mesiac
Sobota, 20.4.2024
Meniny má Marcel

Voľný pokec - 

Celoplošné testovanie

neznámy
neznámy » Ailin | 27.10.2020 23:36
Skvelý príspevok. A najúžasnejšie je to priznanie z úst vedca na začiatku, že nevie....
nikav
nikav » simetra | 28.10.2020 01:23
Vedci okolo Čaputovej nesúhlasia s Matovičom

https://www.youtube.com/watch?v=Qv32ePBn2j4
simetra
simetra | 28.10.2020 06:06
Čím sa pre Teba znižuje jeho dôveryhodnosť?
simetra
simetra » nikav | 28.10.2020 06:07
Čekan sa k tomu 24. októbra vyjadril jasne, dávala som to tu už:



"COVID-19: ORAVA A BARDEJOV: Nie je pravda, ze Ag test zachytava iba infekcnych. A tiez nie je pravda, ze ktorych nezachyti, nemozu byt infekcni. Toto dnes zacali nevedomky, ale aj nevinne sirit media.
Pri plosnom testovani Ag test zachytava okolo 50% pozitivnych, ktori maju najvacsi potencial byt infekcni. A nezachytava okolo 50% pozitivnych, z ktorych nejaka cast moze byt infekcna. Nie zajtra, ani o 2 dni, ale hned v case testu.
Prosim, sirte tuto vedomost, nech si ludia davaju pozor. Velka opatrnost a poctive dodrziavanie ROR je teraz extra dolezite.
Prosim, drzte sa na severe a vychode. Nech vsetko dobre dopadne."
simetra
simetra » Ailin | 28.10.2020 06:24
Tu ide o to, že oni nevedeli vysvetliť (a Kollár predkladá svoje výpočty, ktoré by mohli mnohé objasniť), prečo sa napríklad v rodinách niekto vyskytoval ako pozitívny a ostatní doma okolo neho sa nenakazili.
Takéto prípady poznám osobne aj ja.
Alebo tu poznám firmy, kde pracuje veľa ľudí a ani na jar, kedy všetci pracovali, sa nikto nenakazil.
Neboli izolovaní vôbec a predsa to prebehlo bez problémov.

Aj hlavný patológ Palkovič toto spomínal, že on nevie, oni nevedia čím to je.

Teraz je situácia iná, ako všetci vidíme.
Ailin
Ailin » nikav | 28.10.2020 06:50
Ale toto médiá zverejňovali, že testy sú nepresné a že sa aj ľudia s negatívnym testom majú správať tak ako keby boli pozitívni. Mali by sme sa na to pozrieť z inej stránky? O čo tu ide? Ide o spomalenie šírenia koronavírusu, nakoľko je predpoklad, že nemocnice zachvíľu nebudú stíhať. Takže čo urobíme? Vypneme na mesiac krajinu a spôsobíme tým miliardové škody, ktoré zrujnujú 50% ľudí? Alebo sa pokúsime primäť ľudí, aby sami začali obmedzovať aspoň na tri týždne svoje kontakty? Ak viem, že sa budem testovať a nechcem, aby to zle dopadlo, neusporiadavam doma večierky a podobne, ľudia jednoducho eliminujú svoje rizikové správanie. Druhou a podľa mňa dobrou vecou testovania na Orave je to, že testy odhalili 4000 možno 5000 ľudí , ktorí mohli rozširovať vírus ďalej, Behali by medzi nami, lebo to boli ľudia, ktorí prevažne nemali žiadne príznaky a o svojom ochorení nevedeli. Ak by každý nakazil len jedného človeka a ak by bolo z nich len 4000 infekčných, tak by nakazili teda 4000 ľudí a z toho je pravdepodobné, že podľa štatistík sa 2,5% ocitne v nemocnici to je 100 ľudí - o sto ľudí sa týmto odľahčil systém nemocníc. Je síce otázne, či číslo 2,5% ktoré som si vzala je správne, nakoľko teraz už vychádza 3,3 %, ale keďže je množstvo neodhalených prípadov, tak je možné, že je oveľa nižšie.
Ďaľšou vecou, ktoré nám plošné testovanie dá, budú ako také údaje o premorenosti. Ak vezmeme údaj v určitom bode, dá sa vypočítať aká je asi zamorenosť v populácii a koľko ľudí pravdepodobne si touto chorobou už prešlo. Pretože údaj o odhalených prípadoch prostredníctvom testov príliš pravdivý asi nie je. Je oveľa viac ľudí, ktorí toto ochorenie prekonali, alebo prekonávajú ale neboli zachytení systémom. Momentálne nám pri testovaní (PCR) vychádza okolo 16 % pozitívnych z celkových vykonaných testov. Na jar to bolo 1% z vykonaných testov. V Čechách to je momentálne 30% z vykonaných testov. Nech nám tu nikto nehovorí, že na Slovensku od začiatku si koronou prešlo len 46000 ľudí.

