mesiac
Štvrtok, 28.3.2024
Meniny má Soňa

Ľudská duša - 

Prečo kresťanská cirkev zaviedla celibát?

neznámy
neznámy | 14.11.2017 09:42
Cirkev je skazená......


V začiatkoch kresťanskej cirkvi a až do jedenásteho storočia sa kňazi mohli ženiť a existovalo len odporúčanie k celibátu. V Matúšovom evanjeliu je v 19,12 nasledovná výpoveď (údajne ju vyslovil Ježiš): “Niektorí sú od narodenia neschopní pre manželstvo, niektorých urobili takými ľudia a niektorí sa takými urobili sami – kvôli kráľovstvu nebeskému.”

Celé jedno tisícročie nebolo zavedenie celibátu v cirkvi žiadnou témou. Až v roku 1022 nariadil pápež Benedikt VIII. na synode v talianskej Pavii, že v budúcnosti sa kňazi nesmú ženiť. Tí kňazi, ktorí sa vzopreli pápežskému nariadeniu boli postihnutí cirkevnými trestami. Kňazi, ktorí už mali manželky, stratili kňazský úrad a bol im odobratý majetok.

Oficiálne cirkev hovorila, že zavedenie celibátu bolo podmienené z dôvodov kultovej a rituálnej čistoty. Bolo to však absolútne paradoxné vyhlásenie, pretože, ak to bolo naozaj tak, tak prečo cirkev dovolila celé tisícročie, aby jej kult a rituály celebrovali nečisté (nečisté podľa cirkvi) osoby, teda aj ženatí kňazi! Niečo také postráda logiku a okrem toho to je eticky absurdné a prípomína to kastovníctvo hinduizmu, hlásať, že kňaza manželstvo znečisťuje. V skutočnosti zavedením celibátu cirkev sledovala len hmotárske a materiálne záujmy.

Platilo totiž, že deti ženatých klerikov dedili po svojich otcoch majetok a keďže išlo o cirkevný majetok, tak ho cirkev týmto spôsobom stratila. Cirkvi však veľmi záležalo na peniazoch, bohatstve a na pozemkoch a poliach.
Vatikán sa nechcel dlhšie pozerť na to, ako stráca majetky, ak synovia kňazov sa nestali aj sami kňazmi, ale žili svetským životom. Po zavedení celibátu, po smrti každého kňaza, pripadol jeho majetok cirkvi, ktorá tak zvyšovala svoju moc a svoj vplyv.

V Nemecku sa odvážilo len málo biskupov zverejniť vatikánsky dekrét o zavedení celibátu. Keď sa o to pokúsil biskup z Passau, tak ho rozhnevaný klérus takmer zlynčoval – napokon ho vyhnal z mesta. V Nemecku protestovali proti celibátu najmä kňazi patriaci k nižšiemu kléru a trvalo to dlho, kým sa situácia v Nemecku upokojila.
Od roku 1095 však už bolo dodržiavanie celibátu presadzované násilím. Ženatých kňazov vrhli do žalárov, kde mnohí za tvrdých podmienok zomreli a ženy kňazov a ich deti boli predané do otroctva, pričom peniaze za ich predaj si vzala cirkev.

Katolícky celibát je patologickým a absurdným zásahom proti právu človeka na sebaurčenie a je okyptením jeho elementárnych a prirodzených potrieb. Je výplodom stredovekého myslenia absolutistických systémov, ktorými stredoveká cirkev a panovníci manipulovali, kontrolovali a ovládali ľudí. Preto v modernom svete nemá nemá nijaké oprávnenie existencie.
Ešte na jednu súvislosť sa zabúda – zavedením celibátu bol kňazom de facto zakázaný aj sexuálny akt. Čo samozrejme ich morálku ešte viac zhoršilo, lebo tak boli nútení súložiť tajne a s pocitom toho, že sa dopúšťajú ťažkého hriechu a veľkej nemravnosti.


