mesiac
Piatok, 19.4.2024
Meniny má Jela

Oznamy a akcie - 

Elektronické petície opäť ohrozené (hromadná pripomienka)

neznámy
neznámy | 16.9.2014 11:54
Milí priatelia,

už je to takmer rok, čo sme Vás prosili o podporu hromadnej pripomienky k novele Petičného zákona. V krátkom čase sa vtedy podarilo vyzbierať viac ako 1 100 podpisov, za čo sme Vám nesmierne vďační. Úrad vlády následne novelu stiahol na prepracovanie.

Po niekoľkých drobných úpravách je dnes novela opäť v medzirezortnom pripomienkovom konaní a znovu hrozí, že zbieranie podpisov pod petície na internete bude prakticky znemožnené, keďže novela vyžaduje pre podpísanie použitie elektronického občianskeho preukazu s aktivovaným čipom. Ak nepatríte k menej ako 5 % občanov SR, ktorí majú tento preukaz, po schválení novely už nebudete môcť podpisovať petície na internete. Takto prísny režim neplatí ani pre európske občianske iniciatívy - ako je napr. známa iniciatíva Jeden z nás.

Preto sa na Vás opäť obraciame s prosbou o podporu hromadnej pripomienky k novele Petičného zákona, kde predovšetkým žiadame zachovanie možnosti podpisovať elektronické petície bez zbytočných prekážok.
Ak sa chcete dozvedieť viac podrobností, prečítajte si prosím tlačovú správu.
Hromadnú pripomienku si môžete prečítať a najmä podporiť na stránke ekoforum.sk do 17. septembra 2014.

Efektívne využívanie petičného práva aj prostredníctvom internetu je pre nás a ďalšie organizácie kľúčové. Vďaka elektronickej petícii sa nám v roku 2010 podarilo vyzbierať vyše 3 100 podpisov za zriadenie Múzea zločinov komunizmu.

Ďakujeme za Vašu podporu a šírenie tejto informácie!

Katarína Hulmanová,
predsedníčka FKI
neznámy
neznámy | 16.9.2014 14:02
Rozumiem, prečo to urobili - z doterajších podmienok zbierania podpisov cez internet sa nedá s určitosťou povedať, či sa podpísal človek sám, alebo ho podpísal sused, kamarát, člen rodiny, ... V iných krajinách majú povinnosť uvádzať číslo občianskeho alebo iný identifikátor. Keby to boli v tej novele sformulovali aspoň tak, že bude povinné zadať číslo občianky, nebol by s tým problém. Ale toto je obmedzovaním ľudí, ktorým vyprší platnosť starej občianky napr. o 9 rokov.
Ak to aj napriek tomuto schvália, budeme musieť podpisovať petície pekne po starom...

Poèítam horoskop... Počítam horoskop...