mesiac
Štvrtok, 28.3.2024
Meniny má Soňa

Láska a vzťahy - 

Manželstvo

1anjelik
1anjelik | 10.2.2014 16:05
Ahojte, dneškom začína národný týždeň manželstva. Čo si myslíte, je manželstvo ohrozené napr. financovaním LGBT lobby (milióny eur z EÚ, ktoré sa použili aj na pretláčanie správy Estrela) a zastrašovaním väčšej časti homosexuálnej komunity, ktorá nesúhlasí s ideológiou LBGT?
neznámy
neznámy » 1anjelik | 10.2.2014 16:32
nemyslím si...
Manželstvo je pre mnohých prežitok a tak fungujú vo vzťahoch bez papiera ale v láske a porozumení.
neznámy
neznámy » 1anjelik | 10.2.2014 17:13
Už aj manželstvo má svoj týždeň? Čo sa tu človek nedozvie...
Skôr sa mi v poslednom čase zdá, že ľudí od manželstva vo veľa prípadoch odrádza investícia do sobáša a následná investícia do rozvodu. Ale nejaké takéto širšie súvislosti v rámci manželstva si tiež nemyslím, že by mali vplyv na bežného človeka. Možno len na ortodoxných kresťanov.
neznámy
neznámy » 1anjelik | 10.2.2014 17:17
Manželstvo znamená zbytočný rozvod a je to iba formalita.
neznámy
neznámy | 10.2.2014 19:37
Manželství přináší potřebu hodně investovat, ale netrvá většinou dost dlouho, aby investice přinesly nějaké výnosy.
huŽvak
huŽvak » 1anjelik | 11.2.2014 08:02
Tiež som netušil o niečom takom, určite to prišlo zo západu. Niekedy to manželstvo bolo aj výhodne. Mladomanželská nenávratná pôžička, priradenie bytu a iné výhody, systém bol orientovaný pre rodinu. Dnes to nemá zmysel, väčšinou manželstvo len všetko zničí... a systém je orientovaný pre skupinu, ktorá tvorí najväčšie percento voličov :-D. Osobne si myslím, že to v akom štádiu sa nachádza manželstvo je podmienené politickou a ekonomickou situáciou štátu.
neznámy
neznámy » huŽvak | 11.2.2014 08:33
prosim, to naozaj niet nikoho kto sa zastane institutu manzelstva??
huŽvak
huŽvak | 11.2.2014 10:17
O ktorej forme manželstva píšeš ?

Manželstvo - jeho pôvod a charakteristika

Jednu z prvých formálnych definícií manželstva možno nájsť v Digestách 23, 2, 1, kde rímsky právnik Hortensius Modestinus vyslovil názor, podľa ktorého je „manželstvo zväzok muža a ženy a celoživotné spoločenstvo podľa božského a ľudského práva“. Od čias rímskych právnikov prešiel inštitút manželstva v teritóriu ich právnej kultúry mnohými zmenami, aby sa nakoniec vrátil k tomuto pôvodnému chápaniu jeho zmyslu a účelu – byť celoživotným zväzkom muža a ženy. Medzitým však prešlo manželstvo – a to spôsob jeho vzniku, ako aj chápanie jeho významu - viacerými zmenami, pričom bolo najviac ovplyvnené kresťanskou cirkvou, ktorá si dlhé stáročia privlastňovala manželstvo a výhradnú kompetenciu vo veciach úpravy manželskoprávnych pomerov, dôvodiac tým, že Boh uzákonil manželstvo: „Rastite a množte sa a naplňte zem...nie je dobré žiť človeku samému, urobme mu pomocnicu jemu podobnú...preto opustí muž otca i matku a pripojí sa ku svojej manželke a tí dvaja budú jedno telo.“ Je zaujímavé, že historické pramene dokumentujú ako najstaršiu formu uzavretia manželstva únos ženy.
No po kristianizácii manželskej inštitúcie cirkev proti tejto forme bojovala. Hoci sa aj naďalej manželstvo menilo, bolo to len v zmysle cirkevných predpisov. Zmluvný charakter bol vo všeobecnosti prijatý, no sobáš sa chápal skôr ako kúpa nevesty než manželská zmluva, pričom zmluvu uzatvárali hlavy oboch rodín. Predmetom kúpy bola nevesta a ženích bol nesamostatný. Kúpna cena bola skutočne vyplácaná.
Cirkevné zasahovanie do vecí manželských trvalo neobmedzene až do obdobia osvietenského absolutizmu. V tomto období boli vydané tereziánske nariadenia, ktoré významných spôsobom uviedli celú skupinu zásahov štátu do manželského a rodinného práva. Snahy vyvrcholili v období vlády Jozefa II., ktorý napríklad zakázal cirkvou výnimočne povoľované tajné manželstvá, ktoré sa uzatvárali bez ohlášok. Jeho tolerančný patent z roku 1781 pripustil dovtedy zakázané sobáše katolíkov a evanjelikov. Bola zrušená záväznosť zásnub, rozhodovanie manželských sporov bolo zverené štátnym súdom. Proti týmto reformám intervenoval vo Viedni sám pápež a hoci sa situácia ešte niekoľko krát menila, cirkev už pôvodnú absolútnu moc nad inštitútom manželstva nikdy nezískala.