http://romanbednar.blog.pravda.sk/2015/08/02/preco-krestanska-cirkev-zaviedla-celibat-tu-sa-dozviete-pravdu-o-tom/
nikav
nikav | 14.11.2017 10:40
Hlavne preto, aby sa netrieštil majetok cirkvi. Bola som prítomná jednej verejnej akcie s mladým kaplánom, kde prišla na rad aj táto téma. Po zrušení celibátu by mohol byť ženatý, mať rodinu, manželku, deti, teda musel by živiť rodinu a na to by potreboval mať príjem a nemohli by ho presúvať tak ľahko z fary na faru, čo teraz možné je. Môj majetok je teraz toto /ukázal na svoj kufrík/, vezmem ho a idem kam ma pošlú. /V zmysle povinnej poslušnosti -moja pozn./ -NOSMILE-
neznámy
neznámy | 14.11.2017 11:44
celibát zavedla jen katolická církev, církve evangelické-protestantské a církev pravoslavná to nedrží
neznámy
neznámy | 14.11.2017 13:24
Katolícky celibát je patologickým a absurdným zásahom proti právu človeka na sebaurčenie a je okyptením jeho elementárnych a prirodzených potrieb.

Katolický celibát je osobní volbou jedince. Pokud daný jedinec takovou volbu podstupuje, otázku patologie absurdity a nepřirozenosti má buď vyřešenou anebo podstupuje ji vědomému záměru.
Jiná je pak záležitost jak si takový jedinec vede v praktických otázkách plnění slibu.
Ale to je jako s manželstvím.
Pro mnoho lidí a zdá se že jich bude dnes většina neb přes 50 procent párů se rozchází do 2 let..je nepřirozené absurdní a proti přírodě aby měl jedinec jen jednoho partnera na celý život.
Kněz se rozhodl mít na celý život vztah jen s bohem a tomu se podřizuje, přinejmenším zpočátku dobrovolně. V obou případech jde jen o věrnost. :)
neznámy
neznámy | 14.11.2017 13:44
Pro mnoho lidí a zdá se že jich bude dnes většina neb přes 50 procent párů se rozchází do 2 let..je nepřirozené absurdní a proti přírodě aby měl jedinec jen jednoho partnera na celý život.



to tady před některými mladými vůbec nepiš, nebo tě ukoušou, že to není pravda...-LOL-:D
neznámy
neznámy | 14.11.2017 14:29
sex bude v dohledné době zakázaný protože škodí zdraví
podle definice že život je smrtelná venerická choroba

