mesiac
Piatok, 29.3.2024
Meniny má Miroslav

Ľudská duša - 

Zlý stav duchovnosti na zemi

smilan
smilan | 12.9.2015 15:44
Zlý stav duchovnosti na zemi


Mnohým ľuďom bude pripadať takéto konštatovanie neopodstatnené. Veď predsa na zemi existuje veľké množstvo rôznych cirkví a vierovyznaní. Rôznych duchovných učení, prúdov, smerov a filozofií. A v každom z nich možno nájsť mnoho dobrého. Všade tam sa tiež nachádza i veľa dobrých, čestných a spravodlivých ľudí.

Ako je teda možné tvrdiť, že celkový stav duchovnosti na zemi nie je priaznivý?

Pri naivne dobromyseľnom, ba až dobráckom pohľade, usilujúcom sa vidieť všade len to dobré by sa naozaj mohlo zdať, že je podobné tvrdenie neopodstatnené. Ale onen naivne dobromyseľný pohľad je v podstate pohľadom neobjektívnym, pretože všetky veci majú aj svoju druhú stránku. Pretože ak jednoducho chceme vnímať realitu objektívne, nie je možné vidieť len to dobré, ale nevyhnutne si treba všimnúť aj to zlé. Veď predsa každá minca má dve strany a rovnako i každá vec svoj rub a líc. A až zváženie všetkých „pre“ a všetkých „proti“ nám môže vo svojom konečnom výsledku poskytnúť to, čo sa približuje k objektívnemu vnímaniu skutočnosti.

Ak teda urobíme presne toto a prísne zvážime všetky pozitívne a negatívne stránky najrozličnejších duchovných snažení ľudstva zistíme, že celkový stav vôbec nie je dobrý a v skutočnosti sa veľmi blíži k tomu, čo možno nazvať katastrofou.

V rôznych duchovných snaženiach ľudstva tejto zeme je mnoho dobrého, správneho a inšpiratívneho, avšak žiaľ všade, vo všetkých cirkvách, duchovných prúdoch a filozofiách sa nachádza i mnoho skreslení. Mnoho čisto ľudských názorov, omylov a pokrivení. Mnoho ľudskej ješitnosti a namyslenosti, ktorá prerastá všetkým tak, ako keď sa v záhrade rozmáha burina.

Rastlinky, ktoré boli v záhrade pôvodne zasadené a ktoré môžeme považovať za to dobré vo všetkých duchovných snaženiach sú burinou, čiže oným falošným, skriveným a nesprávnym čoraz viacej tiesnené a utláčané. Burina im berie živiny, svetlo i vlahu a rastie tak agresívne, že môže rastlinky časom celkom udusiť.

No a presne v tomto spočíva tragédia duchovných snažení našej planéty. Spočíva v tom, že ono zdravé, správne, pravdivé, konštruktívne, budujúce a povznášajúce je čoraz viacej utláčané a prerastané nesprávnym, mylným, pokriveným, zavádzajúcim a falošným.

A táto burina sa agresívnym spôsobom rozrástla až do takej miery, že to zdravé a opravdivé, nachádzajúce sa v duchovných prúdoch, smeroch a vierovyznaniach musí doslova živoriť. A situácia bola až taká zlá, že svojho času musel prísť na zem Kristus, aby ľuďom opäť ukázal čistú a jasnú cestu k Svetlu, ktorú oni sami pre svoje omyly, pokrivenia a ľudské názory, vnesené do duchovných náuk už celkom stratili, takže hrozilo úplné udusenie duchovného snaženia na zemi podobne, ako keď burina udusí všetko v záhrade, ak sa voči nej nič nepodnikne.

Z lásky k ľuďom a z milosti Božej, aby sa zabránilo takémuto ďalekosiahlemu nešťastiu prišiel na zem Kristus a vo svojom učení ľuďom daroval Pravdu v čistej, jasnej a neskalenej podobe. Tým im bola opäť ukázaná priama cesta k Svetlu. Každý, kto sa po nej rozhodol ísť a kto sa takýmto spôsobom rozhodol myslieť, cítiť a konať mohol bez prekážok stúpať duchovne nahor a tým napĺňať zmysel svojho bytia vo stvorení.

Avšak stalo sa, že zlo, ktorému nejde o blaho človeka ale o jeho zničenie, zasialo burinu i do čistej záhrady plnej ušľachtilých rastlín Kristovho učenia. A po dlhých dvetisíc rokoch sa burina nesprávnych, falošných a pokrivených názorov a omylov rozbujnela tak, že znehodnotila pôvodnú veľkosť a čistotu Kristovho učenia. Nesprávne a mylné nadobudlo takú silu, že utláča a dusí zdravé a opravdivé presne tak, ako sa to na zemi stalo každému duchovnému učeniu.

