mesiac
Utorok, 16.4.2024
Meniny má Dana, Danica

Vlastná tvorba - 

Je uspokojenie a pasivita tradíciou Slovákov?

lak
lak | 12.3.2018 20:32
nechcela som sa uz vyjadrovat k sucasnej politickej situacii, pretoze presviedcat tych, ktori so zatvorenymi ocami tvrdia, ze "slnko neexistuje, lebo ho nevidim", ma asi taky zmysel ako podarovat hadovi bicykel :D, ale velmi sa mi paci link, co dala vedla Boen (dostupny na konci romanu :D).. je to diskusia so stefanom hribom (nebojte sa, sereš ho neplati :D) o pasivite slovakov..
zvykne sa o nas rozpravat ako o holubicom narode.. ma to byt z dovodu akejsi mierumilovnosti.. ja neviem, z coho to slovne spojenie vzniklo; mozno naozaj z toho, ze sme nikdy neboli vybojni.. ale ako sa pozeram na uplynule dni, napadlo mi ine vysvetlenie: sme narod holubici, lebo vacsina z nas - ako tie holuby - se*e na vsetko :D (no offence; tiez som taka byvala :D)
velmi ma potesilo, ked som sa ocitla s dalsimi nie-je-mi-to-jedno na namesti.. citila som vdacnost a hrdost za kadeho jedneho cloveka, ktory vymenil komfort svojho zadku za obciansku zodpovednost za krajinu, v ktorej zije.. ale najvacsiu radost som mala z dvoch starsich dam; hlavne preto, ze vacsina ich rovesnicok by mozno dala prednost tomu, co v tom case bezalo v nitrianske hale.. ale aj tak som si nebola ista, ci ich vedla nas nepostavila len zvedavost.. z uvah ma vytrhli nahnevane slova jednej z nich: „aka radkyna?! k**va to je!“.. nastal vybuch smiechu okolostojacich -LOL-
kamarat, s ktorym sme spolocne cakali na slova z tribuny, oslovil na protest aj svojich znamych, ale nikto z nich neprisiel: „pisal som aj janovi, aj gustavovi , aj, aj, aj, ale kazdy mi odpovedal - ,ja uz nieco mam´ (treba povedat, ze setko su to mladi bezdetni ludia, ktori sa o nikoho nestaraju a nic im neznemoznilo prist).. zatvaril sa, ze ich "argumenty“ nanho urobil "hlboky" dojem.. nakoniec to uzavrel jednou vetou: "ved KAZDY NIECO MA“.. a prave o tom to je: ja - a verim, ze ani tie tisice, co tam (alebo v inom meste) stali so mnou - som tam nesla preto, lebo nemam co robit.. som presvedcena, ze vacsina z nas ma naplneny osobny aj pracovny zivot, zaluby, ciele na ktorych robi.. ale minuly tyzden sa rozhodovalo o nas.. verejna mienka mala ukazat, ci sa nam tu zije dobre alebo chceme zmenu.. ci aj nadalej chceme byt ako tie holuby, ktorym je to jedno alebo ci sa budeme zaujimat o veci verejne.. tiez som byvala ako holub a obcianska angazovanost mi bola blizka asi ako jadrova fyzika mojmu psovi, ale aj o tom je vyvoj.. na protestoch nas boli tisice.. na gaucoch miliony.. pre toto sme holubici narod

napriek tomu, ze tisice oproti milionom je len zlomok, verim, ze prave ten zlomok ukazal, ze mame na viac.. ze nechceme byt len "narod holubici", ale ze nam zalezi na tom, ako sa tu zije

https://tv.sme.sk/v/27220/pod-lampou-je-uspokojenie-a-pasivita-tradiciou-slovakov.html
Magnician
Magnician » lak | 12.3.2018 23:18
nestíham sa čudovať,čo sa zabudlo,že sme mali Veľkomoravskú ríšu,naši predkovia bojovali s Turkom,umierali vo vojne proti fašizmu s básňou Morho na perách,atď.to zas tuším niekomu niečo nevychádza podľa jeho predstáv
neznámy
neznámy » Magnician | 13.3.2018 05:37
-THUMBSUP- Zdieľam tvoj názor.

Budem citovať jeden príbeh:

Dedko sedel na lavičke pred domom a usmieval sa. Jeden okoloidúci si povedal: "Lenivec jeden, vysedáva pred chalupou a nič nerobí." Druhý si pomyslel toto: "Starý chlípnik, sedí pri ceste a obzerá si mladé dievčatá." Tretí ho pozdravil a pomyslel si: "Pane, prajem mu, nech si oddýchne, určite sa veľa narobil." Kto z nich mal pravdu?
Každý, pretože hovorili sami o sebe.