(šíří se pohlavním stykem a končí smrtí)
neznámy
neznámy | 14.11.2017 14:55
Kvôli tomu ,aby nebolo dedičov a všetok majetok ostal v inštitúcii :)
neznámy
neznámy | 14.11.2017 15:13
hmmm, pamatam si, ze nie je ani tak davno, co si na fore presadzovala partnera na cely zivot... teraz sa da dedukovat, ze mas postoj opacny...
neviem, podla mna existuje vela parov, ktori chcu spolu zit az do smrti a nemaju nutkavnie vystriedat svojho partnera... poznam dost parov, ktory to spolu vydrzali a pokial viem nikdy z dvojice nemal nikdy nijake romaniky...
podla mna prave podla prirody je clovek druh, ktory dokaze byt dokonca zivota s jednym partnerom... tak ako niektore zvierata ktore maju pocas celeho zivota jedneho druhu... to ze to tak nie je, je vplyv viacero faktorov... napriklad skazenost doby, kde clovek si mysli, ze ma viac moznosti na vyber a tak skusa a skusa a skusa... alebo ze dvojica nema voci dostatocne puto... ze ich dokaze rozdelit bars aka banalita... urcite by som tak sexualitu v tomto smere nevyzdvihoval... aj tak po 40tke libido klesa..
napriklad neviem si predstavit, ze v mojom vztahu s partnerkou, by sa nas vztah rozpadol vdaka nevere...
neznámy
neznámy | 14.11.2017 15:18
Áno, čo mňa vie rozosmiať sú pariky kde jej on môže byť otec alebo dedo ,je to nechutne ,choré,nikdy by som s nikým nevlizla do postele pre peniaze,ženy si nevážia same seba ....
neznámy
neznámy | 14.11.2017 15:30
je fain, ak ma clovek doriesenu svoju minulost, urovnane veci v sebe a ak ma uprimne odpovedane na otazky doposial nezodpovedane.. Minimalne kvoli novemu partnerovi..
neznámy
neznámy | 14.11.2017 15:37
Predpokladáš, že jediným dôvodom pre vzťah s o generáciu starším mužom sú peniaze?
neznámy
neznámy | 14.11.2017 15:41
to by byl daňový únik, dříve babiš zavede daň a est
evidenci sexovacích tržeb
každý dostane elektronický náramek..
"neřest" je zapotřebí danit stejně jako alkohol a cigarety
neznámy
neznámy | 14.11.2017 15:47
ale rudi to je jen statistika, nikdo kdo vstupuje do vztahu netouží být promiskuitní ani nosit parohy
ovšem v padesátce u mužů libido opět roste :-)
neznámy
neznámy | 14.11.2017 15:49
Láske nerozkážeš, ľudia s väčším vekovým rozdielom sa môžu milovať rovnako ako rovesníci. ;)
Sme duše v telách...
neznámy
neznámy | 14.11.2017 15:55
neznámy
neznámy | 14.11.2017 15:57
Katolícky celibát je nezriedka útočiskom pre mužov, ktorí nie sú schopní fungovať v štandardných heterosexuálnych vzťahoch (iná orientácia, disfunkcia).

Duchovné ciele, samozrejme, tiež nemožno vylúčiť. Pre niektorých ľudí, resp. pre isté spoločenstvá v našich končinách toto povolanie predstavuje honor. Babičky sú pyšné, ak vnuk ide za kňaza. A tak.
neznámy
neznámy | 14.11.2017 15:58
to si myslím taky
neznámy
neznámy | 14.11.2017 16:03
ano
to že se najdou mezi kněžími pedofilové a další co se minuli cílem neznamená že celibát jako takový je špatný
knězem se nestává taky každý
takový smysl a naplnění života si zasluhuje i společenský respekt
pokud to funguje jak má jsou takové společenstva centry duchovnosti, místa útěchy pro světem znavené (což je minimálně občas každý) taková místa kde žijí tito lidé jsou chladivá oáza pro ty duše které pálí ostré světské slunce, místa útěchy
neboť slunce duchovního světa dává chladivé spočinutí
celibát dává smysl ale málo je těch kdo jsou na něj připraveni
neznámy
neznámy | 14.11.2017 16:15
Kňazom sa nestáva každý, ale nič si nenavrávajme, až taká duchovná elita to nie je.;)

A tie rigidné a nenávistné názory, ktoré zasievajú do hláv svojich "ovečiek", často mladých ľudí! Mám šancu sledovať to zblízka, bohužiaľ. Nič potešujúce.
neznámy
neznámy | 14.11.2017 16:44
ok, ale jejich původní zasvěcení, křest býval a snad i bývá vstupem do určitých hlubších energií které pak mají možnost šířit mezi "ovečky"
to zanedbatelné není
takovou zkušenost popisuje Bohumil Vít Tajovský ve své knize člověk musí hořeti, minimálně dříve to tak v takovýchto komunitách fungovalo
z takových klášterů se jakoby tato energie vylévala na "prostý lid"
podobný smysl mělo i mnišství v budhismu a dodnes se v orientu mniši těší obecné úctě
je to na nich, na společnosti zda je schopna takové jedince produkovat, je dobré umožnit vhodným kandidátům podmínky pro jejich kontemplaci
celkem určitě má společnost z takových počinů větší prospěch než z čapího hnízda
Stránka:
1 2 3
 

Poèítam horoskop... Počítam horoskop...