóriach píšem? :-)
neznámy
simetra
simetra | 2.11.2020 19:02
Ne, táto pani určite nie, sorry.
Stránka:
< 14 15 16 17 18 >
 

Poèítam horoskop... Počítam horoskop...