Tak ako tu, každý hovorí sám o sebe
jafima
jafima | 13.3.2018 06:30
-THUMBSUP-
neznámy
neznámy » lak | 13.3.2018 07:31
Nebudu se vyjadřovat přímo k textu samotnému, jako k věcem nám daným...

Slované, speciálně oba naše národy, byly vždy považovány za tzv. holubičí povahy.

Nevím, jak z pohledu astrologie.
Avšak genovým nastavením obou států (přesněji vzniku samostatné ČSR a konkrétně GK 27, 28) to máme zakódované.
Naším Stínem (co je patrné, třebaže to vytesňujeme) je Bezcílnost. Projevuje se buď Prázdnotou (což je represivní podoba, kdy chybí našim činům šťáva, smysl, protože vše opanuje strach), nebo naopak Hazardováním (což je náš reaktivní projev přehnané zbrklosti, neuváženého jednání, riskování - s cílem maskovat strach).
Stejně tak v sobě máme zakódované Sobectví. Buď jako přehnané a zištné projevy Obětavosti, v represivní podobě se sklonem sice se rozdávat, ale přenechat svoji osobní sílu a rozhodování druhým. Či v reaktivní podobě Vypočítavosti (záměr nechť si každý dosadí sám).

Naše lpění na..., pitvání se v..., držení něčeho v sobě, neodpuštění...
... a tomu odpovídající prvenství v onkologických onemocněních tlustých střev.

Nesouhlasím s tím, co se děje. Ale je logické, proč tomu tak je.

Jakýkoliv odpor je jen dalším nepochopením a posilováním onoho.
Mnoho lidí bude, bohužel, potřebovat konfrontaci s migrující (prozatím) menšinou.
neznámy
neznámy | 13.3.2018 10:29
Suea, jediné násilie, ktoré sa udialo, bola vražda dvoch mladých ľudí. Protesty sú pokojné.

Naše národy, slovenský a český, majú dosť odlišnú mentalitu. Nehádzala by som do jedného vreca.:)
A holubičia povaha, to je taký mýtus... skôr pštrosia.
lak
lak | 13.3.2018 12:28
:D v kontexte toho, co si pisala o mne, ti dam za pravdu :D

mam ten pribeh rada - plati pri domnienkach, kedy dotycneho prejav nepoznas - tam sudis len podla seba.. ja sa angazujem, takze ten pribeh straca v suvislosti, o ktorej pisem, pointu

-BYE-
lak
lak | 13.3.2018 12:36
dakujem za nazor :)

o tych onemocnenych crevach som citala, ze maju povod v nasj najnezdravsej kuchyni - maso, uzeniny.. ale verim na duchovne priciny chorob - to je podla mna vyznamnejsi faktor, takze suhlasim s tym,c o pises

Mnoho lidí bude, bohužel, potřebovat konfrontaci s migrující (prozatím) menšinou."

mohla by si k tomu, prosim, napisat viac? dakujem -FLOWER-
lak
lak | 13.3.2018 12:37
-LOL- pstrosia -LOL-
neznámy
neznámy | 13.3.2018 13:50
Mentalita a její rozdílnost je jedna věc. Základ povahy (daný společným genovým profilem společného státu z 28. 10. 1918 v určitém konkrétním čase) je věc druhá.
Nesměšuji (ani nezaměňuji s mýtem).

Holubičí povaha je rčení (ustálené spojení slov) starší než my obě dohromady.
Vědět kam směřujeme, dali by naši předkové přednost pštrosovi -YES-. Anebo dvouocasému lvu. Tomu prý ten druhý ocas zůstal, když lezl tomu před sebou do riti...
neznámy
neznámy » lak | 13.3.2018 14:19
Ano, tlusté střevo má nejen fyziologický úkol, totiž uvolnit a vypustit nestrávené (co je přežité a více nevyužitelné a má odejít z těla ven). Podobně duchovní význam orgánu vypovídá, nakolik jsme schopni propustit ze sebe dlouho trvající zranění, výčitky, neodpuštění. Pokud se v nás déle hromadí, pak tleje, zahnívá...

Strava je nejen fyzická, ale i duševní a duchovní záležitost.
Ruku v ruce s posunem svého vědomí mnoho lidí mění i způsob stravování a životního stylu.

Ohledně konfrontace s migranty v posledních letech...záměr Německa a jeho pocit "morálního dluhu", jak je často prezentováno, je historicky logický. Rovněž Francie a Anglie je konfrontována se svými dřívějšími mocenskými aktivitami. Nic jiného než sklizeň.
Pochopitelně že "jižní turisté" netouží výletničit v zemích východní Evropy. Ale bude jim nabídnuto buď šupem zpět, nebo odsun na východ od Němců. Anděla smrti už se vyjádřila jasně.
Je veřejným tajemstvím, že u nás už je několik míst, kde jsou soustředěni. Občanům se zavře huba dotacemi a následným "rozvojem" obce (máme cca 30 km od nás a na dalších místech se připravují další).
Kecy v médiích a názory některých lidí, že migranti k nám nebudou chtít a jsme tedy za vodou, raději nekomentovat.
Ale je jasné, že jednoho dne ploty a ohrady povolí svůj nápor.