Išlo totiž vždy o stále tú istú stratégiu temných síl. Chyby, omyly, zavádzania a nepravdy boli infiltrované do podstaty každej duchovnej náuky a otrávili ju. Cielene ju znehodnotili tak, aby už prostredníctvom nej neviedla cesta k Svetlu a k duchovnému vzostupu. Takýmito sú preto dnes všetky duchovné učenia, prúdy, smery, náboženstvá a filozofie na zemi, kresťanstvo nevyjímajúc. Preto ľuďom duchovne nepomáhajú, ale naopak, spútavajú ich, viažu a sťahujú nadol, ako popínavé rastliny plavca, ktorý sa snaží doplávať k brehu.

A žiaľ dnes opäť tak, ako za čias Krista hrozí, že duchovnosť na zemi bude úplne udusená. Opäť hrozí, že burina toho chybného a nesprávneho nakoniec udusí i posledné zvyšky svetla a pravdy, pretrvávajúce v duchovných snaženiach a že nakoniec zostanú už iba čisto ľudské názory a omyly, prostredníctvom ktorých už nebude možné nájsť cestu k Svetlu a k skutočnému duchovnému vzostupu. To by však bolo duchovnou smrťou tejto planéty, po ktorej by muselo nevyhnutne nasledovať aj jej fyzické zničenie, pretože opodstatnenie pre život vo stvorení má len to, čo sa duchovne usiluje nahor. Kde duchovného úsilia niet, tam už nemá ďalšie bytie nijaký zmysel. Ľudstvo nemôže zachrániť nič, len čistá Pravda, pretože všetky jeho duchovné učenia sú znehodnotené.

Z nepochopiteľnej Lásky Božej a ako posledná možnosť záchrany bola preto zemi opäť darovaná čistá a neskalená Pravda. Stalo sa tak tretí a posledný krát!

Prvý krát to bol Mojžiš, ktorého učenie ľudia znehodnotili tak, že už neviedlo k Svetlu a preto musel prísť Kristus, aby im cestu nahor znovu prerazil. Avšak to isté, čo sa stalo s Mojžišovým učením sa časom stalo i s učením Krista. Preto tretí krát a naposledy bola zemi darovaná Pravda, ktorá nás ako jediná môže vyslobodiť. Kto ju chce hľadať a chce sa z nej napiť, ten ju určite nájde.

Žiaľ, behom stáročí však došlo k tomu, že ľudia si zvykli na burinu ľudských názorov omnoho viac, ako na pravdu, pretože oná burina nesprávnych názorov pochádza od nich a je im preto bližšia. Bližšia a pohodlnejšia, pretože pohotovo vychádza v ústrety všetkým ľudským slabostiam. A preto dnes, hoci aj je čistá Pravda opäť zakotvená na zemi, ľudia ju nespoznávajú. Omnoho pochopiteľnejšie a prijateľnejšie sú im učenia rôznych duchovných učiteľov, kazateľov a majstrov, hlboko prerastené burinou omylov, kým čistá, jasná, neskalená Pravda zostáva nepovšimnutou.

Ak sú však ľudia vnútorne znehodnotení tak, že už nedokážu nájsť a rozpoznať Pravdu, ak im už ani vôbec nechýba Pravda, ktorá jediná ich môže zachrániť a ukázať im cestu k Svetlu, potom je s nimi koniec. Potom sú už duchovne mŕtvi.

Zostáva iba na ľuďoch samotných, či Pravdu nájdu a chopia sa jej ako záchranného lana, alebo nechajú aj naďalej zarastať záhradu svojej duše burinou ľudských omylov, ktorými sú zanešvárené všetky duchovné snaženia na zemi. Burinou, ktorá nakoniec udusí všetok duchovný život a spôsobí definitívnu duchovnú záhubu, ktorá je konečným zámerom toho, kto semená tohto jedovatého plevelu rozsial.

http://kusvetlu.blog.cz/ v spolupráci s M.Š.
neznámy
neznámy » smilan | 12.9.2015 16:57
Zly stav duchovna teda zivota je preto lebo ludia cerpaju len z tradicie ktora je klamom.vsetko vyslo z toho povodneho nabozenstva ktore len poupravuju nevidiac ze to je napokon to iste. Jedna skupina ludi z prirodzenosti vidi tu nabozensku stupiditu ale nepohnu sa dalej kvoli monopolu tradicie .druha skupina si fici len na tom poupravenom povodnom klamnom nabozenstve.obe su hlupost.pre pohyb prec pre to nove a realne treba mat skutocny zaujem o to je mozne len tam kde je skutocna pochybnost a nie naivita viery
Saffiyah
Saffiyah | 12.9.2015 23:48
V roce 2009, ve výzkumu agentury STEM, 30% dotazovaných, kteří se pokládají za římské katolíky, uvedlo, že církve považuje za neužitečné organizace
neznámy
neznámy » smilan | 13.9.2015 16:50
Ještě že je sobota, že jo? -WINKIE-
Saffiyah
Saffiyah » smilan | 14.9.2015 15:28
To, že člověk pravdivě miluje Boha, musí prokázat skutkem upřímné lásky k ostatním lidským bytostem, láskou k bližnímu.