Ja to beriem, že situácia, ktorá nastane budúci týždeň je lockdown. Že hlavným účelom je to, aby ľudia nevychádzali von. Aby nevychádzali hlavne starší a ohrození, ktorí by sa po nakazení mohli ocitnúť v nemocnici, aby úplne na dva týždne títo ľudia prerušili všetky návštevy. Preto týmto ľuďom ani neodporúčajú vykonať testy, a majú jednoducho zostať v karanténe na 10 dní, s nikým sa nestýkať, poprosiť príbuzných, alebo obec o nákupy, ktoré im odložia pred dvere. Jedinou priepustkou z domácej karantény, je absolvovanie testu, môžeme byť radi za túto priepustku. Ľudia v Taliansku a Španielsku takúto priepustku nemali a ktovie čo by za to na jar dali.

Veľa krát som sa tu vyjadrila kriticky o Matovičovi, a myslím že oprávnene. Ale teraz je skutočne nevyhnutné premorovanie spomaliť, aby sa zdravotnícky systém nepreťažil a ľudia nezačali úplne zbytočne zomierať. Na druhej strane nech sa skúsia ľudia zamyslieť, či chceme ničiť ekonomiku tak ako sme ju ničili na jar - a vtedy úplne zbytočne - také Nemecko tomu dalo voľný priebeh, potom nejaké maličké opatrenia, keď už mali veľa pacientov a teraz sú na tom dobre, pretože premorenie u nich prebehlo v lete aj keď aj im vplyvom počasia čísla stúpajú, nie je to až takým závratným tempom ako nám alebo Čechom. Preto je testovanie kompromis ako nezavrieť úplne ekonomiku, ale zároveň pokúsiť sa zvrátiť tú tendenciu preťaženia zdravotného systému.
simetra
simetra » nikav | 28.10.2020 07:05
Neviem, či toto vyhlásenie Klempa neupraví, nepovedal to úplne najšťastnejšie.
simetra
simetra » Ailin | 28.10.2020 07:12
To je fakt, že oni chcú zabrániť rýchlemu šíreniu nákazy a nezahltiť nemocnice. Ale tu nejde len o covidových v nemocniciach......atď, to už všetci vieme, áno.

Včera som bola zaviezť auto do servisu, to spadá do výnimiek. Po auto som išla pešo, lebo ja autobusom či trolejbusom vôbec nechodievam, len autom, takže by som ani nevedela, na ktorý bus nastúpiť :) Bývam v takej okrajovej časti mesta, pešo do centra to mám tak na 10 minút.
Do servisu je to takých cca 4-5 km, neviem presne.
Bola som prekvapená, koľko ľudí je v meste. A koľko áut na cestách. Nikde žiadni kontrolujúci policajti.