Nedávno jsem slyšela předpověď předpokládaných cca 20 miliónů lidí, kteří se sunou z jihu.
Poslední dobou se o jejich cestování nemluví. Snad to má budit pocit, že vše skončilo. Omyl.

Z této menšiny bude časem (a nebude to dlouho trvat) silná skupina lidí. A ta začne diktovat své požadavky. Vlastně ne diktovat. Násilně brát. Což se už děje.

A naše holubičí/pštrosí povahy? Přejdou na islám, nebo...
Reklamy a módní trendy k tomu už už mají blízko.
neznámy
neznámy | 13.3.2018 15:05
Mýtus je potrebný, o tom potom. Má povznášať a dávať zmysel, preto mu nepristane vulgárnosť (vo všetkých významoch tohto slova).:)
Ale ak je človek obdarený rozumom, racionálnymi funkciami, asi to nie je nadarmo.
Toľko teorií na poli duchovnom, niekedy ťažko rozlišovať. Hlavne ak nám to pomáha nájsť vysvetlenie.... a ospravedlnenie. Pre to, čo sa nám deje... aj pre vlastné činy/ ne-činy.

Z hľadiska vtáčej symboliky: Mám niekedy obavu, aby sa nám z tých pštrosích vajec pri našom hnojisku nevyliahli sliepky.-ROLL-
neznámy
neznámy | 13.3.2018 16:00
A ešte faktická poznámka. Vznik Českoslovska r.1918 nie je totožný so vznikom samostatného Slovenska. Aj astrologovia pracujú s inými dátami (14.3.1939 alebo 1.1.1993). Takže tvoj výpočet, ak by aj platil, neplatí pre Slovensko a Slovákov.
A lev ako symbol, ten sa nás už vôbec netýka.:)
neznámy
neznámy | 13.3.2018 16:29
Amen
neznámy
neznámy | 13.3.2018 16:36
Argument? :)
neznámy
neznámy | 13.3.2018 16:43
navíc radix státu není radixem národa

Československo
28.10.1918 19 hodin
Československá republika 14. listopadu 1918 12 hodin

Slovenská republika 14.3.19139 12:07

SSR 1.1.1969 0:00
SR 1.1.1993 0:00
neznámy
neznámy | 13.3.2018 16:56
presne tak:)
neznámy
neznámy | 13.3.2018 17:21
Tak jest...

Už dříve jsem psala "nevím, jak astrologie"
Nejsem astrolog a nevím, jaké údaje astrologie používá pro výpočet horoskopu.

Dívám se z pohledu genového profilu samostatného STÁTU (nikoli národa) Čechů a Slováků. Vstupní data pro generování jsou 28. 10. 1918 v 10:30 v Praze.
neznámy
neznámy | 13.3.2018 17:24
Ten dátum (28.10.2018) sa týka iba ČR a Čechov, nie SR a Slovákov.

A ako písal Dr.F., radix štátu nie je radix národa. Dáta vzniku uvedených štátnych útvarov nie sú totožné s dobou formovania a vzniku českého a slovenského národa. To prebehlo omnoho skôr, nie spolu, ale paralelne.
To je veľmi dôležité upozornenie!

ČSR vznikol ako štát, na území ktorého žilo viac národov. Súčasná ČR je pokračovateľom medzivojnovej ČSR, aj sa k nej v tomto zmysle hlási, preto aj astrologovia pracujú s dátumom 28.10.2018 pre súčasnú ČR.

Slovensko má inú historiu. V rámci ČSR malo druhoradú pozíciu, ako samostatný štátny útvar začalo fungovať až neskôr. Prvýkrát počas druhej svetovej vojny, a potom od 1.1.1993. Tento dátum sa väčšinovo vníma ako historický medzník reálneho vzniku slovenskej štátnosti. Pracujú s ním aj astrologovia, používajú ho pre výpočet radixu súčasnej SR.

Národ nie je totožný so štátom a naopak, to platí zvlášť v stredoeuropskom priestore.

Neviem, ako to majú nastavené génové kľúče, ale kvôli správnosti by mali pri výpočtoch zohľadňovať tieto fakty a uvedené dáta.
lak
lak | 14.3.2018 12:49
dakujem za vysvetlenie -FLOWER-
Stránka:
1 2
 

Poèítam horoskop... Počítam horoskop...