http://www.dharmagaia.cz/kniha/711-dalajlama-dobre-srdce-buddhisticky-pohled-na-jezisovo-uceni/text/1430-kap-2-miluj-sve-nepratele-matous-538
neznámy
neznámy » smilan | 14.9.2015 17:42
Jozefov odkaz z biblie svojim bratom bol, ze by nemali byt nahnevani sami na seba, ze ho predali do otroctva, pretoze to "Boh ma poslal pred vami na zachranu zivotov"
Genesis 45:5. Poucenie z toho je, ze by sme nemali zasievat v inych ludoch vinu, ale naopak( lebo otravujeme vsetko kade chodime ak to robime.) Teda tak..
Saffiyah
Saffiyah » smilan | 14.9.2015 21:53
Cituji:
Omnoho pochopiteľnejšie a prijateľnejšie sú im učenia rôznych duchovných učiteľov, kazateľov a majstrov, hlboko prerastené burinou omylov, kým čistá, jasná, neskalená Pravda zostáva nepovšimnutou.

Křižácké výpravy na ně... Bůh je sice jediný pro všechny, ale ti, kdo ho neuctívají po jediném správném způsobu, zaslouží si věčné zatracení, protože odmítají PRAVDU.

SEDM SMRTELNÝCH HŘÍCHŮ
Démonem spojovaným s pýchou je Lucifer.
Démonem lakoty je Mamon.
Démonem závisti je Leviatan.
S hněvem je spojován samotný Satan.
Démonem smilstva je Asmodeus.
Démonem obžerství je Belzebub.
Démonem lenosti je Belfegor.

Pýcha (latinsky superbia)[i]

Pýcha je definována jako touha po vyšší atraktivitě a důležitosti než mají ostatní. Slovo pýcha se dá také vyjádřit jako: nadutost, domýšlivost, vyvýšenost, přehnaná sebeúcta, nerozumná nadřazenost kvůli kráse, bohatství, postavení ve společnosti nebo nadání. Pýcha se projevuje nadřazeným chováním. Jedná se o chorobný stav srdce. Opakem pýchy je pokora.
neznámy
neznámy » smilan | 15.9.2015 14:32
Myslím, že najväčšou prekážkou zabraňujúcou žiť život vo Svetle je zaslepenosť.
Moja otázka znie - burinu nestvoril Boh? Ak ju stvoril, má svoj zmysel a význam.
Ak človek vníma burinu ako niečo zlé, sám sa od Svetla vzdialil na míle. Vieš, kedy sa do Svetla znovu vráti? Keď bude tú burinu milovať rovnako, ako každý Boží výtvor, bez hodnotenia, pretože ak posudzuje Boží výtvor hovorí, že Boh stvoril niečo nedokonalé ...

Viem, že neodpovedáš na otázky, no možno si aspoň prečítaš komentáre-FLOWER-
neznámy
neznámy » Saffiyah | 16.9.2015 09:04
nepovazuju ich za uzitocne organizacie, ci nechodia do kostola, primiesavaju vychodne nauky atd, no v podvedomi je stalen ten riadiaci nabozensky program-program pristupu skrze vieru. v poslednych rokoch primiesane praxou ale viera je furt pritomna (moj guru, system, budha ci jezis je osvieteny-nevedia to, nemozu to vediet, je to len idea, myslienka, abstrakcia, neoveritelne, moja tuzba - len veria a preto je strach (nabozensky program) stale riadiaci primarny. mozno si clovek povie toto nie je az tak podstatny bod. je to najdolezitejsi bod lebo tym sa zlomi tisicrocne naprogramovanie ludi
neznámy
neznámy | 16.9.2015 09:59
Prečo to stále riešiš? Náboženské systémy majú svoj význam pre veľmi veľa ľudí, hoci sú aké sú. Myslím, že každý si tým prešiel, niekto prechádza práve teraz.
Nevieš koľko ľudí by možno nevedelo, čo majú robiť, čo je správne, keby nedostali nejaký manuál v podobe biblie, či talmudu...
Keď sa zlomí tisícročné naprogramovanie ľudí? Možno by to prinieslo akurát chaos a beznádej. A prázdno.
Je veľmi veľa ľudí, ktorým viera, hoci aj organizovaná dáva zmysel a náplň, presne tam kde sa práve vo svojom vývoji nachádzajú. A nie sú horší ako ty, alebo ja, alebo ktokoľvek iný. Je to ich momentálny stav bytia a má pre nich zmysel, rovnako ako má pre teba zmysel rušenie všetkých klamov a ilúzií.
Nedávno mi syn hovoril o jednom mladom chalanovi, jeho rovesníkovi, ktorého poznal, keď bol na strednej.
Chalan, veľmi vysoké IQ, absolútny ateista, vedel presne a logicky zdôvodniť všetko, čo pokladal za scestné a nezmyselné, hlavne pokiaľ šlo o náboženstvo.
Našiel si dievča, veľmi silno veriacu katolíčku. Teraz je s ňou, úplne pohltený vierou v Boha a láskou. Chodia spolu do kostola.
Prečo sa máme starať kto kde je a čo vedie jeho život? Na čo je dobré riešiť iných ľudí a systémy? Kto sa cíti správne ako ateista, nech je. Kto sa cíti správne ako jehovista, nech je. To aký problém vidíme mimo seba je najčastejšie zrejme ten najhlbší problém v nás samých.
neznámy
neznámy | 16.9.2015 10:43
konkretnych ludi nikto neriesi. "bezverny" pristup (zaujmaj sa a pochybuj) neprinesie chaos a prazdno naopak prinasa to prave ten stary mrtvy system lebo vznikol zo svojho opaku. co je beznadej? vznika z nadeje. viera je nadej. viera je v skutocnosti beznadej, lebo z nej vznikla a tak obsahuje v sebe svoj opak ktorym v skutocnosti je.

