mesiac
Štvrtok, 25.4.2024
Meniny má Marek

Hudba a filmy - 

Divadlo

neznámy
neznámy » vevuska | 28.2.2013 13:54
Ako nič v zlom, ale pani novinárka je šikovná, dokáže zakryť svoje osobné pocity za krásne zaobalené všeobecné fráze. A pritom je len v hĺbke svojej duše veľmi konzervatívna, ale neberiem jej to. Každý má iný vkus, ale neviem, človek pracujúci aspoň trochu v objektívnej sfére by sa mal snažiť pochopiť aj diváka, ktorému sa to môže páčiť, nielen sám seba...

A keď už sme pritom, tak aj v starovekom grécku počas najplodnejšieho divadelného obdobia, z ktorého ďalšie epochy vychádzali, sa vždy hrali 3 tragédie za sebou a jedna komédia - v ktorej boli samé nadávky, fekálne témy, herci prdeli, grgali a zosmiešňovali celý štátny systém ako aj individuality.
Fakt, prečo to my ako oficiálne postkomunistický štát neprijímame je ten, že od 48 do 89 roku bola nastavená akási umelá romantická konvencia, kde boli všetci šťastní a všetko dopadlo dobre, prípadne sme boli svedkami sociálnych drám, ktoré sa venovali nešťastiu "jednoduchých ľudí" a vyvolávali súcit. Takže sa vlastne ani nedivím, že sa to ľuďom nepáči. Len nech sa to pekne uvádza, snáď si jedného dňa uvedomíme, že v živote treba prijať aj to škaredé, nielen to krásne.
vevuska
vevuska | 1.3.2013 09:23
Niečo na tom bude - myslím tie roky a tá umelina. Bohužiaľ musia vymreť aspoň tri generácie, aby sa to troška napravilo. Troška odbočím, no keď som bola v Nemecku, tam sa mi veľmi páčilo, že na teba ľudia nezízali, nepokukovali, že čo to máš na hlave. Proste tá tolerancia a pocit, že kľúdne môžeš ísť na ulicu v čomkoľvek a nič ti na to nepovedia. Jediného krivého slova. Tu... tá konzervatívnosť, po niekoľko generácii vštepované slová, že nemôžeš si dať na hlavu červenú abo ružovú farbu, bo budeš vyzerať ako cigán, alebo ako posledná chudera. A budú po tebe pokukovať a škaredo zízať. Je to des a hanba našich ľudí. Tak isto to vnímam aj v divadle. Jednoducho ako vravíš, máme to po niekoľko generácii vštepené, že to musí byť takto a nie ináč. A keď sa niekto odváži na niečo iné, kreatívnejšie, uvolnenejšie, vulgárnejšie a podobne, tak už je z neho vyvrheľ toho najhrubšieho zrna a odsúdený na smrť. ( Toto ma znechutilo aj na vysokej škole, kde sme maľovali a strašne ma štvalo, že profka nebola objektívna. Neviem dodnes pochopiť, ako môže umelec byť neobjektívny. Veď umelec je práve o tom umelec, že dokáže dielo namaľovať - podať tak, aby z toho mal každý iný pohľad - pocit. A umenie je samo osebe kreatívna vec, ktorá sa nedá chápať subjektívne.)
neznámy
neznámy | 3.3.2013 22:48
Vzdy sa prijemnejsie pozeraju pekne veci ako skarede. Myslim, keby ludi niekto pripravil na to, co uvidia, tak by nebol ziaden problem, uz listky by si kupili ti, co neocakavaju romanicky pribeh. Divadlo je aj o kreativite... a ked si dej vyzaduje nadavky a vulgarizmy - nemam s tym problem. Len si myslim, ze sucasny uponahlany a vystresovany clovek ide do divadla preto, aby sa uvolnil, pookrial, hlada balzam na dusu. Mozno aj v tom je problem, ze chce vidiet nieco pekne a prijemne a nie skarede a neprijemne.
Ja osobne recenzie na umenie necitam, aj ked to tak nebolo vzdy, ale je to iba nazor cloveka a ja sa s nim nemusim stotoznit, takze si dopredu nekazim ocakania z predstavenia alebo zas neocakavam viac ako to da mne... :)
neznámy
neznámy | 4.3.2013 22:59
Ja poväčšinou čítam recenzie až po predstavení a väčšinou sa s nimi stotožňujem. Myslim si, že recenzie, ktoré sa momentálne píšu nemajú absolutne žiadny dosah na sviatočného diváka, ani priemerného diváka, ani žiadnu marketingovú hodnotu. Sú to len socio-historické informácie zaobalené v publicistickom šate na 1/4 jednej stránky.
neznámy
neznámy » vevuska | 4.3.2013 23:07
Veľmi pekne ste to napísala s tou farbou na vlasy. A tak je to stále, a áno, je to aj v divadle, dokonca ja osobne sa stretávam aj s mladšou generáciou, ktorá už v 18 rokoch takéto divadlo odsúdi. Lebo to počujú doma, lebo ich to nahnevá, neviem, nerozumiem tomu, pokúšam sa na to prísť, rada počúvam, keď ľudia hovoria svoje pocity z predstavenia. Ale väčšinou sa stretávam s tým, že ľudia mi mo rozhovore povedia - "ale aj tak je to subjektívne, a mne sa to proste nepáči". A rozhovor skončí.
Myslím si, že absolútnu objektivitu nedosiahneme, ale môžeme sa o ňu aspoň snažiť.
-THUMBSUP-
Stránka:
1 2 3
 

Poèítam horoskop... Počítam horoskop...