Uvidíme po víkende, len dúfam, že nikto z rodiny nebude mať pozitívny test, lebo neviem, kto by nám chodil 10 dní po chleba, kvasnice som nezohnala :D
milan08
milan08 » simetra | 28.10.2020 07:31
odmietnut je nezakonne!
marcie
marcie » simetra | 28.10.2020 07:37
Neboj sa, ak by k takému niečo došlo, tak syn chodieva v pondelky a piatky pracovať do ZA, stačilo by napísať, čo potrebujete kúpiť a on by vám to doviezol, prípadne aj častejšie, ak by ste potrebovali :D ale dúfam, že pozítivni nebudete
simetra
simetra » marcie | 28.10.2020 07:56
Ďakujem :D
Ailin
Ailin » simetra | 28.10.2020 07:58
Aj ja mám ten problém, tiež mám obavy, že by bol jeden z nás pozitívny, nie som chorá, ani deti, ale môže sa stať. Ak by nikto z mojej rodiny nemohol, že by tiež boli pozitívny, tak by som sa musela obrátiť na nejaké donáškové služby alebo napísať na mestský úrad, myslím, že ešte v tej prvej vlne, keď to absolútne nikto nepotreboval, bol oznam, že ak by niekto potreboval nakúpiť, tak sú k dispozícii.
neznámy
neznámy » simetra | 28.10.2020 13:07
AD:" Čím sa pre Teba znižuje jeho dôveryhodnosť?"

Nerozumiem otázke. Nič neznižuje jeho dôveryhodnosť, veď ho chválim, aj jeho sebareflexiu.

Podľa mňa je úžasný. Vyštudoval a učí na matematicko-fyzikálnej fakulte, kde pôsobia a pôsobili špičkoví vedci, výnimočné osobnosti so širokým rozhľadom (poznám a poznala som niektorých). Tá škola má, mimochodom, najvyšší rating v rámci našich vysokých škôl.

Zoči-voči takýmto ľuďom by sa každý konšpirátor a šíriteľ "zasvätených právd" mal minimálne zamyslieť. Ten zásadný rozdiel spočíva hlavne v tomto: Niekto, kto naozaj VIE, pokorne priznáva, že všetko NEVIE. A niekto iný, kto -sprepáčením- PRD VIE, si namýšľa, že práve on je ten, kto VIE.
simetra
simetra | 28.10.2020 13:46
Dúfala som, že budem čítať takúto odpoveď, ďakujem :) Súhlasím.
simetra
simetra » simetra | 28.10.2020 13:48
Momentálne na TA3 naživo SLK o celoplošnom testovaní.

Odporúčam pozrieť potom z archívu, kto nemá možnosť pozerať teraz a má záujem to vidieť.

Zaujímavé pozeranie, počúvanie.



https://www.facebook.com/spravy.rtvs/videos/830669434371956



"Marián Kollár, prezident Slovenskej lekárskej komory sa nebude ďalej zúčastňovať rokovaniach na Pandemickej komisie, pretože odborníci medzi politikmi nemajú žiadne slovo a váhu. Podľa neho je zbytočné byť tam, kde odborník, lekár nemá možnosť veci ovplyvniť. „Budeme sa venovať pacientom a zachraňovať životy,“ uviedol Marián Kollár. Nútiť ľudí, ktorí sa nezúčastnia testovania, zavrieť sa do karantény, považuje zo strany Matovičovej vlády za vydieranie."
Ailin
simetra
simetra » Ailin | 28.10.2020 16:49
A tu je k tomu rozbor plus diskusia pod tým...



https://www.facebook.com/martin.smatana1/posts/10158523265084340
Ailin
Ailin » simetra | 28.10.2020 17:09
Ono smrtnosť v rôznych vekových skupinách je odlišná pri všetkých diagnózach nielen pri Covide. Najmenšia je u detí do 10 rokov a najvyššia u ľudí nad 80 rokov. Tak uvidíme , čo nám povie plošné testovanie, koľko v skutočnosti odhalia antigénové testy, koľkí z tých ľudí sú v nemocnici a aké bude potom % smrtnosti. Ak to pločné testovanie nemá iný význam, a teda nezastaví pandémiu"tak už len kvôli tomuto to ten význam má.
marcie
marcie » Ailin | 29.10.2020 07:42
ja som tiež zvedavá na výsledky, na ich interpetáciu a nadväzujúce opatrenia
milan08
milan08 » simetra | 29.10.2020 07:56
proti,odmietnut! je protiustavne!
Stránka:
< 10 11 12 13 14 >
 

Poèítam horoskop... Počítam horoskop...