a nie je tragedia prava ta biblia, talmud ci koran? narodime sa dokonaly, bozsky, nevinny a hned ti fuknu program biblicky do gebule a cely bozsky potencial je zabity, to je hadam najvacsia tragedia, je to katastrofa
neznámy
neznámy | 16.9.2015 10:50
Aj mne hodili program, len čo som sa narodila. Nenasledujem ho.
Rešpektuj cesty, ktoré nie sú tvoje.
neznámy
neznámy | 16.9.2015 10:55
sak respektuj aj pisanie o systeme :D
neznámy
neznámy | 16.9.2015 13:22
Nadíde čas, Jurko a nebude sa Ti už chcieť o tomto nikde písať ani hovoriť...Tvoj pohľad je odlišný ako väčšiny ľudí a preto budeš stále rôzne odmietaný.
Prípadne sa Ti bude vyčítať to, čo bude práve robiť aj ten, kto vyčíta.
Niekto vidí beznádej tam, kde iný spásu.
Proste sa na to postupne vyprdneš :)
Saffiyah
Saffiyah | 16.9.2015 13:32
Všichni něčemu věříme. Například i tomu, že nevěříme -LOL-
A to, že křesťanství ovlivňuje dodneška celou populaci v evropských zemích (kde žijeme), je pravda.

Vezmi si třeba Desatero. Stručné, srozumitelné.
Desatero je v evropské kultuře i mimo okruh náboženství považováno často za „etické minimum", neboť 4. až 10. přikázání Desatera vymezuje základní mezilidské vztahy (tzv. 2. deska Zákona).
Znalost znění Desatera však obecná není.

Žijeme mezi lidmi. Abychom se naučili navzájem nějak vycházet, musíme se od narození učit uznávané morálce (program;)) společnosti. Jak s její znalostí naložíme, až budeme nezávislí, je už jen naše věc.
neznámy
neznámy | 16.9.2015 13:38
Tebe asi tiež fukli program nejaký a teraz si prišiel na to, že ho nechceš, odhalil si ho v sebe a chceš sa ho zbaviť. :-) Inak neviem prečo to riešiš. Inak čo sa týka viery, tak viera je jeden zo základných článkov. Viera je aspoň pre mňa podstatná, nie vedenie, to s vierou nič nemá. Keď veríš, nemusíš vedieť.
A čo sa týka obsahu beznádeje v nádeji, ak by sme takto chceli uvažovať tak aj nádej je v beznádeji, ale kam nás to povedie, to neviem. Skôr si myslím, že nádej je dôsledkom viery.
neznámy
neznámy | 16.9.2015 13:56
Kup si bublifuk.-NOSMILE-
neznámy
neznámy | 16.9.2015 14:09
ty peter nagy!
neznámy
neznámy | 16.9.2015 14:15
sak je taka tema, co mam pisat o tom jak som hladkal psika? -COFFEE-
neznámy
neznámy | 16.9.2015 17:59
Keby všetci len verili a nikto nevedel, čomu by vlastne verili?

Keď veríš, veríš niečomu, čo Ti zjavil niekto iný, niekto kto vie, alebo sa aspoň tvári, že vie.

Ono sa tá implikácia dá obrátiť aj naopak a tak dáva už zmysel - keď vieš, nemusíš, ba ani nemôžeš už veriť.
Viera=nevedomosť.
Stránka:
1 2 3 >
 

Poèítam horoskop... Počítam horoskop...