Súčasnosť je charakterizovaná dvomi paralelnými právnymi úpravami manželského práva – cirkevnou a svetskou, ktorá má z titulu štátnej moci prioritné postavenie. Aj keď súčasný zákon o rodine neuvádza legálnu definíciu manželstva, nepriamo vyjadruje jeho zmysel a ciele jednak v článkoch I a II Základných zásad a jednak v ustanovení § 1 a § 2. Podľa týchto ustanovení: „Manželstvo v našej spoločnosti spočíva na pevných citových vzťahoch medzi mužom a ženou. Obidvaja sú si v ňom rovní. Hlavným spoločenským účelom manželstva je založenie rodiny a riadna výchova detí. Manželstvo sa uzaviera na základe dobrovoľného rozhodnutia muža a ženy vytvoriť harmonické, pevné a trvalé životné spoločenstvo. Občania, ktorí chcú spolu uzavrieť manželstvo, majú vopred poznať navzájom svoje charakterové vlastnosti a svoj zdravotný stav, aby mohli založiť manželstvo, ktoré splní svoj spoločenský účel. Rodina, založená manželstvom je základným článkom našej spoločnosti, ktorá všestranne chráni rodinné vzťahy.“
Gitus
Gitus | 11.2.2014 10:31
ja!chcem sa vydavat.podla mna to je naozaj dolezite a krasne!nie svadba,ale ten zivot potom.verim v to.-THUMBSUP-
neznámy
neznámy » Gitus | 11.2.2014 10:44
Keď sa vydáš, tak sa tu zastav o 25 rokov a príď nám napísať svoje postrehy :D
1anjelik
1anjelik » huŽvak | 11.2.2014 11:06
Ja sa ho zastanem vždy, pretože je to najosvedčenejšia forma spolužitia pre deti, ak chcete vedieť viac o akciách k oslave manželstva, viď:

http://www.ntm.sk/:)
1anjelik
1anjelik » huŽvak | 11.2.2014 11:08
To v akom stave sa nachádza manželstvo závisí v prvom rade od manželov samotných, od ich morálnej, duchovnej, psychickej úrovne...podrobnejšie rozoberiem v pošte:)
1anjelik
1anjelik | 11.2.2014 11:12
To len vtedy, ak si si zvolila nesprávneho partnera a formalita to v žiadnom prípade nie je, ani de facto ani de jure, viď Zákon o rodine a ďalšie zákony s tým súvisiace. Kto vstupuje do manželstva, dáva tým ostatným najavo, že si zvolil toho človeka, s ktorým chce zdieľať dobré i zlé a že si je vedomý zodpovednosti s tým spojenej. Okrem toho vo vzťahoch "na hromádke" je aj oveľa viac prípadov syndrómu CAN (týranie, sex. zneužívanie a zanedbávanie) u detí, hoci tým nechcem povedať, že v manželstvách nejestvuje domáce násilie. Je to na dlhšiu debatu
1anjelik
1anjelik
1anjelik | 11.2.2014 11:19
Podstatné pre Tvoj život je, ako k nemu budeš pristupovať Ty:) Máš nejaký prieskum, koľkí a ako bez papiera fungujú naozaj?
1anjelik
1anjelik » Gitus | 11.2.2014 11:24
Môžeš sa pridať a podporiť to na:

http://www.ntm.sk/:)-THUMBSUP-
neznámy
neznámy » 1anjelik | 11.2.2014 12:10
to video je úplný blábol, strašení lidí juvenilní justicí, šíření nenávisti k homosexuálům....je mi z toho špatně. Nejhorší je, že tomu hodně lidí věří a má strach -NOSMILE-
neznámy
neznámy | 11.2.2014 12:21
to video je nechutne....este pozyvame napisane s makkym "i", ach jaj, zdruzena hlupost 2 v 1....ak ma vie nieco vytocit tak podobne radikalne nazory....a zajtra chcu pochodovat v nasom meste ako citam
neznámy
neznámy » 1anjelik | 11.2.2014 12:21
Osobne si myslim,ze jde hlavne o to,jak manzelstvo chapou vnitrne ti dva co se pro nej rozhodli.

Pak jsou dalsi obrady.
Napriklad krtiny,pohreb.....rozvod.

Opet si myslim ze je to hlavne o tom,co pod tim obradem citi hlavni zucastneny.

Vsechno je v soucasne dobe podlozene "legislativou"

Ja byl zenaty cca 20 let a jsem ted rozvedeny.Ani svatbu ani rozvod nepovazuji ve svem zivote jako zbytecnost.
neznámy
neznámy » 1anjelik | 11.2.2014 12:49
Ale áno, pochopila som. Tú odpoveď som myslela tak, že snáď jediní ľudia, ktorí takto verejne vystupujú proti manželstvu homosexuálov, sú ľudia ovplyvnení svojou cirkvou. Jedna skupina ľudí sa snaží obmedzovať druhú skupinu ľudí, tak, ako to odjakživa býva. Popri tom existuje aj množstvo kompromisných riešení, ale to sa už ľuďom, ktorí chcú rozhodovať o životoch iných ľudí nepáči.
Záver - nezaujatého človeka žiadna lobby od manželstva neodradí.
K tomu videu o odňatí dieťaťa - viem, že dnes sú zákony postavené tak, že keď napr. štíhle dieťa chodí do škôlky a učiteľke náhodou v hlave preskočí, pošle k jeho rodičom sociálku, že dieťaťu nedávajú jesť, tak legislatíva umožňuje, aby im to dieťa štát odňal (aká krkolomná veta... :)). K tomu sa dá povedať len jedna vec - aký národ, taká vláda.
Stránka:
1 2
 

Poèítam horoskop... Počítam horoskop...